Bäst i test

Träningscykel bäst i test – Topp 5 bästa motionscyklarna

Test av fem träningscyklar vilken är vinnaren – 2021?

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Finnlo Exum – Bäst i test

Fördelar
 • Hög max vikt på 150 kg
 • 16 motståndsnivåer och 12 olika program
 • Behaglig och reglerbar gel-sadel
 • Lätt, men stabil 
Nackdelar
 • Träningsdatorn kan verka en aning avancerad

Produktrecension

Finnlo Exum är en högkvalitativ träningscykel med många smarta egenskaper som ger dig ett optimalt träningspass varje gång. Den mjuka gelsadeln garanterar hög komfort, även under lägre träningspass, och du kan självklart justera både sadel och styre efter eget tycke.

Med 16 olika motståndsnivåer och 12 träningsprogram (varav 4 pulsprogram) kan du vara säker på att hitta en träningsform som passar just dina behov. Finnlo Exum har dessutom en max vikt på 150 kg, vilket innebär att de flesta kan använda cykeln utan problem.

Nätt, men stabil konstruktion 

Finnlo Exum är en nätt träningscykel som utan problem får plats i de flesta hemmagym. Längden mäter 102 cm och den låga vikten på 39 kg gör cykeln betydligt enklare att flytta runt än ett stort löpband.

Trots modellens låga vikt är dess konstruktion stabil och rejäl med en maximal belastning på 150 kg. Den behagliga gel-sadeln går självklart att justera efter behov, detsamma gäller styret. På så sätt kan du enkelt uppnå en optimal sittställning.

Pedalerna roterar mjukt och följsamt, även vid hög belastning, tack vare cykelns precisionskullager. De har även praktiska spännen på ovansidan som gör att foten sitter säkert under mer intensiva cykelpass.

Informativ display 

Finnlo Exum är utrustad med en intelligent träningsdator och en tydlig LCD Blue Backlight Display som ger dig värdefull information om din pågående träning. Via displayen kan du bland annat hålla koll på hastighet, distans, tid, kaloriförbrukning samt varv per minut.

För en korrekt mätning av pulsen kan du antingen använda en separat bröstremsmätare (som dock inte medföljer vid köp av Finnlo Exum) eller den medföljande öronklippen. En fördel är att pulsen anges i procent, vilket gör det enklare att hålla koll på vilken pulszon du befinner dig i.

Mängder av träningsprogram

Finnlo Exum kommer med 16 olika motståndsnivåer, vilket tillåter lättare rehabträning såväl som intensiv intervallträning. Du kan dessutom välja mellan 12 olika träningsprogram för att hitta ett alternativ som passar just dit behov.

Här finns även 4 pulsstyrda program där du kan välja mellan en fast gräns på 55%, 75% eller 95%, men du kan också bestämma gräns helt själv. Efter träningspassets slut kommer träningsdatorn att visa ett fitnessbetyg mellan 1 – 6 som baserats på din vilopulsutveckling.

Specifikationer:
• Typ av cykel: Motionscykel
• Max personvikt: 150 kg
• Funktioner: Bluetooth, Distansmätare, Hastighetsmätare, Stoppur, Kalorimätare, Display, Handpulsmätare, Justerbar motstånd

Summering

9.2Omdöme
Finnlo Exum – 16 motståndsnivåer och 12 olika program

Finnlo Exum är en bekväm träningscykel som kommer att göra din träning roligare och mer effektiv. Cykelns kompakta storlek och många träningsprogram gör att den passar utmärkt i de flesta hemmagym, oavsett om du är nybörjare eller atlet.

Den enda bristen vi kan hitta har att göra med träningsdatorn som vissa användare uppger är ganska svår att förstå sig på. I övrigt är det helt klart en träningscykel värd pengarna.


