Bäst i test

Mini projektor – Bäst i test

Test av fem mini projektorer vilken är vinnaren? – 2022


1

ViewSonic M1 Mini – Bäst i test

Fördelar
 • Extremt liten och lätt
 • Lång batteritid på 2,5 timmar
 • Användarvänlig meny
 • Manuell skärpejustering
Nackdelar
 • Saknar Bluetooth
 • Inget hörlursuttag
 • Begränsad bildkvalitet

Produktrecension

Om du är ute efter en så liten och kompakt projektor som möjligt kan ViewSonic M1 Mini vara en modell att titta närmare på. Med sin bredd på 11 cm och vikt på 300 gram är detta helt klart en av de smidigaste portabla projektorerna vi sett.

Likt LG PH550G använder sig denna mini projektor av LED-teknik för att erbjuda en trevlig tittarupplevelse. Det uppladdningsbara batteriet ger dig 2,5 timmars användning och enheten har både HDMI- och USB-anslutning.

Hög användarvänlighet

ViewSonic M1 Mini är en utav de minsta projektorerna i sitt slag och kommer utan problem få plats i din jackficka. Trots sin kompakta storlek står modellen stadigt tack vare sina gummifötter och utfällbara stöd som även agerar linsskydd när enheten inte används.

För att börja använda projektorn behöver du bara använda knappen på baksidan. Därefter kommer du direkt till startmenyn där du kan välja mellan olika två olika mediakällor: USB eller HDMI. Tyvärr finns varken plats för SD-kort eller stöd för trådlös uppkoppling.

Tillfredsställande bildkvalitet

Vad gäller kvaliteten i bilden är den vad man kan förvänta sig av en projektor i den lägre prisklassen. Bilden projiceras med hjälp av en LED-lampa, men upplösningen ligger på 854 x 480 och ljusstyrkan på 120 lumen (jämfört med LG PH550G:s 550 lumen).

Allra bäst presterar denna projektor på nära håll, omkring 1,5 meter, i ett relativt mörkt rum. Här finns även ett eco-läge som förlänger batteritiden genom att dra ner ljusstyrkan, dock sker detta bara på bekostnad av bildupplevelsen.

En fördel med ViewSonic M1 Mini är dock att den har en liten ratt på sidan som du kan använda för att justera skärpan manuellt. Detta fungerar utmärkt, faktiskt mycket bättre än på många dyrare projektorer.

Bra ljud och lång batteritid 

ViewSonic M1 Mini är utrustad med en 2 W-högtalare från JBL som trots sin kompakta storlek lyckas överraskande bra. Tyvärr stödjer modellen inte parkoppling med Bluetooth-högtalare och den saknar dessutom ett hörlursuttag.

Trots att ViewSonic M1 Mini är en av de minsta projektorerna på marknaden erbjuder den ändå en imponerande batteritid på omkring 2,5 timmar. Dock kan batteritiden variera en aning beroende på vilken media källa du använder. HDMI är aningen mer energisnålt jämfört med USB.

Specifikationer:
– Upplösning: 854×480
– Skärmteknik: DLP
– Ljusstyrka: 50 ANSI

Summering

8.5Omdöme
ViewSonic M1 – Extremt liten och lätt med en användarvänlig meny

ViewSonic M1 Mini en trevlig mini projektor som sticker ut i mängden tack vare dess kompakta storlek. Enheten får utan problem plats i din jackficka och är därmed en utmärkt modell för dig som ofta är på resande fot och vill packa lätt.

Det vi dock saknar är stöd för fler mediakällor och parkoppling med Bluetooth-enheter. Dessutom är bildkvaliteten begränsad, men samtidigt är detta något man får räkna med med tanke på det låga priset.

