Bäst i test

Torktumlare – Bäst i test

Torktumlare bäst i test vilken är vinnaren? – 2022

En torktumlare är något du bör investera i om du inte har några andra smidiga eller passande valmöjligheter när det kommer till att torka dina kläder. Med en torktumlare kan du nämligen torka kläder och andra textilier snabbt, smidigt och skonsamt.

Detta kan speciellt vara uppskattat för bland annat barnfamiljer där det ofta blir mycket tvätt. Vill du då inte behöva stå i flera timmar och hänga upp kläderna, eller hoppas på sol och fint väder, är en torktumlare räddaren i nöden. Nedan går vi igenom allt du vill och bör veta om torktumlare.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en torktumlare & varför behöver jag en?

En torktumlare är något du bör investera i om du inte har några andra smidiga eller passande valmöjligheter när det kommer till att torka dina kläder. Med en torktumlare kan du nämligen torka kläder och andra textilier snabbt, smidigt och skonsamt. Detta kan speciellt vara uppskattat för bland annat barnfamiljer där det ofta blir mycket tvätt. Vill du då inte behöva stå i flera timmar och hänga upp kläderna, eller hoppas på sol och fint väder, är en torktumlare räddaren i nöden. Nedan går vi igenom allt du vill och bör veta om torktumlare.

Kort sagt är en torktumlare en maskin som låter dig torka kläder och andra textilier på bara ett par timmar. Med denna maskin slipper du tvätta för att sen hänga upp textilierna, och kan istället lägga in dem i tumlaren direkt efter tvätten. Ställ sen in din tumlare på ett passande program, stäng den och starta igång maskinen. Efter ett par timmar kan du hämta kläderna för att vika dem direkt.

Du kommer med andra ord spara mängder med tid och energi. Har du plats för en torktumlare bredvid din tvättmaskin, eller på någon annan plats i huset skulle vi absolut säga att det kan vara värt ett köp. Det speciellt om ni är många i hushållet, om ni har flera barn, om ni har dåligt med tid eller om ni helt enkelt inte vill eller orkar lägga så mycket tid på tvätt.

Idag finns det en uppsjö av olika torktumlare att välja mellan på marknaden. Det innebär att ni kan hitta en modell som passar er perfekt baserat på behov och önskemål. Det finns i grund och botten tre olika kategorier av torktumlare; kondenstumlare, värmepumpstumlare och frånluftstumlare. Vilken modell som passar dig bäst kan du få svar på nedan!

Olika typer av torktumlare

Kondenstumlare

Kondenstumlare är den vanligaste typen av torktumlare. Denna är optimal att investera i om du har möjlighet att placera torktumlaren på en lite mer avskild plats i hemmet, så som i en tvättstuga eller i en källare. Det då en kondenstumlare släpper ifrån sig den luft som den värmer upp, vilket innebär att det kan bli rätt varmt i dess omgivning. Detta är en fördel om du ändå vill värma upp rummet den står i.

Värmepumpstumlare

En värmepumpstumlare kan vara det mest passande alternativet av torktumlare för dig som vill investera i en energisnål variant. Detta då en värmepumpstumlare avfuktar luften i rummet och tar till vara på den värme som redan finns genom att återanvända den. Denna process bidrar inte bara till att det inte blir så varmt och fuktigt i dess omgivning, utan även att din energiförbrukning minskar.

Frånluftstumlare

Sist men inte minst har vi frånluftstumlaren. Detta är den maskinen som gör sig bäst om du redan sen innan har en ventilationskanal som torktumlaren kan kopplas till. Detta är nödvändigt då den fuktiga luften här måste ledas bort via denna kanal. Har du inte det kommer du antingen behöva installera det eller välja en annan torktumlare för att det ska funka. Finns det kan en frånluftstumlare passa bra.

Specifikationer för torktumlare

Som du märker finns det ett par saker du måste ta ställning till när du gör ett köp i form av en torktumlare. Utöver att du ska se över vilken modell av torktumlare som passar dig och ditt hem bäst finns det även ett par andra specifikationer som är nödvändiga att fundera på:

Kapacitet

Först och främst bör du fundera över vilken kapacitet du är i behov av när det kommer till torktumlare. Är ni en stor familj, har fler barn eller bara överlag är i behov av att tvätta och torka mycket behöver ni en torktumlare med större torkkapacitet. Om inte kan det räcka med en maskin med lite mindre.

