Vertikalskärare – Bäst i test

Vilken vertikalskärare är bäst? Vi har testat 3 modeller – 2023

Wolf Garten VA 378 E blev utvald som bäst i test. Produkten är testvinnare hos flera aktörer & har även många bra konsumentbetyg. En mycket effektivt vertikalskärare med en miljövänlig motor. Med en vertikalskärare ger du gräset mer syre, samtidigt som mattan behåller sin skinande gröna färg. Magin ligger i spåren som din vertikalskärare skär ­– så att gräsrötterna syresätts medan döda gräsrötter tas bort.

Många modeller kan också ha två funktioner: vertikalskärare, mossrivare. På vissa varianter får man alltså en inbyggd mosskärare, som tar bort kvävande mossa samt ogräs och luftar gräsmattan. Följ med i vårt test, där bästa vertikalskärare utses.

BÄST I TEST
1
Wolf Garten VA 378 E

Wolf Garten VA 378 E

Testvinnare hos Gör det själv
Högt kundbetyg hos Gardenhome
Mycket effektiv vertikalskärare
Specifikationer +
8.4/10
OMDÖME
Från 3008 Kr
– 30 dagar öppet köp –
Budgetvalet / Prisvärd
2
AL-KO Combi Care 38 E Comfort

AL-KO Combi Care 38 E Comfort

Högt kundbetyg hos Bauhaus
Snygg design
Miljövänlig elmotor
Specifikationer +
8.1/10
OMDÖME
Från 1871 Kr
– 30 dagar öppet köp –
Premiumvalet
3
AL-KO Solo 518

AL-KO Solo 518

Bra betyg på Proffsmagasinet
Kraftfull bensinmotor från Honda
Mycket robust konstruktion
Specifikationer +
7.3/10
Omdöme
Från 7032 Kr
– 30 dagar öppet köp –

1

Wolf Garten VA 378 E – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Gör det själv
 • Högt kundbetyg hos Gardenhome
 • Högt kundbetyg hos Byggahemma
 • Mycket effektiv vertikalskärare
Nackdelar
 • Uppsamlaren fylls snabbt med mossa och rötter, med mera

Produktrecension

Tyskarna älskar sina välansade gräsmattor och Wolf Garten VA 378 E ligger med sin tyska kvalitet bakom många fantastiska trädgårdar. Anledningen är dess funktioner som sträcker sig långt bortom en ordinär vertikalskärare.

Den har hyllats av kunder såväl som experter och är utan tvekan bästa vertikalskärare i vårt test. Och nu ska vi berätta varför.

En vertikalskärare med 3 funktioner i 1

Wolf Garten VA 378 E är utrustad med dubbelvals (14 roterande dubbelknivar för att vara exakt), som både skär upp spår i gräsmattan för att ge den syre, samt river mossa. En mossrivare och vertikalskärare i ett, helt enkelt.

Dessutom fångar den upp mycket av växtavfallet i sin 50 liters stora uppsamlare bak på maskinen. Wolf Garten VA 378 E kan således skära upp spår, riva mossa och samla upp resterna – mycket praktiskt enligt oss.

Lätt att växla mellan mossrivare och vertikalskärare

En kund på Bauhaus.se berättar exempelvis att det är mycket enkelt att växla mellan mossrivare och vertikalskärare. En annan nöjd konsument på samma sajt menar att en stor mängd mossa måste köras iväg efter att Wolf Garten VA 378 E gjort sitt jobb.

Det är såklart tufft att behöva lasta bort massa mossa – men maskinen gör uppenbarligen en otrolig insats.

Har en kraftfull och miljövänlig motor

Eftersom Wolf-Garten VA 378 E drivs med el är den mycket miljövänlig, samtidigt som motorn genererar en kraft på hela 1800 watt som enkelt skär ner i gräsmattan. Den kommer också med många andra smarta funktioner: Exempelvis hopfällbart handtag för smidig förvaring, ergonomiskt soft grip som motverkar skadliga vibrationer, samt höjdjustering i fem olika steg.

Extremt mycket vertikalskärare för pengarna

Med en prissättning på mellan 2000 och 3000 kronor är i princip alla kunder och experter ense om att Wolf Garten VA 378 E är en extremt prisvärd vertikalskärare. Den är exempelvis rankad på förstaplats bland hundratals mossrivare på PriceRunner.se. 

Det ger verkligen stöd till den positiva bilden som ges i vårt test, eftersom den faktiskt säljs som en vertikalskärare i första hand utan att man behöver betala en hel del pengar.

Svårt att hitta något negativt

Som du förstår är det svårt att hitta några större nackdelar med Wolf Garten VA 378 E, men en sak är att uppsamlarens 50 liter fylls oerhört snabbt, redan efter att den har varit igång en kortare stund.

Fördelen är dock att den aldrig kommer upp i en alldeles för tung vikt, samtidigt som det visar på hur effektiv denna vertikalskärare faktiskt är.

Specifikationer:
·         Motoreffekt: 1800 w
·         Vikt: 15 kg
·         Elmotor
·         Arbetsbredd: 37 cm
·         Höjd: 92 cm
·         Längd: 130 cm

Summering

8.4Omdöme
Wolf Garten VA 378 E – Bäst i test – Kraftfull mossrivning, snabb vertikalskärning & miljövänlig

Wolf Garten VA 378E kombinerar hög prestanda med ett mycket fördelaktigt pris, vilket gör det till en extremt konkurrenskraftig vertikalskärare (och mossrivare, för den delen). Den syresätter din gräsmatta, samtidigt som mossa försvinner i ett nafs.

Det enda negativa som vi har kunnat identifiera är att uppsamlaren fylls väldigt snabbt, och vissa användare rekommenderar till och med att du kör utan uppsamlare.

Kvalitet
8.8
Design
8
Funktioner
8.7
Prestanda
8.7
Pris
7.6

2

AL-KO Combi Care 38 E Comfort – Budgetvalet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Bauhaus
 • Miljövänlig elmotor
Nackdelar
 • Instabilt handtag
 • Elkabel som inte är optimal för stora ytor

proffsmagasinet.se

 • Gratis frakt över 625 Kr
 • Snabba leveranser
 • Över 100 000 produkter i sortimentet

Betalningsalternativ

Produktrecension

VERTIKALSKÄRARE AL-KO Combi Care 38 E Comfort är det elektriska syskonet till AL-KO Combi Care 38 P Comfort – alltså en vertikalskärare av hög kvalitet som drivs med el, istället för bensin.

Med tanke på att PriceRunner rankar den på femteplats bland marknadens alla modeller, är det inte konstigt att den också får en hög placering i vårt test av vertikalskärare.

Enkelt att byta mellan vertikalskärare och mossrivare

Den är utrustad med utbytbara valsar, roterande dubbelknivar som både kan riva mossa och skära spår för att ge gräsmattan syre. Flera kunder på Bauhaus.se vittnar exempelvis om hur lätt det är att byta mellan lägena.

Extremt prisvärd vertikalskärare

Med ett pris på strax över tusenlappen är AL-KO Combi Care 38 E Comfort en mycket habil vertikalskärare, som är billig om man jämför med andra produkter och stimulerar gräsrötterna i syfte att producera skott som slår ut under vår och sommar. Det billiga priset är ett bra sätt att visa att man inte behöver betala skjortan bara för att man vill vertikalskära sin gräsmatta.

Nöjda konsumenter på Bauhaus.se menar också att den är mycket lätt att sätta ihop med tydlig bruksanvisning, ytterligare ett plus enligt oss.

Framtagen för stora trädgårdar

Care 38 E Comfort har en arbetsbredd på 38 cm, vilket lämpar sig för gräsmattor på uppemot 800 kvadratmeter. Andra funktioner som tagits fram för att svara mot arbeten över stora ytor är tanken för uppsamling av växtavfall, som med sina 55 liter är större än hos många konkurrenter.

En kund på PriceRunner.se menar dock att handtaget är ett problem vid långa arbetspass, eftersom det är relativt svagt – något som faktiskt syns även på bild. VERTIKALSKÄRARE AL-KO Combi Care 38 E Comfort är försedd med en vertikalskärare i 5 justerbara lägen: 1 millimeter, 2 millimeter, 4 millimeter, 7 millimeter och 10 millimeter.

Den går alltså relativt djupt om du så vill, men var försiktig så att den inte förstör känsliga rötter.

Relativt tung vertikalskärare

Denna kvalitetsprodukt är relativt tung, även om syskonmodellen med bensinmotor är ännu tyngre. Vi på PriceAdvisor har dock inte tagit del av några negativa röster angående vikten.

Däremot kan handtaget bli ett problem eftersom det är något instabilt, särskilt med 

uppsamlaren fylld av mossa och annat växtavfall. 

Eftersom denna vertikalskärare är eldriven bör du tänka på behovet av eluttag och kabel, något som kan störa vid arbeten på riktigt stora gräsmattor.

Specifikationer:
·     Maxyta: 800 kvadratmeter
·     Vikt: 14 kg
·     Elmotor på 1300 watt
·     Uppsamlingsvolym: 55 liter
·     Arbetsdjup i 5 lägen
·     Arbetsbredd: 38 cm

Summering

8.1Omdöme
VERTIKALSKÄRARE AL-KO Combi Care 38 E Comfort – Bra för stora ytor, billig & tung

AL-KO Combi Care 38 E Comfort förenar hög prestanda med ett lågt pris och är därmed uppe och slåss om förstaplatsen i vårt test av vertikalskärare. Men eftersom den är anpassad för stora gräsmattor, samtidigt som handtaget är något instabilt, når den inte hela vägen.

Det är dock utan tvivel en kvalitetsprodukt och ett säkert köp, särskilt om du har en generös gräsmatta.

Kvalitet
8.4
Design
8.1
Funktioner
7.9
Prestanda
8.1
Pris
8.2

3

AL-KO Solo 518 – Premiumvalet

Fördelar
 • Bra betyg på Proffsmagasinet
 • Kraftfull bensinmotor från Honda
 • Mycket robust konstruktion
Nackdelar
 • Extremt dyr

Produktrecension

AL-KO Solo 518 är en riktig bjässe till vertikalskärare med en vikt på hela 36 kilo – överlägset tyngst i vårt test av vertikalskärare och mossrivare. Det är inte så konstigt, eftersom den är utrustad med en kraftfull bensinmotor från Honda.

En mycket robust vertikalskärare

En nöjd kund på Bygghemma.se vittnar exempelvis om att AL-KO Solo 518 är en mycket robust vertikalskärare, som fungerar mycket bra för att ge gräsmattan möjlighet att andas genom fina spår i jorden. Produktens knivar håller också en väldigt hög kvalitet vilket är förmånligt för dig som vill köpa en premium produkt.

Inget för den lilla gräsmattan

Därför är denna vertikalskärare överlägset dyrast, med ett pris på runt 7000 kronor – mer än tredubbelt så mycket som flera andra vertikalskärare i vårt test.

Många trädgårdsentusiaster förknippar AL-KO med kvalitet och i detta segment är det svårt att hitta en mer hållbar produkt. Däremot är det troligtvis få som är beredda att punga ut så mycket för arbeten på den lilla gräsmattan på bakgården.

En professionell vertikalskärare

Snarare är Solo 518 framtagen för tunga sysslor över stora ytor, många år framöver. Den har en arbetsbredd på 36 millimeter, med möjligheten att reglera styret i olika höjdlägen för riktigt komfortabel skärning – något som är avgörande vid långa pass. Detta i sig är en bra orsak till att välja

AL-KO Solo är alltså ett utmärkt val för trädgårdsarbetaren, oavsett arbetsplats. Den är försedd med en knivaxel innehållandes 15 dubbla stålknivar, som verkligen gör jobbet höst och vår, då din vertikalskärare kommer till sin rätt innan det är dags för gödsling.

Priset drar ner betyget

Om vi bara baserar vårt omdöme av AL-KO Solo på prestandan, är det tveklöst bästa vertikalskärare i vårt test. Den har vertikalskärning såväl som mossrivare, med en oerhört pålitlig Honda-motor innanför chassit.

Bensin genererar mer kraft

Det här är en vertikalskärare för proffs och erfarna trädgårdsmästare, som inte nöjer sig med mindre än det bästa. Här krävs också bensin som drivmedel eftersom det genererar mer kraft, samtidigt som du slipper hålla på med elkablar och uttag.

Och i de fallen kommer priset också i andra hand. Men det gör det som namnet antyder inte för oss på PriceAdvisor, där prissättningen är en av de allra mest centrala faktorerna när vi bedömer olika produkter.

AL-KO Solo 518 är helt enkelt för dyr för att toppa listan, men är du beredd att betala många tusen för en maskin som de allra flesta använder väldigt sällan, är valet enkelt.

Specifikationer:
·     Effekt: 3600 W
·     Vikt: 35 kg
·     Arbetsbredd: 36 cm
·     Knivaxel med 15 dubbla stålknivar
·     Reglage för styret
·     Arbetsdjup 0 till 25 mm

Summering

7.3Omdöme
AL-KO Solo 518 – Kraftig bensinmotor, hög kvalitet men väldigt dyr

L-KO Solo 518 är tveklöst bästa vertikalskärare i vårt test, samtidigt som priset på över 7000 kronor kan verka avskräckande för de allra flesta. Annars har den egentligen inga uppenbara brister, och gör verkligen så att gräsmattan frodas genom att vara en professionell vertikalskärare och mossrivare i ett.

Kvalitet
7.6
Design
7.4
Funktioner
7.4
Prestanda
7.5
Pris
6.4

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en vertikalskärare?

Vertikalskärare är till för att ge din gräsmatta syre, genom att skära fina spår i jorden för att lufta den. Även om många modeller går under benämningen vertikalskärare, ingår ofta mossrivare, vilket är fallet för nästan alla maskiner i vårt bäst i test av vertikalskärare.

Vertikalskärare med inbyggd mossrivning är utrustade med dubbelvals, roterande dubbelknivar som både skär upp spår i gräsmattan för att ge den syre, och river mossa. Ofta finns en tank baktill på maskinen som samlar upp växtavfall medan vertikalskäraren är i gång.

Eftersom de flesta maskinerna arbetar mycket effektivt fylls dock uppsamlarna väldigt snabbt. Därför föredrar många att köra utan, eftersom det kan vara smidigare om du använder din vertikalskärare under långa pass över stora ytor.
För den som har en större trädgård lämpar sig i vissa fall bensindrivna vertikalskärare bättre, eftersom de inte är beroende av elkabel, samtidigt som prestandan vanligtvis är högre.
Vertikalskärare luckrar även upp jorden, så att vatten och näring lättare tas upp, med en frodigare gräsmatta som följd.  

Får man grönare gräs med en vertikalskärare?

En vertikalskärare gör definitivt din gräsmatta grönare. Detta eftersom syre, vatten och näring lättare tas upp efter att kvävande mossa tagits bort, medan fina spår i jorden möjliggjort för ett lättare upptag. Vertikalskäraren går bara några millimeter ner i marken och skär på så vis också bort döda gräsrötter på ytan. 

Sammantaget blir gräset både frodigare och grönare. Ämnet som gör växter gröna kallas för klorofyll, och som du säkert redan vet spelar det en viktig roll i fotosyntesen, växternas omvandling av koldioxid, vatten och ljusenergi till syrgas och kolhydrat. 

Elektrisk eller en bensindriven vertikalskärare?

För det första finns det såklart en miljömässig faktor när du väljer mellan en elektrisk eller bensindriven vertikalskärare. El är naturligtvis skonsammare för miljön, samtidigt som motorerna är lättare.
Om du väljer en elektrisk motor finns två alternativ: antingen batteridrivna varianter eller modeller som är försedda med elkabel. Ingen av vertikalskärarna i vårt test är batteridriven, eftersom dessa maskiner ofta har relativt låg prestanda.

De är samtidigt smidigare att använda eftersom du slipper tänka på sladd och uttag. Dessa maskiner är därför lättare att både navigera med och ställa av efter användning. Nackdelen är att du tvingas arbeta med elkabel i anslutning till ett uttag.

Dessutom är prestandan vanligtvis högre hos bensinmotorer, även om dessa också kräver mer underhåll. En bensindriven vertikalskärare väger ofta över 20 kg och lämpar sig bäst för stora gräsmattor eller professionellt bruk, då priset nästan alltid är betydlig högre vilket kan verka avskräckande för gemene man.
Det viktigaste är att produkten funkar som den ska de dagar man vill använda skäraren, därför bör man välja ett välkänt varumärke som till exempel Husqvarna, Al-Ko eller liknande.

Hur rengör man en vertikalskärare?

Många vertikalskärare är lätta att rengöra, eftersom handtagen ofta är lätta att lossa på. Då olika motorer skiljer sig åt, är det bästa att följa bruksanvisningen. En elmotor kräver exempelvis mindre underhåll än en bensinmotor. Dessutom är det en god idé att hålla rent i uppsamlaren då och då, efter att den tömts

Hyra en vertikalskärare?

Eftersom de flesta i Sverige endast använder sin vertikalskärare några enstaka gånger om året, kan hyrning vara ett smart alternativ för gemene man. Om det är nytt för dig att vertikalskära så kan det vara bra att börja med att hyra sedan se om du vill köpa en maskin eller hyra när det börjar växa igen. Många sajter erbjuder uthyrning av vertikalskärare, så som på Hygglo.se där du hyr av andra privatpersoner

Hur har vi genomfört detta test av vertikalskärare?

I vårt test har vi granskat utbudet av vertikalskärare och tittat närmare på specifika faktorer för att kunna välja ut fem rekommenderade modeller, varav en som är bäst i test. Vi har bland annat utgått från vertikalskärarnas prestanda, drivmedel, pris, möjlighet till mossrivning, med mera.

Vi har även tagit hänsyn till kundernas egna betyg och experternas tester för att avgöra vilken vertikalskärare som är bäst i test, det vill säga den vertikalskärare som fått högst betyg i genomsnitt.

Som det framgår så har vi haft flera olika faktorer i åtanke när vi genomfört detta test. Genom att plocka fram de bästa produkterna enligt experter och kunder så får vi en lista med bra produker, efter att man sedan jämför de viktigaste egenskaperna för vertikalskärare så har vi kunnat välja ut de allra bästa produkterna i flera olika kategorier.

UtmärkelseBäst i testBudgetvalet/PrisvärdPremiumvalet
Produkt:Wolf Garten VA 378 EAL-KO Combi Care 38 E ComfortAL-KO Solo 518
Pris:3008 Kr1871 Kr7032 Kr
Expertbetyg:8.4/108.1/107.3/10
Motoreffekt:1800 W1300 W3600 W
Eldriven:JaJaNej
Bensindriven:NejNejJa

Källor & tips:

Andra relaterade texter:

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 4

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför