Riskokare
Visar alla 3 resultat

Riskokare
Hamilton Beach 37541
- Kapacitet: 2-10 koppar ris (4,75L)
- Värmehållning: Ja
- Vikt: 2,8kg
Varför behöver du en riskokare? Blir riset verkligen bättre?
Att koka ris är väldigt enkelt tycker många människor, det är bara att sätta vatten och ris i en kastrull och sedan är det klart! Men är det verkligen så enkelt? Nej, så enkelt är det inte om du vill ha väl tillagat ris.
Det finns många sushi-kockar i Japan som spenderar flera år bara på att bemästra konsten att koka perfekt tillagat ris. Skillnaden kan vara oerhört stor beroende på kunskaperna bakom den som lagar riset.
Att laga det perfekta riset anses alltså som en konst på vissa ställen i världen. Eftersom att inte alla har tiden att lägga på att bemästra denna konst så kan en riskokare hjälpa dig laga ris på ett utmärkt sätt. Om man äter ris några gånger i veckan i hushållet så kan det alltså betyda att man behöver en riskokare.
En riskokare är praktisk, enkel att använda och låter dig göra andra saker medan riset förbereds. Det kan ta lite längre tid att koka ris i en riskokare, men du får perfekt ris varje gång och kan fokusera på annat under tiden.
Om du även investerar i en riskokare som har flera funktioner (till exempel Hamilton Beach 37541) så kan du även använda den för att laga annat än ris som till exempel quinoa, kikärter, linser, grönsaker och annat. En riskokare fungerar alltså som en ”personlig kock” som hjälper dig med matlagningen och ser till att du alltid får ett önskvärt resultat.
Hur kokar man ris i en riskokare?
Att koka ris i en riskokare är väldigt enkelt, vilket innebär att till och med barnen kan hjälpa till med matlagningen! Genom att följa några enkla steg så kan man enkelt tillaga perfekt ris med en fin textur och god smak. Slutför följande steg för att koka ris i en riskokare:
- Börja med att välja hur mycket ris du vill koka, för varje 1dl torrt ris så får du 1½dl kokt ris vilket är ungefär en person. Efter att du har valt mängden ris så rengör du riset genom att skölja av det med vatten, det går utmärkt att använda en sil.
- Häll det sköljda riset in i behållaren av riskokaren.
- Följ instruktionerna från din riskokare för att få rätt förhållande ris till vatten. Olika riskokare och olika typer av ris kräver olika mängder vatten. Se till att du har rätt förhållande för vatten till ris och häll sedan vattnet in i behållaren (kallas även innerkastrull).
- Sista steget är att sätta på riskokaren, vart knappen sitter och vad det står kan variera från olika modeller av riskokare.
Som det märks så är det väldigt enkelt att koka ris i en riskokare. Enkelheten och det utmärkta resultatet man får på riset är den största orsaken till att riskokare har blivit mer populära under de senaste åren.
Viktiga egenskaper hos en riskokare
Det finns många olika egenskaper hos en riskokare som du bör tänka på vid inköp. Här nedan kommer vi gå igenom de allra viktigaste egenskaperna hos en riskokare:
- Utformning – Utsidan på en riskokare ska självklart vara tilltalande eftersom att den står på köksbänken. Utöver detta så är det viktigt att utsidan är väl isolerad så att man undviker brännskador, den ska även vara enkel att rengöra.
- Upphettning – När det kommer till riskokare så är det viktigt att värmeelementet i botten av riskokaren har bra värmeöverföring och fördelar värmen jämt mellan kokaren. Detta bidrar till att alla riskorn får samma mängd värme och riset får en fin textur.
- Sensorer – En temperatursensor finns i alla riskokare för att styra temperaturen. I de finare modellerna finns även sensorer som automatiskt justerar koktid, upphettningsintensitet och temperatur för att ge dig bästa resultatet.
- Lock – När det kommer till lock är det viktigaste att locket är tätt slutet så att inte ånga kommer ut. Det finns löstagbara och icke-löstagbara lock hos riskokare, vilken variant som du väljer spelar inte så stor roll så länge locket är tätt slutet.
- Kvalitet – Som det framgår så kan kvaliteten på riskokare spela en stor roll. Det är viktigt att utformningen är väl isolerad, upphettningen fördelar värme jämt, locket är tätt slutet och så vidare. Låg kvalitativa riskokare kan alltså ha problem vilket bidrar till att de inte ger ett optimalt resultat. Att köpa ett varumärke som är kända för hög kvalitet är alltså ett bra sätt att försäkra dig om att din riskokare har de viktigaste egenskaperna.
- Design – Det är alltid viktigt att tänka på design och att apparaten faktiskt passar med resten av varorna i köket. Om du använder riskokaren ofta så kanske den står framme på köksbänken och då kan en snygg design vara viktig. Om riskokaren istället kommer användas sällan så kan det vara bättre att fokusera på en smidig design som får plats i ditt köksskåp.
- Värmehållningsfunktion – De flesta riskokare har en värmehållningsfunktion som är ytterst uppskattad av användare. Detta innebär att du kan koka riset och hålla det vid en perfekt temperatur utan att det fastnar i botten. Olika modeller av riskokare kan hålla riset varmt i olika längder tid, se därför efter hur länge riskokarens värmehållningsfunktion håller riset varmt.
De flesta av dessa egenskaper är viktiga att i alla fall ha i åtanke när man ska köpa en riskokare. Med tanke på hur många olika modeller och funktioner som finns så är det inte alltid enkelt att välja vilken man ska köpa, genom att ha dessa egenskaper i åtanke så förenklas köp processen. Extra tips:Hitta bästa ångkokare här
Hur mycket vatten behöver du i en riskokare?
Det finns ingen specifik mängd vatten som fungerar för alla riskokare och alla typer av ris. Mängden vatten som du ska använda beror alltså på hur snabbt din riskokare kokar riset, samt vilken typ av ris som du kokar. Generellt så brukar man säga att förhållandet mellan ris och vatten ska vara detsamma. Så för 1 kopp torrt ris så använder du 1 kopp vatten.
Olika riskokare kan dock koka riset olika snabbt vilket innebär att de kan behöva olika mängder vatten. Det bästa att göra är att läsa bruksanvisningen på din riskokare och se om det finns instruktioner gällande ris och vatten förhållandet.
Olika typer av ris kräver också olika mängder vatten. Till exempel basmatiris och jasminris skall vara torrare än andra sorter och kräver därför mindre vatten än andra. Se noga över vilken typ av ris du använder för att hitta det perfekta förhållandet mellan ris och vatten.
Andra relaterade texter: