Bäst i test

Bästa minigrävaren

Vilken minigrävare är bäst? Vi har testat 3 modeller – 2023

Minigrävare – XN08 är bäst i test. Produkten blev utvald som vinnare i testet på grund utav de höga betygen som den har hos olika aktörer & den krafulla motorn som den besitter. En bra minigrävare som får jobbet gjort.

Om du behöver riva en mur, gräva en pool eller liknande så är en minigrävare den perfekta maskinen för jobbet. Oavsett om du är en privatperson som äger mycket mark och tycker om att göra saker själv, eller om du driver ett företag så kan du köpa eller hyra en minigrävare för att hantera de mest krävande jobben. Vi har testat flera olika minigrävare för att se vilken som fungerar bäst, läs vidare för att ta del av bästa minigrävaren.

BÄST I TEST
1
Bästa minigrävaren

Minigrävare – XN08

5/5 i kundbetyg hos Hemfint.se
Högt testbetyg hos trädgårdsskolan
Topprankad hos Prisjakt
Specifikationer +
8.1/10
OMDÖME
Från 104 995 Kr
– 14 dagars öppet köp – Fri frakt på allt
Prisvärd
2
Bästa minigrävaren

Minigrävare – XN10 Winstorm

Kraftfull motor
Stilren design
Kommer lätt åt svåra platser
Specifikationer +
7.5/10
OMDÖME
Från 89 995 Kr
– 14 dagars öppet köp – Fri frakt på allt
Premiumvalet
3
Bästa minigrävaren

Minigrävare – XN12

Väldigt kraftfull motor
Hög grävhöjd
Djupt grävdjup
Specifikationer +
7.1/10
Omdöme
Från 139 995 Kr
– 14 dagars öppet köp – Fri frakt på allt

1

Minigrävare – XN08 – Bäst i test

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Hemfint.se
 • Högt testbetyg hos trädgårdsskolan
 • Topprankad hos Prisjakt
 • Kompakt
 • Kommer lätt åt svåra platser
Nackdelar
 • Lite dyr

hemfint.se

 • Fri frakt på allt
 • 14 dagars öppet köp
 • Betala 14 dagar efter leverans

Betalningsalternativ

Produktrecension

Vi hade nöjet att recensera Minigrävare – XN08, en liten och kompakt maskin med mycket kraft som är enkel att använda. När det kommer till mindre grävmaskiner som många planerar för att använda själva så är det viktigt att man kan köra på gård och gräs utan att lämna för mycket märken. Minigrävare – XN08 väger enbart 880kg och är en bandburen grävmaskin med gummiband.

Eftersom att grävmaskinen väger så lite och även använder sig av gummiband så innebär det att du kan köra på gräsmattan utan att lämna för mycket spår. Någonting annat som är märkbart med maskinen är hur kraftfull den är med tanke på storleken.

Bra chassi och kraftfull motor

XN08 har ett 93cm chassi vilket gör att den enkelt kan arbeta på platser som vanligtvis är svåra att komma åt. Maskinen är utrustad med en luftkyld motor som har en cylinder och 10 hästkrafter. Det är KD192 (Euro 5) motorn på 7kW från varumärket Koop med ett arbetstryck på 16 MPa. Grävmaskinen är CE-certifierad och säker att använda. Dessutom så ingår en grävskopa med tänder som är 380mm bred.

Det finns även många fler tillbehör tillgängliga till XN08 som till exempel andra grävskopor, planerskopor, jordborr, timmergripp, räfsa och tjälkrok. Oavsett vad du skall använda maskinen till så finns det alltså ett tillbehör som kan hjälpa dig utföra jobbet snabbt och effektivt.

