Bäst i test

Bästa kaffet – Bäst i test

Bästa kaffet – Bästa kaffebönorna vilken är vinnaren? – 2022

Om du vill kunna dricka riktigt gott kaffe hemma ska du absolut satsa lite extra både tid, energi och pengar på att köpa det bästa kaffet! Det är kanske inte så många som vet om det, men faktum är att olika kaffebönor kan ge enormt olika kaffe. Det speciellt när det kommer till smaken, något som i sin tur påverkar helhetsupplevelsen stort.

Att veta vilka av alla kaffebönor man ska köpa kan dock vara rätt svårt. Idag finns det en uppsjö av olika kaffebönor att välja mellan, så att veta vilka bönor som kommer passa ens egen smak och tycke bäst kan vara en utmaning. För att underlätta för dig har vi listat de bästa kaffebönorna på marknaden!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Caffe Mauro de Luxe 1kg – Bäst i test

Fördelar
 • Högt testbetyg
 • 5/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • 5/5 i kundbetyg hos Magasin11.se
 • Topprankad hos Prisjakt
 • Innehåller den mest kvalitativa blandningen av bönor
Nackdelar
 • Inte ekologisk blend

Produktrecension

De absolut bästa kaffebönorna på marknaden är enligt oss, och väldigt många andra, denna variant från Caffe Mauro. Deras de Luxe bönor är nämligen de absolut bästa kaffebönorna som de har i sitt sortiment. Detta är en lyxig, kvalitativ och elegant blandning av de bästa brasilianska Arabicabönorna kombinerat med de bästa indiska Robustabönorna. Gillar du kaffe med stor karaktär är detta för dig!

Mörka, kraftiga och kryddiga toner

Det som gör att dessa kaffebönor känns lite extra lyxiga och bra är inte bara att blandningen består av de mest kvalitativa bönorna på marknaden. Utan denna lyxiga känsla kommer även från att kaffebönorna ger ett kaffe med mörka, härliga toner av choklad och kryddor.

En sammetslen, perfekt balanserad blandning

Det bästa är dock att denna kraftigt kombineras med en fruktighet, sötma och syra för perfekt balans. Detta ger dig en smakupplevelse som slår mycket annat – det känns aromatiskt och påtagligt på så många sätt, samtidigt som kaffet blir sådär härligt sammetslent och stor på samma gång.

Bäst för espresso och drinkar

Är du ett fan av att dricka kaffe hemma i form av espresso, eller gillar du att göra exklusiva kaffedrinkar? Då kommer dessa kaffebönor från Caffe Mauro att göra sig riktigt, riktigt bra. Här får du också en påse med 1 kg hela bönor för ett mycket bra pris i förhållande till dess kvalité. Vi är riktigt nöjda!

Specifikationer:
– Varumärke: Caffe Mauro
– Ekologiskt: nej
– Böntyp: Arabica och Robusta
– Storlek: 1 kg
– Lämplig till: espresso och kaffedrinkar

Summering

8.8Omdöme
Exklusiva kaffebönor där man får ett bra pris för en stor mängd kaffebönor som håller hög kvalitet


2

Melitta BellaCrema kaffebönor Espresso – Budgetvalet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Högt kundbetyg hos Netonnet.se
 • Innehåller 100% högkvalitativa Arabicabönor
 • Ger riktigt intensiv och kraftfull smak med stort djup
Nackdelar
 • Kan bli för starkt för vissa

Produktrecension

Detta är ett val av kaffebönor som lämpar sig extra bra för dig som gillar att dricka en aromatisk, smakfull och riktigt intensiv espresso. Melitta BellaCrema är dock, trots dess kraftfulla underton, passande att använda som en rejäl bas även för andra kaffesorter, exempelvis för macchiato och latte. I och med att bönorna är så kraftigt rostade finns det mycket djup att hämta här!

100% kvalitativ Arabica

En stor fördel med just dessa kaffebönor är att de endast innehåller 100% Arabicabönor. Det innebär inte bara att smaken blir mer intensiv och klar, utan det innebär även att smaken blir mer kryddig och färgstark. Du kan också känna dig säker på att bönorna här är av högsta kvalité, och att de bidrar till att du kan njuta av en kopp riktigt gott kaffe hemma när du vill.

Kraftigt rostade bönor

I och med att dessa bönor är så pass kraftigt rostade kommer kaffet att smaka sådär extra fylligt och gott. Du som gillar smakstarkt kaffe, där bönornas djup kommer fram riktigt tydligt, kommer minst sagt gilla dessa bönor. Bönornas styrka mäts i 4,5/5 vilket ju säger en del av vad du kan förvänta dig. För en påse högkvalitativa kaffebönor är priset dessa säljs för väldigt generöst. Helt klart bästa budgetalternativet.

Specifikationer:
– Varumärke: Melitta
– Böntyp: Arabica
– Storlek: 1 kg
– Lämplig till: espresso och kaffe

Summering

8.1Omdöme
Kaffebönor med 100% Arabicabönor


3

Johan & Nyström Espresso La Bomba 0,5kg – Premiumvalet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Kaffebröderna
 • 4,3/5 i kundbetyg hos Cremashop.se
 • Ger kaffe som smakar precis som i Italien
 • Känns otroligt kvalitativt och lyxigt
Nackdelar
 • Rätt dyrt
 • Kräver noggrann bryggning för att bli så bra som möjligt

Produktrecension

Vill du unna dig några extra lyxiga och exklusiva kaffebönor? Då kan vi tipsa dig om dessa från Johan & Nyström. Deras bönor Espresso La Bomba gör sig riktigt bra för just espresso, där deras karaktär bidrar till att du kan uppnå samma smak på din espresso som de som serveras i södra Italien. Det vill säga, mörk och jordig med en varm och djup smak. Kanske kan detta bli dina nya favoritbönor?

Drick espresso som i Italien

Kan du, precis som vi, drömma dig tillbaka till den där enkla, men samtidigt så otroligt smakrik och explosiva espresson du blev serverad under din semester i Italien? Eller skulle du bara vilja ha möjligheten att göra kaffe hemma som påminner om denna typ? Då ska du ta en vidare titt på Espresso La Bomba. Dessa kommer nämligen ge dig espressos som smakar sådär mörkt och jordigt som de gör där.

Kaffe utan syra

Det är framförallt avsaknaden av syra som gör att dessa kaffebönor ger den där typiska italienska smaken. Detta har vi den höga andelen Robustabönor att tacka för. Om du önskar att få en något lättare, lite mer rundare smak kan du utan problem addera lite socker till din kopp. Detta är till och med något som italienarna brukar göra själva. Trots att bönorna är rätt dyra är de helt värda priset. Dessa bönor säljs alltså som hela bönor.

Specifikationer:
– Varumärke: Johan & Nyström 
– Böntyp: Uganda Robusta Kaweri Plantation, Brasilien Mogiana Coop, El Salvador Las Delicias Estate och Nicaragua Royal
– Storlek: 0,5 kg
– Lämplig till: espresso och kaffedrinkar

Summering

7.4Omdöme

Lyxiga kaffebönor som håller högsta kvalitet och är värda det höga priset


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vilken är den bästa kaffebönan?

Vilken som är den bästa kaffebönan beror på vilken kaffedrickare du frågar. Olika kaffebönor gör sig ju mer eller mindre bra för olika kaffesorter, för olika smak och tycke, och för olika bryggmetoder och maskiner. En viss böna kanske lämpar sig som bäst för den som gillar kraftfulla, smakrika och intensiva espressos, medan andra bönor gör sig bättre för den som vill ha lite fräschare, mer lättsamt bryggkaffe.

För att hitta den bästa kaffebönan gäller det alltså att du utgår från dig själv och vad du gillar. Hur brukar du tillreda ditt kaffe? Hur vill du att det ska smaka? Och vad vill du att det ska ge dig? När du har svaret på dessa frågor kan du gå vidare och hitta de bästa kaffebönorna! Vi hoppas att de bönor vi tipsat om ovan kan de dig lite inspiration kring vilka som skulle passa just dig.

Hur brygger man det bästa kaffet hemma?

Värt att tänka på är att det inte bara är de kaffebönor du använder dig av som är avgörande för hur kaffet smakar och blir. Utan för att de kaffebönor du använder ska komma till sin fulla rätt är det nödvändigt att du tar tillvara på bönorna på rätt sätt.

När det kommer till bryggkaffe specifikt är det nödvändigt att man tänker på vissa saker. Här är våra bästa tips och råd för dig som vill brygga det bästa kaffet hemma:

 • tänk på att rengöra och avkalka dina kaffebryggare med jämna mellanrum
 • använd dig av vita kaffefilter, som du ser till att skölja igenom innan du doserar kaffet
 • satsa på att köpa kaffebönor eller färdigmalt bryggkaffe av hög kvalité
 • var inte snål med doseringen per del vatten
 • se till att alltid använda färskt, kallt och rent vatten
 • tänk på att förvara ditt kaffe på en torr, sval och mörk plats, helst i en lufttät förpackning
 • servera kaffet i en kopp avsedd för den specifika kaffesorten
 • det är viktigt att din kaffebryggare kan brygga med rätt temperatur

Vilket kaffe är vanligast i Sverige?

Det kanske inte kommer som någon chock att vi i Sverige är stora fan av bryggkaffe? Faktum är att denna kaffesort är det som allra flest svenskar dricker, och det inte i särskilt små mängder. Något som dock är lite tråkigt med detta är att det är rätt vanligt att man “nöjer sig” med kaffebönor eller malt kaffe av en okej kvalité just för att man tänker att bryggkaffe inte kräver så mycket mer.

Men, skulle man satsa på riktigt bra kaffe och ha en bra kaffebryggare kan man få till ett väldigt smakrikt och njutbart kaffe även där. Det blir ju såklart inte samma som en espresso, cappuccino eller liknande, men skillnaden mellan bryggkaffe och bryggkaffe kan faktiskt vara stor. Arvid Nordquist är en stor favorit här bland svenskarna.

Viktiga egenskaper när du ska välja rätt kaffe

För att du ska hitta de bästa kaffebönorna för dig är det som sagt viktigt att du utgår från vad du själv gillar och tycker om. Du bör även anpassa valet av kaffebönor efter hur du tillreder ditt kaffe, vad du önskar få ut av det, samt hur mycket kaffe du dricker och hur ofta. Nedan ger vi dig några mer konkreta egenskaper som är viktiga att se till när du ska välja det bästa kaffet:

Förpackning

Det är nästan ett måste att förvara kaffet torrt, svalt och mörkt om du vill att det ska hålla sig bra och ge dig dess fulla potential. Där är det då viktigt att förpackningen som kaffet ligger i är lufttät och säker.

Gör dem inte det finns det en risk för att bönorna får en tråkig, illaluktande och unken doft, vilket i sin tur kommer påverka kaffesmaken negativt. Välj bönor som kommer i en bra, tät förpackning. Det kommer vara avgörande för hur länge bönorna håller sig goda och fräscha. 

Mängd

Du bör även se till att välja en förpackning med bönor som kommer i en rimlig mängd i förhållande till ditt kaffedrickande. Dricker du en eller flera koppar kaffe om dagen kan det vara nödvändigt att du köper ett par kilo åt gången, medan du som dricker kaffe lite mer sällan ofta kan nöja dig med några hundra gram.

Värt att nämna är att kaffebönor som säljs i påsar med mindre mängd är perfekta att köpa hem då du vill testa på lite olika sorter. Detta är speciellt bra för dig som kanske ännu inte riktigt hittat en favorit bland alla kaffebönor, eller om du vill köpa hem olika sorter för att jämföra. När du väl hittat en favorit som går åt mycket kan du slå på lite större. 

Smak

Smaken är såklart en av de viktigaste egenskaperna att se till när du ska välja kaffebönor. Smaken kan nämligen skilja sig väldigt mycket åt mellan olika bönor. Här är det helt upp till dig att avgöra vad du själv gillar – är du en sådan som föredrar riktiga mörkt, djupt och intensivt kaffe, eller föredrar du mer friska och fräscha toner? Vill du att kaffet ska vara lite rivigt, eller vill du ha det mer lent? 

Miljömärkningar

Sist men inte minst kan det vara bra att välja kaffebönor med vissa miljömärkningar, så som ekologiskt och fairtrade. Dessa miljömärkningar är nämligen det som indikerar på om kaffet är framställt på ett bra, rättvist och miljövänligt sätt.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

SE - Regular@2x
PriceAdvisor
Logo