Idag finns det tumlare med en torkkapacitet på både 7 kg, 8 kg, 9 kg och 10 kg. Ett tips är att anpassa torktumlarens kapacitet efter tvättmaskinens. Då vet du att din tumlare alltid kommer klara av att torka det du tvättat, vilket även bidrar till att du tar tillvara på maskinens fulla effekt.

Ljudnivå

Beroende på var du ska placera din torktumlare kommer ljudnivån att vara olika avgörande. Idag finns det flera olika modeller av torktumlare med specifika funktioner som dämpar ljudnivån. Ett sådant alternativ kan vara bra att vända sig till om du inte har möjligheten att placera maskinen i ett separat eller avskilt rum och inte vill behöva störas av dess ljud när den är på.

Energiförbrukning

En annan aspekt som är bra att se över innan du köper en tumlare är energiförbrukning. Om det är viktigt för dig att du har produkter som är energisnåla bör du vända dig till torktumlare med energiklass A eller högre, alltså energiklass A, A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken efter ”energiklass A” desto mer energisnål är din produkt i förhållande till dess effekt och torkkapacitet.

Frånluftstumlare, kondenstumlare eller kombinerad tvätt-torkmaskin?

Som vi tidigare varit inne på finns det olika varianter av tumlare på marknaden idag. Man brukar dela upp dem i tre olika kategorier; frånluftstumlare, kondenstumlare och värmepumpstumlare. Däremot finns det i vissa fall en fjärde kategori att ta hänsyn till, nämligen den så kallade kombinerade tvätt-tork maskin.

Detta är egentligen inte en vanlig tumlare, utan som du kan höra på namnet är detta en maskin där man både kan tvätta och torka sina kläder. En sådan modell kan framförallt vara fördelaktig om du inte har särskilt mycket plats i bostaden men ändå vill ha möjligheten att både tvätta och torka kläderna i maskin. Den erbjuder dig alltså två produkter i en.

Värt att nämna är dock att en kombinerad tvätt-tork maskin inte är det bästa alternativet om du har plats för två separata maskiner. Det då denna sällan har möjlighet att torka tvätten till 100%. Den är ofta också rätt dyr att ha i drift. Är du i behov av en torktumlare med riktigt bra torkkapacitet, exempelvis för 8 kg, bör du alltså köpa en separat sådan.

Hur varm blir en torktumlare?

Hur varm en torktumlare blir beror lite på vilken modell du väljer. De varianter av tumlare som finns på marknaden idag kan ställas in på olika program och torktemperaturer beroende på vilken typ av kläder eller textilier du vill torka. Det samma gäller om du istället köpa ett torkskåp.

När du väljer det program som är anpassat efter tvätten du vill torka kommer maskinen sen att anpassa temperaturen efter det som är bäst för textilierna i fråga. Vilken temperatur som maskinen använder sig av för olika program står ofta bredvid så att du kan se vad som gäller innan du startar.

Vi skulle dock säga att det vanligaste är att en torktumlare torkar dina kläder på omkring 70 grader för att vara så effektiv men samtidigt så skonsam som möjligt. Temperaturen kan dock vara lägre eller högre beroende på maskinens inställningar, program, funktioner och torkkapacitet. Ju lägre torktemperatur desto längre tid tar det att få tvätten torr.

Välj en torktumlare som passar till dina kläder

Utöver att du vid köp av torktumlare ska välja en modell som passar ditt hem och hushåll, där specifikationer som kapacitet, ljudnivå och energiförbrukning är avgörande, är det även viktigt att du vid köp ser till att välja en variant som passar dina kläder.

Idag är det nämligen inte bara möjligt att torka handdukar, lakan och liknande i tumlaren, utan idag finns det även modeller som utan problem kan torka dina kläder. För att det ska vara möjligt måste du dock välja rätt maskin.

Vilken torktumlare som är rätt för dig beror på vilken typ av kläder du vill kunna torka. Beroende på dina behov kommer torktumlare med olika torkprogram passa olika bra. I de flesta fall kan tumlaren torka dina kläder på ett bra sätt utan att det måste finnas specifika torkprogram. Men, det är när du vill kunna torka ull, siden och liknande som de olika programmen blir extra avgörande.

Alla kläder kan inte torktumlas

Värt att nämna är att alla material och kläder inte ska torktumlas. Trots att det kanske finns ett torkprogram på tumlaren som är speciellt anpassat för känsliga material bör material som linne och ylle inte torkas alls. För att få en tydlig bild av vilka kläder och material som kan tumlas och inte bör du alltid läsa de specifika tvättrekommendationerna och torksymbolerna på lappen.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general