2

Titan Athlete B`55

Fördelar
 • Stabil konstruktion med hög max vikt
 • Bekväm och reglerbar sadel
 • Hållare för surfplatta och mobiltelefon
 • 15 motståndsnivåer
Nackdelar
 • Saknar trådlös pulsmottagning
 • Inga förinstallerade program

Produktrecension

Titan Athlete B är en bekväm motionscykel med en användarvänlig träningsdator. Här har du 15 olika motståndsnivåer som tillåter allt från rehab till högintensiv träning. Den breda och behagliga sadeln gör dessutom att cykeln passar utmärkt för längre pass.

Tack vare de smidiga transporthjulen är cykeln smidig att flytta omkring och här finns även en smart hållare för surfplattor och smartphones. Om du är ute efter en effektiv och relativt billig motionscykel kan detta vara något för dig.

Stabil och enkel att flytta

Titan Athlete B är en stabil, men ändå nätt träningscykel med en längd på 113 cm. Modellen är smidig att flytta tack vare sina integrerade hjul, vilket innebär att du enkelt kan flytta omkring den efter behov.

Jämfört med Finnlo Exum har Titan Athlete B en aning lägre maxvikt på 120 kg. Detta är dock fortfarande en hel del jämfört med många liknande modeller. Trots att Titan Athlete B är stabil och rejäl bör du dock ändå använda ett golvskydd eftersom cykeln alltid rör sig en aning vid användning.

Den breda sadeln gör Titan Athlete B bekväm även under längre träningspass. För en optimal sittställning kan du reglera sadeln både framåt, bakåt, uppåt och nedåt. Även styret går att reglera i höjdled.

Välj mellan 15 olika motståndsnivåer

Vad gäller funktioner är Titan Athlete B en något enklare modell jämfört med andra motionscyklar. Här finns nämligen inga förprogrammerade träningsprogram, utan enbart 15 olika motståndsnivåer där 1 är den lägsta och 15 den högsta.

Det breda spannet av nivåer gör att Titan Athlete B passar både för skonsam rehab efter en skada och hårdintensiv cykelträning. Pedalerna har en svängvikt på 9 kg och roterar utan problem även vid hög belastning. De integrerade spännena håller dessutom foten på plats.

Tydlig display 

Titan Athlete B är utrustad med en intelligent display som visar all väsentlig information från träningsdatorn. Tyvärr är cykelns display inte lika väl upplyst som modeller med Blue Backlight Display, men fungerar bra i ljusare miljöer.

På displayen håller du enkelt koll på tid, distans, kaloriförbränning och puls (som du kan mäta via de integrerade pulsmätarna på handtagen). Tyvärr saknar modellen stöd för trådlös pulsmottagning. Styret har även en hållare för surfplatta och mobil, vilket är en fördel.

Specifikationer:
• Typ av cykel: Motionscykel
• Max personvikt: 120 kg
• Funktioner: Display, Handpulsmätare, Justerbart motstånd

Summering

8.5Omdöme
Titan Athlete B – Erbjuder god stabilitet & både styre och sadel kan anpassas för en optimal sittställning

Om du är ute efter en enklare och lite billigare träningscykel kan Titan Athlete B vara något för dig. Modellen erbjuder god stabilitet och både styre och sadel kan anpassas för en optimal sittställning. Den är dessutom enkel att förflytta tack vare hjulen på framsidan.

Det finns dock några brister med Titan Athlete B. Dels har modellen enbart motståndsnivåer, inga förprogrammerade program. Dessutom saknar den stöd för trådlös pulsmottagning, vilket man hade önskat sig med tanke på priset.


3

Casall Bike Easy Step EB100

Fördelar
 • Prisvärd för vardagsmotion
 • Stabil, men lätt och enkel att flytta
 • Digital display med enkel meny
 • Kräver ingen el 
Nackdelar
 • Inget stöd för trådlös pulsmottagning
 • Något få motståndsnivåer 

Produktrecension

Casall Bike Easy Step EB100 är en prisvärd och rejäl träningscykel som passar utmärkt för dig som vardagsmotionerar. Cykeln är ovanligt lätt med sina 30 kg, men har ändå en maxvikt på hela 150 kg.

