Bäst i test

Drönare med kamera bäst i test – Topp 5 bästa

Test av 5 drönare vilken är vinnaren? – 2021

Med den ökande populariteten för drönare med kamera är det svårare än någonsin att hitta en kvalitetsmodell. Det finns så många modeller där ute att det kan vara svårt att ta reda på vilken som kommer att fungera för dig – särskilt om du är nybörjare på drönarflygning eller inte har så mycket erfarenhet av teknik i allmänhet. Lyckligtvis har det här bäst i testet gjort all den forskning och de tester som krävs för att räkna ut det här dilemmat direkt. Läs vidare för se vårt resultat!

Alexandra Eriksson

Alexandra Eriksson

Copywriter


1

DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF – Bäst i test

DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF
Fördelar
 • 48MP-kamera som filmar i 4K (60 fps)
 • Kompakt och genomtänkt design
 • Tre batterier ger lång flygtid
Nackdelar
 • Ett dyrare alternativ
 • Något tung (570 g)

Produktrecension

DJI Mavic Air 2 Fly More Combo är en högkvalitativ drönare med en mängd intelligenta funktioner. Bortsett från dess genomtänkta och kompakta design filmar Mavic Air 2 i 4K med 60 fps och tar högupplösta stillbilder med sin 48MP-kamera.

Du kan dessutom spela in Hyperlapse-videos i extrema 8K och kamerans tre intelligenta HDR-lägen säkerställer att du alltid får den perfekta bilden. Är du ute efter en drönare med många funktioner och fantastisk kameraprestanda kan Mavic Air 2 vara något för dig.

Genomtänkt design

Mavic Air 2 samma genomtänkta design som Mavic Pro, DJI:s första vikbara drönare som lanserades 2016. Här kan du vika ihop drönarens armar med propellrarna monterade, vilket dels skyddar enheten, men som också gör den extra kompakt och enkel att transportera.

På drönarens två främre armar finns ett smidigt landningsställ som dels sparar plats, men som också har integrerade antenner för extra bra signalstyrka. Mavic Air 2 skiljer sig inte särskilt mycket från sina föregångare vad gäller storlek och design, den största skillnaden är kamerahuset som fått en kraftigare konstruktion.

Imponerande kamerakapacitet

Mavic Air 2 är utrustad med en 48MP-kamera som fotograferar med en upplösning på 8000×6000. Kameran har en bländare på f/2.8, ett objektiv med 24 mm brännvidd och är monterad på en 3-axlig gimbal för bästa möjliga stabilitet.

Det intelligenta läget SmartPhoto analyserar det du fotograferar och anpassar inställningarna automatiskt för att förstärka bildens egenskaper. På så sätt får du alltid ett perfekt resultat, oavsett miljö, ljus eller motiv.

Vad gäller video fortsätter Mavic Air 2 att imponera. Drönarens ½ tums CMOS-sensor filmar förbluffande videos i 4K med 60 fps och kan dessutom spela in Hyperlapse-videos i 8K direkt på minneskortet. Här finns även tre lägen för automatisk flygning som bland annat tillåter dig att flyga färdiga rutter kring specifika objekt.

Förbättrad flygtid och räckvidd

Mavic Air 2 är utrustad med ett kraftigt batteri med en kapacitet på 3500 mAh som ger dig en flygtid på 34 minuter. Köper du dock DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF får du med tre batterier, vilket ger dig en total flygtid på 102 minuter.

Vad gäller räckvidd klarar Mavic Air 2 hela 10 km utan att förlora kontakten, som för övrigt är något större jämfört med tidigare Mavic-modeller. I vanlig ordning ansluter du din smartphone till kontrollen och styr via DJI Fly-appen och du live-streamar allt du filmar i HD

Specifikationer:
Antal propellrar
Max räckvidd
Inbyggd kamera
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar)
4
6000 m
Ja
48 megapixlar

Summering

9.2Omdöme
Mavic Air 2 – Högkvalitativ drönare som är lättanvänd och kompakt

Mavic Air 2 är en högkvalitativ drönare med en kamera som fångar högupplösta och professionella foton och videos. Vare sig du filmar som hobby eller i arbetet kommer DJI Mavic Air 2 inte att göra dig besviken. Drönaren är lättanvänd, kompakt och erbjuder kvalitet rakt igenom. Ytterligare en fördel är att det ingår tre batterier i Combo-paketet, vilket ger dig en total flygtid på över 1,5 timmar. DJI Mavic Air 2 ligger i en högre prisklass, men samtidigt får du vad du betalar för – ett makalös resultat.


2

DJI Mavic Mini RTF – Budgetvalet

DJI Mavic Mini RTF
Fördelar
 • Extremt kompakt med låg vikt
 • Enkel att ta med på resan
 • Mycket prisvärd
 • + Lång flygtid (30 min)
Nackdelar
 • Inte de bästa kameraegenskaperna
 • Saknar förmågan att undvika objekt

Produktrecension

DJI Mavic Mini RTF är en liten och smidig drönare med kamera som kan fånga imponerande filmer i häftiga vinklar. Dess kompakta storlek gör drönaren extremt enkel att ta med sig på resan samtidigt som den kan ses som ett undantag i många länders regler för drönare.

Med DJI Mavic Mini RTF filmar du jämnt och stabilt i HD-kvalitet och batteriet ger dig en flygtid på hela 30 minuter. Är du ute efter en smidig och framför allt prisvärd drönare kan detta vara ett utmärkt alternativ.

Liten men kraftfull

DJI Mavic Mini RTF är en av marknadens minsta drönare som klarar av att filma i HD-kvalitet. Med en vikt på strax under 250 gram och en längd på drygt 20 cm är detta en minst sagt kompakt drönare som är enkel att ta med sig på resan.

Eftersom den är så pass liten anses den dessutom vara extra säker, då den inte kan göra lika mycket skada om den skulle ramla ur luften. Detta gör att många länder kan göra ett undantag för DJI Mavic Mini RTF vad gäller deras drönarregler.

I den lilla förpackningen ryms ett laddningsbart litiumjon-batteri med kapacitet på 2400 mAh, vilket ger dig en flygtid på hela 30 minuter.

12MP-kamera och 2,7K-videos

Trots att DJI Mavic Mini RTF är en extremt kompakt drönare har den ändå tillfredsställande kameraegenskaper. 12MP-kameran tillåter dig att ta häftiga flygfoton med en upplösning på 4000×3000, men självklart är det videoförmågan som är mest intressant.

DJI Mavic Mini RTF filmar i 2,7K (2704×1520) med 30 fps. Dess 3-axliga motoriserade gimbal ser dessutom till att bilderna blir skarpa och jämna. Via drönarens handkontroll kan du dessutom se vad du filmar live i HD på ett avstånd upp till 2 km.

Generellt sett ger DJI Mavic Mini RTF snygga och detaljrika filmer. Videokvaliteten kan vara mer än tillräcklig för hobbyentusiaster som prioriterar ett bra pris, men professionella fotografer bör välja en mer avancerad modell från DJI som åtminstone filmar i 4K.

Enkel och intuitiv app

Du styr din DJI Mavic Mini RTF enkelt via appen DJI Fly som är helt kostnadsfri att ladda ner och som du sedan monterar på drönarkontrollen. Appen ger dig full kontroll över din drönare och gör det dessutom extra enkelt att komma igång tack vare funktionen Flight Tutorial.

I appen finns dessutom en rad förprogrammerade filmlägen som du kan använda för att skapa professionella filmer på nolltid. Den enda nackdelen när det gäller appen är att det finns få möjligheter att justera bildkvaliteten manuellt, till exempel ljusstyrka och kontrast.

Specifikationer:
Antal propellrar
Max räckvidd
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar)
Max upplösning (video)

4
2000 m
12
megapixlar
2704×1520 (2.7K) pixlar

Summering

9Omdöme
DJI Mavic Mini RTF – Väger knappt 250 gram och tar snygga stillbilder i 12MP

DJI Mavic Mini RTF erbjuder kraftfull prestanda i ett minimalt fodral. Trots att drönaren knappt väger 250 gram tar den snygga stillbilder med 12MP och filmar jämna och proffsiga videos i HD-kvalitet. Allt sker i DJI:s egna och otroligt användarvänliga app. Storleken är Mavic Minis främsta fördel, då den är enkel att ta med och extra säker att flyga med. Kameraegenskaperna är kanske inte riktigt i klass med DJI:s övriga modeller, men samtidigt är detta en budgetmodell som ger dig mycket för pengarna.


3

DJI Mavic 2 Pro RTF

DJI Mavic 2 Pro RTF
Fördelar
 • Högkvalitativ Hasselblad-kamera
 • Sensorer runt hela drönaren
 • Sportläge upp till 72 km/h
 • Filma i 4K med intelligenta lägen
Nackdelar
 • Ett dyrare alternativ
 • Begränsad kvalitet i timelapse-videos

Produktrecension

DJI Mavic 2 Pro är en ytterligare en familjemedlem i DJI:s populära Mavic-serie. Denna modell ger dig dock extra vass kameraprestanda, framför allt eftersom den är utrustad med en högkvalitativ Hasselblad-kamera som filmar i 4K.

Kreativa lägen för filmning och fotografering tillåter dig att fånga professionella, högupplösta bilder och videos. Mavic 2 Pro har dessutom ett imponerande sportläge på upp till 72 km/h och intelligenta hindersensorer.


Högkvalitativ Hasselblad-kamera

DJI Mavic 2 Pro är utrustad med en L1D-20c-kamera från den välkända kameratillverkaren Hasselblad. Kameran fotar i 20MP och har en effektiv bländare på f/2.8-f/11, vilket gör att den klarar både ljusa och mörkare miljöer utan problem.

Vad gäller videos filmar du i högupplöst 4K med stöd för 10-bit HDR, vilket gör att kameran fångar upp fler färger jämfört med tidigare kamerasystem. Filmerna blir skarpa, detaljrika och modellens intelligenta CMOS-sensor använder dessutom avancerade algoritmer för att analysera bilden och förbättra den, bland annat genom HyperLight som minimerar brus.

DJI Mavic 2 Pro erbjuder även en rad olika video- och fotolägen som kan ge dig ett ännu proffsigare resultat. Bland annat kan du låsa kamerans fokus på specifika motiv, skapa hisnande panoramabilder och häftiga timelapse-videos.

Intelligenta sensorer och sportläge

DJI Mavic 2 Pro är utrustad med hindersensorer som tillåter dig att fokusera på det du filmar utan oro för kollision som kan skada drönaren eller omgivningen.  Sensorerna finns runt hela drönaren, vilket är nytt för denna Mavic-modell, och känner av hinder på ett avstånd mellan 8 – 40 meter.

Värt att nämna är dock att drönarens flyghastighet kan påverka hur väl sensorerna känner av hinder. Om du till exempel utnyttjar drönares sportläge – som för övrigt kan komma upp i en häpnadsväckande hastighet på 72 km/h – är sensorerna till exempel inaktiva. Flyg därför bara i höga hastigheter på öppna ytor.

Lång batteritid och kompakt handkontroll

DJI Mavic 2 Pro är utrustad med ett 3850 mAh-batteri som ger drönaren en flygtid på 31 minuter, vilket är en helt normal drifttid för en Mavic. Du får dock enbart med ett batteri, till skillnad från DJI Mavic Air 2 Fly More Combo som ger dig tre stycken.

Handkontrollen har samma kompakta utformning som originalet Mavic Pro. Du fäster mobilen på undersidan och ansluter drönaren enkelt via appen DJI Fly. Räckvidden för DJI Mavic 2 Pro är 8 km, vilket är en aning kortare än Mavic Air 2 (10 km).

Specifikationer:
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar)
Max upplösning (video)
Minneskortsläsare
20 megapixlar
3840×2160 (4K Ultra HD) pixlar
Ja
ja

Summering

8.8Omdöme
Mavic 2 Pro – Levererar förstklassiga 4K-videos & med ett sportläge upp till 72km/h

Mavic 2 Pro är en drönare som imponerar på många plan. Modellen har dels en högkvalitativ kamera som levererar förstklassiga 4K-videos, men som också kan ta högupplösta stillbilder. Intelligenta algoritmer jobbar tillsammans för att ge dig ännu bättre bildkvalitet och känsliga sensorerna skyddar drönaren från kollisioner. Tyvärr är Mavic 2 Pro något begränsad när det gäller kvaliteten i timelapse-videos (1080p jämfört med 8K i Mavic Air 2). Dessutom är det dyr modell, särskilt med tanke på att du inte får med extrabatterier.


4

DJI Mavic 2 Zoom

DJI Mavic 2 Zoom
Fördelar
 • 2x optisk zoom för cinematisk effekt
 • Filma i 4K (eller Full HD med 4x zoom)
 • Super Resolution Photos ger oslagbar skärpa
 • PositivIntelligent motivspårning e
Nackdelar
 • En dyrare modell
 • Bara ett batteri ingår

Produktrecension

DJI Mavic 2 Zoom är en drönare som liknar både Mavic 2 Pro och Air, men med en viktig skillnad – den är nämligen utrustad med optisk zoom. Zoom-funktionen tar ditt filmskapande till en ny nivå genom att komprimera perspektivet och skapa en cinematisk effekt.

Är kamerafunktionalitet det viktigaste för dig i valet av drönare kan DJI:s Mavic 2 Zoom vara den perfekta modellen för dig. Här får du tillgång till en rad funktioner och kreativa lägen som ger dig ett professionellt resultat.

Utmärkt kamera med optisk zoom

Mavic 2 Zoom är utrustad med en avancerad kamera som ger dig film och bild i världsklass. Filmar gör du förstås i 4K-kvalitet och kamerans 3-axliga gimbal säkerställer att du får jämna och följsamma bilder, även i snabbare hastigheter (till exempel sportläget).

Det mest intressanta är dock kamerans 12MP-sensor, som är utrustad med en 2x optisk zoom (24-48 mm). Genom att zooma in till 48 mm kan du ge dina foton en cinematisk effekt och den förbättrade hastigheten på kamerans autofokus säkerställer att motiven inte förlorar skärpa.

Ett extra uppskattat fotoläge är Super Resolution Photos som sammanflätar nio individuella bilder i 24 mm. Därefter skapar kameran automatiskt ett enda högupplöst 48MP-resultat med extrem detaljrikedom och oslagbar skärpa.

När du istället filmar i Full HD kan du använda 4x Lossless Zoom med en brännvidd på 96 mm. Detta gör att du kan komma ännu närmare ditt motiv, utan att för den delen skull förlora bildkvalitet.

Motivspårning och hindersensorer

Med hjälp av funktionen ActiveTrack 2.0 kan du enkelt låta Mavic 2 Zoom fokusera på och följa specifika motiv. Den intelligenta motivspårningen använder numera både kameran och sina sensorer för att analysera sin omgivning (tidigare använde den sig enbart av bildmaterial).

Skulle motivet hamna utanför drönarens synfält, till exempel bakom ett hinder, kan dess intelligenta algoritmer förutspå vart motivet kommer att dyka upp. På så sätt kan den fortsätta spåra motivet på ett följsamt och naturligt sätt, även i sportläget.

Värt att nämna är att drönarens hindersensorer – som läser av omgivningen för att förhindra kollision – inte är aktiva i sportläget. Sensorerna finns i alla riktningar och kan känna av hinder på 8 – 40 meters avstånd.

Batteri och handkontroll

Mavic 2 Zoom har samma batterikapacitet som Mavic 2 Pro, det vill säga ett 3850 mAh-batteri som ger en flygtid på 31 minuter. Via handkontrollen, som har samma kompakta form som originalversionen av Mavic, håller du ett öga på den återstående batteritiden.

Kontrollen ger dig dessutom varningar om batteriet håller på att ta slut. I vanlig ordning laddar du ner DJI:s egen app för att ansluta till Mavic 2 Zoom och för att få full kontroll över drönaren. Självklart är handkontrollen kompatibel med både iOS och Android.

Specifikationer:
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar)
Max upplösning (video)
Max räckvidd
Funktioner
12 megapixlar
1920×1080 (HD 1080) pixlar
5000 m
Inbyggd Wi-Fi, Mobilapp för styrning av funktioner, GPS, GLONASS

Summering

8.7Omdöme
Mavic 2 Zoom – 2x optisk zoom för cinematisk effekt med Intelligent motivspårning

Mavic 2 Zoom är den perfekta drönaren för dig som vill vara extra kreativ och ta ditt film- och bildskapande till en ny nivå. Den optiska zoomen på 2x i fotoläge och 4x i filmläge skapar en extra cinematisk effekt, utan att försämra bildkvaliteten. Egenskapsmässigt är Mavic 2 Zoom en blandning mellan Mavic 2 Air och Pro. Modellen ligger i en hög prisklass, men kameraegenskaperna viktiga för dig är detta helt klart den bästa modellen i vårt test av drönare.


5

DJI Phantom 4 Pro v2.0

DJI Phantom 4 Pro v2.0
Fördelar
 • Rejäl konstruktion med 60 tystare propellrar
 • Många intelligenta funktioner
 • Filmar i 4K och fotar med 12MP
 • Stöd för OcuSync
Nackdelar
 • Saknar moppfunktion

Produktrecension

DJI Phantom 4 Pro v2.0 behåller alla väsentliga funktioner från föregångaren v1.0, till exempel objektdetektering, 4K-filmning och lång flygtid. Här får du dock tillgång till DJI:s OcuSync-teknologi som ger extra låg latens för videoöverföring.

Dessutom har drönarens propellrar fått en efterlängtad uppgradering och blivit betydligt tystare. DJI Phantom 4 Pro v2.0 är helt klart en drönare i premiumklassen, men passar både hobbyentusiaster och proffs.

Rejäl konstruktion och handkontroll

DJI Phantom 4 Pro v2.0 är helt klart den största drönaren i vårt test. Jämfört med övriga modeller kan Phantom 4 Pro v2.0 inte vikas ihop, vilket innebär att detta kanske inte är den ultimata modellen för dig som ofta är på resande fot.

