Grensax – Bäst i test

Vilken grensax är bäst? Vi har testat 3 modeller – 2023

Fiskars PowerGear LX98 är bäst i test. Produkten blev testvinnare av oss för alla dess höga betyg den fått från konsumenter & att den är en riktigt kraftig grensax med en snygg ergonomisk design. Frågar du oss skulle vi säga att grensaxen i princip är ett måste då du har en trädgård med diverse buskar och träd. Det är nämligen med en grensax som du ska klippa, ansa och trimma färska grenar eller döda grenar på ett enkelt och smidigt sätt.

En grensax ska vara både stark och vass för bästa möjliga resultat. Detta får du genom att investera i den bästa grensaxen. I detta test listar vi tre olika modeller av olika grensaxar, där vi noggrant valt ut våra favoriter för att du ska kunna hitta den som passar dig bäst.

BÄST I TEST
1
Grensax – Bäst i test

Fiskars PowerGear LX98

Testvinnare hos Testfakta.se
4,9/5 i kundbetyg hos Bauhaus.se
Riktigt kraftig grensax i en komfortabel, ergonomisk design
Specifikationer +
8.7/10
OMDÖME
Från 923 Kr
– 30 dagar öppet köp – Fri frakt över 625 kr
Budgetvalet/Prisvärd
2
Grensax – Bäst i test

Fiskars PowerGear L78 Assistent AKM 6230

4,5/5 i kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
Högt kundbetyg hos Bauhaus.se
Erbjuder en otrolig kraft trots lättviktig modell
Specifikationer +
8.4/10
OMDÖME
Från 612 Kr
– 30 dagar öppet köp – Fri frakt över 625 kr
Premiumvalet
3
Grensax – Bäst i test

Wolf-Garten RR 750 Power Cut

Högt testbetyg hos Testfakta.se
Topprankad hos Pricerunner
Högkvalitativ grensax med utvecklad prestanda och nya, smarta egenskaper
Specifikationer +
8.3/10
Omdöme
Från 776 Kr
– 30 dagar öppet köp –

1

Fiskars PowerGear LX98 – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Testfakta.se
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bauhaus.se
 • Högt kundbetyg hos Amazon
 • Riktigt kraftig grensax i en komfortabel, ergonomisk design
Nackdelar
 • Kan upplevas som något sto.- Grenar över 55mm kan vara lite tuffare

proffsmagasinet.se

 • Gratis frakt över 625 Kr
 • Snabba leveranser
 • Över 100 000 produkter i sortimentet

Betalningsalternativ

verktygsproffsen.se

 • Fri frakt över 625 Kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Över 30 000 produkter

Betalningsalternativ

Produktrecension

Vill du köpa en grensax du kan lita på? Då ska du vända dig till vår bäst i test vinnare – Fiskars PowerGear LX98. Detta är nämligen den produkten som fått absolut bäst betyg på marknaden, och det inte bara av användare. Utan detta är även en produkt som flertalet gånger utsetts till testvinnare av experter och professionella testare.

Du kan med andra ord känna dig säker på att den gör vad som utlovas, och till och med lite mer än så. Denna modell är både robust, kraftig och riktigt behaglig att arbeta med. Större, kraftigare grenar är ingen match, precis som de lite mindre sådana. Detta tack vare en perfekt balans mellan styrka och smidighet. Dessutom är denna saxen mycket prisvärd.

Inget är en match med denna grensax

Som precis nämnt är denna grensax väldigt behaglig då den tar sig an det mesta utan problem. Ska du ansa eller klippa ner grenar på lite större träd? Eller ska du rensa och finslipa de lite mindre grenarna? Oavsett vad just du vill göra i trädgården kommer denna att göra jobbet åt dig.

Självklart kan du behöva ta i lite om grenen är allt för stor (över 55mm), men saxen är väldigt förlåtande. I och med att saxen mäter hela 80cm är det inte heller svårt att nå upp till de mer svåråtkomliga grenarna i toppen. Är du lite mindre kan saxen i sig kännas något stor. Annars är storleken sällan ett problem utan snarare bara en fördel.

Hög komfort och smidig hantering

Detta bidrar även till att detta är en sax som är mycket enkel att jobba med. Trots att du kanske inte är starkast i stan kommer du uppleva att trädgårdsarbetet går som en dans. Det framförallt om du jämför med andra grensaxar. 

Klippningseffektiviteten är bättre än mycket annat vi har undersökt, samtidigt som såväl konstruktion som hantering får högsta betyg. Därmed är även komforten riktigt bra, vilket såklart underlättar användning och gör det hela lite extra smidigt och bekvämt. Handtaget är ergonomiskt för att det ska kännas enkelt och tryggt även under längre pass.

Riktigt fina resultat med tryggt underhåll

Vid användning av saxen får du riktigt fina resultat då dess sidoskär i rostfritt stål lämnar rena, fina snitt. Tack vare att det nedre bladet har en böjd form får du riktigt bra grepp om grenarna. Det är i sig bidragande till resultat såväl som hantering. 

En mycket smart funktion är att saxens sidoskär kan slipas samt bytas ut vid behov. Långvarig användning väntas. Dessutom erbjuder Fiskars alltid en 25 årig garanti på sina produkter, det inklusive denna. Denna 25 års garanti talar mycket om produktens kvalitet och varför du bör välja detta verktyg.

Specifikationer:
Vikt: 1,48 kg
Längd: 80 cm
Max kapkapacitet: 55 mm
Skärsystem: bypass
Material: rostfritt stål, karbonstål, aluminium, komposit
Längd: 80 cm
Klippkapacitet: Ø55 mm

Summering

8.7Omdöme
Fiskars PowerGear LX98 – Testvinnare

Här har vi en favorit och bäst i test vinnare av grensax från Fiskars. För dig som vill investera i en lite enklare, men fortfarande otroligt välpresterande och stark grensax kan alltså denna göra sig perfekt.

Och detta är vi inte ensamma om att tycka. Fiskars PowerGear LX98 har nämligen fått riktigt bra betyg och goda omdömen av både användare, återförsäljare, testare och experter. Att produkten har så högt kundbetyg, bland annat hos Bauhaus och Proffsmagasinet, är alltså inte så konstigt.

Kvalitet
8.6
Design
8.8
Funktioner
8.8
Prestanda
8.8
Pris
8.6

2

Fiskars PowerGear L78 – Budgetvalet

Fördelar
 • 4,5/5 i kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
 • Högt kundbetyg hos Bauhaus.se
 • Erbjuder en otrolig kraft trots lättviktig modell
 • Mycket trygg och smidig att hantera
Nackdelar
 • Väldigt böjt blad som kan försvara sikten

proffsmagasinet.se

 • Gratis frakt över 625 Kr
 • Snabba leveranser
 • Över 100 000 produkter i sortimentet

Betalningsalternativ

Produktrecension

Här har vi ytterligare en favorit och bäst i test vinnare från Fiskars. Till skillnad från vår absoluta favorit, Fiskars PowerGear LX98, är denna modell något lite mindre och även lite billigare. För dig som vill investera i en lite enklare, men fortfarande otroligt välpresterande och stark sax kan alltså denna göra sig perfekt. 

Och detta är vi inte ensamma om att tycka. Fiskars PowerGear L78 har nämligen även den fått riktigt bra betyg och goda omdömen av både användare, återförsäljare, testare och experter. Att produkten har så högt kundbetyg, bland annat hos Bauhaus och Proffsmagasinet, är alltså inte så konstigt.  

Mindre och billigare men fortfarande lika kraftig

Något som vi anser är väldigt imponerade är, som vi tidigare nämnt, att denna sax är både mindre och billigare än dess ”storebror” från samma märke. Däremot är Fiskars PowerGear L78 fortfarande lika kraftig, det vill säga trots att den kanske upplevs som både nättare och än mer prisvärd. 

Denna modell kan nämligen precis som vår bäst i test vinnare ta sig an grenar och kvistar på upp till 50 cm. Produkten har minsann inget litet, utan snarare är den riktigt stark och kraftig och klarar därmed att nypa av det mesta. Dock är denna modell runt 70cm lång och har en nettovikt på ca 0,5kg. Lite smidigare men samtidigt lika bra. 

Grensax med sidoskär och utväxling

En annan egenskap som uppskattas väldigt mycket är att den här grensaxen är riktigt bra när det kommer till utväxlingen. Det innebär att klippkraften och produktens effektivitet ökar. Med andra ord är det både enkelt, smidigt och behagligt att använda denna grensax för arbetet i trädgården. 

Sidoskären, som är PTFE-belagda, underlättar användningen lite extra. Att beskära kvistar och grenar precis intill fästet är inte heller ett problem då skären är vassa. På så sätt får du fina, rena snitt som lämnar trädet både välmående och snyggt. Skäret kan även bytas ut vid behov. 

Behaglig användning även under längre pass

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för hur bekväm denna grensax faktiskt är. I och med att den inte väger särskilt mycket, och att den inte är överdrivet lång, känns det väldigt smidigt och behagligt att använda den även under de längre och lite tuffare passen. 

Detta förstärks ytterligare i och med det greppvänliga softtouch-handtaget. Det enda negativa är att bladet är väldigt böjt vilket kan försvåra siktet en aning om du ska högt upp. Samtidigt gör detta att saxen får ännu lite bättre grepp och därmed smidigare hantering trots tuffare grenar.

Specifikationer:
Typ: Grensax
Längd: 69,2 cm
Max grendiameter: 50 mm

Summering

8.4Omdöme
Billig, mycket lätthanterlig grensax som klipper grova grenar i ett nafs

Precis som vår bäst i test vinnare har vi inte mycket att klaga på hos Fiskars PowerGear L78. Den är smidig, komfortabel och riktigt trygg att använda tack vare dess lätta vikt och praktiska längd.

Samtidigt är den en av de kraftigare på marknaden då den erbjuder otroligt mycket styrka för behändig användning i alla lägen. Trots alla dessa kvalitativa egenskaper är den billig. Vi är mycket imponerade – helt klart bästa budgetval i detta test.

Kvalitet
8.4
Design
8.3
Funktioner
8.2
Prestanda
8.5
Pris
8.5

3

Wolf-Garten RR 750 Power Cut – Premium valet

Fördelar
 • Högt testbetyg hos Testfakta.se
 • Topprankad hos Pricerunner
 • Högkvalitativ grensax med utvecklad prestanda och nya, smarta egenskaper
 • Hög komfort och smidig hantering trots stor modell
Nackdelar
 • Kan bli något tung och stor efter ett tag
 • Klarar endast grenar på upp till 45mm

Produktrecension

Trots att vi valt att utse denna grensax som bästa premiumval i vårt bäst i test skulle vi vilja påstå att den kommer till ett väldigt förmånligt pris. Däremot erhåller den ett par egenskaper som gör den till mer av ett premiumval, däribland det faktum att den har en förbättrad vikt och en del förbättrade detaljer. 

Det är med andra ord inte så konstigt att denna grensax har fått så pass höga betyg, inte minst från Testfakta och Pricerunner. Du får en riktigt bra och kraftig grensax, som även är ganska lätt att handskas med, till ett mycket bra pris. Det kallar vi premiumkvalité. 

Utvecklade och förbättrade funktioner för bättre prestanda

Den främsta fördelen med den här grensaxen är just att denna modell är utvecklad för att erbjuda ännu lite bättre prestanda än liknande modeller. Närmare bestämt är denna grensax förbättrad främst på två områden, vikten och ett nytt ovalt handtagsrör tillverkad i aluminium. 

Dessa funktioner innebär att användningen blir ännu lite mer trivsam, samt att produkten är mer tålig och hållbar. Samtidigt har grensaxen nya stötabsorberande dämpare, 2-kompetenshandtag, släta bulthuvuden, samt en helt ny teknik gällande utväxling. På så sätt får du bästa möjliga hantering oavsett när och var du ska använda grensaxen. 

Bra längd kombinerat med stor kraft

En annan fördel med den här grensaxen är att den är utformad med en mycket praktisk längd på 75 cm. Detta är ett mellanting av vår bäst i test vinnare och vår vinnare i budget kategorin, vilket vi anser är ett mycket bra mått. 

Den är stor och kraftig men känns samtidigt inte allt för klumpig att handskas med. Är du liten kan det såklart bli lite tungt och stort efter ett tag, men annars funkar den mycket bra. Vi anser trots allt att prestandan är det viktigaste. Denna modell kan ta sig av grenar och kvistar på upp till 45 mm utan problem. Detta innebär att produkten också passar bra för en 42 mm kvist men inte en 48 mm kvist.

Rena skär och teleskopshandtag för klippning högre upp

Wolf Garten RR 750 Power Cut är även mycket smidig och lätt att använda då den har en välutvecklad teleskopsfunktion. Detta innebär att du kan förlänga saxens handtag vid behov, just för att du ska komma åt att klippa även lite högre upp. Ett teleskopskaft erbjuder mycket mångsidig användning och är riktigt smart, samtidigt som handtaget erbjuder ergonomi – därför utsåg vi denna populära grensax till premiumvalet i testet.

Trots detta får du 3 gånger mer kraft än vanligt, det främst tack vare den nya utväxlingen. Dessutom har denna grensax klibbfria blad, vilket gör att skäret levererar lite extra. Du kan med andra ord skära rena och fina snitt på alla kvistar så att trädet mår bra och ser fint ut. Vid behov kan skären bytas ut. Vi är riktigt nöjda.