Motionscykeln har en stilren design i svart och vitt samt 8 olika motståndsnivåer som passar både rehab och hårdare träning. Eftersom den dessutom inte behöver anslutas till ett eluttag kan du flytta den som du själv vill.

Stilren design, rejäl konstruktion

Casall Bike Easy Step EB100 har som tidigare nämnt en stilren och kompakt design som gör att den får plats i de flesta hem. Modellen är något längre än övriga modeller med sina 135 cm, men den är samtidigt en av de lättaste motionscyklarna i vårt test med 30 kg. Tack vare transporthjulen är den dessutom enkel att flytta.

Trots dess låga vikt är dock Casall Bike Easy Step EB100 en träningscykel som står stabilt på underlaget (även om vi rekommenderar att du kompletterar med ett golvskydd). Maxvikten är 150 kg, det vill säga detsamma som Finnlo Exum, och modellen passar även längre personer på upp till 190 cm.

8 motståndsnivåer 

Likt Titan Athlete B är Casall Bike Easy Step EB100 en motionscykel som saknar förprogrammerade träningsprogram. Istället har den 8 olika motståndsnivåer som du använder för att justera svårighetsgraden på träningen

Eftersom denna modell har något färre motståndsnivåer än många andra träningscyklar passar Casall Bike Easy Step EB100 främst för dig som motionerar på vardagsnivå eller i samband med rehabilitering. Extra bra passar cykeln för äldre eftersom det låga insteget gör det enkelt att kliva på och av cykeln.

Träningsdator med digital display 

Casall Bike Easy Step EB100 är utrustad med en träningsdator som via den digitala displayen visar tid, distans, kalorier och hastighet. Tyvärr stödjer Casall Bike Easy Step EB100 inte trådlös pulsmottagning, däremot har modellens handtag handpulssensorer på varje sida.

Eftersom Casall Bike Easy Step EB100 är en motionscykel som inte kräver el drivs displayen av vanliga batterier. Tyvärr är den inte upplyst, vilket kan göra det svårare att se informationen i mörkare rum.

Specifikationer:
• Typ av cykel: Motionscykel
• Max personvikt: 120 kg
• Funktioner: Display, Handpulsmätare, Justerbart motstånd

Summering

8.3Omdöme
Casall Bike Easy Step EB100 – Stabil motionscykel med 8 motståndsnivåer som du enkelt kan flytta omkring

Om du enbart sysslar med lättare vardagsträning och värdesätter pris före funktionalitet kan Casall Bike Easy Step EB100 vara något för dig. Här får du en nätt, men ändå stabil motionscykel med 8 motståndsnivåer som du enkelt kan flytta omkring.

Maxvikten på 150 kg och det faktum att cykeln inte kräver el ger modellen pluspoäng, men tyvärr saknar den stöd för trådlös pulsmottagning. Antalet motståndsnivåer är dessutom ovanligt lågt, men samtidigt är detta en enklare motionscykel.


4

Master Fitness B4210

Fördelar
 • Mycket prisvärd
 • Upplyst display som är enkel att förstå
 • Bred och justerbar sadel
 • Inbyggda handpulssensorer 
Nackdelar
 • Låg max vikt
 • Få motståndsnivåer
 • Ej justerbart styre

Produktrecension

Master B4210 från Master Fitness är en prisvärd och lättanvänd motionscykel med upplyst Blue Backlight Display. Modellen passar vardagsmotionärer i alla åldrar tack vare sitt låga insatssteg och dess kompakta storlek gör att den tar upp lite plats i hemmet.

Med Master B4210 får du 8 motståndsnivåer och genom att justera sätet kan du enkelt hitta en behaglig och ergonomisk sittställning. Den breda sadeln är dessutom bekväm att sitta på även under längre träningspass.

Liten och enkel att justera 

Master B4210 är en av de minsta motionscyklarna i vårt test. Med en längd på ynka 88 cm och en vikt på 27 kg tar cykeln inte upp allt för mycket plats i hemmet. Den är dessutom enkel att flytta tack vare de integrerade transporthjulen.

