Hushållsassistent – Bäst i test

Test av tre hushållsassistenter vilken är vinnaren? – 2022

När du väljer hushållsassistent så finns det många saker att tänka på, skillnaderna mellan en apparat och en annan kan variera kraftigt. Med de många valen som finns tillgängliga så kan det vara svårt att hitta rätt.

När man väljer hushållsassistent så vill man ha en som både rör och knådar degen samtidigt som den är stilfull och passar in i köket, självklart så ska de även hålla en längre period. Läs mer så hjälper vi dig hitta en köksassistent som passar dina behov och även din budget!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

KitchenAid Artisan 5KSM175 – Bäst i test

Fördelar
 • Billig
 • Hög kvalitet
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Cervera
 • Högt kundbetyg hos Elgiganten
 • Snygg design
Nackdelar
 • Väger rätt mycket
 • Inte många tillbehör i förpackningen

Produktrecension

En av de bästa köksassistenterna som du kan hitta är KitchenAid Artisan 5KSM175, den håller en oerhört hög kvalitet samtidigt som den är lätt att använda. Denna modell med en effekt på 300W, som både rör och knådar degen, gör det smidigare än någonsin att lägga till nya ingredienser medan den kör på grund av maskinens rörelser. Den klassiska amerikanska designen ser fantastisk ut i nästan alla kök och kommer från det kvalitativa märket KitchenAid som har varit verksamma i över 100 år! Faktumet att den är av hög kvalitet, byggd för att hålla, snygg design och ytterst användbar har bidragit till att vi valde denna köksassistent till bäst i test!

Stort utbud av tillbehör

Med KitchenAid Artisan 5KSM175 så finns det ett väldigt stort utbud på användbara tillbehör som kan hjälpa dig att laga alla olika sorters rätter, hushållsassistenten kommer också i en mängd olika färger för att passa in i de flesta kök. Du kan göra allt från att mala kött till att göra, rulla och skära din egen pasta – utöver detta så kan du självklart använda den för alla sorters degar.

I förpackningen

Som tidigare nämnt så finns det en mängd olika tillbehör att köpa till denna köksassistent, men självklart så får du också med olika tillbehör i förpackningen. När du köper denna hushållsassistent så medföljer dessa tillbehör i förpackningen:

 • Skål i rostfritt stål som rymmer hela 4.8 liter.
 • Extra skål i rostfritt stål som rymmer 3 liter.
 • Transparent stänkskydd för att undvika en röra.
 • Ballongvisp, två olika flatblandare och även en degkrok.
Specifikationer:
– Vikt: 10,4kg
– Effekt: 300 W
– Kapacitet: 4,8 L
– Höjd: 36cm
– Bredd: 24cm
– Djup: 37cm

Summering

9.4Omdöme
Oerhört hög kvalitet samtidigt som den är lätt att använda


2

KitchenAid Artisan 5KSM125 – Budgetvalet

Fördelar
 • Testvinnare hos Pricerunner
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Cervera
 • Testvinnare hos Wise Guide och Smartson
 • Stor kittel för större degar
 • Väger enbart 8,6kg
Nackdelar
 • Inte alltför snygg design
 • Negative
 • Dyrast av alla tre produkter

Produktrecension

En annan fantastisk hushållsassistent är KitchenAid Artisan 5KSM125 som håller samma kvalitet som 5KSM175 med enbart ett fåtal ändringar och ett billigare pris. Som den andra modellen så är denna oerhört smidig att använda med en stark effekt på 300W – assistenten både rör och knådar degen samt kommer med en mängd olika tillbehör. Med samma klassiska design som 5KSM175 så finns det inget kök som denna apparat inte passar i, den kommer även i en mängd olika färger för att täcka alla behov som man kan tänka sig! Detta är enligt oss en av de bättre köksmaskinerna du kan hitta i denna prisklass.

I förpackningen

Som med den andra KitchenAid apparaten så finns det en stor mängd olika tillbehör vilket bidrar till många användningsområden. När du köper en 5KSM125 så medföljer dessa tillbehör i förpackningen:

 • Skål i rostfritt stål som rymmer 4,8 liter.
 • En ballongvisp, en flatblandare och en degkrok.

Snygg, smidig och kraftfull

KitchenAid erbjuder som alltid en oerhört hög kvalitet och med en motor på 300W så är den tillräckligt kraftfull för att möta alla dina behov. Rörelsen bidrar till att det är enkelt att sätta i nya ingredienser och den klassiska amerikanska designen är någonting som de flesta inte kan hålla sig borta ifrån. Viktigast av allt så är denna maskin väldigt hållbar

Degkrok, ballongvisp och flatblandare

Degkroken som kommer med i förpackningen fungerar utmärkt för att göra alla olika degar som du kan tänka dig, den både rör och knådar degen och fungerar perfekt till pizza, pasta och bröd. Ballongvispen funkar bra för att vispa in luft i dina blandningar och flatblandaren klarar av att blanda tyngre saker som potatismos eller glasyrer. Dessa tillbehör låter dig laga allt som du kan tänka dig med din köksmaskin.

Specifikationer:
– Vikt: 10,4kg
– Effekt: 300W
– Kapacitet: 4,8 L
– Höjd: 36cm
– Bredd: 24cm
– Djup: 37cm

Summering

8.8Omdöme
Snygg, smidig och kraftfull


3

Ankarsrum Assistent AKM 6230 – Premiumvalet

Fördelar
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bagaren&Kocken
 • 5/5 i kundbetyg hos Whiteaway
 • Högt testbetyg hos flera aktörer
 • Snygg design
 • Många tillbehör
 • Enkel att använda
Nackdelar
 • Väger rätt mycket
 • Något dyr

Produktrecension

Denna assistent från Ankarsrum har en oerhört kraftig motor på 1500W för att klara av den stora kitteln på 7 liter. Premiumvalet passar alltså fantastiskt för dig som vill göra stora degar åt många personer. Ankarsrum Assistent har satsat på en äldre design som ändå är relativt stilren, designen kan dock uppfattas som lite bulkig. Med denna assistent får du väldigt många tillbehör som kan möta alla dina behov i köket och det var bland annat därför vi valde den för premiumvalet!

I förpackningen

Det finns väldigt många tillbehör som man kan välja att köpa till Ankarsrum köksassistent men något som är imponerande är hur många tillbehör som kommer med i förpackningen. När du köper Ankarsrum Assistent AKM6230 så medföljer dessa tillbehör:

 • 7 liter kittel i rostfritt stål.
 • 3,5 liter vispskål i tritanplast.
 • Degkrok, degrulle, degkniv, degskrapa och jäslock.
 • Mördegsvisp och ballongvisp.
 • Ankarsrum receptbok

Starkare motor och brett användningsområde

Ankarsrum är en bra svensk klassiker och den första versionen tillverkades redan år 1940, de flesta känner igen den klassiska designen. En stor skillnad från föregångaren är att motorn uppgraderades från 800W till 1500W för att klara av att blanda stora mängder i 7 liters kitteln. Även denna hushållsassistent har ett brett användningsområde och låter dig göra pasta, pressa apelsiner, mala kött, mixa, vispa och blanda. Den håller också en låg ljudnivå och har ett överbelastningsskydd, steglös hastighetsreglering och en timer.

Specifikationer:
– Vikt: 8,6 kg
– Effekt: 1500W
– Kapacitet: 7L
– Höjd: 36cm
– Bredd: 26,8cm
– Djup: 40cm

Summering

8.5Omdöme
Svensk klassiker med kraftig motor på 1500W


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Varför köpa en hushållsassistent?

Det finns många olika orsaker till att skaffa en köksmaskin, bland annat för att hjälpa dig i köket. Om du spenderar mycket tid i köket så är en hushållsassistent en väldigt bra investering. Tidskrävande uppgifter som att knåda deg, vispa, mala kött och annat kan undvikas genom att använda maskinen. En hushållsassistent förenklar alltså mycket av arbetet i köket, vilket i slutändan sparar dig mycket tid. Medan hushållsassistenten knådar degen, vispar, eller förbereder så kan du spendera tid på annat vilket är väldigt effektivt. Det blir även väldigt mycket enklare att städa upp när du använder en köksmaskin.

En köksmaskin finns i köket för att assistera dig med alla dina behov, de är väldigt praktiska och enkla att använda. Många kockar och människor som spenderar en stor mängd tid i köket ser en hushållsassistent som ett måste på grund av den breda funktionaliteten samt hur mycket de förenklar allt arbete.

Hur fungerar en köksmaskin?

En köksmaskin är väldigt smidig att använda och fungerar på ett väldigt enkelt sätt. Du kopplar in maskinen, sätter på tillbehöret som du planerar att använda och sedan väljer du hastighet! Ursprungligen så fungerar köksmaskinen så att den blandar och bearbetar deg, men du kan även använda tillbehör för att vispa, mixa, mala råvaror och annat! Maskinen fungerar alltså annorlunda beroende på vilket tillbehör du använder, om du blandar och bearbetar deg så rör sig maskinen och får degen att knådas och blandas.

Vanligtvis så snurrar tillberedningsverktyget medan sockeln står still vilket får köksmaskinen att blanda, mixa, vispa eller mala. Som tidigare nämnt så kan dock olika tillbehör få maskinen att fungera annorlunda. Det viktigaste att fokusera på är att de är lättanvända och förenklar arbetet i köket oerhört mycket.

Vilken hushållsassistent är bäst?

I testet så har vi utsett KitchenAid Artisan KSM175 till den bästa hushållsassistenten på grund av maskinens breda funktionalitet, snygga design och rimliga pris. Med detta sagt så finns det väldigt många hushållsassistenter som är bra, och vilken som passar dig bäst beror på dina behov. Ska du göra behandla större volymer så ska du leta efter en hushållsassistent med hög kapacitet och en starkare motor. Tänk även igenom hur mycket du är villig att betala för och vilka tillbehör/funktioner som du behöver.

Det finns alltså en mängd olika saker att tänka på när du ska hitta en hushållsassistent som är bäst för dig, du bör tänka på:

 • Kapacitet – hur stora mängder du kommer tillaga med din hushållsassistent.
 • Funktionalitet – vilka tillbehör som du behöver och om de passar på den hushållsassistent som du har tänkt köpa.
 • Motor – om du planerar att göra en större deg så kan du behöva en starkare motor.
 • Pris – ditt val av hushållsassistent måste även matcha din plånbok, se därför till att du får valuta för pengarna.

Är det någon skillnad mellan köksassistent, hushållsassistent och en köksmaskin?

Som man brukar säga så har ett kärt barn många namn! Köksmaskin och hushållsassistent är ett samlingsnamn för olika matberedare och köksassistenter. Så det är alltså ingen skillnad på hushållsassistent och köksmaskin.

Egentligen så är en köksassistent är en lite lättare version av en matberedare som mest finns där för att tillverka surdegar och göra såser, men i dagsläget så används “köksassistent” som ett annat namn för hushållsassistent och köksmaskin. Även en köksassistent har alltså i dagens läge samma användningsområde som inkluderar att vispa, mixa blanda, göra pasta och så vidare.

Det finns alltså ingen skillnad mellan köksassistent, hushållsassistent och en köksmaskin.

Populära varumärken hos en Hushållsassistent

Det finns många populära märken och modeller hos en hushållsassistent. Två av de populäraste märkena har vi redan nämnt här i testet och det är KitchenAid och Ankarsrum. Utöver detta så tillverkar Electrolux och Kenwood väldigt bra hushållsassistenter och är värda att hålla ett öga på. Som tidigare nämnt så bör du hitta en maskin som möter dina behov och även din budget.

Några andra populära varumärken hos en hushållsassistent är Bosch, OBH Nordica och Krups. För att sammanfatta så är de populäraste varumärken alltså:

 • KitchenAid
 • Ankarsrum
 • Electrolux
 • Kenwood
 • Bosch
 • OBH Nordica
 • Krups

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 2

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

SE - Regular@2x
PriceAdvisor
Logo