Specifikationer:
Vikt (netto): ca 1,5 kg
Längd: 75 cm
Max kapkapacitet: 45 mm
Garanti: 10 år

Summering

8.3Omdöme
Prisvärd, kraftfull och robust grensax med förbättrade funktioner och ökad prestanda

Är du på jakt efter en riktigt välpresterande, robust och kraftfull grensax med förbättrad prestanda och utvecklade funktioner? Då kan vi rekommendera vårt premiumval från Wolf-Garten. Detta är ett utmärkt val och anses vara en av de bättre trädgårdsredskap som finns och hjälper dig lätt att klippa grenar utan att du behöver anstränga dig för mycket.

Deras RR 750 Power Cut är väldigt lätt och bekväm att handskas med, trots att den väger en del och är ganska stor. Framförallt är klipp kapaciteten bättre än mycket annat, samtidigt som kan komprimeras och anpassas efter behov.

Kvalitet
8.3
Design
8.3
Funktioner
8.4
Prestanda
8.7
Pris
8

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en grensax?

En grensax är en typ av skärverktyg som du kan använda för att klippa av och snitta grenar, kvistar och liknande. I och med att grensaxen anses vara ett grovt skärverktyg innebär det att du får rätt mycket kraft när du använder det. Just av den anledningen kan du använda det för att klippa det mesta. 

För professionell användning bör du använda en grensax som har en klippkapacitet på ca 50mm. För hemmabruk brukar det dock ofta räcka med 40 cm. Det är tillräckligt kraftigt för att kunna ta sig an allt från kvistar och grenar (i ett klipp) till sly och liknande material som du vill röja bort. 

Dess stora skäryta gör även att du kan hantera rätt mycket grenar och kvistar på samma gång. En annan fördel med verktyget är att det ofta är rätt långt – att nå upp bland de lite högre träden är alltså sällan ett problem. Kort sagt skulle man kunna säga att det är ett mellanting av en sekatör och en grensåg som ger dig lite mer flexibilitet på ett smidigt sätt. 

Grensax eller en sekatör?

Grensaxar är lite mer kraftiga och robusta än sekatörer. Därmed är grensaxen redskapet att föredra då du vill kunna klippa och ansa lite grövre grenar och kvistar – en grensax kan ta sig an grenar på mellan 35-55 mm, vilket är rätt grovt. 

Ska du rensa bland lite mindre grenar (upp till 20-25 mm) kan sekatören vara bättre då den är smidigare. Ett tips är att använda grensaxen vid första skedet av klippningen, där du då rensar bort de grövsta. Sekatören kan du sen använda för att finputsa och fixa till detalj arbetet. 

Hur har vi genomfört testet av grensaxar?

För att få fram våra bäst i test vinnare, samt övriga deltagare, i detta test har vi gjort noggrann research och granskat det utbud som finns att tillgå på marknaden. Genom att se över vad olika användare såväl som testare och experter har att säga om de olika produkterna, samt genom att se över vilka grensaxar som är mest populära har vi kunnat få en bild av vilka varianter som faktiskt är värda att investera i. 

Sen har vi självklart även vägt in vår egen bedömning av de olika modellerna baserat på olika faktorer, såsom material, längd, vikt, utväxling, skärblad, ergonomi och pris. Baserat på dessa fakta och information har vi sen kunnat rangordna de olika modellerna och ta fram våra vinnare, där du kan känna lita på våra resultat. 

UtmärkelseBäst i testBudgetvalet/PrisvärdPremiumvalet
Produkt:Fiskars PowerGear LX98Fiskars PowerGear L78 Assistent AKM 6230Wolf-Garten RR 750 Power Cut
Pris:923 Kr612 Kr776 Kr
Expertbetyg:8.7/108.4/108.3/10
Längd:80 cm69.2 cm75 cm
Max. kapkapacitet:55 mm50 mm45 mm

Källor & tips:

Källor

Test.se 

En av våra källor i detta test av bästa grensax har varit den pålitliga, oberoende sajten Test.se. De har nämligen, precis som vi, gjort ett test av olika grensaxar för att hitta den bästa grensaxen är 2021. I och med att de själva recenserar produkterna genom att sammanställa information från andra expertsidor och deras tester finns det väldigt mycket att hämta från dem.

Testfakta.se

Testfakta.se gjorde även de ett test av den bästa grensaxen, detta år 2018. I och med att Testfakta själva både testar, godkänner, kontrollerar och recenserar produkterna baserat på olika faktorer och egenskaper är det en mycket pålitlig sajt att ta information från. 

Andra relaterade texter:

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2024 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför