Rökgrillar
Visar alla 6 resultat

Rökgrillar
Hecht Sentinel Max
- Tjocklek på stål: 1,5 mm
- Grillyta i stora kammaren: 104 x 40 cm

Rökgrillar
Mustang Elektrisk Rökare
- Vikt: 5.91 kg
- Effekt: 1100 W
- Yta på grillgaller: 41.5 x 24 cm

Elgrill
Muurikka elrök 1200w
- Vikt: 6,7 kg
- Stommens diameter: 28 cm
- Stommens längd: 55 cm
- Effekt: 1200 W
- Färg: Silver
- Material: Rostfritt stål
- Sladdlängd: 2 m
Rökgrill
En rökgrill är en typ av grill som tillagar maten genom att den värms av den heta röken från grillen. Detta bidrar till en utsökt rökt smak samt ett kött som blir mycket mörare och saftigare. Genom att använda rök så får maten en fantastiskt god smak av trä, man kan välja olika träslag för att njuta av olika smaker när man använder rökgrillar. En rökgrill erbjuder alltså ett bra alternativ till att bara grilla maten – man kan röka alla olika typer av råvaror som till exempel fisk, kött, fläsk, kyckling, vilt, fågel, grönsaker och ost.
Så fungerar en rökgrill/smoker
En rökgrill/smoker fungerar på ett liknande sätt som en ugn, men istället för att maten värms från varmluft så är det den heta röken som tillagar maten. Detta innebär att man får ett utmärkt resultat med en saftig och mör köttbit som har en god rökig smak. Det finns två olika typer av rökgrillar som fungerar på två olika sätt. De två olika typerna av rökgrillar som finns är: ”Offset smoker” och ”vertical smoker”.
Offset smoker: På en ”offset smoker” så är värmekällan ”offset”, det innebär alltså att den inte är i direkt kontakt med grillytan. Grillen har alltså två olika områden, ett med värmekällan och ett med grillytan, genom att separera värmekällan och grillytan så får man den indirekta värmen som är så viktig när man ska rökgrilla mat. En offset smoker har alltså en värmekälla som är separerad från grillytan och värmer maten genom att styra röken och indirekta värmen till grillytan.
Vertical smoker: På en ”vertical smoker” så är värmekällan istället direkt under grillytan, vilket innebär att röken åker upp direkt på maten och värmer den. En ”vertical smoker” kan ge ett väldigt bra resultat eftersom värmen fördelas väldigt jämnt på denna typ av rökgrillar. En nackdel med en vertical smoker är att man släpper ut relativt mycket värme när man öppnar locket för att kolla på maten.
Det finns alltså två olika typer av rökgrillar att välja mellan och båda fungerar utmärkt för att röka mat. Vilken typ av rökgrill som passar dig bäst beror på dina behov. Båda rökgrillar använder fortfarande rök för att tillaga råvaror och man kan uppnå ett bra resultat oavsett vilken typ av rökgrill man väljer.
Till vem passar en rökgrill?
En rökgrill passar utmärkt för dig som älskar att grilla, men även för dig som tycker om traditionellt långkok. De flesta människor som älskar att grilla tycker om den goda rökiga smaken som man får från att använda en kolgrill eller andra typer av grillar. Med en rökgrill så använder man rök från olika träslag för att värma maten, vilket bidrar till att den får en ännu rökigare och godare smak som de flesta grillfantaster älskar.
När du använder en rökgrill så kommer alltså röken från olika träslag att smaksätta din mat, detta innebär också att man kan använda olika typer av träslag för olika typer av mat och hitta de smaker som man föredrar. En rökgrill passar alltså för dig som älskar att grilla, men även för dig som tycker om att experimentera med nya goda smaker på din mat.
Många människor som älskar att grilla väljer att köpa en rökgrill som en andra grill. Självklart kan man också använda en vanlig grill för att röka maten, men resultatet blir aldrig detsamma. Därför är det vanligt att riktiga grillfantaster väljer att köpa en rökgrill som en andra grill. Älskar du att grilla så kan alltså en rökgrill passa perfekt för dig, även om du redan äger en grill. Pelletsgrillar är också ett bra alternativ istället för rökgrillen.
Välj rätt träslag för din rökning
När det kommer till rökning så finns det många olika träslag som man kan använda. De olika träslagen ger annorlunda smaker på maten och därför passar vissa träslag bättre med några råvaror än andra. Det kan vara svårt att veta vilka träslag som man bör använda till olika maträtter, här nedan kommer vi nämna de vanligaste träslagen att använda och vilka typer av råvaror som de passar med:
Hickoryträ: Hickoryträ är ett väldigt välkänt träslag som ofta används till att långkoka revbensspjäll eller liknande. Hickoryträ ger en väldigt stark röksmak och passar allra bäst för att röka ost, nötkött, fläsk, kyckling eller vilt.
Ekträ: Ek är så mycket mer än bara ett snyggt träd som man hittar på många ställen i Sverige. När ekträ används för rökning så får man en mjuk och mildare smak som passar utmärkt till fläsk, vilt, nötkött och fisk.
Körsbärsträ: Körsbärsträ har egenskaper som liknar ekträ och bidrar därför med en mildare röksmak än många andra träslag. Därför passar körsbärsträ bra till fisk, fågel, nötkött och fläsk när man lagar rätter som enbart behöver en mildare röksmak.
Alträ: Alträ används ofta vid industriell rökning när man röker på en större skala. Även al ger en lite mildare smak och passar därför bra för fisk och kött.
Pekanhickoryträ: Pekanträ kommer från hickory familjen och är en valnötsväxtart. Använder du pekanhickoryträ så får du en god medelstark röksmak som passar utmärkt till ost, lamm, fisk samt kyckling och fläsk.
Äppelträ: Äppelträ är en annan typ av trä som ger en väldigt stark röksmak då detta träslag har ett högt energivärde. Denna starka röksmask från äppelträ passar bäst till nötkött och vilt.
Köpa en rökgrill – tips att tänka på
När man ska köpa en rökgrill så finns det flera olika saker som man bör tänka på för att få en bra produkt med rätt funktioner och egenskaper. Det finns väldigt många saker man kan ha i åtanke vid köp. Här nedan nämner vi de saker som, enligt oss, är de viktigaste att tänka på vid köp av en rökgrill:
Många nya rökgrillar är utrustade med innovativa funktioner som förenklar processen. Du bör ifrågasätta om du vill aktivt ta del av rökningen eller betala ett högre pris för att få en rökgrill som sköter mycket av arbetet åt dig. Med en billigare rökare behöver du aktivt sitta och röka maten för att få ett bra resultat.
Hur många människor har du tänkt röka mat åt? Om du enbart vill röka en måltid tillsammans med familjen så passar en mindre modell utmärkt. Vill du istället bjuda över företaget på en fest och röka en måltid så är en större modell ett bättre val. Hitta en storlek som passar för dina behov.
Några rökgrillar kan enbart användas vid rökning av mat, medan andra rökgrillar kan användas för grillning också. Vill du kunna grilla med din rökgrill eller nöjer du dig med bara rökning? Hitta en modell som passar för dina behov.