Skärmaskiner
Visar alla 3 resultat
Vad är en skärmaskin & hur använder man den?
En skärmaskin är en maskin med en klinga som är justerbar samt en släde som för maten mot kniven för att skära maten i tunna bitar, de används traditionellt till kött, ost och bröd. En skärmaskin fungerar perfekt för att skiva pålägg till mackor i tunna skivor.
Att använda en skärmaskin är väldigt enkelt och man följer enbart tre enkla steg:
- Ställ in hur tunna skivor du vill skära med din skärmaskin – det går oftast att ställa in en tjocklek med 1 mm intervaller.
- Ta bort släden och sätt köttbiten mot skärmaskinen, tryck mot kött biten med släden.
- Sätt på skärmaskinen, håll i släden och dra långsamt köttbiten fram och tillbaka för att skära köttbiten till många skivor som är exakt lika tunna!
Som det framgår så är det väldigt enkelt att använda en skärmaskin och genom att följa dessa tre enkla steg så får man perfekta skivor på det man vill skära!
En skärmaskin fungerar även för att skära grönsaker som till exempel tunna potatis skivor till en potatisgratäng eller tunna äpple skivor till en äpplepaj. Främst är de dock menade till charkuterivaror som salami, ost och olika sorters skinkor.
En skärmaskin är alltså ett köksredskap som förenklar vardagen för den som tycker om charkuterivaror – att använda en skärmaskin för att skära tunna skivor är så mycket enklare än att skära med en kniv! Skärmaskinen är även vassare än de flesta knivarna och ser till att skivorna faktiskt blir lika stora.
Viktiga egenskaper & funktioner med en skärmaskin
Det finns några olika egenskaper och funktioner som är viktiga när det kommer till en skärmaskin, de tre viktigaste egenskaperna kommer vi att gå igenom här nedan:
Motorns effekt och klinga
En av de viktigaste egenskaperna är motorns effekt och klingan. För att en skärmaskin ska kunna skära på ett bra sätt så är det viktigt att klingan är tillverkad av kvalitativt material som håller länge – en dålig klinga innebär att skärmaskinen kan bli oeffektiv snabbare. Motorns effekt är också viktig och bör ligga någonstans runt 170-200 W för att klara av att skära alla olika sorters matvaror.
Justering av tjocklek
När man köper en skärmaskin vill man kunna justera tjockleken så mycket som möjligt för att skära både tjocka och tunna skivor. Vissa skärmaskiner har till exempel 0-15 mm medan andra har 0-20. Att välja en skärmaskin som man kan skära så tjockt som möjligt är fördelaktigt då man kan skära större bitar som man föredrar.
Halkskydd och andra säkerhetsfunktioner
Eftersom en skärmaskin är väldigt vass så är det viktigt att det finns säkerhetsfunktioner så att man undviker olyckor. När man köper en skärmaskin bör man se över om maskinen har halkskydd, barnsäkring och fingerskydd. Desto fler säkerhetsfunktioner som finns desto bättre!
Varför köpa ett elektrisk alternativ och inte en manuell skärmaskin?
Det finns ett stort utbud av skärmaskiner, både elektriska och manuella – man kanske undrar varför man behöver en elektrisk skärmaskin istället för en manuell. Faktum är ju att det finns många manuella modeller som fungerar alldeles utmärkt för att skära bröd, kött och grönsaker.
En manuell skärmaskin kräver dock mycket arbete eftersom man manuellt måste skära varje bit som man ska använda. Många människor föredrar en elektrisk maskin därför att det är enkelt och går snabbt att skära både pålägg och bröd. Istället för att behöva vakna på morgonen och trötta ut armen genom att skära bröd och pålägg så kan man istället sätta igång sin elektriska skärmaskin och slipper den omständiga delen – självklart så går det mycket snabbare också och man får ett bättre resultat.
En manuell skärmaskin fungerar väldigt bra om du ska skära bröd i sommarstugan lite oregelbundet, speciellt de bättre modellerna av manuella maskiner. Men om man använder en skärmaskin regelbundet och vill ha någonting som är effektivt samt kommer vara vasst i många år, då är det bättre att köpa en elektrisk maskin.
Köper man en elektrisk skärmaskin från ett välkänt och bra varumärke så håller de oerhört länge, man har även möjlighet att byta ut bladen efter man har använt dem i en längre tid. Eftersom bladet på en elektrisk maskin rör sig så skär den maten mycket enklare.