2

Forever MLP-100 – Budgetvalet

Fördelar
 • Hög ljusstyrka (1200 lumen)
 • Utrustad med wi-fi och Bluetooth
 • 4 GB lagring och plats för SD-kort
 • Mycket prisvärd
Nackdelar
 • Inget stöd för 3D
 • Inte lika kompakt som övriga modeller
 • Ljudet kunde varit bättre

Produktrecension

Forever MLP-100 bjuder på hög kvalitet rakt igenom, trots sitt förhållandevis låga pris. Projektorn är kanske inte den minsta i sitt slag, men ändå relativt kompakt för att utan problem kunna följa med på resan.

Med en överlägsen ljusstyrka på 1200 lumen, hög upplösning på upp till  1080p samt möjlighet till storbildsskärm kan du räkna med en utmärkt bildupplevelse. Forever MLP-100 är dessutom utrustad med wi-fi, två inbyggda högtalare och 1 GB RAM-minne.

Stilren med kraftfull insida

Forever MLP-100 kanske inte är lika kompakt som exempelvis Vivitek Qumi Q6 eller ViewSonic M1 Mini, men är ändå enkel att ta med i packningen. Alla anslutningar sitter på projektorns vänstra sida, vilket innebär att du kan projicera bild på väggen, men också i taket.

Något som får Forever MLP-100 att sticka ut är dess kraftfulla insida med 1 GB RAM-minne och 4 GB lagringsutrymme. Modellen stödjer dessutom SD-kort upp till 32 GB, vilket övriga modeller i detta test inte gör.

Forever MLP-100 har många anslutningsmöjligheter, till exempel 2 USB-ingångar och en HDMI-ingång. Du har även en 2,5 mm hörlursutgång, vilket innebär att du kan koppla dina externa hörlurar eller högtalare till enheten med sladd.

Storbildsskärm och manuell fokus

Forever MLP-100 använder ett LCD-system med en LED-lampa och en 450 MP grafikprocessor för att projicera film och bild av hög kvalitet. Ljusstyrkan ligger på minst sagt imponerande 1200 lumen och du kan välja mellan ett bildformat på 16:9 eller 4:3.

Standardupplösningen är 800×480, men Forever MLP-100 stödjer även material i 1920×1080, det vill säga Full HD. Vad gäller bildstorlek kan du välja mellan 30-120″, vilket innebär att projektorn kan användas i både stora och små rum.

Ytterligare en fördel är att Forever MLP-100 erbjuder manuell fokus som tillåter dig att ställa in en optimal skärpa.

Mängder av funktioner

Trots att Forever MLP-100 är en mini led projektor i den lägre prisklassen erbjuder den många smarta funktioner. Först och främst är modellen utrustad med Keystone-korrigering som ser till att bilden är rät, oavsett i vilken riktning projektorn är riktad.

Forever MLP-100 använder operativsystemet Android TV, vilket ger dig tillgång till en mängd appar och spel direkt i enheten. Tyvärr kan mjukvaran ibland vara en aning långsam, men med tanke på det låga priset är detta en kompromiss man får acceptera.

Sist men inte minst har Forever MLP-100 två inbyggda 2 W-högtalare som gör att ljudet strömmar direkt ur projektorn. Ljudbilden är dock inte den bästa och vi rekommenderar att du ansluter dina trådlösa högtalare för en optimal filmupplevelse.

Specifikationer:
– Upplösning: 800×480
– Skärmteknik: LED
– Ljusstyrka: 100 ANS

Summering

9.3Omdöme
Forever MLP-100 – Utrustad med wi-fi och Bluetooth med 4 GB lagring och plats för SD-kort

Med Forever MLP-100 får du mycket för pengarna. Trots det låga priset är denna projektor utrustad med både wi-fi, Android TV, två högtalare, Bluetooth, stöd för SD-kort och mycket mer. Dessutom är bildkvaliteten tillfredsställande med stöd för Full HD och 1200 lumen.

Ljudet är emellertid inte det bästa och Forever MLP-100 saknar dessutom stöd för 3D-material. I övrigt är det helt klart en allsidig och framför allt prisvärd projektor.


