Perkulator
Det som skiljer en perkulatorbryggare från andra kaffebryggare och kaffekokare är att en perkolator är utformad för att kaffet och vattnet ska ”förvaras” i två olika delar. Du häller helt enkelt i det kaffe du vill använda i en specifik behållare, och fyller på med vatten i en annan.
Visar alla 3 resultat

Kaffemaskin
C3 Perkolator Basic Eco 12 Koppar
- Antal koppar: 4-12 koppar
- Kapacitet: 1,8 liter
- Material: rostfritt stål

Kaffemaskin
Emerio perkulator
- Antal koppar: 12 koppar
- Diameter: 14cm
- Material: rostfritt stål
Hur fungerar en perkulator?
När du sen startar igång apparaten och vattnet börjar koka kommer vattnet att passera kaffet fler gånger tills det att det når kokpunkten. På så sätt får man ett väldigt fylligt, aromatiskt kaffe som både smakar gott och håller sig varmt länge.
Många av de perkolatorer som finns på marknaden idag, till och med de allra flesta modeller, erbjuder automatisk avstängning. Du behöver alltså inte göra alls mycket arbete själv. Kort sagt är en perkolator en väldigt praktisk och smidig kaffebryggare som kan göra sig bra i alla hem oavsett kunskap, erfarenhet och smak.
Vilket kaffe använder man till perkulator?
När man brygger kaffe i en perkolator häller man som sagt kaffet i en separat behållare, åtskilt från vattnet (innan apparaten startas igång och vattnet börjar koka). Man behöver inte använda något kaffefilter, utan man häller i kaffet direkt i den specifika behållaren.
Beroende på vilken typ av kaffe man tycker om kan olika kaffesorter göra sig olika bra. Det är dock rätt vanligt att man använder sig av pressokaffe, bryggkaffe eller kokkaffe. De allra flesta rekommenderar dock att man använder bryggkaffe då det ska ge bäst smak.
Men som sagt, beroende på vad du tycker om kan olika kaffesorter passa bäst. Du får helt enkelt testa dig fram för att hitta din favorit! Tänk på att kaffet i en perkulator ofta blir väldigt smakrikt och aromatiskt.
Tips på att brygga kaffe i en perkulator
Att brygga kaffe i en perkulator är absolut inte svårt. Många av de perkolatorer som finns på marknaden idag jobbar i princip helt automatiskt, vilket innebär att du inte behöver göra så mycket mer än att fylla på kaffe, fylla på vatten och trycka igång apparaten. För att resultatet av din bryggning ska bli så bra som möjligt finns det dock vissa saker som kan vara bra att tänka på. Vi delar med oss av våra bästa tips här!
- rengör alltid perkolatorn efter användning
- undvik att rengöra apparaten med starka rengöringsmedel och kemikalier
- tänk på att rengöra din perkulatorbryggare ordentligt (tips om det nedan) då och då
- se till att du väljer ett kaffe som är specifikt anpassat för användning i perkulator, helst bryggkaffe
- fyll apparaten med kallt vatten, men tänk på att inte överstiga strecket för MAX
- ett vanligt doseringsmått är ett kaffemått per kopp, men du kan ta 1,5 mått för lite starkare smak
- se till att perkulatorn inte står på plattan/ är kopplad i uttaget när du förbereder den
- viktigt att locket sitter rätt innan du startar igång
Hur rengöra en perkulator?
Att rengöra en perkulator är sällan särskilt svårt. Det går både snabbt, smidigt och effektivt. Ett hett tips är att alltid skölja ur och rengöra din apparat efter användning, annars riskerar du att få en missfärgad, kalkbelagd och smutsig perkolator. Och det vill du inte ha!
Trots att du sköljer ur din apparat efter varje användning kan det dock då och då vara nödvändigt att rengöra den på riktigt. Det dock speciellt om du slarvat med rengöringen och vill få bort smuts, kalk och missfärgningar. För att rengöra din perkulator kan du gå tillväga på följande sätt:
- citron och vatten
Om du har tagit någorlunda bra hand om din kaffebryggare och rengjort den sådär hyfsat bra efter varje användning kan det räcka med att rengöra den med citron och vatten. Det här är ett både miljövänligt, enkelt och väldigt effektivt sätt att få bort smuts och liknande. Fyll perkulatorn med vatten och pressa i saften från en citron. Låt detta stå i minst 30 minuter, och skölj sen ur den ordentligt.
2. bakpulver och vatten
Ett alternativ till rengöringen med citron och vatten är att du byter ut citronen mot bakpulver. Gör på samma sätt som vi beskrev ovan, men istället för att du pressar i en citron så blandar du i ett par matskedar bakpulver i vattnet.
3. vatten och vinäger
Om du vill få bort kalk och avlagringar i din perkulator kan du använda dig av vinäger. Gör som vi beskrev ovan, fast du byter ut bakpulvret eller citronen mot vinäger och låter din perkolatorbryggare stå i minst 1 timme. Därefter sköljer du ur maskinen ordentligt, det vill säga att skölja den med vatten ett flertal gånger tills det vare sig finns någon smak eller doft kvar. Köp även till andra produkter till ditt kaffe sortiment som en mjölkskummare också för vara på topp.