Råsaftcentrifug
En råsaftcentrifug är en apparat som man använder till att få ut råsaften ur bär, frukter och grönsaker. Längst upp på en råsaftcentrifug finns ett hål där man sätter in frukter och grönsaker, sedan så använder man matningsstaven för att trycka ner grönsakerna/bären/frukterna.
Visar alla 3 resultat

Råsaftcentrifug
Bosch MES25
- Motor effekt: 700W
- Kapacitet: Juicekanna 1,25 liter, Fruktköttsbehållare 2 liter
- Hastighets steg: 2

Råsaftcentrifug
Severin Råsaftcentrifug ES3570
- Motor effekt: 800W
- Kapacitet: Juicekanna 1,1 liter, Fruktköttsbehållare 2,5 liter.
- Hastighets steg: 2
Vad är en Råsaftcentrifug & hur använder man den?
Inuti en råsaftcentrifug så finns det många roterande knivar som river isär frukten och grönsakerna, sedan slungas de mot en centrifug och genom små hål i centrifugväggen åker all råsaft från det man har pressat ut i en behållare.
Det är alltså väldigt enkelt att använda sig av en råsaftcentrifug och de är väldigt snabba och effektiva på att laga juice. En av de största fördelarna med en råsaftcentrifug är att det går snabbt att få ut juice, så bor man i ett större hushåll så kan en råsaftcentrifug vara en bra investering.
Hur länge håller sig juicen från en råsaftcentrifug?
När man lagar juice med en råsaftcentrifug eller annars så är det alltid bäst att dricka juicen direkt när den är klar. När juice från grönsaker eller frukter utsätts för syra och ljus så kan den oxideras och bli brun, vilket också innebär att juicen förlorar mycket näringsvärde. Självklart så går det fortfarande att spara juicen i kylen men hur länge juicen håller sig fräsch beror på vilka frukter och grönsaker du har använt.
Generellt så kan man säga att juicen håller sig fräsch i högst 2-3 dagar, men man får räkna med att juicen kommer ha förlorat näringsvärde och det finns risk för oxidering. Det bästa sättet att förvara juice som är färskpressad i en råsaftcentrifug är i kylskåpet, i en kanna med ett lock.
Försök att ta en kanna/behållare som fylls upp av den mängden juice du har lagat och sätta in den direkt i kylen med ett lock på. Om kannan/behållaren är helt full så finns det mindre syre, vilket innebär att juicen inte kommer oxideras lika enkelt.
Vilka råvaror kan man använda i en råsaftcentrifug?
I en råsaftcentrifug kan man använda nästan alla hela frukter och grönsaker samt olika typer av bär. Det finns en stor mängd olika råvaror som skapar en oerhört god juice när man använder en råsaftcentrifug.
Här nedan kommer vi gå igenom en mängd olika råvaror som man kan använda i en råsaftcentrifug:
Frukter
Som sagt så kan man använda de allra flesta frukterna. Några av de populäraste frukterna att använda är: Äpple, apelsin, mandarin, grapefrukt, mango, ananas och päron. Många söta frukter skapar en väldigt god juice. Det är även väldigt populärt att använda äpple som smaksättare när man gör en grönsaksjuice med till exempel en morotsbas.
Grönsaker
Även de allra flesta grönsakerna går att göra färskpressad juice av, vissa grönsaker innehåller dock väldigt lite saft medan andra ger mer. Några av de vanligaste grönsakerna att använda i en råsaftcentrifug är: Morot, rödbetor, zucchini, gurka och selleri. Råsaftcentrifuger fungerar utmärkt för hårda grönsaker då de många små knivarna inte har några problem med att göra juice av de hårdaste grönsakerna!
Bär
De populäraste bären att använda i en råsaftcentrifug är: Blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär och lingon. Bär ger en god syrlig smak och är perfekt när man ska göra juice!
Hur rengör jag min maskin?
Olika råsaftcentrifuger har olika sätt att rengöras, det finns inte ett sätt som funkar för alla olika modeller. Generellt så tar man bort alla löstagbara delar från råsaftcentrifugen och rengör dom i sinken. På vissa modeller så kan man sätta många löstagbara delar i diskmaskinen vilket förenklar väldigt mycket.
En råsaftcentrifug bör rengöras efter varje användning. Ta bort alla löstagbara delar och skölj av alla delar med vatten och diskmedel. Den jobbigaste delen att rengöra brukar vara silen då det kan fastna mycket fruktkött där. Skölj av den med varmt vatten och försök sedan att skrubba bort alla små bitar av fruktkött!
Viktiga egenskaper hos en råsaftcentrifug
När man ska köpa en råsaftcentrifug så kan det vara svårt att välja modell på grund av det stora utbudet som finns tillgängligt. Då kan man enkelt fråga sig själv: ”Hur väljer jag egentligen den bästa råsaftcentrifugen?”. Därför kommer vi att gå igenom de viktigaste egenskaperna hos en råsaftcentrifug här nedan:
- Storleken på juicebehållaren och rännan är två av de viktigaste egenskaperna. Centrifugen ska ha en stor juicebehållare så att man kan göra en stor mängd juice på en gång, förutom detta så vill man även ha en bred ränna så att man kan göra färskpressad juice av hela frukter. Med en bred ränna så slipper man skära upp frukterna innan användning.
- Rengöring är en annan viktig faktor. Som vi tidigare nämnde så kan vissa modeller vara svårare att rengöra än andra. Eftersom en råsaftcentrifug ska rengöras efter varje användning så är det viktigt att de är enkla att rengöra, på vissa modeller kan de löstagbara delarna sättas i diskmaskinen och på andra inte. Försök att hitta en centrifug som är enkel att rengöra.
- Motorn är en annan viktig egenskap när det kommer till en råsaftcentrifug. Motorn bör vara tillräckligt kraftfull för att enkelt kunna göra juice av de grönsakerna och frukterna man skall använda.
- Design och pris är två egenskaper som också har en stor betydelse. Självklart så ska designen passa in i köket, det gäller även att priset är rimligt och att man får mycket valuta för pengarna.