3

Xiaomi Mi Smart Projector Mini – Premiumvalet

Fördelar
 • Full HD-upplösning
 • Tillåter storbildsskärm på upp till 120”
 • Få tillgång till mängder av appar via Android TV
 • Kraftfullt ljud med två 5 W-högtalare
Nackdelar
 • Erbjuder inte skärmspegling via wi-fi
 • Något begränsad ljusstyrka

Produktrecension

Xiaomi Mi Smart Projector Mini är en elegant projektor som tillåter dig att titta på storbildsskärm (upp till 304,8 cm) med hög ljusstyrka och HD-upplösning. Modellen är dessutom utrustad med wi-fi som tillåter dig att ansluta mobila enheter och Bluetooth för parkoppling med trådlösa högtalare eller hörlurar.

Trots projektorns kompakta storlek har den två kraftfulla högtalare som bidrar till biokänslan. Här finns även en rad andra funktioner som förbättrar upplevelsen, så som autofokus och Google Assistant.

Biokänsla utan gränser

Med Xiaomi Mi Smart Projector Mini kan du uppnå biokänsla i hemmet, sommarstugan eller på resan. Den portabla enheten tar knappt någon plats i packningen med sina 15 cm, men är något tyngre än övriga modeller i detta test med en vikt på 1,3 kg.

Bortsett från att vara extremt kompakt är Xiaomi Mi Smart Projector Mini dessutom en mycket stilren projektor med vita sidopaneler och ett grått framparti. Tack vare dess diskreta design passar i enheten in i de flesta hem. Här finns även ett fäste för en tripod som gör att du kan montera projektorn lite var som helst.

Storbildsskärm med HD-upplösning

Med Xiaomi Mi Smart Projector Mini kan du njuta av filmer, titta på sport eller spela spel i full HD (1080p). Du kan dessutom justera skärmstorleken mellan 60 och 120”, vilket gör att projektor fungerar bra både som storbildsskärm för film och för presentationer på jobbet.

Vad gäller ljusstyrka ligger den på tillfredsställande 500 lumen, vilket fungerar bra i mörkare miljöer, och i HDR-läget får du extra djupa färger. Ett plus är att projektorn är relativt tyst, trots att fläkten som kyler ner systemet jobbar hårt när du använder optimal ljusstyrka.

Ytterligare en finess med Xiaomis mini projektor är att den har autofokus. Den kan dessutom rätta till skärmens läge automatiskt för att följa den horisontella mittlinjen. Därmed behöver sneda bilder inte längre vara ett irritationsmoment.

Kraftfullt ljud och Bluetooth-stöd

Trots dess kompakta storlek rymmer Xiaomi Mi Smart Projector Mini ändå två kraftfulla 5 W-högtalare. Högtalarna erbjuder ett överraskande bra och välbalanserat ljud – betydligt bättre än LG PH550G som ligger i ungefär samma prisklass.

Det finns dock fortfarande vissa brister vad gäller basen, vilket det ofta gör när det gäller portabla projektorer. Som tur är stödjer Xiaomi Mi Smart Projector Mini parkoppling via Bluetooth, vilket gör att du kan koppla enheten till din trådlösa högtalare.

Google Assistant och Android TV

I och med att Xiaomi Mi Smart Projector Mini är en dyrare projektor kan du förvänta dig en del trevliga finesser. Först och främst är enheten utrustad med Google Assistant, vilket gör den extra enkel att styra.

Vad gäller mjukvara använder projektorn Android TV, ett operativsystem med ett modernt och användarvänligt gränssnitt. Det enda du behöver göra för att komma igång är att logga in på ditt Google-konto och ladda ner de appar du vill använda, till exempel nya Disney+ eller Netflix.

