Bäst i test

Kokplatta & induktionsplatta – Bäst i test

Test av tre kokplattor & induktionsplattor vilken är vinnaren? – 2022

En kokplatta är en praktisk elektrisk apparat som används istället för en spis. Det är alltså en fristående kokplatta som man använder för att laga mat, värma vatten och mer. Det finns flera orsaker till att folk använder sig av kokplattor istället för köksspisar. 

De är perfekta för att ta med till sommarstugan, när man ska ut på camping eller på en plats där en komplett köksspis inte är bekväm eller praktisk. Vi har testat olika kokplattor och induktionsplattor för att kunna hjälpa dig välja den bästa! Läs vidare för att se resultaten av vårat test.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Severin KP 1071 Induktionshäll – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos andra aktörer
 • Högt kundbetyg hos Tretti.se
 • Högt kundbetyg hos Whiteaway
 • Snygg design
 • Snabb uppvärmning
 • Överhettningsskydd och fler funktioner
Nackdelar
 • Lite dyr

Produktrecension

Vi hade nöjet att testa den praktiska och stilrena Severin KP 1071 induktionshäll. Denna induktionsplatta var stilren, kunde uppnå höga temperaturer och var energisnål, därför utsåg vi Severin KP 1071 Induktionshäll till bäst i test!

Severin KP 1071 Induktionshäll är en induktionsplatta från Severin som är tillverkad av glaskeramik. Denna induktionshäll hade en stilren design med en svart glas yta och en belyst digital display. Severin KP 1071 induktionshäll är enkel att använda och praktisk att ta med sig ut till havs, på campingen eller som ett alternativ till en fullständig spis.

Med en effekt på hela 2000 W så klarar denna platta av att värma upp alla grytor/stekpannor som har en magnetisk botten på nolltid, med snabb uppvärmning och enkel användning så fanns det inte många kokplattor som konkurrerade med denna!

Severin KP 1071 är, som namnet tyder, en induktionshäll vilket innebär att den enbart går att använda på grytor/stekpannor som har en magnetisk botten. Denna platta får plats med alla stekpannor/grytor som har en diameter på högst 21cm, vilket är tillräckligt stort för de flesta.

Plattan har en temperatur inställning som går att ställa in från 60C till 240C och som tidigare nämnt så uppnår den temperaturerna snabbt och effektivt, vilket också minskar energiförbrukningen. Man kan välja mellan 10 olika effektsteg med denna kokplatta och den är även enkel att rengöra.

Om allt detta inte skulle räcka så är Severin KP 1071 Induktionshäll även försedd med en 180 minuters timer med signal som enkelt går att använda. Samt så har även denna platta överhettningsskydd och automatisk avstängning så att man inte behöver oroa sig för att man glömde stänga av kokplattan.

Specifikationer:
– Effekt: 2000 W
– Storlek på kokplatta: 21 cm i diameter
– Typ av kokplatta: Induktion

Summering

9.2Omdöme
Severin KP 1071 Induktionshäll är en energisnål induktionsplatta som har de mest efterfrågade funktionerna samt är effektiv, praktisk och finns tillgänglig till ett rimligt pris


2

Severin Kokplatta Dubbel – Budgetvalet

Fördelar
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Dubbel kokplatta
 • Billig
 • Värmer effektivt
 • Steglös temperaturinställning
Nackdelar
 • Mindre plattan värmer ej lika mycket
 • Jobbigt att rengöra gjutjärns plattorna

Produktrecension

Vi hade även nöjet att testat Severin Kokplatta Dubbel som vi utsåg till budgetvalet! Severin Kokplatta Dubbel är en gjutjärns kokplatta som använder en glödspiral för att värma upp kokplattorna. Detta innebär att det är kokplattan i sig som blir varm, man bör alltså vara försiktig så att man inte bränner sig.

Själva plattorna är gjorda av gjutjärn och överdelen är gjord av borstat rostfritt stål som ger denna kokplatta en klassisk design. Det enda som behövs för att använda kokplattan är ett eluttag, plattan har en sladd som är 1 meter lång och den fungerar perfekt att använda vid grillen, ute till havs eller i sommarstugan. Severin Kokplatta Dubbel är enkel att ta med sig då den enbart är 50 cm bred, den får enkelt plats i bakluckan och tar inte för mycket utrymme när man använder den.