Specifikationer:
– Driftsvikt: 880kg
– Bredd på skopan som ingår: 380mm
– Kapacitet på skopan som ingår: 0,025 kubikmeter.
– Max. grävdjup: 1650
– Max. grävhöjd: 2610

Summering

8.1Omdöme
En liten och kraftfull grävare som lätt kommer åt även de svåraste platserna

Kvalitet
8.6
Design
8.2
Funktioner
8
Prestanda
9.2
Pris
6.5

2

Minigrävare – XN10 Winstorm – Budgetvalet

Fördelar
 • Kraftfull motor
 • Stilren design
 • Kompakt
 • Kommer lätt åt svåra platser
Nackdelar
 • Inte lika djupt grävdjup som vissa andra
 • Inte lika hög grävhöjd som vissa andra

hemfint.se

 • Fri frakt på allt
 • 14 dagars öppet köp
 • Betala 14 dagar efter leverans

Betalningsalternativ

Produktrecension

När man tänker på att köpa en grävmaskin så tänker man direkt på väldigt stora summor, oavsett om det är en liten grävmaskin eller inte. Faktum är dock att en minigrävare behöver inte alltid kosta skjortan. Minigrävare – XN10 Winstorm är ett utmärkt exempel på detta. Du får en stabil grävare med en bra motor till ett billigt pris.

XN10 Winstorm är en annan utmärkt grävmaskin från Rhinoceros. Utrustad med samma motor som den första maskinen vi testade så är denna minigrävare packad med kraft. Maskinen är alltså utrustad med Koop KD192 (Euro 5) som är en luftkyld, 1-cylndrig motor med 10 hästkrafter. Motorn ligger på 7kW och har ett totalt arbetstryck på 16MPa.

Även denna maskin är bandburen med en vikt på enbart 880kg och gummiband. En maskin med gummiband istället för metallband är optimal för eget bruk då den inte lämnar så mycket spår på gården eller liknande. Fördelen med att ha en bandburen grävmaskin framför en hjulburen är självklart att maskinen är mycket stabilare. Med en hjulburen maskin kan du transportera den enklare, men du förlorar mycket stabilitet.

Denna kompakta och kraftfulla maskin är betydligt billigare än båda andra som vi testat och är det perfekta valet för prisjagaren. Även fast man får den billigt så är kvaliteten fortfarande väldigt hög, maskinen har en stark motor och fungerar som den ska.

Specifikationer:
– Driftsvikt: 880kg
– Bredd på skopan som ingår: 380mm
– Kapacitet på skopan som ingår: 0,025 kubikmeter.
– Max. grävdjup: 1400
– Max. grävhöjd: 2490

Summering

7.5Omdöme
En väldigt billig minigrävare som enbart väger 880kg och har en kraftfull motor

Kvalitet
7.4
Design
7.1
Funktioner
7.6
Prestanda
7.2
Pris
8

3

Minigrävare – XN12 – Premiumvalet

Fördelar
 • Väldigt kraftfull motor
 • Hög grävhöjd
 • Djupt grävdjup
 • Smidig
Nackdelar
 • Väldigt dyr

hemfint.se

 • Fri frakt på allt
 • 14 dagars öppet köp
 • Betala 14 dagar efter leverans

Betalningsalternativ

Produktrecension

Är du ute efter en lite kraftfullare minigrävare än de andra som vi testat så får du även vara villig att lägga lite mer pengar på produkten. Det perfekta valet för dig som är ute efter något kraftfullare är Minigrävare – XN12, därför utsåg vi denna maskin till premiumvalet!

XN12 har samma chassi som XN08 som ligger på 93 cm. Detta innebär att fast maskinen är större och kraftfullare så behåller den också smidigheten av sina mindre släktingar. Med en vikt på 1000kg så är maskinen utrustad med en vattenkyld, 3-cylindrig motor på 14 hästkrafter – betydligt starkare än de andra två vi testat.

Maskinen är utrustad med Kubota D722 (Euro 5) motorn på 10,2kW, både motorn och hydraliken är vattenkyld vilket är positivt. Maskinen är också utrustad med glödstift och batteribrytare. Detta är alltså en minigrävare som är kraftfull och funktionell men fortfarande liten och smidig!

Specifikationer:
– Driftsvikt: 1000kg
– Bredd på skopan som ingår: 380mm
– Kapacitet på skopan som ingår: 0,025 kubikmeter.
– Max. grävdjup: 1615
– Max. grävhöjd: 2695

Summering

7.1Omdöme
XN12 är en väldigt kraftfull vattenkyld minigrävare som klarar av de flesta krävande arbeten

Kvalitet
7.7
Design
7.4
Funktioner
7.2
Prestanda
7.4
Pris
6

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en minigrävare & varför behöver du en?

Alla grävmaskiner som väger mindre än 8 ton klassificeras som minigrävare. En minigrävare är alltså en mindre grävmaskin som man kan använda i flera olika områden. Med en mindre grävmaskin så kan du göra saker som att riva murar, dränering, gräva pooler, anläggning av stengångar eller grus och mycket mer.

Det finns väldigt många orsaker till varför du behöver en minigrävare – till exempel om du fixar mycket själv och vill gräva en pool till huset eller fixa en fin stengång. Driver du ett eget företag så kan en minigrävare vara ett väldigt bra redskap som kan förenkla och effektivisera ditt arbete.

För olika typer av företag som till exempel el, bygg eller VVS, så är en minigrävare ett bra redskap som kan hjälpa dig med de mest krävande jobben. För många av dessa företag så är en stor grävmaskin mer än vad de behöver och då så är en liten grävmaskin det perfekta valet för att utföra arbetet.

Vad kostar det att hyra en minigrävare?

När det kommer till att hyra en minigrävare så finns det många faktorer som gör att priserna kan variera. Hur stor minigrävare är det frågan om? Vilka skopor får man med under uthyrningen? Är grävmaskinen försäkrad så att kostnader täcks om en olycka skulle framstå?
Generellt så kan man säga att priserna för att hyra en minigrävare ligger mellan 800kr – 2500kr per dag, ska du dock ha en förare som utför själva arbetet så kan priserna bli betydligt mycket högre.

En mindre grävmaskin med några tillbehör och en storlek på 0.8-1 ton kan du vanligtvis hyra för runt 800-1000kr per dag utan förare. Är du ute efter en större minigrävare som väger hela 6 ton så kan du betala så mycket som 2500 kr per dag.
Om du också vill hyra en förare tillsammans med maskinen så du slipper göra arbetet själv så kan du betala upp emot 6000 SEK per dag.

Så priserna för att hyra en minigrävare kan variera väldigt mycket beroende på dina behov. Något som är värt att ha i åtanke är att du alltid ska kolla att en försäkring är inkluderad när du hyr – skulle någonting gå sönder så kan du annars behöva betala stora summor för att täcka kostnaden.

Vilken är den bästa minigrävaren?

Det finns väldigt många olika modeller av minigrävare och olika varumärken som erbjuder dem. Vilken som är bäst beror till stor del på dina behov och vad du tänker använda maskinen till. Det finns så många olika storlekar att välja mellan, olika skopor och tillbehör som du kan montera på grävmaskinen och annat.

Om du har väldigt mycket att riva eller ska vara ute och gräva i skogen så kanske en större minigrävare passar bäst för dig. Medan om du istället ska gräva upp gården för att fixa trädgården så funkar en mindre maskin bäst för dig.
Det finns alltså ingen specifik modell som är bäst för allting, vilken minigrävare som är bäst beror på dina behov och hur du tänkt använda maskinen.

Hur har vi genomfört detta test?

Vi har genomfört detta test genom att studera marknaden för minigrävare och välja ut de allra bästa produkterna i några olika kategorier.

Vi började med att studera kunders och experters recensioner på flera olika minigrävare för att välja ut de som har fått bäst omdömen både av välkända aktörer på marknaden och kunder.

Efter detta så har vi jämfört flera olika egenskaper hos varje minigrävare och delat upp dem i flera olika kategorier – faktorerna som vi har lagt extra mycket vikt på i testet för minigrävare är:

– Pris
– Design
– Driftsvikt
– Motor
– Max grävhöjd och grävdjup
– Användarvänlighet

Efter att ha samlat alla de bästa produkterna så har vi alltså jämfört de viktigaste egenskaperna för att välja ut 3 fantastiska minigrävare åt dig.

UtmärkelseBäst i testPrisvärdPremiumvalet
Produkt:Minigrävare – XN08Minigrävare – XN10 WinstormMinigrävare – XN12
Pris:104 995 Kr89 995 Kr139 995 Kr
Expertbetyg:8.1/107.5/107.1/10
Driftsvikt:880kg880kg1000kg
Max. grävdjup:1650 mm1400 mm1615 mm
Max. grävhöjd:2610 mm2490 mm2695 mm

Källor & tips:

Andra relaterade texter:

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 7

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför