Router – Bäst i test

Vilken router är bäst? Vi har testat 4 modeller – 2023

Asus RT-AX58U är bäst i test vinnaren i vårt test av routers på markanden. Produkten har höga hastigheter för ett trådlöst nätverk & håller hög kvalite i flera faktorer, den har blivit hyllad av många konsumenter & är en riktig prisvärd produkt

En router med bra täckning, räckvidd och hastighet är ett måste i vårt moderna samhälle. Internet är en väsentlig del av vårt dagliga liv, därför bör man se till att sitt trådlösa nätverk presterar riktigt bra. En ordentlig router ska ha bra fart både via kabel och med trådlös anslutning. 

När det kommer till att hitta marknadens bästa router så är det inte lätt med tanke på att det finns många modeller och varumärken som har mer avancerade funktioner. Vi har testat flera bra alternativ för att hjälpa dig hitta den bästa routern. Läs vidare för att få rekommendationer på några riktigt bra produkter.

BÄST I TEST
1
Router – Bäst i test


Asus RT-AX58U

WiFi 6 standard
Höga hastigheter på trådlöst nätverk
Enkel att installera
Specifikationer +
8.6/10
OMDÖME
Från 1379 Kr
– 90 dagars ångerrätt –
Premiumvalet
2
Router – Bäst i test


Asus RT-AX86U

Prioritera enheters anslutning
Stödjer den senaste wifi-standarden
Inbyggd föräldrarkontroll
Specifikationer +
8.4/10
OMDÖME
Från 2990 Kr
– Fri retur – Fri frakt över 500 kr
Prisvärd
3
Router – Bäst i test


Asus ZenWiFi AX XT8 (2-pack)

Extremt höga hastigheter med WiFi 6
Lång räckvidd – upp till 500 kvm
Enkel installation och hög säkerhet
Specifikationer +
8.3/10
Omdöme
Från 3490 Kr3990Kr
– Öppet köp i 100 dagar – Fri frakt från 499 kr

1

Asus RT-AX58U – Bäst i test

Fördelar
 • WiFi 6 standard
 • Höga hastigheter på trådlöst nätverk
 • Enkel att installera
 • Mycket prisvärd
Nackdelar
 • AiMesh är inte lika bra som dedikerade mesh-system

computersalg.se

 • 90 dagars ångerrätt för konsumenter
 • 20 års erfarenhet inom onlinehandel
 • Säker betalning

Betalningsalternativ

kjell.com

 • Fri frakt från 498 Kr
 • Öppet köp i 100 dagar
 • Hämta i butik, GRATIS

Betalningsalternativ

Produktrecension

Vi på PriceAdvisor har haft möjligheten att testa Asus RT-AX58U. Produkten är en snabb router med bra funktioner som även är utrustad med en allra senaste tekniken, perfekt för dig som vill kunna njuta av en högre hastighet på det trådlösa nätverket.

Produkten blev utsedd till “bra val” av den välkända aktören “PC för Alla” bland annat och fått många bra betyg av andra företag. Eftersom produkten har bra prestanda och bra uppkoppling, men fungerar perfekt för helt vanlig användning men även den som vill ha lite högre hastigheter & krav så så utsåg vi denna produkt till bäst i test, den är en produkt som vi själva använder och fungerar utmärkt på vårt kontor.

Detta är en Wi-Fi 6 router som använder den senaste standarden och kan därför uppnå hastigheter på upp till 2402 Mb per sekund över WiFi 5 GHz bandet samt 160 MHz bandbredd som bidrar till hög kapacitet och effektivitet. 

Stöd för Aimesh

Denna ASUS router har även stöd för Aimesh som gör att man kan koppla ihop flera trådlösa routrar från ASUS för att skapa ett sömlöst Wi-Fi nätverk. Produkten har även stöd för Mu-mimo så att data bandbredden fördelas mycket bättre med andra enheter som är kompatibla med Mu-mimo.

Förutom att uppnå väldigt höga hastigheter på 5GHz bandet så kan produkten också uppnå hastigheter på upp till 574 Megabit per sekund på 2,4 GHz bandet. Du får alltså en mesh router som kan kopplas ihop med flera enheter samt uppnå hög hastighet likaväl på 2,4 GHz bandet som 5 GHz bandet. 

Säkerhet, design och VPN

Routern funkar bra på större ytor även fast många enheter är anslutna. Asus RT-AX58U är utrustad med AIProtection Pro vilket bidrar till en bättre säkerhet samt flera säkerhetsuppdateringar. Produkten är utrustad med 4 externa antenner och en USB port med stöd för USB 3.1. Det finns även en inbyggd klient för Open-VPN som gör att routern enkelt kan anslutas till en VPN tjänst för maximal säkerhet och anonymitet. 

Detta är en ny router som är utrustad med 4 LAN portar så att man enkelt ska kunna ha flera uppkopplade enheter via kabel. Förutom att ha en hög WiFi hastighet så får man även flera gigabit Ethernet anslutning.

Specifikationer:
• 2.4GHz
• 5GHz
• Trådlöst nätverk

Summering

8.6Omdöme
Asus RT-AX58U – Högpresterande och prisvärd modell

Asus RT-AX58U är en toppen router som man får för ett väldigt rimligt pris. Är du ute efter en router som levererar höga hastigheter och en utmärkt upplevelse så behöver du inte söka längre. Med trådlösa hastigheter upp till 2402 Mb så kommer du inte bli besviken.

Kvalitet
8.6
Design
8.3
Funktioner
8.2
Prestanda
8.7
Pris
9
2
Fördelar
 • Högkvalitativt mesh-system för hemmet
 • Mycket enkel installation via app
 • QoS tillåter dig att styra dataöverföringen
 • Hög säkerhet
Nackdelar
 • Har svårt att skicka signaler genom tak
 • Inte de högsta hastigheterna

kjell.com

 • Fri frakt från 498 Kr
 • Öppet köp i 100 dagar
 • Hämta i butik, GRATIS

Betalningsalternativ

Produktrecension

TP-Link Deco M9 router är ett mesh-nätverk med tre enheter som ger dig ett heltäckande trådlöst nätverk med hastigheter upp till 2134 Mbps. De intelligenta enheterna kommunicerar sömlöst och förflytta automatiskt dina produkter beroende på vart i hemmet du befinner dig.

Med TP-Link Deco M9 Plus får du inte bara stabil uppkoppling, du får även riktigt hög säkerhet tack vare TP-Link HomeCare. Du får även 3 års kostnadsfritt antivirusprogram som skyddar nätverket mot skadliga intrång.

Täckning i hela hemmet 

Deco M9 Plus ger dig täckning i hela hemmet, oavsett storlek och planlösning. Detta är nämligen ett mesh-nätverk bestående av tre satelliter som automatiskt flyttar över dina routers till den närmaste satelliten genom samma SSID.

Tack vare denna intelligenta teknik, som TP-Link kallar ART (Adaptive Routing Technology), kan du röra dig obehindrat genom hemmet, utan att förlora din uppkoppling. Den senaste wifi-standarden (802.11ac) gör dessutom att du kan ansluta upp till 100 enheter samtidigt!

Prioritera dina enheter med QoS

Ytterligare en finess med produkten är funktionen QoS (Quality of Service) som tillåter dig att öka bandbredden för de enheter du använder mest. På så sätt kan du få en stabil och snabb uppkoppling när det väl gäller. Vad gäller hastighet är detta en dual band-router med frekvensband på 2,4 GHz och 5 GHz. Tillsammans kan de leverera hastigheter på upp till 2134 Mbps, men kom ihåg att hastigheten beror på en rad andra faktorer, inte minst din internetleverantör.

Hög säkerhet och enkel installation 

Via TP-Link HomeCare får du ett omfattande skydd för alla enheter i ditt hemmanätverk. Du får bland annat tillgång till föräldrakontroll som tillåter dig att övervaka samt blockera skadliga webbplatser. Du får även ett kostnadsfritt antivirusprogram i 3 år som skyddar nätverket mot intrång.

Att installera TP-Link Deco M9 Plus är inte problem, inte ens för nybörjare. Ladda bara ner Deco-appen till din mobila enhet och följ instruktionerna för en optimal installation. I appen kan du dessutom styra QoS som tillåter dig att prioritera dataöverföringen.

Summering

8Omdöme
Med TP-Link Deco M9 Plus – Snabba hastigheter & täckning för hela hemmet

Med TP-Link Deco M9 Plus får du täckning i hela hemmet och riktigt snabba hastigheter. De stilrena och diskreta tre satelliterna kommunicerar sömlöst och säkerställer att du alltid får bästa möjliga uppkoppling. Med QoS kan du enkelt styra dataströmningen och routerns säkerhetssystem minskar risken för skadliga intrång.

TP-Link Deco M9 Plus är dessutom ett relativt billigt mesh-system samtidigt som det är enkelt att installera. Däremot menar experter att enheterna har svårt att bibehålla signalstyrkan genom tak. De menar dessutom att hastigheten kunde varit en aning bättre.

Kvalitet
8.3
Design
8.2
Funktioner
8
Prestanda
8
Pris
7.3

3

Asus ZenWiFi AX XT8 (2-pack)

Fördelar
 • Extremt höga hastigheter med WiFi 6
 • Lång räckvidd – upp till 500 kvm
 • Enkel installation och hög säkerhet
 • Kompatibel med andra Asus-routrar
Nackdelar
 • Något dyr
 • Gränssnittet kunde varit smidigare

kjell.com

 • Fri frakt från 498 Kr
 • Öppet köp i 100 dagar
 • Hämta i butik, GRATIS

Betalningsalternativ

computersalg.se

 • 90 dagars ångerrätt för konsumenter
 • 20 års erfarenhet inom onlinehandel
 • Säker betalning

Betalningsalternativ

Produktrecension

Asus ZenWiFi AX XT8 är en riktig värstingrouter med tre frekvensband och en stilren design. Routern har stöd för Wifi 6 och erbjuder en bandbredd på upp till 6 600 Mbps, vilket ger dig stabil uppkoppling med riktigt höga hastigheter.

Att installera Asus ZenWiFi AX XT8 tar inte mer än några minuter och säkerhetssystemet AiProtection Pro tillåter dig att hålla ett öga på nätverket direkt via den tillhörande appen. Här får du ett komplett skydd mot angrepp samtidigt som du kan blockera skadliga webbplatser.

Stilren design och enkel installation

Med Asus ZenWiFi AX XT8 2-pack får du två kompakta routrar som tack vare sin stilrena design i vitt med gulddetaljer smälter in bra i de flesta hem. Trots sin höjd på bara 16 cm och vikt på strax över 700 gram bjuder dessa enheter på en minst sagt kraftfull prestanda.

Att installera enheterna, som drivs av strömadaptrar, är enkelt. Alla hubbar synkroniseras nämligen med varandra automatiskt. Det enda du behöver göra är att aktivera ZenWiFi AX, skapa ett konto och vänta i några minuter.

Snabb uppkoppling och lång räckvidd

Asus ZenWiFi AX XT8 är en tri-band router med stöd för WiFi 6, vilket tillåter routern att kommunicera med upp till 12 enheter samtidigt. Tekniken gör dessutom att batteriet i dina trådlösa enheter räcker betydlig längre och de tre frekvensbanden ger dig en hastighet på upp till 6000 Mbps.

Om du är ute efter en router med bäst räckvidd kan Asus ZenWiFi AX XT8 vara något för dig. Tillsammans täcker de två enheterna nämligen en yta på över 500 kvm, vilket motsvarar fler än 6 rum.

Hög säkerhet och smarta funktioner

Asus ZenWiFi AX XT8 har stöd för det senaste säkerhetsprotokollet WPA3 och i appen håller du ett vaksamt öga på nätverket. Här kan du bland annat blockera skadliga webbplatser och skapa gästnätverk till dina besökare.

Bortsett från allt detta stödjer Asus ZenWiFi AX XT8 även Ethernet-backhaul och du kan till och med styra enheten via Amazon Alexa genom IFTTT. Enheten är dessutom kompatibel med andra Asus-routrar, vilket innebär att du kan skapa ett eget mesh-nätverk.

Specifikationer:
• 2.4GHz
• 5GHz
• Trådlöst nätverk

Summering

8.3Omdöme
Asus ZenWiFi AX – Enkel att installera & erbjuder högsäkerhet via WPA3

Asus ZenWiFi AX XT8 är en kraftfull tri-band router som ger dig optimal täckning och riktigt snabba hastigheter. Enheten är enkel att installera, även om gränssnittet kan vara en aning rörigt, och erbjuder hög säkerhet tack vare WPA3.

Här finns gott om nätverksportar och stöd för smarta funktioner, till exempel Amazons röstassistent. Det är visserligen en dyrare modell, men samtidigt får du vad du betalar för – ett stabilt och anpassningsbart nätverk med imponerande räckvidd.

Kvalitet
8.5
Design
8.2
Funktioner
8.4
Prestanda
8.8
Pris
7.4

4

Asus RT-AX86U – Premium valet

Fördelar
 • Prioritera enheters anslutning
 • Stödjer den senaste wifi-standarden
 • Inbyggd föräldrarkontroll
 • Inbyggt virusskydd
Nackdelar
 • Något dyr

webhallen.com

 • Fri frakt över 500 Kr
 • Skickar beställda varor inom 24 timmar om de finns i webblager
 • 30 dagars öppet köp

Betalningsalternativ

computersalg.se

 • 90 dagars ångerrätt för konsumenter
 • 20 års erfarenhet inom onlinehandel
 • Säker betalning

Betalningsalternativ

komplett.se

 • Fri frakt över 500 Kr
 • 60 dagars öppet köp
 • Fri retur

Betalningsalternativ

Produktrecension

Asus RT-AX86U är en kraftfull router med den senaste teknologin så att du garanterat får en fantastisk uppkoppling även med fler enheter uppkopplade. Det relativt höga priset kombinerat med en hel del innovativa funktioner gjorde detta till självklara premium valet, perfekt för dig som är redo att betala mer för en riktig premium produkt.

Produkten är utrustad med ett inbyggt system som skyddar mot virus samt föräldrakontroll så att du enkelt kan undvika att dina barn får upp olämpligt innehåll. En bra rekommendation är att placera routern på övervåningen för bästa resultat eftersom radiovågor lättare sprider sig neråt.

Höga hastigheter Aimesh

Asus RT-AX86U gaming router använder sig av WiFi 6 standarden och kan uppnå imponerande hastigheter på upp till 5700 Mbps via det trådlösa nätverket. Det innebär alltså att du får den senaste produkten som du kommer kunna använda i flera år utan några konstigheter. Även på 2,4 GHz bandet så kan du uppnå höga hastigheter på upp till 861 Mbps. 

Stöd för Aimesh innebär att du kan skapa ett mesh nätverk genom att sammankoppla flera Asus routers vilket skapar en bättre upplevelse för gaming och surfande. Routern kan även nyttja OFDMA och Mu-mimo teknik som är en stor fördel när det är många enheter som är anslutna till routern, tekniken bidrar nämligen till högre effektivitet och kortare fördröjningar.

Enkel installation och prioritering av enheter

Asus RT-AX86U har en enkel installation som gör att du snabbt kan komma igång. Du kan installera Asus Router via webbgränssnittet men även genom att ladda ner Asus Router applikationen för iOS eller Android. 

Med denna router så har du även möjlighet att prioritera enheter vilket är perfekt hos dig som älskar gaming. Du kan prioritera på följande sätt:

 • Gaming Port – routern är utrustad med en specifik LAN port för gaming. Ethernet kabeln som är inkopplad i denna port kommer att prioriteras framför andra enheter.
 • Mobile Game Mode – tryck på en knapp i appen för att prioritera din mobil när du ska spela mobilspel.
 • Gear Accelerator – prioritera specifika enheter i appen så att du kan få bäst anslutning på den enheten som du använder.
Specifikationer:
• Trådlösa hastigheter upp till 5700 Mbps
• 5GHz

Summering

8.4Omdöme
Asus RT-AX86U – En av de bästa modellerna på marknaden

Asus RT-AX86U är utan tvekan en av de bästa routrarna på marknaden. Produkten kan uppnå väldigt höga hastigheter både trådlöst och via kabel. Fullpackad med smarta funktioner som prioritering av enheter, inbyggt virusskydd och mycket mer. Om du vill köpa en fantastiskt bra produkt för ett dyrare pris så är AX86U valet för dig.