Severin Kokplatta Dubbel är väldigt billig, men ändå så har den två kokplattor vilket innebär att man kan värma två grytor samtidigt! Med en effekt på 2500 W så klarar den enkelt av jobbet och värmer snabbt upp de grytor som skall användas. Någonting som är värt att notera är att den mindre plattan inte når samma temperatur som den större plattan, den värms även upp långsammare.

Överdelen är, som sagt, gjord av borstat rostfritt stål vilket innebär att den är enkel att rengöra. Båda kokplattor är dock gjorda av gjutjärn vilket innebär att de är svårare att rengöra än kokplattor som är gjorda av glaskeramik. Severin Kokplatta Dubbel har steglös temperaturinställning, vilket innebär att man enkelt kan höja och sänka för att uppnå en perfekt temperatur. Denna platta har även kontrollampor för att visa när den är igång.

Specifikationer:
– Effekt: 2500 W
– Storlek på kokplattor: 15cm och 18cm i diameter
– Typ av kokplatta: Gjutjärn

Summering

8.6Omdöme
Severin Kokplatta Dubbel är en billig och bra kokplatta med två olika plattor, den är kraftfull, enkel att ta med sig och funkar utmärkt som alternativ till en spis


3

Severin DK1031 – Premiumvalet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Tretti.se
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • Dubbel kokplatta
 • Överhettningsskydd och mer
 • Effektiv uppvärmning
 • Enkel rengöring
Nackdelar
 • Väldigt dyr

Produktrecension

Efter att ha provat en mängd olika kokplattor så har vi valt att utse Severin DK1031 till premiumvalet! Om du vill ha en av de bättre kokplattor som finns på marknaden så behöver du bara vända dig till Severin DK1031.

Denna kokplatta liknar den som vi utsåg till bäst i test på många olika sätt. En av de största skillnaderna är att denna kokplatta är försedd med två plattor som båda har en diameter på 21 cm. Man kan alltså värma två grytor/stekpannor på samma gång och till skillnad från budgetvalet så funkar båda plattor exakt lika bra!

Severin DK1031 använder induktion för att värma grytor, vilket självklart innebär att de grytor/stekpannor du använder måste ha en magnetisk botten för att fungera. Eftersom det är en induktionshäll så uppnår du den önskade temperaturen nästan direkt, den är alltså effektiv vilket minskar energiförbrukningen. Denna kokplatta är dock kraftfull och har en effekt på 3400 W vilket är kraftfullare än de flesta.

Även denna kokplatta har en belyst digital display som är lätt att läsa av och använda. Det är touch kontroll, vilket är en detalj som bara gör den ännu bättre. Med en stilren design så kan man stolt använda den i köket istället för en traditionell spis, den funkar dock även att ta med sig till sommarstugan eller på resan!

Severin DK1031 har som den första kokplattan en temperaturinställning från 60C till 240 C, 180 minuters timer, överhettningsskydd och automatisk avstängning. Det finns alltså flera populära funktioner!

Specifikationer:
– Effekt: 3400 W
– Storlek på kokplattor: 21cm och 21cm i diameter.
– Typ av kokplatta: Induktion

Summering

8Omdöme
Severin DK1031 är en av de bästa produkter du kan köpa när det kommer till fristående kokplattor. Med denna kokplatta får man effektiv uppvärmning och en snygg inredningsdetalj till köket


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur fungerar en kokplatta?

Det finns flera olika typer av kokplattor som fungerar annorlunda, hur en kokplatta fungerar beror alltså på vilken typ av kokplatta som man har. De fyra typerna av kokplattor som finns är induktionshäll, glaskeramik, gasol och traditionella kokplattor.

logga in i butiken extra online och välj ett val som kanske passar. Gäller att sortera fram priset alltid. Kundservice hjälper dig rätt. Välj en kokplatta med timerfunktion som är enkla och har från bra varumärken. Gärna lista fram i meny en ny vit produkt.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.3 / 5. Omdöme antal: 8

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

SE - Regular@2x
PriceAdvisor
Logo