Specifikationer:
– Upplösning: Full HD (1920×1080)
– Skärmteknik: DLP
– Ljusstyrka: 1300 ANSI

Summering

9.1Omdöme
Xiaomi Mi Smart Projector Mini – Kraftfullt ljud med två 5 W högtalare & full HD-upplösning

Xiaomi Mi Smart Projector Mini ett optimalt alternativ för dig som är ute efter hela paketet – snygg design, bra bildkvalitet, många funktioner och ett schysst ljud. Det finns visserligen modeller i samma prisklass som erbjuder bättre bild, men Xiaomis modell levererar ändå på flera nivåer än bara bild.

De främsta bristerna med denna mini projektor är dess något begränsade ljusstyrka och att operativsystemet Android TV ibland kan vara en aning långsamt. I övrigt är Xiaomi Mi Smart Projector Mini helt klart värd sitt pris.


4

Vivitek Qumi Q6

Fördelar
 • Hög ljusstyrka på 800 lumen
 • Stödjer material i Full HD och 3D
 • 2,5 GB inbyggt lagringsutrymme
 • Många anslutningsmöjligheter
Nackdelar
 • Högt pris
 • Begränsad ljudkvalitet

Denna produkt har tyvärr utgått, vi rekommendar istället bäst i test vinnaren ViewSonic M1 Mini

Produktrecension

Om du är ute efter en värsting till mini projektor kan Vivitek Qumi Q6 vara något för dig. Detta är en projektor i den övre prisklassen med en elegant design och kompakt konstruktion. I denna lilla maskin ryms dock en hel del finesser, bland annat wi-fi, två HDMI-ingångar och 2,5 GB lagringsutrymme.

Projektorn erbjuder överlägsen ljusstyrka på 800 lumen och har stöd för material i Full HD (1080p). Vivitek Qumi Q6 passar alla ändamål, men framför allt till kontoret eftersom den har både MS Office® och Adobe™ PDF Document Viewer inbyggt.

Stilren design och kompakt storlek

Vivitek Qumi Q6 är en minst sagt stilren projektor med sidor av aluminium och en ovansida med integrerad touch panel. Modellen kommer i en rad olika färger, vilket gör det enkelt för dig att hitta en favorit.

På baksidan hittar du alla anslutningar, bland annat ett hörlursuttag, två HDMI-ingångar och en USB-anslutning. Projektorn har dessutom ett eget lagringsutrymme på 2,5 GB, en finess som många andra modeller saknar.

Vad gäller storlek är Vivitek Qumi Q6 strax över 17 cm lång, 10 cm bred och väger 460 gram. Det är med andra ord en mycket kompakt maskin, trots dess höga prestanda, många anslutningar och imponerande funktionalitet.

Imponerande ljusstyrka och smarta funktioner

Vivitek Qumi Q6 har en standard upplösning på  720p, men stödjer även material i Full HD (1080p). Ljusstyrkan ligger på imponerande 800 lumen och vad gäller bildstorlek klarar modellen upp till 90”.

Bortsett från att använda HDMI eller USB som mediakälla har Vivitek Qumi Q6 även ett trådlös LAN som tillåter dig att projicera bilder, filmer och spel från din mobiltelefon eller surfplatta. Du kan även spegla skärmen på din mobila enhet för att till exempel titta på YouTube-videos.

En annan imponerande funktion (som dock kräver appen EzCast Pro) är att upp till fyra olika enheter kan visa separat innehåll på bildskärmen samtidigt. MS Office® och Adobe™ PDF Document Viewer installerat redan från början och Vivitek Qumi Q6 stödjer dessutom 3D-material.

Inbyggda högtalare

Vad gäller ljud är Vivitek Qumi Q6 utrustad med en 2 W-högtalare som ger ett bra, men långt ifrån imponerande ljud. Detta är dock något man får räkna med när det gäller mindre miniprojektorer.

Som tur är har modellen ett hörlursuttag som du kan använda för att ansluta en extern högtalare. Du kan även ansluta trådlösa högtalare eller hörlurar via Bluetooth, men vi rekommenderar att du ansluter dem till den huvudsakliga material källan för bästa möjliga ljudbild.

