Elvisp
Visar alla 4 resultat
Hur fungerar en elvisp?
Att en elvisp är ett köksredskap som underlättar både matlagning och bakning finns det ingen tvekan om. Något som däremot inte är lika självklart är hur en elvisp faktiskt fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att en elvisp är utformad med en eller ett par elmotorer. Det är dessa motorer som ser till att elvispens vispar kan snurra dom de går, åt olika håll i motsatt riktning.
När du startar igång elvispen är det alltså elmotorerna som drar igång, följt av visparna som drivs runt av dessa. Allt sker alltså automatiskt utan att du behöver tänka på något mer än att starta och stänga av apparaten, samt ange den hastighet du önskar. För att elvispen inte ska riskera att bli överhettad är elvispen ofta utrustad med en fläkt som ser till att den varma luften kan blåsas ut.
När bör man använda en elvisp?
En elvisp kan man använda vid flera olika tillfällen och i en mängd olika situationer när du ska vispa något. Har du en elvisp med flera olika hastigheter kan du själv anpassa användning efter behov och önskemål. Du kan använda din elvisp till allt från att vispa grädde, maränger och såser till att vispa ihop potatismos, degar och liknande. Med elvispen görs arbetet snabbare, enklare och smidigare.
Elvispens historia
Elvispen uppfanns i början av 1900-talet i USA. Till en början användes den då bara i amerikanska glassbarer för att underlätta det arbete som krävdes för att göra milkshakes. Det var inte förrän år 1910 som elvispen för hemmabruk lanserades på marknaden. I takt med att marknaden fick upp ögonen för detta köksredskap utvecklades sortimentet, och så småningom kom denna praktiska uppfinning att lanseras även i andra länder utanför USA.
Viktiga egenskaper hos en elvisp
För att du ska få bästa möjliga användning av din elvisp är det viktigt att du ser till vissa egenskaper innan du gör ditt köp. Somliga egenskaper kan nämligen vara viktigare för dig än andra, det beroende på vad du önskar använda elvispen till, samt hur och när den ska användas.
Hastighet
En av de viktigaste egenskaperna hos en elvisp är att den kommer med möjligheten att välja mellan olika hastigheter. Du behöver kanske inte köpa en elvisp med 5 hastigheter, men du bör i alla fall kunna välja mellan låg och hög fart. Detta för att elvispen ska kunna användas till flera saker och enligt dina önskemål.
Effekt
Du bör även se till elvispens effekt. Det är nämligen denna som avgör hur kraftfullt och effektivt vispen kommer att arbeta. Ju starkare och kraftigare en elvisp är desto fler uppgifter kommer du kunna använda den för. Värt att nämna är dock att watt inte nödvändigtvis är det som avgör hur kraftfull vispen är, utan watt är bara en indikator på hur mycket ström den använder.
Handtag
En annan sak vi vill tipsa om är att välja en elvisp som har ett ergonomiskt, greppvänligt och mjukt handtag. Detta för att elvispen ska vara bekväm och enkel att greppa tag om och hålla i även under längre stunder. Du ska ju inte få ont i handen efter bara några minuters vispning.
Tillbehör
Sist men inte minst kan det vara bra att kolla vilka medföljande tillbehör som ingår vid köp av en elvisp. Det vanligaste är att en elvisp endast säljs med 2 vanliga vispar, men somliga varianter säljs även med exempelvis tillhörande degkrokar och ballongvisp. Här är det du som avgör vad som är viktigt. Tänk dock på att detta ofta påverkar priset.
Hur många watt bör elvispen ha?
Watt är som sagt inte något som nödvändigtvis avgör hur effektiv och kraftfullt en elvisp är. Exempelvis behöver en elvisp med 500 w inte vara mer kraftfull än en elvisp med 300 w eller 350 w. Utan snarare så är watt främst en indikator på hur mycket el elvispen förbrukar när du använder den.Hur många watt en elvisp bör ha beror lite på vilken modell det gäller, vad den ska användas till och hur du ser på energiförbrukning. Ju fler watt den har desto starkare kan den vara, men framförallt så innebär högre watt högre energiförbrukning. Om du däremot vill att elvispen ska klara av lite tuffare uppgifter bör du välja en med lite högre watt då det även styr dess effekt.