Bäst i test

Ångkokare – Bäst i test

Test av tre ångkokare vilken är vinnaren? – 2022

Med en ångkokare kan du laga mat på ett snabbt, smidigt och väldigt enkelt sätt. Oavsett om du vill tillaga grönsaker, kött, fisk, rotfrukter, dumplings eller någon annan typ av råvara eller maträtt kan du använda dig av en ångkokare. En stor fördel är inte bara att det går väldigt snabbt och smidigt, utan i och med att maten ångas med vatten blir resultatet även mer fettsnålt.

Samtidigt kommer denna tillagningsmetod att ta fram och kapsla in råvarornas smak, och även framhäva de näringsämnen som finns att ta del av. Däremot kommer matens härliga konsistens och textur att bevaras. Det är med andra ord en väldigt bra matlagningsmetod som kan komma till stor användning i köket.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Russell Hobbs 19270 – Bäst i test

Fördelar
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • Högt kundbetyg hos Köketsfavoriter
 • Topp rankad hos prisjakt
 • Praktiskt utformad med ingångar på sidan
 • Rymmer 9 liter i 3 separata 3-liters korgar
Nackdelar
 • Tråkig design

Produktrecension

När det kommer till de ångkokare som finns på marknaden idag skulle vi utan tvekan vilja säga att denna variant från Russell Hobbs är den absolut bästa. Den är inte bara otroligt prisvärd, utan den är även utformad med tre olika korgar för att du ska kunna variera men samtidigt kombinera din matlagning precis på det sätt som passar dig. Smidig att använda!

Mångsidig användning och gott om plats

En av de främsta fördelarna med just denna kokare från Russell hobbs är just att den är utformad för att kunna användas på ett mycket mångsidigt och varierande sätt. I denna kokare får du tre hela korgar som vardera rymmer 3 L, vilket alltså innebär att denna produkt totalt rymmer 9L mat. Du får även med en specifik risskål som rymmer 1L.

Praktiska funktioner för enkel hantering

Vi uppskattar också att denna kokare är utformad med ett flertal smarta funktioner som underlättar användning rätt rejält. Några av dessa funktioner är sidohålen där du kan tillsätta vatten under matlagningen, timern på 60 minuter (som efter avslutad tid ser till att maskinen stängs av automatiskt), dropp bricka, samt att korgarna kan staplas vid förvaring.

Väldigt prisvärd och kvalitativ produkt

Det som dock framförallt bidrog till att vi valde denna ångkokare som vår bäst i test vinnare var att du får en mycket kvalitativ, praktisk och lättanvänd produkt till ett väldigt bra pris. I och med att den är tillverkad med en bas av rostfritt stål är den också rätt tålig och hållbar, samt enkel att rengöra och underhålla. Du får med andra ord väldigt många uppskattade egenskaper i en och samma produkt!

Specifikationer:
– Effekt: 800W
– Kapacitet: 9L
– Timer: 60 minuter
– Automatisk avstängning: ja
– Material: rostfritt stål och plast

Summering

9Omdöme
Mångsidig, lättanvänd ångkokare som rymmer mycket och är smidig att handskas med


2

Kitchen Craft Bambu 20 cm – Budgetvalet

Fördelar
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Lätthanterlig och praktisk ångkokare i bambu
 • Snygg design
 • Gör sig extra bra vid tillagning av dumplings och liknande
 • Kommer till ett väldigt bra pris
Nackdelar
 • Manuell användning

Produktrecension

Här har du en riktig klassiker när det kommer till asiatisk ångkokare. Detta är nämligen en produkt i bambu som är specifikt utformad för att användas då du ska ånga dumplings, bao buns och liknande.

Trots dess lite mer specifika användningsområde kan kokaren utan problem användas vid tillagning av en variation av råvaror. Lätt att använda, nätt och smidig att hantera, snygg design och bra pris. Det finns mycket som talar för att detta är vår självklara budgetvinnare!

Det perfekta valet för det asiatiska köket

Det går inte att komma undan med att denna produkten är specifikt anpassad för att användas vid just asiatisk matlagning. Det är nämligen från den asiatiska kulturen som denna ångkokare kommer ifrån. Den gör sig bland annat riktigt bra om du ska ånga dumplings, bao buns och liknande maträtter, men den kan även användas då du exempelvis vill ånga grönsaker och fisk.

Smak och näring framhävs och bevaras

En stor fördel med denna kokare är att den är väldigt lätt och smidigt att hantera. Det inte minst på grund av dess nätta, lätta design som gör att den utan problem kan placeras på ett kokkärl eller användas till bords som serveringsdon. När du ångar maten i denna kokare både bevaras och framhävs råvarornas smak och näringsämnen.

Snygg design

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för att denna ångkokare bambu kommer i en väldigt snygg design. Den må vara väldigt enkel och diskret, men det är just det som gör att den känns genuint och äkta. Du kommer inte bli missnöjd om du väljer att investera i denna produkt. Snarare tvärtom kan den användas vid många tillfällen och ge riktigt bra resultat!

Specifikationer:
– Material: bambu
– Diameter: 20cm

Summering

8.2Omdöme
Kitchen Craft – det perfekta budgetvalet för dig som vill ha en nätt och lätthanterlig ångkokare i en äkta asiatisk design


3

Cuisinart STM1000 – Premiumvalet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Cervera
 • 5 förinställda program samt 3 funktioner för uppvärmning
 • Tillverkad av rostfritt stål och glas för trygg användning
 • Handtag som håller sig svala oavsett temperatur
 • Rymlig och stadig
Nackdelar
 • Väldigt dyr
 • Kan upplevas som något stor och klumpig

Produktrecension

Som vårt premiumval i detta test av ångkokare valde vi denna modell från Cuisinart, deras STM1000. Detta var för oss ett rätt självklart val av många anledningar, inte minst att detta prismässigt är en av de mest exklusiva modellerna på marknaden. Dess pris motsvarar dock vad produkten ger dig, för här får du en kokare som har allt och lite till!

Enkel och snabb matlagning

Det som framförallt gör denna produkt till ett så otroligt uppskattat val är att den erbjuder dig att tillaga din mat på ett väldigt enkelt och snabbt sätt. Tack vare att den ångar maten med vatten och tack vare att all ånga stängs in i kokaren kommer din tillagade mat att både smaka bättre och vara nyttigare. Allt bevaras och framhävs med denna tillagningsmetod.

Mängder av valmöjligheter med 5 olika program

En annan stor fördel med Cuisinart STM1000 är att den kommer med 5 olika förinställda program som du kan använda dig av då du ska tillaga dina råvaror. Dessa program är anpassade för den vanligaste matlagningen med ångkokare, just för att det ska gå ännu snabbare och vara ännu enklare för dig att få den goda och nyttiga maten på bordet.

Smarta tillbehör och funktioner som underlättar

Denna produkt kommer även med ett flertal smarta tillbehör som underlättar användning, däribland behållaren som du kan välja att servera maten direkt i. Den är både snygg, rymlig (5 liter) och enkel att rengöra. Dessutom är dess handtag svala för att den ska vara enkel och trygg att hantera.

Andra funktioner som gör användningen av denna produkt ännu lite mer funktionell är dess tydliga display, där du kan välja mellan de 5 olika programmen såväl som välja mellan 3 olika funktioner för att hålla värmen. Du har dessutom en avtagbar vattentank som rymmer 1,4 liter. Vi är otroligt nöjda med kokaren och anser att det är en solklar premiumvinnare!

Specifikationer:
– Effekt: 1800 w
– Kapacitet: 5L
– Timer: ja
– Material: rostfritt stål och glas

Summering

7.5Omdöme
Cuisinart STM1000 – ett väldigt exklusiv och hållbart premiumval med funktioner som gör användningen så enkel och effektiv som möjligt


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en ångkokare & varför behöver du en?

En ångkokare är en typ av köksredskap, eller köksapparat, som erbjuder dig att tillaga dina råvaror med ånga från vatten. Skulle du vilja kan du dock även välja att tillaga maten i ånga från buljong, vin eller liknande, det beroende på önskemål och typ av matlagning.

I de allra flesta fall är en ångkokare utformad som en behållare med flera olika korgar som staplas på varandra. Dessa olika korgar släpper igenom ångan och ser därmed till att råvarorna tillagas enligt den tid eller det program du ställt in. Väldigt smidigt, enkelt och effektivt.

Vi skulle säga att en ångkokare är en köksapparat som du bör investera i om du vill ha möjligheten att tillaga dina råvaror på detta sätt. Fördelarna är inte bara att det går snabbt och är smidigt. Utan tillagar du maten i en ångkokare kommer även både smak och näringsämnen att framhävas och bevaras. Konsistens bevaras också, och du slipper tillsätta fett.

Viktiga egenskaper & funktioner hos en ångkokare

Idag finns det ett flertal olika varianter av ångkokare på marknaden. Det innebär att alla som vill köpa en ångkokare har möjligheten att hitta en modell som passar både önskemål och behov. Samtidigt finns det vissa varianter som passar en viss användare bättre, och det beroende på egenskaper och funktioner hos kokaren.

För att du ska ha lättare att hitta den bästa ångkokaren för dig kommer här en lista över de viktigaste egenskaperna och funktionerna hos ångkokare:

 • Kapacitet – hur mycket vill du att din ångkokare ska rymma?
 • Antalet fack/ korgar – hur många olika råvaror vill du kunna tillaga samtidigt?
 • Förinställda program – vill du kunna starta igång ett redan förinställt program eller endast anpassa tillagning helt efter behov för stunden?
 • Förvaring – hur är ångkokaren när det kommer till förvaring? Står den vertikalt eller horisontellt?
 • Timer och automatiska avstängning – gör användningen enklare och säkrare!
 • Material – är materialet tåligt och hållbart? Hur är det med rengöring? 

Vad är skillnaden på att använda ångkokare eller tryckkokare?

Den absolut främsta skillnaden mellan att tillaga mat i en ångkokare och att tillaga mat i en tryckkokare är att du i ångkokaren tillagar maten i ångan av exempelvis vatten eller buljong. I tryckkokaren tillagas maten direkt i exempelvis vattnet eller buljongen. Beroende på hur man föredrar att tillaga sin mat, vilka råvaror man vill tillaga och vad man önskar få ut av matlagningen kommer en tryckkokare eller ångkokare göra sig mer eller mindre bra. Kika även in riskokare för komplimentera ditt kök.

Hur använder man en ångkokare i bambu?

Att använda en ångkokare i bambu är väldigt enkelt och smidigt. Du placerar det du vill tillaga, exempelvis dina dumplings, grönsaker, fisk, bao buns eller andra degknyten, i de korgar som ingår i köpet. Vanligt är att man placerar olika typer av råvaror eller maträtter i separata korgar.

Därefter ser du till att stapla dessa korgar på varandra (om du använder dig av flera) och placerar hela konstruktionen över ett kokkärl med kokande vatten i. Efter x antal minuter kommer din mat att vara färdiglagad och redo att avnjutas. Så enkelt är det.

För köpa olika ångkokare produkter på nätet, lägg produkten i varukorg sedan logga in, visa hur många du har i korgen. Välj antal våningar. Sedan kan du ånkoka

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.9 / 5. Omdöme antal: 16

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

SE - Regular@2x
PriceAdvisor
Logo