Kvalitet
8.6
Design
8.4
Funktioner
8.6
Prestanda
8.7
Pris
7.5

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en router?

En router är en enhet som gör det möjligt för dig att ansluta dina enheter, till exempel mobiltelefon och dator, till internet i hemmet. Routern förmedlar nämligen trafik mellan ditt och din internetleverantörs nätverk. Dess huvudsakliga uppgift är helt enkelt att koppla samman flera nätverk och förmedla datatrafik mellan dem.

Du kan antingen ansluta dina enheter trådlöst via wifi eller via en ethernet-kabel. Idag finns det flera olika routrar att välja mellan, till exempel 4G-routrar och nätverksroutrar. Vissa är trådlösa medan andra är beroende av ett eluttag. Räckvidd och signalstyrkan varierar beroende på modell, men du kan alltid komplettera med förstärkare om det skulle behövas.

Vilken router har bäst räckvidd?

Hur bra räckvidd en router har beror på modell och pris. Generellt sett erbjuder dyrare routrar bättre räckvidd och högre hastigheter medan billigare alternativ är något mer begränsade.

Om du vill förbättra räckvidden kan du alltid komplettera din router med en wifi-förstärkare som fångar upp och förbättrar signalen på ett större område, till exempel i trädgården. Ytterligare ett alternativ är att investera i ett mesh-nätverk med en huvudenhet och flera satelliter som automatiskt flyttar över enheter till närmaste accesspunkt.

Bästa wifi router?

En wifi-router är en trådlös router som strömmar data från huvudnätverket till anslutna enheter. Idag kan du välja mellan olika modeller med en, två eller tre frekvensband och vilken som är den bästa wifi routern för dig beror helt och hållet på dina behov.

De flesta routrar idag stödjer två frekvensband (2,4 GHz och 5 GHz), vilket är tillräckligt för dig som surfar på en normal nivå. Om du däremot spelar grafiktunga spel, streamar film på flera tv-apparater samtidigt eller vill ha ett helt eget frekvensband för att sköta jobb kan en modell med tre frekvensband vara något att satsa på.

De som vi tycker är bäst finns med i testet, men här nedan så nämner vi även några bra modeller och varumärken:

– TP-Link Archer
– D-Link
– Google Nest Wifi (Mesh system med Google Wifi)
– Asus RT-AX82U
– Asus RT-AC86U
– Netgear Nighthawk AX12 RAX200

Hur har vi sammanställt testvinnarna? 

För att välja ut vinnarna i detta router test har vi noggrant granskat utbudet av routrar och valt ut de bästa modellerna baserat på vissa faktorer. De punkter vi lagt extra vikt vid är:

 • Hastighet
 • Räckvidd
 • Installation
 • Säkerhet
 • Funktionalitet
 • Prisklass

I övrigt har vi tagit del av experternas egna tester av routrar för att inkludera deras rekommendationer i vår sammanställning. Naturligtvis har vi även utgått från kundernas egna omdömen för att ta reda på hur routrarna presterar i det vardagliga livet.

UtmärkelseBäst i testPremiumvaletPrisvärd
Produkt:Asus RT-AX58UAsus RT-AX86UAsus ZenWiFi AX XT8 (2-pack)
Kompatibel med Wifi 6:JaJaJa
Trådlös hastighet:Upp till 2402 MbpsUpp till 5700 MbpsUpp till 6000 Mbps
2.4 GHz:JaJaJa
5 GHz:JaJaJa

Källor & tips:

Andra relaterade texter:

Andra rekommenderade modeller:

 • Asus RT_AX82U
 • Asus RT AC86U
 • Netgear Nighthawk
 • TP-Link Archer

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2024 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför