Bäst i test

Grensax – Bäst i test

Test av tre grensaxar vilken är vinnaren? – 2022

Frågar du oss skulle vi säga att grensaxen i princip är ett måste då du har en trädgård med diverse buskar och träd. Det är nämligen med en grensax som du kan klippa, ansa och trimma grenar på ett enkelt och smidigt sätt.

För bästa möjliga resultat bör grensaxen vara både stark och vass. Detta får du genom att investera i den bästa grensaxen. I denna text listar vi de 5 bästa grensaxarna på marknaden, där vi noggrant och precist valt ut våra favoriter för att du ska kunna hitta den som passar dig bäst.

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Fiskars PowerGear LX98 – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Testfakta.se
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bauhaus.se
 • Högt kundbetyg hos Amazon
 • Riktigt kraftig grensax i en komfortabel, ergonomisk design
Nackdelar
 • Kan upplevas som något sto.- Grenar över 55mm kan vara lite tuffare

Produktrecension

Vill du köpa en grensax du kan lita på? Då ska du vända dig till Fiskars PowerGear LX98. Detta är nämligen den grensax som fått absolut bäst betyg på marknaden, och det inte bara av användare. Utan detta är även en grensax som flertalet gånger utsetts till testvinnare av experter och professionella testare.

Du kan med andra ord känna dig säker på att den gör vad som utlovas, och till och med lite mer än så. Denna modell är både robust, kraftig och riktigt behaglig att arbeta med. Större, kraftigare grenar är ingen match, precis som de lite mindre sådana.

Detta tack vare en perfekt balans mellan styrka och smidighet. Dessutom är denna grensax mycket prisvärd!

Inget är en match med denna grensax

Som precis nämnt är denna grensax väldigt behaglig då den tar sig an det mesta utan problem. Ska du ansa eller klippa ner grenar på lite större träd? Eller ska du rensa och finslipa de lite mindre grenarna? Oavsett vad just du vill göra i trädgården kommer denna att göra jobbet åt dig.

Självklart kan du behöva ta i lite om grenen är allt för stor (över 55mm), men saxen är väldigt förlåtande. I och med att saxen mäter hela 80cm är det inte heller svårt att nå upp till de mer svåråtkomliga grenarna i toppen. Är du lite mindre kan grensaxen i sig kännas något stor. Annars är storleken sällan ett problem utan snarare bara en fördel.

Hög komfort och smidig hantering

Detta bidrar även till att detta är en grensax som är mycket enkel att jobba med. Trots att du kanske inte är starkast i stan kommer du uppleva att trädgårdsarbetet går som en dans. Det framförallt om du jämför med andra grensaxar. 

Klippningseffektiviteten är bättre än mycket annat vi har undersökt, samtidigt som såväl konstruktion som hantering får högsta betyg. Därmed är även komforten riktigt bra, vilket såklart underlättar användning och gör det hela lite extra smidigt och bekvämt. Handtaget är ergonomiskt för att det ska kännas enkelt och tryggt även under längre pass.

Riktigt fina resultat med tryggt underhåll

Vid användning av saxen får du riktigt fina resultat då dess sidoskär i rostfritt stål lämnar rena, fina snitt. Tack vare att det nedre bladet har en böjd form får du riktigt bra grepp om grenarna. Det är i sig bidragande till resultat såväl som hantering. 

En mycket smart funktion är att grensaxens sidoskär kan slipas samt bytas ut vid behov. Långvarig användning väntas! Dessutom erbjuder Fiskars alltid en 25 årig garanti på sina produkter, det inklusive denna.

Specifikationer:
Vikt: 1,48 kg
Längd: 80 cm
Max kapkapacitet: 55 mm
Skärsystem: bypass
Material: rostfritt stål, karbonstål, aluminium, komposit
Längd: 80 cm
Klippkapacitet: Ø55 mm

Summering

9Omdöme
Fiskars PowerGear L78 – Budgetvalet

Här har vi ytterligare en favorit och bäst i test vinnare av grensax från Fiskars. Till skillnad från vår absoluta favorit, Fiskars PowerGear LX98, är denna modell något lite mindre och även lite billigare. För dig som vill investera i en lite enklare, men fortfarande otroligt välpresterande och stark grensax kan alltså denna göra sig perfekt.

Och detta är vi inte ensamma om att tycka. Fiskars PowerGear L78 har nämligen även den fått riktigt bra betyg och goda omdömen av både användare, återförsäljare, testare och experter. Att produkten har så högt kundbetyg, bland annat hos Bauhaus och Proffsmagasinet, är alltså inte så konstigt. Detta är en grensax som presterar.


2

Fiskars PowerGear L78 – Budgetvalet

Fördelar
 • 4,5/5 i kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
 • Högt kundbetyg hos Bauhaus.se
 • Erbjuder en otrolig kraft trots lättviktig modell
 • Mycket trygg och smidig att hantera
Nackdelar
 • Väldigt böjt blad som kan försvara sikten

Produktrecension

Här har vi ytterligare en favorit och bäst i test vinnare av grensax från Fiskars. Till skillnad från vår absoluta favorit, Fiskars PowerGear LX98, är denna modell något lite mindre och även lite billigare. För dig som vill investera i en lite enklare, men fortfarande otroligt välpresterande och stark grensax kan alltså denna göra sig perfekt. 

Och detta är vi inte ensamma om att tycka. Fiskars PowerGear L78 har nämligen även den fått riktigt bra betyg och goda omdömen av både användare, återförsäljare, testare och experter. Att produkten har så högt kundbetyg, bland annat hos Bauhaus och Proffsmagasinet, är alltså inte så konstigt. Detta är en grensax som presterar. 

Mindre och billigare men fortfarande lika kraftig

Något som vi anser är väldigt imponerade är, som vi tidigare nämnt, att denna grensax är både mindre och billigare än dess ”storebror” från samma märke. Däremot är Fiskars PowerGear L78 fortfarande lika kraftig, det vill säga trots att den kanske upplevs som både nättare och än mer prisvärd. 

Denna modell kan nämligen precis som vår bäst i test vinnare ta sig an grenar och kvistar på upp till 50 cm. Grensaxen har minsann inget litet, utan snarare är den riktigt stark och kraftig och klarar därmed att nypa av det mesta. Dock är denna modell runt 70cm lång och har en nettovikt på ca 0,5kg. Lite smidigare men samtidigt lika bra. 

Grensax med sidoskär och utväxling

En annan egenskap som uppskattas väldigt mycket är att den här grensaxen är riktigt bra när det kommer till utväxlingen. Det innebär att klippkraften och produktens effektivitet ökar. Med andra ord är det både enkelt, smidigt och behagligt att använda denna grensax för arbetet i trädgården. 

Sidoskären, som är PTFE-belagda, underlättar användningen lite extra. Att beskära kvistar och grenar precis intill fästet är inte heller ett problem då skären är vassa. På så sätt får du fina, rena snitt som lämnar trädet både välmående och snyggt. Skäret kan även bytas ut vid behov. 

Behaglig användning även under längre pass

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för hur bekväm denna grensax faktiskt är. I och med att den inte väger särskilt mycket, och att den inte är överdrivet lång, känns det väldigt smidigt och behagligt att använda den även under de längre och lite tuffare passen. 

Detta förstärks ytterligare i och med det greppvänliga softtouch-handtaget. Det enda negativa är att bladet är väldigt böjt vilket kan försvåra siktet en aning om du ska högt upp. Samtidigt gör detta att saxen får ännu lite bättre grepp och därmed smidigare hantering trots tuffare grenar.

Specifikationer:
Typ: Grensax
Längd: 69,2 cm
Max grendiameter: 50 mm

Summering

8.4Omdöme
Billig, mycket lätthanterlig grensax som klipper grova grenar i ett nafs

Precis som vår bäst i test vinnare har vi inte mycket att klaga på hos Fiskars PowerGear L78. Den är smidig, komfortabel och riktigt trygg att använda tack vare dess lätta vikt och praktiska längd.

Samtidigt är den en av de kraftigare på marknaden då den erbjuder otroligt mycket styrka för behändig användning i alla lägen. Trots alla dessa kvalitativa egenskaper är den billig. Vi är mycket imponerade – helt klart bästa budgetval i detta test.


3

Wolf-Garten RR 750 Power Cut – Premium valet

Fördelar
 • Högt testbetyg hos Testfakta.se
 • Topprankad hos Pricerunner
 • Högkvalitativ grensax med utvecklad prestanda och nya, smarta egenskaper
 • Hög komfort och smidig hantering trots stor modell
Nackdelar
 • Kan bli något tung och stor efter ett tag
 • Klarar endast grenar på upp till 45mm

Produktrecension

Trots att vi valt att utse denna grensax som bästa premiumval i vårt bäst i test skulle vi vilja påstå att den kommer till ett väldigt förmånligt pris. Däremot erhåller den ett par egenskaper som gör den till mer av ett premiumval, däribland det faktum att den har en förbättrad vikt och en del förbättrade detaljer. 

Det är med andra ord inte så konstigt att denna grensax har fått så pass höga betyg, inte minst från Testfakta och Pricerunner. Du får en riktigt bra och kraftig grensax, som även är ganska lätt att handskas med, till ett mycket bra pris. Det kallar vi premiumkvalité. 

Utvecklade och förbättrade funktioner för bättre prestanda

Den främsta fördelen med den här grensaxen är just att denna modell är utvecklad för att erbjuda ännu lite bättre prestanda än liknande modeller. Närmare bestämt är denna grensax förbättrad främst på två områden, vikten och ett nytt ovalt handtagsrör tillverkad i aluminium. 

Dessa funktioner innebär att användningen blir ännu lite mer trivsam, samt att produkten är mer tålig och hållbar. Samtidigt har grensaxen nya stötabsorberande dämpare, 2-kompetenshandtag, släta bulthuvuden, samt en helt ny teknik gällande utväxling. På så sätt får du bästa möjliga hantering oavsett när och var du ska använda grensaxen. 

Bra längd kombinerat med stor kraft

En annan fördel med den här grensaxen är att den är utformad med en mycket praktisk längd på 75 cm. Detta är ett mellanting av vår bäst i test vinnare och vår vinnare i budget kategorin, vilket vi anser är ett mycket bra mått. 

Den är stor och kraftig men känns samtidigt inte allt för klumpig att handskas med. Är du liten kan det såklart bli lite tungt och stort efter ett tag, men annars funkar den mycket bra. Vi anser trots allt att prestandan är det viktigaste. Denna modell kan ta sig av grenar och kvistar på upp till 45 mm utan problem. 

Rena skär och teleskopshandtag för klippning högre upp

Wolf Garten RR 750 Power Cut är även mycket smidig och lätt att använda då den har en välutvecklad teleskopsfunktion. Detta innebär att du kan förlänga saxens handtag vid behov, just för att du ska komma åt att klippa även lite högre upp. Detta erbjuder mycket mångsidig användning och är riktigt smart. 

Trots detta får du 3 gånger mer kraft än vanligt, det främst tack vare den nya utväxlingen. Dessutom har denna grensax klibbfria blad, vilket gör att skäret levererar lite extra. Du kan med andra ord skära rena och fina snitt på alla kvistar så att trädet mår bra och ser fint ut. Vid behov kan skären bytas ut. Vi är riktigt nöjda.

Specifikationer:
Vikt (netto): ca 1,5 kg
Längd: 75 cm
Max kapkapacitet: 45 mm
Garanti: 10 år

Summering

8Omdöme
Prisvärd, kraftfull och robust grensax med förbättrade funktioner och ökad prestanda

Är du på jakt efter en riktigt välpresterande, robust och kraftfull grensax med förbättrad prestanda och utvecklade funktioner? Då kan vi rekommendera vårt premiumval från Wolf-Garten.

Deras RR 750 Power Cut är väldigt lätt och bekväm att handskas med, trots att den väger en del och är ganska stor. Framförallt är klipp kapaciteten bättre än mycket annat, samtidigt som kan komprimeras och anpassas efter behov.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en grensax?

En grensax är en typ av skärverktyg som du kan använda för att klippa av och snitta grenar, kvistar och liknande. I och med att grensaxen anses vara ett grovt skärverktyg innebär det att du får rätt mycket kraft när du använder det. Just av den anledningen kan du använda det för att klippa det mesta. 

För professionell användning bör du använda en grensax som har en klippkapacitet på ca 50mm. För hemmabruk brukar det dock ofta räcka med 40 cm. Det är tillräckligt kraftigt för att kunna ta sig an allt från kvistar och grenar (i ett klipp) till sly och liknande material som du vill röja bort. 

Dess stora skäryta gör även att du kan hantera rätt mycket grenar och kvistar på samma gång. En annan fördel med verktyget är att det ofta är rätt långt – att nå upp bland de lite högre träden är alltså sällan ett problem. Kort sagt skulle man kunna säga att det är ett mellanting av en sekatör och en grensåg som ger dig lite mer flexibilitet på ett smidigt sätt. 

Vem behöver en grensax?

Har du en trädgård som du vill kunna ta hand om och röja i skulle vi absolut säga att en grensax är ett nödvändigt redskap att ha tillgängligt. I och med att det ger dig möjligheten att klippa och röja det mesta, utan att den upplevs som särskilt krånglig eller tung att arbeta med, är det ett väldigt behändigt redskap som kan hjälpa till med det så kallade finslipet. 

Självklart kan det räcka med att du har en sekatör och en grensåg (det vill säga om du har det), men samtidigt kan en grensax vara ett bra komplement i och med att det är har en bra balans av smidighet och kraft. En grensax är lätt att arbeta med, den är väldigt effektiv, ergonomisk och så kan den användas för att klippa på de flesta ställen. 

Så oavsett om du har en stor eller liten trädgård kan vi säga att en grensax kommer att komma till nytta i de flesta fall. Den kan hjälpa dig med det mesta – du kan röja och ansa allt grenar och kvistar till sly och blast – utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket. 

Viktigt att tänka på när du väljer en grensax

I och med att det finns så pass många grensaxar på marknaden idag kan det vara lite svårt att veta vilken av alla modeller man ska välja. Olika modeller av grensaxar kan passa olika bra för olika personer, det beroende på behov och ändamål. Med andra ord kan det underlätta om man vet lite mer vad man själv ska leta efter för att hitta rätt. 

Vi skulle säga att följande aspekter är viktiga att tänka på då du ska välja grensax:

Material

Det mest grundläggande materialet i en grensax är metall – det är vad majoriteten av redskapet består av. Där finns det alltså inte så mycket att välja bland. Däremot kan en grensax även bestå av en hel del plast, det vill säga om man kollar på olika detaljer och små tillägg. 

I och med att plast lätt kan brytas av och gå sönder kan det vara bra att undvika just plast till största möjliga mån. Istället rekommenderar vi att du satsar på en grensax i så mycket metall som möjligt då det är vad som gör den robust och tålig. Välj även en modell med ett blad i rostfritt stål, samt med ett aluminiumhandtag då det ger bra grepp utan att det känns tungt. 

Längd

En annan aspekt som är bra att fundera över vid val av grensax är vilken längd den ska ha. Här finns det ett flertal olika alternativ att välja mellan. Tänk så här – ju längre den är desto lättare är den att komma åt grenar som är placerade på olika höjd. Samtidigt kan en alltför lång grensax bli något svår att hantera i vissa lägen.

Vi skulle alltså säga att vilken längd som är bäst beror på vad du vill ansa och klippa. Kortare grensaxar är ofta lite mer lättviktiga och därmed även smidigare att handskas med. Värt att komma ihåg är dock att kortare modeller ofta är lite svagare än de riktigt långa då de ger mer kraft. I testet ovan listar vi både kortare och längre grensaxar av hög kvalité!

Vikt

Tillhörande grensaxens längd är dess vikt. En grensax som är kortare väger också ofta mindre, vilket som sagt innebär att den är smidigare att hantera. Vill du däremot ha en grensax som kan ta sig an det mesta bör du köpa en som väger lite mer då det är en kombination av längd, vikt, utväxling och skärblad som avgör dess prestanda. 

Utväxling

Något som framförallt är avgörande för hur din grensåg presterar är dess utväxling. För att den ska vara sådär kraftig och lätt att ha att göra med krävs det nämligen att utväxlingen är på topp. Utväxlingen är som en ”växel” som finns att ta till med så att du själv inte behöver ta i så mycket med din egen kraft. På så sätt går arbetet smidigare och du får renare snitt. 

Vilka typer av jobb kräver en grensax?

Om du ska klippa grenar, ansa träd eller röja upp sly och liknande är det nödvändigt att ha en grensax till hands. Detta är nämligen precis vad en grensax är tillhör, det vill säga även om grenarna och kvistarna är av den lite större modellen. Vi skulle säga att du bör ha som regel att om grenarna är mellan 35-55 mm så ska du använda en grensax. 

Med grensaxen (om den är stark och vass) kan du få till fina, rena snitt, vilket är nödvändigt för att trädet ska läka bra och snabbt. Om du däremot ska beskära dina träd är det inte en grensax du ska använda dig av, utan då är det andra verktyg som gäller. 

Olika typer av grensaxar

När man pratar om olika typer av grensaxar så skulle vi säga att det finns två olika modeller att välja mellan; grensaxar med sidoskär och grensaxar med mothåll. Ska du klippa färska, friska grenar är det en grensax med sidoskär du ska använda dig av då. Dessa ger rena, fina snitt som därmed låter det välmående trädet läka på bästa sätt.

Ska du däremot rensa bland döda grenar eller ansa bort mindre kvistar är en grensax med mothåll att rekommendera. Dessa klipper nämligen mot ett stoppblock vilket gör att snittet läggs på ett annat sätt. 

Grensax eller en sekatör?

Grensaxen är lite mer kraftig och robust än sekatören. Därmed är grensaxen redskapet att föredra då du vill kunna klippa och ansa lite grövre grenar och kvistar – en grensax kan ta sig an grenar på mellan 35-55 mm, vilket är rätt grovt. 

Ska du rensa bland lite mindre grenar (upp till 20-25 mm) kan sekatören vara bättre då den är smidigare. Ett tips är att använda grensaxen vid första skedet av klippningen, där du då rensar bort de grövsta. Sekatören kan du sen använda för att finputsa och fixa till detalj arbetet. 

Hur länge håller en grensax med flitig användning.

Generellt gäller att ju högre kvalité din grensax har från början desto längre kan den användas. Samtidigt är det viktigt att veta om att underhåll och hantering har en väldigt stor påverkan på grensaxens livslängd. 

Tar du hand om din grensax och använder den på rätt sätt när det väl är dags kommer den hålla väldigt mycket längre. Då kan du använda din sax väldigt många år utan att den går sönder, det trots att den används flitigt. 

Många tillverkare av grensaxar erbjuder dig dock flera års garanti just för att du ska kunna göra ett bra köp redan från början. Det är ofta även möjligt att byta ut skärbladet på grensaxen, vilket i sig kan bidra till ökad hållbarhet. Du bör dock alltid se till att ta hand om dina redskap för att de ska hålla så länge som möjligt. 

Bästa märkena på marknaden för grensaxar

Idag finns det mängder av olika varumärken och tillverkare som har valt att tillverka just grensaxar – du har med andra ord en hel uppsjö av modeller och designer att välja mellan. Vi skulle dock utan tvekan säga att en självklar vinnare för väldigt många är Fiskars, samt i vissa fall Wolf-Garten.

Dessa märken är ledande när det kommer till just grensaxar då de erbjuder riktigt hög kvalité på sina prylar, samtidigt som de ger dig flera års garanti och erbjuder byte av vissa delar vid behov. Du kan med andra ord känna dig säker på att du gör ett bra klipp. 

Skötselråd tips

Som sagt är det viktigt att du tar hand om och underhåller din grensax för att den ska hålla så länge som du önskar. Med ta hand om en grensax menar vi att du ska vårda och underhålla den så att den håller sig vass, rostfri och fin under en lång tid. Men hur tar man då hand om en grensax på bästa sätt. 

Först och främst är det viktigt att du rengör din grensax efter varje användning. Detta gör du enkelt med en trasa, eller med lite diskmedel om du verkligen vill få bort smuts. Grensaxen ska även förvaras torrt och helst hänga på en enskild plats. 

Misstänker du att några av dina buskar eller träd som du klipp med grensaxen har någon form av trädsjukdom kan du hälla kokande vatten på den – det dödar alla eventuella bakterier. Skulle du vilja ta bort rost och annat lite hårdare smuts kan du använda en bit stålull för att rengöra ordentligt. Detta gör att grensaxen blir ren och att den återfår sin glans. Det kan även vara bra att då och då slipa saxen, framförallt om du upplever att den blivit slö. 

Vilken längd är bra på en grensax.

Detta var vi inne på lite tidigare i texten. Men för att sammanfatta det kan man säga att olika längder är olika bra för olika ändamål och behov. Längre grensaxar väger ofta mer, vilket innebär att de i de flesta både är kraftigare och lättare att komma åt med även högre upp. Kortare är mer lätthanterliga och smidiga. Längden varierar mellan 60-80 cm. 

Grensax med teleskopskaft.

En väldigt smart uppfinning är grensaxar utrustade med teleskopskaft – vi har listat en sådan modell i vårt test ovan. Grensax med teleskopskaft innebär att du kan förlänga grensaxens handtag, för att därmed få enklare åtkomst även vid de grenar som sitter lite högre upp.

Med ett teleskopskaft kan du också klippa lite högre träd och buskar utan att behöva använda stege, klättra eller sträcka dig. Det är med andra ord både väldigt smidigt och lite mer ergonomiskt.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general