Vilken vedklyv & vedkap är bäst? Test av tre modeller – 2023
Faxes 500 är produkten som blev bäst i test, på grund utav blivit nämnd som testvinnare i flertal test & har en snabb vedklyvning & en bra hållbarhet. Att klyva ved är mödosamt och med en maskinell vedklyv fixar du jobbet utan ansträngning. För dig som värmer bostaden med ved är en vedkap särskilt användbar. Den sparar inte bara in tid, utan även fysisk kraft som kan läggas på annat i hushållet.
Det finns inte särskilt många tester av vedklyvar, därför har vi prövat flera olika produkter för att hjälpa dig fatta ett enkelt beslut. Häng med i vårt test där du får allt som är bra att veta för att köpa en vedklyv eller vedkap.
Produktrecension
Med mer än hundra år på nacken är Faxes en av Sveriges äldsta tillverkare av vedklyvar. Det garanterar en mycket hög kvalitet, något som Bäst-i-test.se och PriceRunner går i god för – där Faxes 500 utsetts till marknadens bästa vedklyv år 2020. Vedklyv bäst i test går alltså till Faxes 500 som är en riktigt bra vedklyv som underlättar när du ska klyva.
Vedklyv med toppbetyg från kunderna
”En riktigt bra maskin som håller vad den lovar. God kvalitetskänsla i komponenterna samtidigt som allt känns gediget och genomarbetat.”. Så beskriver en mycket nöjd kund på Prisjakt.nu Faxes 500.
Sveriges mest sålda vedklyv
Det är faktiskt den mest sålda vedklyven i Sverige, vilket talar sitt tydliga språk. Populariteten beror bland annat på dess flyttbarhet med stabila hjul, med imponerande effekt eftersom dess tryckplatta återgår till ursprungsläge varvid du kan lägga i en ny kubbe. Mycket praktiskt enligt oss, den kopplas också enkelt in i ett 230 V uttag.
Tung vedklyv och vedkap med enorm kraft
Denna vedklyvs flyttbarhet är central, eftersom Faxes 500 väger hela 115 kilo. Samtidigt är den mycket välbalanserad och stabil, för någorlunda enkel förflyttning oavsett terräng. När den väl är på plats står den mycket stadigt, eftersom det är en liggande vedklyv.
Faxes 500 kombinerar mycket hög prestanda med lång hållbarhet, vilket gör det till en extremt konkurrenskraftig vedklyv. Den är en tung och stabil maskin, som klyver ved i hög hastighet utifrån relativt tjocka kubbar – om du så vill.
Samtidigt klagar vissa användare på att fyrklyvskniven är något kort, värt att fundera på vid klyvning av rejäla bitar
Specifikationer: | |
– Motoreffekt: 3000 W – Vikt: 115 kilo – Klyvhastighet: 4 sekunder – Maximal klyvdiameter: 290 mm – Maximal klyvlängd: 500 mm – Hydraulisk elmotor |
Summering
AL-KO LSH 520/5 – Budgetvalet
Produktrecension
”En väl fungerande produkt till budgetpris.” Så summerar en mycket nöjd kund AL-KO LSH 520/5 på Bauhaus.se, där denna vedklyv får hela 4,4 av 5 i betyg av konsumenterna.
Mycket prisvärd vedklyv och vedkap
Med ett pris på under 5000 kronor ger AL-KO LSH 520/5 väldigt mycket vedklyv för pengarna.
Den är utrustad med ett monterbart stativ, som ger en mycket praktisk arbetshöjd med möjlighet att justera i två lägen. AL-KO LSH 520/5 är en liggande vedklyv, med tvåhandskontroll för säker och exakt vedklyvning.
Den har en stark motor som ger kraft nog för lite tjockare kubbar, även om den inte är lika snabb som dyrare modeller.
Håller inte riktigt vad den lovar
Enligt Bäst-i-test.se stämmer inte riktigt den angivna gränsen för hur långa kubbar som kan klyvas. Enligt deras test klarar den max kubbar på 30 centimeter, att jämföra med dess utlovade 52 centimeter.
Anledningen är att kniven inte når tillräckligt långt – något att tänka på innan köp. Samtidigt menar Bäst-i-test.se att AL-KO LSH 520/5 är fullt godkänd i förhållande till pris, och den är också vårt budgetval här på Priceadvisor.se
Portabel vedklyv för snabb förflyttning
Vedklyv AL-KO LSH 520/5 är utrustad med praktiska hjul, vilket gör att den är relativt enkel att flytta på. Den väger dessutom endast 47 kilo, bra mycket lättare än många konkurrenter, samtidigt som denna vedkap står mycket stabilt på marken.
AL-KO LSH 520/5 har ett mycket attraktivt pris och är därför en mycket populär vedklyv. PriceRunner rankar den exempelvis på andra plats bland marknadens alla vedklyvar och vedkap, något som talar för dess höga prestanda. Samtidigt kommer priset med vissa svagheter, så som att vissa kubbar kommer att behöva klyvas flera gånger, samtidigt som veden kan behöva lite efterarbete. Den är alltså mer tidsödande än många dyrare modeller, men samtidigt ett riktigt bra budgetval.
Specifikationer: | |
– Effekt: 2200 W – Vikt: 47 kilo – Spänning: 230V – Max klyvlängd: 52 cm – Max klyvtryck: 5 ton – Klyvtid: 9,5 sekunder |
Summering
AL-KO LSV 550/6 – Premium valet
Produktrecension
”Snabb leverans, lättmonterad och effektiv klyv. Viktigt med fast underlag då tyngdpunkten ligger ganska högt.”. Så skriver en mycket nöjd kund på Proffsmagasinet.se om AL-KO LSV 550/6.
En stående vedklyv med hög prestanda
AL-KO LSV 550/6 är en stående vedklyv som väger 98 kilo, vilket gör att den står stabilt, samtidigt som underlaget bör vara relativt jämnt när du klyver din ved. Den är försedd med stadiga hjul, som gör att du rullar den utan problem, trots dess avlånga format.
Den har ett maxtryck på 6 ton och kniv som fixar kubbar på uppemot 500 mm. Dessutom håller den vad den lovar, då både små och stora kubbar klyvs utan svårighet.
En vedklyv och vedkap som är lätt att montera
AL-KO LSV 550/6 kommer nedmonterad, men har du någorlunda koll på teknik och verktyg, tar installationen mindre än en timme. När den väl står upp och är redo att användas, fixar den inte bara raka kubbar, utan även tunna eller sneda trästycken – även om den raka klyvningen kräver viss stabilitet.
Taggar håller dina kubbar på plats
AL-KO LSV 550/6 är utrustad med tvåhandsgrepp vars taggar håller fast kubben medan du klyver veden. Det möjliggör för klyvning av lite snedare bitar, något som gör att betydligt mer trämaterial kan komma till användning, samtidigt som du inte behöver förarbeta dina kubbar allt för mycket.
Avlastningsbord för praktisk förvaring av kubbar
På vardera sidan om denna vedkap finns utfällbara bord, som fungerar som avlastningsyta. De är stabila och klarar tunga pjäser, samtidigt som ytan är relativt liten. Särskilt ofta kommer borden faktiskt inte till användning, även om det är en elegant funktion.
Vårt premiumval AL-KO LSV 550/6 är på det stora hela en mycket pålitlig vedklyv, som fixar stort och smått i kubbväg. Den genererar ett mycket högt tryck och är inte vansinnigt dyr, trots att det är en riktig premiumprodukt.
En nackdel är att den är något långsam med en klyvtid på 13 sekunder, enligt Bäst-i-test.se. Det vägs dock upp av att veden blir snygg och rak, utifrån kubbar i olika storlekar.
Specifikationer: | |
– Motoreffekt: 3000 W – Klyvlängd: 550 mm – Vikt: 98 kg – Kraftkälla: Eldriven |
Summering
Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper
Hur fungerar en vedklyv?
Beroende på om du har en vertikal eller horisontell vedklyv, läggs eller ställs kubben antingen i vedklyven. När den körs igång pressas träet mot en vass klinga under mycket högt tryck, vanligtvis flera to – medan veden klyvs i bitar.
Vissa vedklyvar delar kubben i två bitar, medan tyngre varianter kan ge mer
finfördelad ved.
Du styr klyvningen med hjälp av en eller två spakar, och en del maskiner går att manövrera oberoende av vilken sida om den du står på.
En vanlig typ av vedklyv är elhydrauliska maskiner, som går på el och drivs antingen från 3-fasuttag eller vanligt uttag, där tyngre modeller kräver mer effekt. Det hydrauliska systemet drivs av en elektrisk motor.
Olika typer av vedklyvar
Först och främst finns det vedklyvar som är helt manuella, medan andra maskiner är eldrivna med hydraulisk motor, som drivs med trycksatt fluid, med andra ord hydraulvätska. Professionella vedklyvar för träindustrier drivs ofta med hjälp av traktormotor och hydraulsystem.
Med en manuell vedklyv använder du din egen kraft, men drar nytta av klyvens mekanik, vilket gör arbetet lättare och minskar risken för olyckor. En mycket enkel variant består av en cirkulär anordning som håller fast kubben mot en klinga i botten, varpå du slår mot träet med slägga eller hammare.
En annan distinktion kan göras mellan liggande eller horisontella vedklyvar och stående eller vertikala vedklyvar. En stående variant förutsätter större manuellt arbete, eftersom kubben står och därför måste placeras med högre precision.
Fördelen är bättre sikt och kontroll över klyvningen. Med en liggande eller horisontell vedklyv läggs kubben vanligtvis in i ett fack där den sedan splittras till ved. Fördelen här är säkerheten i kombination med en enklare användning.
Vilken olja behöver man till en vedklyv?
Vanligtvis anges vilken typ av olja du ska använda till din vedklyv i produktbeskrivningen eller i instruktionsboken. Klimatet du bor i spelar också in, där vedklyvning på ett temperaturmässigt plan skiljer sig kraftigt åt mellan exempelvis Skåne och nordligaste Norrland.
Vissa oljor klarar extremkyla bättre än andra, för att nämna ett exempel. Eftersom många vedklyvar är elhydrauliska maskiner rekommenderas ofta hydraulolja eller annan typ av motorolja, för att inte packningar och slangar ska förstöras, med mera.
Hur har vi genomfört detta test av vdeklyvar?
Det finns flera olika vedklyvar på marknaden och det är inte alltid så lätt att hitta vilka produkter som faktiskt är bra. Därför har vi på PriceAdvisor spenderat mycket tid på att studera olika produkter och plocka fram de allra bästa alternativen åt dig.
Vi har genomfört testet på följande sätt:
1. Vi börjar med att gå söka fram de allra populäraste vedklyvarna – sedan gör vi en lista på alla produkter som har bra omdömen får kunder och experter.
2. Vi går igenom olika aktörers tester på produkterna för att ta reda på vilka som presterar bäst.
3. Vi jämför flera olika egenskaper och funktioner hos vedklyvar med många olika faktorer i åtanke. När det kommer till vedklyvar så kollade vi främst på följande faktorer: Effekt, pris, klyvlängd, användarvänlighet och design.
Efter vi har gått genom dessa tre steg så väljer vi ut de bästa produkterna i tre olika kategorier för att hjälpa dig hitta en riktigt bra vedklyv.
Utmärkelse | Bäst i test | Budgetvalet/Prisvärd | Premiumvalet |
---|---|---|---|
Produkt: | Faxes 500 | AL-KO LSH 520/5 | AL-KO LSV 550/6 |
Pris: | 20 595 Kr | 5620 Kr | 7787 Kr |
Expertbetyg: | 9.2/10 | 8.6/10 | 8/10 |
Motoreffekt: | 3000 W | 2200 W | 3000 W |
Max. klyvlängd: | 500 mm | 520 mm | 550 mm |
Hjul: | Ja | Ja | Ja |
Vikt: | 115 kg | 47 kg | 98 kg |