Tryckkokare
Visar alla 3 resultat

Tryckkokare
Funktion Tryckkokare 6L
- Kapacitet: 6 liter
- Kan användas på induktion: ja
- Material: rostfritt stål
- Mått: 22x15cm

Grytor & stekpannor
Tefal Secure 5 Neo ll 6L
- Kapacitet: 6 liter
- Kan användas på induktion: ja
- Material: rostfritt stål
- Tål maskindisk: ja (grytan)

Grytor & stekpannor
WMF Perfect Plus Tryckkokare 6,5L
- Kapacitet: 6,5 liter
- Kan användas på induktion: ja
- Material: rostfritt stål
- Tål maskindisk: ja (allt förutom handtaget)
Varför behöver man en tryckkokare?
En tryckkokare är något som alla kan få väldigt mycket nytta av i köket. Oavsett om du sällan lagar mat, om du gillar att laga mat eller om du är en matnörd av rang kan tryckkokaren och dess egenskaper både underlätta och bidra till förbättrade resultat. Det spelar ingen roll om ni är en större familj, om du är ensam eller om du bor tillsammans med en partner eller vänner – tryckkokaren kan funka lika bra för alla!
Den absolut främsta egenskapen med tryckkokaren är att den ser till att råvarornas smak och näringsämnen behålls på bästa möjliga sätt. Det då apparaten ser till att all ånga stannar kvar i kokaren, vilket då i sin tur bidar till att både smak och innehåll stannar kvar väldigt mycket bättre. Maten blir alltså både mer hälsosam och smakrik.
Utöver det så är även en annan väldigt bra egenskap hos en tryckkokare att den effektiviserar matlagningstiden väldigt mycket, och det utan att du själv behöver göra så mycket alls. En maträtt som annars skulle ta 60-90 minuter att laga kanske tar 20-30 minuter med en tryckkokare. Det är alltså både enklare, smidigare och ger bättre resultat när du lagar mat med en tryckkokare!
Skillnad på slökokare och tryckkokare
Skillnaden mellan en slökokare och en tryckkokare är till utformningen sett inte allt för stor. De ser ungefär likadana ut, vilket kan göra att man lätt förväxlar dem med varandra. Däremot finns det ett flertal rätt tydliga skillnader mellan de två olika apparaterna.
Den absolut mest tydliga skillnaden mellan de två är att en slökokare, precis som namnet initierar, tillagar maten långsamt och under låg temperatur. Det till skillnad från tryckkokaren där trycket är högt och där maten alltså tillagas väldigt snabbt under rätt höga temperaturer.
Denna skillnad i matlagningsprocess innebär såklart också att det blir rätt stora skillnader i resultatet. Tryckkokaren ger närings- och smakrika maträtter, medan en slökokare främst ger otroligt aromatiska och möra resultat. De olika apparaterna passar bättre för olika typer av råvaror, men de kan båda komma till stor användning för de flesta som gillar att laga mat på ett eller annat sätt!
Viktiga egenskaper & funktioner hos en tryckkokare
Idag finns det mängder av olika tryckkokare på marknaden. De kommer i olika storlekar, former, designs och med olika funktioner. Trots att många av dem är rätt lika varandra finns det med andra ord en del skillnader mellan olika modeller. För att du ska få så stor användning som möjligt av din tryckkokare finns det vissa egenskaper och funktioner som är lite viktigare att se till än andra:
Säkerhet
En otroligt viktig aspekt då du ska köpa en tryckkokare är att den är säker och trygg att använda. Det framförallt då trycket kan bli rätt högt, precis som temperaturerna. För att säkerställa att apparaten är säker bör du se över dess säkerhetsfunktioner innan köp, där framförallt ventilsystemet bör funka bra.
Storlek
När det kommer till vilken storlek av tryckkokare som passar dig bäst har det inte bara att göra med vilken storlek som faktiskt ryms i ditt kök eller där du tänkt förvara tryckkokaren. Utan här bör du även fundera över hur mycket mat du vill kunna tillaga i apparaten samtidigt. Hur mycket ska din tryckkokare rymma?
Funktioner och program
Sist men inte minst kan det vara bra att se över vilka funktioner och program du vill att din tryckkokare ska ha. Om du vill att det hela ska gå så smidigt som möjligt då du ska använda apparaten rekommenderar vi att du köper en där du kan ställa in på olika program eller lägen anpassat efter olika råvaror och önskemål.
Hur använder man en tryckkokare?
Att använda en tryckkokare är som sagt både smidigt, enkelt, effektivt och tryggt. Det vill säga om du köper en modell som passar dig och dina behov, samt om du ser till att läsa instruktionerna ordentligt innan du sätter igång. Alla olika produkter fungerar, och ska därmed också användas, på lite olika sätt beroende på hur de är utformade.
För att underlätta för dig har vi satt ihop en övergripande guide över hur du använder din tryckkokare på bästa sätt:
- Förbered de råvaror du ska använda i maträtten
- Tillaga de råvaror som du vill ska få en viss yta eller textur innan, och häll sen i allt i grytan
- Fyll på med den mängd vatten som behövs
- Fäst locket ordentligt, ställ in på det program du vill köra efter och starta igång apparaten
- Låt trycket sjunka och locket lätta innan du provsmakar den färdiga maten!
Hur mycket vatten i en tryckkokare?
Beroende på vilken tryckkokare du använder, och beroende på vilken maträtt du ska laga, bör tryckkokaren fyllas med olika mycket vatten. Ett minimum är dock att fylla grytan med 1/4 liter vatten innan användning. I de allra flesta fall finns det dock en angiven linje i grytan som talar om hur mycket vatten du kan fylla på med. Denna bör inte överskridas. Om en tryckkokare inte passar för dig kika också in Bästa ångkokare eller en riskokare