Växelriktare – Bäst i test

Test av tre växelriktare vilken är vinnaren – 2022?

En växelriktare hjälper dig att konvertera likström till växelström, vilket innebär att du kan konvertera ström från ditt batteri till ett vägguttag. Detta är oerhört praktiskt när man är på resande fot i husbilen, bilen eller båten och vill få ström från batteriet till att ladda datorn eller mobilen.

Vilken sorts växelriktare man ska köpa är inte alltid så enkelt att bestämma och det finns många detaljer att tänka på. Efter att ha testat en mängd olika produkter så kommer vi att göra vårt bästa för att guida dig genom köpet. För mer information om växelriktare hittar du bra information på Hemsol.se


1

Luxorparts Växelriktare med ren sinusvåg 1000 W – Bäst i test

Fördelar
  • 5/5 i kundbetyg hos Kjell&company
  • Lätt att ta med sig
  • Klarar en kontinuerlig effekt på 1000 W
Nackdelar
  • Låg styrka

Produktrecension

Luxorparts Växelriktare med ren sinusvåg 1000 W har vi utsett till bäst i test på grund av den höga belastningen som den klarar!

Perfekt att välja för den som vill ladda sin bärbara dator eller liknande medan man är ute på båten. Det är bara att koppla batteriet till växelriktaren och sedan koppla in datorladdaren. Med en ren sinusvåg istället för modifierad sinusvåg så kan du använda alla olika sorters elektriska apparater utan att oroa dig, detta hade inte gått med en modifierad sinusvåg.

Smidig att använda och enkel att ta med sig så är Luxorparts Växelriktare med ren sinusvåg 1000 W ett praktiskt verktyg som man inte ska glömma innan man ger sig ut och reser.

Specifikationer:
– Material: Plast
– Höjd: 21 cm
– Bredd/diameter: 6,2 cm

2

Luxorparts Växelriktare med ren sinusvåg 300 W – Budgetvalet

Fördelar
  • Högt kundbetyg hos Kjell&company
  • Klarar en kontinuerlig effekt på 3000 W
Nackdelar
  • Något dyr

Produktrecension

Luxorparts Växelriktare med ren sinusvåg 300 W blev utsedd till budget valet på grund av sitt billiga pris och den lätta användningen. Denna växelriktare besitter samma egenskaper som sin släkting som utsågs till bäst i test.

Största skillnaden här är att denna växelriktare har en storlek på 300 W istället för 1000 W, vilket innebär att den bara klarar en kontinuerlig effekt på 300W. Perfekt för mobil laddare och liknande medan man är på språng!

Specifikationer:
Två uttag
USB-port (2,1 A)
Panelmonterbar display

3

Växelriktare/Laddare Sunwind Victron Phoenix Multiplus 12/1200/50 – Premiumvalet

Fördelar
  • Kan parallell kopplas
  • Fjärrövervakning och styrning
  • Oavbruten växelström
Nackdelar

Produktrecension

Växelriktare/Laddare Sunwind Victron Phoneix Multiplus 12/1200/50 blev utsedd till premium valet på grund av egenskaperna som denna maskin besitter.

Detta är en kombinerad växelriktare och laddare i samma förpackning. Med unika PowerAssist egenskaper så förhindrar Multiplus överbelastning på en begränsad AC-källa som till exempel en generator eller landströmsanslutning.

Växelriktare/Laddare Sunwind Victron Phoneix Multiplus 12/1200/50 har även oavbruten växelström. Skulle det bli ett avbrott eller något slags fel i uppkopplingen, om en landströmsanslutning eller generator kopplas ifrån så aktiveras multin och tar då över all strömtillförsel till de anslutna enheterna – det tar mindre äm 20 millisekunder, vilket innebär att datorer och andra apparater som är ikopplade kommer fortsätta att fungera helt utan avbrott.

Upp till sex stycken enheter kan parallell kopplas för att uppnå en högre effekt!

Specifikationer:
Batterikablar: Nej (2×50 mm²)
Batterispänning (24V på beställning): 9,5 – 17 V
Effektivitet: 93 %
Egenförbrukning 5 W

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en växelriktare & hur fungerar den?

Kärt barn har många namn, därför kallas växelriktare för: inverter, converter, omvandlare, och såklart växelriktare.

En växelriktare konverterar likström till växelström – enkelt förklarat så innebär detta alltså att en växelriktare ska konvertera strömmen från ett batteri till ett vägguttag. Du kan alltså koppla in till exempel en telefonladdare i växelriktaren så dras strömmen från batteriet.

Det finns många tillfällen när en växelriktare kan vara bra att ha, det går till exempel att konvertera ett bilbatteri eller båtbatteri till ett vägguttag genom att använda en växelriktare. Är man ute på en båttur så kan det vara skönt att ladda datorn, telefonen eller annat – då är det en växelriktare man behöver!

Det finns alltså många olika tillfällen när en växelriktare kan användas – man använder också en växelriktare för att konvertera ström från solceller till växelström som används i vägguttagen. En växelriktare har oftast en normal livslängd på mellan 10 och 20 år.

Vilken storlek (Watt) skall jag ha på min växelriktare?

Vilken storlek du ska ha på din växelriktare beror helt och hållet på vilken belastning den kommer att ha. Kolla på alla produkter som du har tänkt använda, det finns nästan alltid en märkning som berättar hur mycket elektricitet som de använder.

Skall du använda flera olika produkter så adderar du effekten från den ena med den andra för att få fram den kontinuerliga effekten. Ska du till exempel använda en dator laddare som drar 200W och en vattenkokare som drar 600W så behöver du ha en växelriktare på minst 800W.

Det är dock alltid rekommenderat att du väljer en effekt som är högre än vad du behöver – om lasten är högre än effekten på din växelriktare så kommer det inte att fungera. Har du ungefär samma storlek på växelriktaren som lasten du ska driva så kan det bli störningar om någonting du använder drar lite mer än vad det står på märkningen.

Svaret på frågan är alltså att du ska ha lite högre Watt på din växelriktare än det lasten kommer att dra. Har lasten en kontinuerlig effekt på 800 W så rekommenderas det alltså att du har en växelriktare på 1000 W. Det finns dock växelriktare som har så hög effekt som 5 kW eller 10 kW.

Hur fungerar det när jag vill använda både landström och växelriktare?

Vanligtvis så går det inte att använda både landström och växelriktare då detta skulle förstöra växelriktaren. Det finns dock olika sätt att åtgärda detta problem. Om vi föreställer oss att båtens elsystem är en slinga, det startar med att strömmen kommer från landström eller växelriktaren och slutar med att din dator laddar.

Det går att ha både landström och växelriktare inkopplat på denna slinga medan du bara använder växelström. Så fort du börjar använda landström så kommer den att trycka tillbaka el i växelriktaren vilket resulterar i att den går sönder.

Det allra smidigaste sättet att lösa detta problemet på är att skaffa en “intelligent växelriktare”. Du kan alltså koppla in batterierna och landströmmen samtidigt så kommer växelriktaren att känna av om du tar strömmen från batteriet eller landströmmen. När den använder landströmmen så kommer dina batterier att laddas och när du slutar använda landströmmen så kommer det automatiskt gå över till batteriet utan att du märker detta. Man kan även ställa in om batterier eller landströmmen skall prioriteras.

Det bästa sättet att lösa problemet är alltså att skaffa en “intelligent växelriktare” som fixar allt automatiskt.

Hur länge räcker mina batterier?

Storleken på lasten som du ska driva med växelriktaren bestämmer hur länge dina batterier kommer att räcka. Många människor tror att växelriktarens storlek påverkar hur länge batteriet räcker, detta stämmer inte – som sagt så är det storleken på lasten du ska driva som bestämmer hur länge dina batterier räcker.

Lasten (det du vill driva) är vad som drar själva strömmen, storleken på din växelriktare spelar alltså ingen roll. Storleken på växelriktaren berättar istället hur stor last växelriktaren klarar av att driva, med en större växelriktare så kan du alltså driva en större last.

Hur länge dina batterier räcker beror alltså på lasten som du ska driva och storleken på batteriet. För att räkna ut hur länge dina batterier håller vid en specifik last så använder du följande formel:

P (lastens effekt) delat med V (batterispänning) = I (hur mycket ström som dras från batterierna).

P/V = I

Multiplicerar du sedan detta med antalet timmar som du kommer driva lasten får du fram hur mycket ström som dras och kan enkelt se hur länge dina batterier kommer att räcka.

Om vi använder ett exempel som är taget från ett företag som säljer omvandlare/växelriktare:

Vi har ett batteri på 12V och 150Ah, samt en last på 1500W.

P = 1500

V = 12

1500/12 = 125Ah

Om du driver denna last i 1 timme så kommer det alltså att dra 125Ah från batteriet. Ha även i tanke att batteriet aldrig ska laddas ut helt och hållet.

Vad kostar en växelriktare?

Växelriktare kan ha väldigt olika priser och vad de kostar beror mycket på vad du köper. Det finns billigare modeller som klarar av en mindre belastning och därför kostar mycket mindre. Sen finns det även dyrare modeller som till exempel används för solcellsanläggningar.

Så priset på en växelriktare varierar enormt beroende på vad du planerar att använda växelriktaren till. Det finns många olika sorters växelriktare som är anpassade till olika saker och därför har de väldigt olika priser. Man kan alltså inte fastställa vad en växelriktare kostar, utan detta varierar enormt beroende på vad man är ute efter. Du kan alltså hitta hög effekt eller låg effekt, kvaliteten gör också skillnad och en hög kvalitet kan innebära högre livslängd.

Andra relaterade tester: elverk

Fronius är på 7 kW men även
bra inverter från SMA och EN24 erbjuder: 2 MPPT, sedan endast solaredge växelriktare med optimerare.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.3 / 5. Omdöme antal: 10

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

SE - Regular@2x
PriceAdvisor
Logo