2 timmars batteritid

Vivitek Qumi Q6 har ett inbyggt batteri som ger dig omkring 2 timmars användning. Att batteritiden är en aning lägre jämfört med övriga modeller har att göra med modellens höga ljusstyrka som kräver en hel del energi.

Projiceringen sker via en miljövänlig LED-ljuskälla som likt LG PH550G räcker i hela 30 000 timmar.

Specifikationer:

Summering

9Omdöme
Vivitek Qumi Q6 – Stödjer material i Full HD och 3D med många anslutningsmöjligheter

Vivitek Qumi Q6 är helt klart en mini projektor i premiumklassen, men samtidigt är den utrustad med mängder av finesser som gör den värd sin prislapp. Extra imponerande är dess höga ljusstyrka på 800 lumen, det inbyggda lagringsutrymmet och de många anslutningsmöjligheterna.

Modellen får dock några minuspoäng på grund av dess ljud som kunde varit en aning bättre, särskilt med tanke på priset som redan är väldigt högt.


5

LG PH550G

Fördelar
 • Projicerar i HD (720p)
 • Spegla skärmen på din mobila enhet via wi-fi
 • Kan kopplas till trådlösa högtalare via Bluetooth
 • Lång lamplivslängd (30 000 timmar)
Nackdelar
 • Inte det bästa ljudet
 • Inget utrymme för SD-kort
 • En relativt dyr modell

Denna produkt har tyvärr utgått, vi rekommendar istället bäst i test vinnaren ViewSonic M1 Mini

Produktrecension

LG PH550G är en liten och stilren projektor som erbjuder utmärkt HD-upplösning tack vare sin avancerade LED-teknik. Projektorn stödjer dessutom material i 3D och det uppladdningsbara batteriet ger dig hela 2,5 timmars användning.

En fördel med LG PH550G är att den går att koppla till din mobila enhet via wi-fi för att spegla det du ser på skärmen, till exempel bilder eller filmer. Projektorn går dessutom att ansluta till din trådlösa högtalare via Bluetooth för en ultimat biokänsla.

HD-upplösning och många anslutningar

Med LG PH550G kan du projicera både bild och film i imponerande HD-kvalitet (1280 x 720). Ljusstyrkan är tillfredsställande på 550 ANSI lumen och bildstorleken sträcker sig från 6,5 cm till hela 254 cm. Projektorn stödjer dessutom bild- och filmmaterial i 3D.

Vare sig du tittar på tecknade filmer, streamar sport, spelar spel eller håller i presentationer kan du räkna med en utmärkt bildupplevelse. Det enda som Med LG PH550G kan ha en aning svårt med är grafiktunga videospel.

Ytterligare en fördel med LG PH550G är att modellen har ovanligt många anslutningar. Du kan till exempel ansluta projektorn till datorn via HDMI-ingången eller titta på filer via en USB-sticka. Här finns även en 3,5 mm AUX-anslutning och en RGB-ingång.

Stödjer parkoppling via Bluetooth

LG PH550G har två inbyggda 1 W-stereohögtalare som utan problem kan fylla ett mindre rum med ljud, även om basen är nära obefintlig. Ljudet är långt ifrån det bästa, men kan ändå vara tillräckligt för vissa.

LG PH550G stödjer dessutom parkoppling via Bluetooth, vilket innebär att du kan ansluta både trådlösa hörlurar och högtalare till projektorn. Här finns också en AUX-anslutning för dig som hellre vill ansluta med sladd, men även i detta fall finns det brister vad gäller ljudkvaliteten.

Om du har lite högre krav vad gäller ljud rekommenderar vi att du ansluter den enhet som visar materialet, till exempel din laptop, till dina hörlurar eller högtalare istället. På så sätt kommer du få betydligt bättre kvalitet.

