Bäst i test

Router – Bäst i test

Test av tre routrar vilken är vinnaren? – 2022


1
Fördelar
 • Högkvalitativt mesh-system för hemmet
 • Mycket enkel installation via app
 • QoS tillåter dig att styra dataöverföringen
 • Hög säkerhet
Nackdelar
 • Har svårt att skicka signaler genom tak
 • Inte de högsta hastigheterna

Produktrecension

TP-Link Deco M9 router är ett mesh-nätverk med tre enheter som ger dig ett heltäckande trådlöst nätverk med hastigheter upp till 2134 Mbps. De intelligenta enheterna kommunicerar sömlöst och förflytta automatiskt dina enheter beroende på vart i hemmet du befinner dig.

Med TP-Link Deco M9 Plus får du inte bara stabil uppkoppling, du får även riktigt hög säkerhet tack vare TP-Link HomeCare. Du får även 3 års kostnadsfritt antivirusprogram som skyddar nätverket mot skadliga intrång.

Täckning i hela hemmet 

TP-Link Deco M9 Plus ger dig täckning i hela hemmet, oavsett storlek och planlösning. Detta är nämligen ett mesh-nätverk bestående av tre satelliter som automatiskt flyttar över dina enheter till den närmaste satelliten genom samma SSID.

Tack vare denna intelligenta teknik, som TP-Link kallar ART (Adaptive Routing Technology), kan du röra dig obehindrat genom hemmet, utan att förlora din uppkoppling. Den senaste wifi-standarden (802.11ac) gör dessutom att du kan ansluta upp till 100 enheter samtidigt!

Prioritera dina enheter med QoS

Ytterligare en finess med TP-Link Deco M9 Plus är funktionen QoS (Quality of Service) som tillåter dig att öka bandbredden för de enheter du använder mest. På så sätt kan du få en stabil och snabb uppkoppling när det väl gäller.Vad gäller hastighet är TP-Link Deco M9 Plus en dual band-router med frekvensband på 2,4 GHz och 5 GHz. Tillsammans kan de leverera hastigheter på upp till 2134 Mbps, men kom ihåg att hastigheten beror på en rad andra faktorer, inte minst din internetleverantör.

Hög säkerhet och enkel installation 

Via TP-Link HomeCare får du ett omfattande skydd för alla enheter i ditt hemmanätverk. Du får bland annat tillgång till föräldrakontroll som tillåter dig att övervaka samt blockera skadliga webbplatser. Du får även ett kostnadsfritt antivirusprogram i 3 år som skyddar nätverket mot intrång.

Att installera TP-Link Deco M9 Plus är inte problem, inte ens för nybörjare. Ladda bara ner Deco-appen till din mobila enhet och följ instruktionerna för en optimal installation. I appen kan du dessutom styra QoS som tillåter dig att prioritera dataöverföringen.

Specifikationer:

Summering

8.8Omdöme
Med TP-Link Deco M9 Plus – Snabba hastigheter & täckning för hela hemmet

Med TP-Link Deco M9 Plus får du täckning i hela hemmet och riktigt snabba hastigheter. De stilrena och diskreta tre satelliterna kommunicerar sömlöst och säkerställer att du alltid får bästa möjliga uppkoppling. Med QoS kan du enkelt styra dataströmningen och routerns säkerhetssystem minskar risken för skadliga intrång.

TP-Link Deco M9 Plus är dessutom ett relativt billigt mesh-system samtidigt som det är enkelt att installera. Däremot menar experter att enheterna har svårt att bibehålla signalstyrkan genom tak. De menar dessutom att hastigheten kunde varit en aning bättre.


2

Asus ZenWiFi AX XT8 (2-pack)

Fördelar
 • Extremt höga hastigheter med WiFi 6
 • Lång räckvidd – upp till 500 kvm
 • Enkel installation och hög säkerhet
 • Kompatibel med andra Asus-routrar
Nackdelar
 • Något dyr
 • Gränssnittet kunde varit smidigare

Produktrecension

Asus ZenWiFi AX XT8 är en riktig värstingrouter med tre frekvensband och en stilren design. Routern har stöd för Wifi 6 och erbjuder en bandbredd på upp till 6 600 Mbps, vilket ger dig stabil uppkoppling med riktigt höga hastigheter.

Att installera Asus ZenWiFi AX XT8 tar inte mer än några minuter och säkerhetssystemet AiProtection Pro tillåter dig att hålla ett öga på nätverket direkt via den tillhörande appen. Här får du ett komplett skydd mot angrepp samtidigt som du kan blockera skadliga webbplatser.

Stilren design och enkel installation

Med Asus ZenWiFi AX XT8 2-pack får du två kompakta routrar som tack vare sin stilrena design i vitt med gulddetaljer smälter in bra i de flesta hem. Trots sin höjd på bara 16 cm och vikt på strax över 700 gram bjuder dessa enheter på en minst sagt kraftfull prestanda.

Att installera enheterna, som drivs av strömadaptrar, är enkelt. Alla hubbar synkroniseras nämligen med varandra automatiskt. Det enda du behöver göra är att aktivera ZenWiFi AX, skapa ett konto och vänta i några minuter.

Snabb uppkoppling och lång räckvidd

Asus ZenWiFi AX XT8 är en tri-band router med stöd för WiFi 6, vilket tillåter routern att kommunicera med upp till 12 enheter samtidigt. Tekniken gör dessutom att batteriet i dina trådlösa enheter räcker betydlig längre och de tre frekvensbanden ger dig en hastighet på upp till 6000 Mbps.

Om du är ute efter en router med bäst räckvidd kan Asus ZenWiFi AX XT8 vara något för dig. Tillsammans täcker de två enheterna nämligen en yta på över 500 kvm, vilket motsvarar fler än 6 rum.

Hög säkerhet och smarta funktioner

Asus ZenWiFi AX XT8 har stöd för det senaste säkerhetsprotokollet WPA3 och i appen håller du ett vaksamt öga på nätverket. Här kan du bland annat blockera skadliga webbplatser och skapa gästnätverk till dina besökare.

Bortsett från allt detta stödjer Asus ZenWiFi AX XT8 även Ethernet-backhaul och du kan till och med styra enheten via Amazon Alexa genom IFTTT. Enheten är dessutom kompatibel med andra Asus-routrar, vilket innebär att du kan skapa ett eget mesh-nätverk.

Specifikationer:
• 2.4GHz
• 5GHz
• Trådlöst nätverk

Summering

8.4Omdöme
Asus ZenWiFi AX – Enkel att installera & erbjuder högsäkerhet via WPA3

Asus ZenWiFi AX XT8 är en kraftfull tri-band router som ger dig optimal täckning och riktigt snabba hastigheter. Enheten är enkel att installera, även om gränssnittet kan vara en aning rörigt, och erbjuder hög säkerhet tack vare WPA3.

Här finns gott om nätverksportar och stöd för smarta funktioner, till exempel Amazons röstassistent. Det är visserligen en dyrare modell, men samtidigt får du vad du betalar för – ett stabilt och anpassningsbart nätverk med imponerande räckvidd.


3

Asus RT-AC68U

Fördelar
 • Dual-band med hastigheter upp till 1900 Mbps
 • Stödjer den senaste wifi-standarden
 • Enkel att installera
 • Användarvänligt gränssnitt
 • Mycket prisvärd
Nackdelar
 • Går inte att montera på väggen
 • AiMesh är inte lika bra som dedikerade mesh-system

Produktrecension

Asus RT-AC68U är en dual band-router som ger dig hastigheter upp till 1900 Mbit/s. Modellen drivs av en kraftfull processor som tillsammans med Asus AiRadar säkerställer en stabil uppkoppling och stödet för AiMesh ger dig optimal täckning i hela hemmet.

För att installera Asus RT-AC68U behöver du bara öppna webbläsaren på din dator, mobil eller surfplatta och följa instruktionerna. Övervakning och konfigurering av nätverket sker enkelt och smidig via den intuitiva kontrollpanelen ASUSWRT.

Elegant och enkel att installera 

Asus RT-AC68U är en elegant router i svart med ett snyggt grafiskt mönster. Enheten har tre löstagbara antenner och står på högkant med indikatorer på framsidan och nätverksportar på baksidan.

Wifi-routern drivs av en stömadapter och är enkel att installera. Det enda du behöver göra är att ansluta kablarna till routern, starta en webbläsare på din dator eller mobila enhet och följa instruktionerna. Processen tar inte längre än någon minut.

Höga hastigheter med dubbla frekvensband

Asus RT-AC68U har som tidigare nämnt två frekvensband, 2,4 GHz och 5 GHz. Tillsammans ger de båda banden dig en överföringshastighet på hela 1900 Mbps. Detta gör den till en av de absolut snabbaste i sin prisklass.

Den kraftfulla dual-core-processorn eliminerar fördröjningar och ger dig en stabil uppkoppling, oavsett om du spelar spel eller streamar film på ett trafikerat hemmanätverk. Här finns även två USB-ingångar, varav en USB 3.0 som jämfört med USB 2.0 överför data 10 gånger snabbare.

Förbättrad täckning och smidig övervakning

Med Asus RT-AC68U får du stabil täckning i hela hemmet, inte minst eftersom enheten stödjer AiMesh som ger god signalstyrka även i områden med dålig täckning. Den intelligenta Asus AiRadar-teknologin skickar dessutom ut dedikerade signaler för att öka räckvidden och förbättra stabiliteten.

Att styra och konfigurera din router är enkelt tack vare Asus egen instrumentpanel ASUSWRT. Här kan du dessutom övervaka nätverket för att identifiera misstänkt trafik och styra olika nätverksprogram. Du kan även begränsa åtkomsten genom att till exempel skapa gästnätverk.

Specifikationer:
• 2.4GHz
• 5GHz
• Trådlöst nätverk

Summering

7.7Omdöme
Asus RT-AC68U – Allsidig och prisvärd modell

Asus RT-AC68U är en allsidig och prisvärd modell i vårt router test. Här får du generösa hastigheter upp till 1900 Mbps och imponerande stabilitet i ett kompakt och elegant format. Du kan dessutom konfigurera enheten enkelt via Asus användarvänliga instrumentpanel.

Det finns dock vissa brister med enheten som är värda att ta hänsyn till. Först och främst kan du inte montera enheten på väggen och det hade varit uppskattat med två USB 3.0-portar istället för en. I övrigt är Asus RT-AC68U helt klart en router värd sitt pris.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en router?

En router är en enhet som gör det möjligt för dig att ansluta dina enheter, till exempel mobiltelefon och dator, till internet i hemmet. Routern förmedlar nämligen trafik mellan ditt och din internetleverantörs nätverk. Dess huvudsakliga uppgift är helt enkelt att koppla samman flera nätverk och förmedla datatrafik mellan dem.

Du kan antingen ansluta dina enheter trådlöst via wifi eller via en ethernet-kabel. Idag finns det flera olika routrar att välja mellan, till exempel 4G-routrar och nätverksroutrar. Vissa är trådlösa medan andra är beroende av ett eluttag. Räckvidd och signalstyrkan varierar beroende på modell, men du kan alltid komplettera med förstärkare om det skulle behövas.

Vilken router har bäst räckvidd?

Hur bra räckvidd en router har beror på modell och pris. Generellt sett erbjuder dyrare routrar bättre räckvidd och högre hastigheter medan billigare alternativ är något mer begränsade.

Om du vill förbättra räckvidden kan du alltid komplettera din router med en wifi-förstärkare som fångar upp och förbättrar signalen på ett större område, till exempel i trädgården. Ytterligare ett alternativ är att investera i ett mesh-nätverk med en huvudenhet och flera satelliter som automatiskt flyttar över enheter till närmaste accesspunkt.

Bästa wifi router?

En wifi-router är en trådlös router som strömmar data från huvudnätverket till anslutna enheter. Idag kan du välja mellan olika modeller med en, två eller tre frekvensband och vilken som är den bästa wifi routern för dig beror helt och hållet på dina behov.

De flesta routrar idag stödjer två frekvensband (2,4 GHz och 5 GHz), vilket är tillräckligt för dig som surfar på en normal nivå. Om du däremot spelar grafiktunga spel, streamar film på flera tv-apparater samtidigt eller vill ha ett helt eget frekvensband för att sköta jobb kan en modell med tre frekvensband vara något att satsa på.

Andra relaterade tester:

Wifi förstärkare, övervakningskamera, gamingstol, mini projektor

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general