Rent utseendemässigt är Phantom 4 Pro v2.0 dock en mycket attraktiv drönare med sin klassiska vita design som inte förändrats mycket genom åren. Även handkontrollen har fått behålla sin traditionella design med anpassningsbara fästen för mobila enheter.

En förändring med Phantom 4 Pro v2.0 är dock propellerbladen som fått en uppdatering. De är numera 60 procent tystare jämfört med sin föregångare, en finess vi kan tänka oss att många användare uppskattar.

Utmärkta kameraegenskaper och OcuSync

Phantom 4 Pro v2.0 är utrustad med en 1 tums CMOS-sensor som tar bilder i 20MP (14 b/s). Sensorn har dessutom en specialtillverkad optik bestående av åtta olika linselement indelade i sju grupper. Kameran har dessutom en mekanisk slutare för optimala bilder trots hög hastighet eller rörliga motiv.

Vad gäller video filmar Phantom 4 Pro v2.0 i 4K med 60 fps eller 30 fps, vilket är standard för DJI:s mer exklusiva modeller. Kameran stabiliseras i vanlig ordning av en 3-axlig gimbal för jämnare filmer med bibehållen skärpa.

DJI har även integrerat en rad intelligenta flyglägen i appen DJI GO 4, som du för övrigt behöver ladda ner för att kunna flyga drönaren. I appen kan du bland annat använda olika flyglägen, till exempel motivspårningen ActiveTrack, men också göra en rad kamerainställningar.

OcuSync och andra funktioner

En av de största skillnaderna mellan Phantom 4 Pro v2.0 och dess föregångaren är att v2.0 stödjer OcuSync, ett system som överför video med låg latens med dual-band på 2,4 och 5,8 GHz. Systemet kommunicerar dessutom trådlöst med VR-glasögonen DJI Goggles Racing Edition.

I övrigt har Phantom 4 Pro v2.0 en rad smarta egenskaper. Först och främst har drönaren sensorer både framåt, bakåt och nedåt för att förhindra kollisioner, men också för att underlätta start och landning.

Draw-funktionen tillåter dig att ”rita” med fingret på skärmen för att visa vart drönaren ska flyga. Med TapFly kan du klicka på ett område du vill att drönaren ska bege sig till och Return To Home gör att Phantom 4 Pro v2.0 flyger tillbaka till sin startposition. Med Gesture Mode kan du ta en bild eller starta en videoinspelning med en viss gest.

Specifikationer:
Ljudnivå
Kapacitet – behållare
Wi-Fi connected
Batteri Maxtid
Timer-funktion
Antal sidoborstar
58 dB(A)
0.48 liter
Ja
150 minuter
Ja
1

Summering

8.2Omdöme
Phantom 4 Pro v2.0 – Många intelligenta funktioner & Stöd för OcuSync

Phantom 4 Pro v2.0 är en avancerad drönare som bortsett från att fotografera och filma i imponerande kvalitet har många intelligenta funktioner. En av de främsta är stödet för OcuSync samt möjligheten att kunna ansluta drönaren till DJI Goggles Racing Edition. Även om Phantom 4 Pro v2.0 är välutrustad vad gäller funktioner skiljer sig dess prestanda inte märkvärt från övriga modeller i detta test som är betydligt billigare. Dessutom är Phantom 4 Pro v2.0 en klumpig och lämpar sig knappast för dig som är på resande fot.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur har vi genomfört detta test för drönare med kamera?

Källor

Techradar

Techradar är USA:s motsvarighet till svenska M3 IDG, det vill säga en plattform som fokuserar på elektronik i alla dess former. Plattformen delar bland annat med sig av nyheter inom techvärlden, men också hjälpsamma guider och detaljerade produktrecensioner. Här kan du se vad Techradar tycker om DJI Mavic Mini.

M3 IDG

M3 IDG är Sveriges största prylsajt som erbjuder nyheter, guider samt ett forum där techintresserade kan utbyta erfarenheter och information. Här kan du även ta del av en rad produktrecensioner av diverse elektronikprylar, inte minst drönare. Läs gärna M3 IDG:s recension av Mavic Air 2 här.

PCMag

PCMag är precis vad det låter som, det vill säga en sajt som samlar nyheter, information och recensioner om allt inom datateknik. Läs nyttiga guider, uppdatera dig om det senaste i datavärlden eller besök PCMags egen webbshop. Här hittar du vad plattformen tyckte om DJI Mavic 2 Pro.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general