Den breda sadeln är komfortabel och går att justera uppåt och nedåt samt framåt och bakåt. På så sätt kan du enklare hitta en behaglig sittställning under träningspasset. Det låga insatssteget gör det dessutom extra enkelt för dig som är äldre att kliva på och av.

8 olika motståndsnivåer

Master B4210 har 8 olika motståndsnivåer som tillåter dig att minska eller öka motståndet i pedalerna beroende på hur tufft du vill att passet ska vara. Du justerar nivån enkelt genom att vrida på vredet under styret.

I och med att cykeln har relativt få motståndsnivåer och inga förinställda berg- och dalprofiler passar denna modell främst för vardagsmotion. Den är dessutom utmärkt för äldre som vill hålla igång muskler och leder samt för dig som genomgår rehabilitering.

Upplyst display

Träningsdatorn inuti Master B4210 visar dig all information du behöver om ditt träningspass via dess upplysta Blue Backlight Display. I och med att displayen är upplyst kan du se informationen även om cykeln står på en plats med begränsat ljusinsläpp.

Displayen hjälper dig att hålla koll på träningen, bland annat genom att visa tid, hastighet, sträcka och kaloriförbrukning. Handtagen är dessutom utrustade med handpulssensorer som ger dig en ungefärlig uppskattning av din puls.

Specifikationer:
• Typ av cykel: Motionscykel
• Max personvikt: 110 kg
• Funktioner: Distansmätare, Hastighetsmätare, Stoppur, Kalorimätare, Display, Handpulsmätare, Justerbar motstånd

Summering

8.7Omdöme
Master B4210 – Inbyggda handpulssensorer dels en stabil modell som passar alla åldrar

Master B4210 är en populär motionscykel som blivit en favorit hos många motionärer. Det är dels en stabil modell som passar alla åldrar, men som också är kompakt och lätt att flytta. Framför allt är det en mycket billig motionscykel jämfört med många liknande modeller.

Det finns visserligen några brister, men samtidigt får man räkna med några kompromisser i och med att priset är så pass lågt. Dels är antalet motståndsnivåer något få och det går dessutom inte att justera höjden på styret. Dessutom är maxvikten något låg på endast 110 kg.


5

Master Fitness B20

Fördelar
 • 8 program och 16 motståndsnivåer
 • Sportig och stabil design
 • Justerbar och beväm sadel
 • Tydlig LCD-display
Nackdelar
 • Något klumpig och tung
 • Låg maxvikt

Produktrecension

Master Fitness B20 är en stilren och elegant motionscykel som utstrålar en sportig känsla. Till ett minst sagt överkomligt pris får du en effektiv träningsmaskin med 8 olika program och 16 olika motståndsnivåer.

LCD-displayen är enkel att förstå och visar all information om ditt pågående träningspass – från distans och tid till sträcka och kaloriförbrukning. Transporthjulen gör Master Fitness B20 enkel att flytta och maxvikten ligger på helt acceptabla 130 kg.

Perfekt för hemmagymmet 

Master Fitness B20 är en perfekt motionscykel för hemmagymmet. Den är den stilren och sportig, men också extra stabil med en vikt på 41 kg. Den är kanske inte lika nätt som 

Master B4210 (vars längd ligger på 88 cm och vikt på 27 kg), men är ändå smidig för sin storlek.

I vanlig ordning kan du justera sadeln, dels i höjdled, men också fram och tillbaka. Sadeln är dessutom extra bred och mjuk för optimal komfort, även under längre träningspass. Pedalerna, som är utrustade med ett spänne, har en svänghjulsvikt på 6 kg och roterar följsamt oavsett motståndsnivå.

LCD-display och handpulssensor 

Master B20 är utrustad med en kraftfull träningsdator som registrerar både tid, distans, kaloriförbrukning och hastighet. All information visas på cykelns LCD-display, så att du alltid har uppsikt över träningspasset.

På handtagen finns även två integrerade handpulssensorer som du kan använda för att få en ungefärlig uppskattning av din pulsnivå. Detta kan vara extra bra om syftet med cykelträningen är att bränna fett eller förbättra din kondition.

Passar all typ av träning 

I och med att Master Fitness B20 har 16 olika motståndsnivåer och 8 program passar modellen bra för all typ av träning. Du kan till exempel använda lägre motståndsnivåer för att hålla igång leder eller bygga upp styrka efter en skada.

Cykeln passar även bra för dig som är seriös med din träning och vill satsa på tuffare intervallträning med högre motstånd. Tänk på att maskinen aldrig står helt stilla på underlaget, även om det är en stabilare modell. Komplettera därför alltid med ett golvskydd.

Specifikationer:
• Typ av cykel: Motionscykel
• Max personvikt: 120 kg
• Funktioner: Display, Handpulsmätare, Justerbar motstånd

Summering

9Omdöme
Master Fitness B20 – 8 program och 16 motståndsnivåer med tydlig LCD-display

Master Fitness B20 är en sportig och rejäl motionscykel som erbjuder hög kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. Den intelligenta träningsdatorn spårar din träning och visar all information direkt på displayen. Här finns dessutom 8 olika program och 16 motståndslägen.

Det finns inte mycket illa att säga om Master Fitness B20, bortsett från att maxvikten är en aning låg, trots att cykelns rejäla konstruktion. Dessutom verkar det inte finnas stöd för trådlös pulsmottagning, men detta är en petitess med tanke på den kvalitet du får.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en träningscykel?

En motionscykel är en träningsmaskin i form av en stationär cykel. Du cyklar precis som vanligt och kan ställa in valfritt motstånd beroende på hur tufft du vill att träningspasset ska vara. I vissa fall kan du även ställa in specifika träningsprogram, till exempel för konditionsträning eller fettförbränning.

Motionscykeln är en maskin som passar nybörjare såväl som atleter. Eftersom rörelsen är så pass mjuk belastar den varken knän eller leder på samma sätt som exempelvis löpning. Det är med andra ord en skonsam, men effektiv träningsmaskin som stärker muskler såväl som hjärta och lungor.

Motionscykel eller spinningcykel?

Det är lätt att blanda ihop en motionscykel och en spinningcykel. Båda träningsmaskinerna är träningscyklar, men det finns en viktig skillnad vad gäller utformning. Motionscykeln har vanligtvis en bred sadel som ger dig en relativt upprätt sittposition. Den passar därför inte till längre och mer intensiva träningspass.

Spinningcykeln ger dig istället en mer framåtlutad sittposition och har dessutom en betydligt smalare sadel. Den brukar dessutom ha klickpedaler som tillåter dig att dra nytta av hela tramptagets rotation. En spinningcykel är därför en modell för dig som cykel tränar på allvar och vill behålla din cykelform även under vinterhalvåret.

Hur har vi genomfört detta test?

För att välja ut modellerna i detta motionscykel test har vi noggrant granskat marknadens utbud. I vår granskning har vi framför allt utgått från motionscykelns storlek, anpassningsbarhet, hastighetsnivåer, program, komfort och prisnivå.

Vi har även tittat på experternas egna tester av träningscyklar och tagit hänsyn till deras rekommendationer. Sist men inte minst har vi undersökt vad kunderna själva har att säga om respektive cykelmodell för att erbjuda ett så rättvist resultat som möjligt.

Källor

Bygghemma 

Bygghemma är en onlinebutik som inriktar sig på hemmabygge och allt vad det innebär. Bortsett från att försäljning av byggprodukter erbjuder Bygghemma även intressanta reportage och guider kring hem, bygg och inredning. De har till exempel testat motionscyklar där Master B4210 är en av de testade modellerna.

Amazon 

Amazon är världens största e-handelsplattform som säljer allt ifrån elektronik och kläder till träningsredskap och maskiner. Många kunder väljer att besöka Amazon inför ett köp eftersom plattformen även erbjuder kundrecensioner som kan hjälpa konsumenter att fatta bättre köpbeslut. Här kan du hitta kundernas omdömen av träningscykeln Finnlo Exum.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general