Batteritid och lamplivslängd

Tack vare det inbyggda och uppladdningsbara batteriet är LG PH550G helt trådlös. Du kan med andra ord njuta av filmer och serier vart som helst (till och med på stranden) utan att krångla med sladdar och eluttag.
Batteritiden ligger på 2,5 timmar, vilket är helt normalt. LED-lampan, som gör att projektorn kan visa levande och klara färger, har en livslängd på 30 000 timmar. Detta innebär att du inte behöver byta ut lampan på 10 år, även om du använder projektorn 8 timmar om dagen – varje dag.

Specifikationer:

Summering

8.9Omdöme
LG PH550G – Projicerar i HDoch har en batteritid på 2,5 timmar.

LG PH550G är en stilren projektor som erbjuder en mängd förmånliga funktioner och utmärkt bildkvalitet i HD. En av de främsta fördelarna är att du kan parkoppla projektorn med mobila enheter både via wi-fi. Du får dessutom en tillfredsställande batteritid på 2,5 timmar.

Det finns dock vissa brister med denna modell som är värda att ta hänsyn till. Det inbyggda ljudet är långt ifrån det bästa och vi hade gärna sett utrymme för ett externt SD-kort. Dessutom är det en ganska dyr projektor jämfört med många liknande modeller.

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en mini projektor?

En mini projektor är en liten projektor som du använder för att projicera film, bilder eller presentationer på en slät yta. Projektorn är kompatibel med i princip alla enheter – från mobiltelefoner och surfplattor till datorer och kameror.

Vad gäller själva projektionstekniken använder miniprojektorer ofta laser- eller LED-teknik, men upplösningen varierar beroende på modell. Större portabla projektorer har till exempel en större lins och kan därför erbjuda både bättre kvalitet och widescreen. Mindre varianter är mer begränsade med ett läge för bildkvalitet.

Vad är fördelen med en miniprojektor mot en vanlig projektor?

Den främsta fördelen med en mini projektor är dess kompakta storlek och låga vikt. Detta gör den enkel att ta med, till exempel om du ska resa eller åkla till sommarstugan. Dessutom drivs miniprojektorer av batterier, vilket innebär att de inte kräver ett eluttag.

Samtidigt bör du komma ihåg att en liten projektor inte erbjuder samma kvalitet som en stor när det gäller upplösning. Om bra bildkvalitet är viktigt för dig vill du lägga lite mer pengar och välja en något större – men fortfarande portabel – projektor.

Hur har vi genomfört detta test?

För att välja ut de miniprojektorer vi rekommenderar i vårt test har vi granskat olika modeller efter en rad olika kriterier. Några av dessa är storlek, upplösning, ljudbild, funktioner, lagringsutrymme, användarvänlighet och pris.

Utöver det har vi även tagit del av experternas egna tester och lyssnat på deras rekommendationer. Naturligtvis har vi dessutom granskat kundernas egna omdömen och recensioner på diverse plattformar för att få en bättre uppfattning av deras upplevelser.

Källor

Lifewire

Lifewire är en plattform som hjälper konsumenter att göra rätt val när det är dags att investera i ny elektronik. Här kan du ta del av mängder av hjälpsamma guider och artiklar, men också läsa detaljerade recensioner av produkter inom tech och gaming. Här hittar du till exempel en recension av LG PH550G.

PC för alla

PC för alla är känd som en av Sveriges största plattformar för dataintresserade. Bortsett från att dela med sig av spännande nyheter inom datorvärlden erbjuder PC för alla dessutom en mängd objektiva recensioner av nya elektronikprodukter. De har till exempel recenserat ViewSonic M1 Mini som är en av modellerna i vårt test av mini projektorer.

Techradar

Techradar är en motsvarighet till M3 IDG vars syfte är att informera kunder om nyheter och produkter inom tech världen. Här kan du läsa intressanta nyheter, hjälpsamma guider och oberoende recensioner av diverse elektronikprodukter, till exempel miniprojektorn Xiaomi Mi Smart Compact Projector.

Andra relaterade tester:

Wifi förstärkare, router

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 22

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general