Bäst i test

Aktivitetsarmband bäst i test – Topp 5 bästa

Test av fem aktivitetsarmband vilken är vinnaren? – 2021


1

Garmin Vívosmart 4 – Bäst i test

Fördelar
 • Mäter kondition, metabolisk ålder och stress
 • Pulsoximetrisensor mäter blodet syremättnad
 • Smidig och stilren design
 • Visar optimala tider för vila och träning
Nackdelar
 • Något kort batteritid
 • Touchskärmen kunde varit något mer känslig

Produktrecension

Garmin Vívosmart 4 är en aktivitetsklocka i mellanprisklassen med en snygg design som erbjuder en rad smarta funktioner. Bland annat kan modellen med hjälp av sin pulsoximetrisensor mäta blodets syremättnad dygnet runt för att guida dig till optimal syreupptagning. 

Bortsett från det mäter Garmin Vívosmart 4 även dina stressnivåer, sömnkvalitet och kondition. Du följer enkelt din statistik via Garmin Connect på din dator eller smartphone. 

Pulsoximetri och sömnmätning 

Med hjälp av sin innovativa pulsoximetrisensor kan Garmin Vívosmart 4 mäta mättnaden av syre i ditt blod. På så sätt kan du enkelt se hur din kropp tar upp syre, dag som natt, och få tips på hur du effektivt kan förbättra syremättnaden. 

Vad gäller sömnkvalitet mäter Garmin Vívosmart 4 olika sömnstadier, från REM-sömn till djup sömn. Den analyserar även dina rörelser under natten och sammanställer värdefull statistik som du sedan får tillgång till via Garmins egen app.

Mäter och motverkar stress 

Body Battery är en funktion som sammanställer väsentlig data för att ge en uppskattning av kroppens energireserver. Ett högt tal visar att kroppen är redo för aktivitet medan ett lägre tal visar att du behöver vila. På så sätt kan du enklare planera din vardag och välja ut optimala tider för avkoppling och aktivitet. 

Genom att mäta tiden mellan varje hjärtslag kan Garmin Vívosmart 4 dessutom effektivt mäta dina stressnivåer och ge dig notiser när det är dags att slappna av. Den inbyggda andningsfunktionen vägleder dig genom andningen för att minska dina stressnivåer. 

Vattentät och 7 dagars batteritid

Även Garmin Vívosmart 4 är ett vattentätt aktivitetsarmband som klarar ett djup på ner till 50 meter. Detta innebär att du utan problem kan duscha med klockan eller använda den vid simträning. 

När det gäller batteri är dock Garmin Vívosmart 4 inte lika imponerande. Likt Fitbit Charge 4 ligger batteritiden på 7 dagar (exklusive användning av pulsoximetrisensorn), vilket är omkring hälften av Xiaomi Mi Band 5.

Specifikationer:

Färg/materiaMedföljande
Vit, Rostfri/krom, Svart, Silver,Orange, Grön, Blå, Röd, Creme
gaspatron

Summering

9.2Omdöme
Garmin Vívosmart 4 – Mäter kondition, metabolisk ålder och stress med en stilren design

Garmin Vívosmart 4 är en snygg och modern aktivitetsklocka som gör sitt jobb galant. Bortsett från att registrera träningspass är modellen bra på att mäta sömn och stress. Dess pulsoximetrisensor som mäter syremättnad i blodet är en extra uppskattad finess. Det finns inte mycket negativt att säga om Garmin Vívosmart 4, den är stilren, funktionell och exakt. Dock är batteritiden något kort jämfört med exempelvis Xiaomi Mi Band 5 och touchskärmen kunde varit en aning känsligare.


2

Xiaomi Mi Band 5

Fördelar
 • Vattentät ner till 50 meters djup
 • Batteritid på upp till 20 dagar
 • Mycket prisvärd
 • 11 olika träningslägen och intelligenta notifikationer
Nackdelar
 • Saknar inbyggd GPS-sensor
 • Förlorad koppling mellan klocka och smartphone kan påverka datan

Produktrecension

Mi Band 5 är en intelligent aktivitetsklocka från den kinesiska elektronikjätten Xiaomi. Med 11 olika träningslägen, en skarp AMOLED-display och smarta funktioner är detta ett aktivitetsarmband som kommer göra din träning roligare än någonsin. 

Bortsett från att spåra din träning mäter Xiaomi Mi Band 5 kvaliteten på din sömn och att simma med klockan är inga problem eftersom den är vattentät ner till 50 meters djup. Dessutom räcker batteriet i hela 14 dagar. 

Vattentät konstruktion med PPG-biosensorer

Xiaomi Mi Band 5 är ett stilrent sportarmband tillverkat av TPU (termoplastisk polyuretan), ett slitstarkt material som dessutom är damm- och vattentätt ner till 50 meter. Klockan passar handleder mellan 155 – 219 cm och fästs med hjälp av ett spänne. 

På insidan av klockan sitter extra känsliga PPG-biosensorer som ger dig en 50 procent mer korrekt mätning av pulsen. Likt många andra aktivitetsarmband kan du välja mellan armband i olika färger för att hitta just din favorit. 

Den tillhörande flaskan har är tillverkad i BPA-fri plast och rymmer 1 liter. Kolsyrepatronen ska räcka till minst 60 liter vatten, men detta beror samtidigt på hur kolsyrat du vill ha ditt vatten. Ju mindre kolsyra du använder, desto längre kommer patronen att räcka. 

Skarp AMOLED-display och lång batteritid

Xiaomi Mi Band 5 är utrustad med en liten, men ljusstark 1,1” AMOLED-display. Via displayen håller du enkelt koll på tid, puls, antal steg, distans och kaloriförbrukning, men du kan också se vem som ringer dig under ett träningspass, inkommande meddelanden och viktiga notifikationer. 

Batteriet i Xiaomi Mi Band 5 räcker i 14 dagar vid normal användning och 20 dagar i strömsparläge. Du laddar batteriet enkelt med hjälp av den tillhörande magnetiska laddaren och att ladda upp batterierna helt tar omkring 2 timmar.

11 träningslägen och cykelkoll

Xiaomi Mi Band 5 erbjuder 11 olika träningslägen, bland annat för yoga, utomhuslöpning, simning, cykling, hopprep och powerwalking. Genom att använda dessa lägen kan klockan göra en ännu mer korrekt bedömning av din kaloriförbränning. 

Mi Band 5 håller även ett öga på dina stressnivåer och kommer med förslag på hur du kan minska stressen. Ett tips är att använda klockans guidade andningsövringar där du andas i takt med mönstret på displayen.

En nyhet med Xiaomi Mi Band 5 för dig som kvinna är att den även spårar din menscykel. Den ger dig till exempel påminnelser inför ägglossning, vilket gör det enkelt att hålla koll på cykelns olika faser.   

Stödjer både iOS och Android 

För att följa din träningsstatistik behöver du ladda ner appen Mi Fit som du sedan ansluter din Xiaomi Mi Band 5 till via Bluetooth. Appen är tillgänglig för både iOS och Android och har ett modernt gränssnitt. 

I appen sparas all hälsodata klockan registrerat, från puls, kaloriter och antal steg till information om sömnkvalitet och menscykler. På så sätt kan du enkelt analysera statistik och följa din utveckling direkt i din smartphone. 

Specifikationer:
Helt vattentätJa
Helt vattentät
Funktioner
Distansmätare, Inbyggd pulsmätare, Sömnavläsning, Kalorimätare, Klocka, Touchscreen

Summering

9Omdöme
Xiaomi Mi Band 5 – Vattentät ner till 50 meters djup & batteritid på upp till 20 dagar

Xiaomi Mi Band 5 är en favorit i vårt aktivitetsarmband test, dels eftersom den erbjuder många intelligenta funktioner, men också eftersom klockan är mycket prisvärd. Extra imponerande är batteritiden som räcker i hela 14 dagar. Det finns dock några brister med Mi Band 5, bland annat att klockan saknar en inbyggd GPS. Istället förlitar den sig på mobilens GPS-sensor, vilket innebär att du behöver ha med dig mobilen under träningspassen för att få korrekt data.


3

Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4
Fördelar
 • Inbyggd GPS-sensor
 • Vattentät ner till 50 meters djup
 • Visar pulszoner för optimala träningsresultat
 • Modern och användarvänlig app
Nackdelar
 • Kort batteritid (7 dagar)
 • Något dyr

Produktrecension

Fitbit Charge 4 är en lite dyrare aktivitetsklocka, men samtidigt är den väl värd sitt pris. Modellen har bland annat en inbyggd GPS och med hjälp av funktionen ”Active Zone Minutes” kan du se om du befinner dig i rätt pulszon för optimala träningsresultat. 

Med Fitbit Charge 4 kan du ställa in mål för varje pass för att göra träningen lite roligare. Här finns även en integrerad Spotify-app och Fitbit Pay som tillåter att betala via klockan. 

Vattentät med intuitiv pekskärm 

Fitbit Charge 4 har en stilren design som gör klockan subtil, men ändå elegant. Armbandet, som är tillverkat i elastomer, passar handleder upp till 247 mm och i vanlig ordning kan du köpa till separata armband i olika färger. 

Klockan är helt vattentät ner till 50 meters djup, vilket innebär att du kan registrera simträning utan problem. Den intuitiva pekskärmen visar statistik i realtid och ljusstyrkan anpassar sig automatiskt efter ljuset i din omgivning. 

Pulsspårning 24/7

Med Fitbit Charge 4 kan du spåra din puls dygnet runt för att enklare identifiera nya hälsotrender. Du håller dels koll på pulsen under själva aktiviteten, men Charge 4 mäter även din vilopuls, inte minst när du sover, för att skapa en så omfattande hälsobild som möjligt. 

En fördel med Fitbit Charge 4 är dess så kallade pulszoner – Active Zone Minutes – som visar träningspassets intensitet. Genom att välja rätt zon, till exempel Fettförbränning eller Kondition, kan du uppnå optimala träningsresultat.

Batteritid och mobilapp 

Något som ger Fitbit Charge 4 några minuspoäng är dess batteritid som ligger på 7 dagar jämfört med Xiaomi Mi Band 5 på upp till 20 dagar (i strömsparläge). I aktivt GPS-läge, som förvisso drar en hel del energi, är batteritiden så kort som 5 timmar. 

Vad gäller appen är den dock betydligt bättre än Xiaomis. Appen, som är kompatibel med både iOS och Android, är kostnadsfri att ladda ner och enkel att ansluta din klocka till. I den stilrena och användarvänliga appen kan du spåra din statistik, ställa in mål och se dina framsteg. 

Specifikationer:
Helt vattentätJa
FunktionerDistansmätare, Inbyggd pulsmätare, Stoppur, Sömnavläsning, Kalorimätare, Altimeter (höjdmätare), Klocka

Summering

9.1Omdöme
Fitbit Charge 4 – Inbyggd GPS-sensor och visar pulszoner för optimala träningsresultat

Fitbit Charge 4 är en dyrare modell i vårt test av aktivitetsarmband, men är du seriös med din träning kan detta vara ett utmärkt alternativ. Klockan är stilren, vattentät och är utrustad med en mängd intelligenta funktioner som kan underlätta din träning. Det enda negativa med klockan är dess korta batteritid på enbart 7 dagar (5 timmar i GPS-läge). Med tanke på dess höga funktionalitet är det dock inte särskilt förvånande att den drar en aning mer energi.


4

Samsung Galaxy Fit

Fördelar
 • Stilren och kompakt design
 • Pekskärm i färg
 • Intelligent aktivitetsspårning
 • Vattentät ner till 50 meters djup
Nackdelar
 • Stegräknaren visar inte alltid korrekt
 • Begränsad batterikapacitet
 • Krångligt med olika applikationer

Produktrecension

Samsung Galaxy Fit är en kvalitetsklocka som ligger i ungefär samma prisklass som Garmin Vívosmart 4. Här får du ett snyggt och stilrent aktivitetsarmband som garanterat kommer att göra din träning roligare och framför allt mer givande.

Dess subtila design i kombination med moderna funktioner som aktivitetsspårning och stresshantering har gjort modellen populär bland många kunder. 

Minimalistisk design och färgpekskärm

Samsung Galaxy Fit har en minimalistisk design och dess kompakta storlek samt vikt på 24 gram gör den behaglig att bära hela dagen. Dess kropp är tack vare sin 5ATM-certifiering helt vattentålig, vilket innebär att du kan ha på dig klockan i duschen såväl som i poolen.

Klockan är dessutom utrustad med en skarp 0,95”-pekskärm i färg och en på- och avknapp. Trots att pekskärmen är något mindre jämfört med liknande aktivitetsarmband är den ändå enkel att använda. 

Intelligent aktivitetsspårning 

Samsung Galaxy Fit är utrustad med intelligent aktivitetsspårning som känner av den aktivitet du utför, till exempel löpning, cykling eller raska promenader. På så sätt kan du få en ännu mer exakt uppskattning av din kaloriförbränning. 

Du kan dessutom välja mellan en mängd andra aktiviteter i appen Samsung Health innan du sätter igång med träningen. Några exempel är till exempel klättring, yoga eller simning. 

Smarta funktioner för avkoppling

Sömn och vila är minst lika viktigt som fysisk aktivitet. Därför mäter klockan dels din sömnkvalitet under tiden du sover, dels genom att hålla koll på din puls, men också genom att följa dina rörelser under natten.

Samsung Galaxy Fit är dessutom utrustad med funktioner för stresshantering, till exempel andningsövningar. Genom att följa med i mönstret på skärmen kan du effektivt få kontroll över andningen och på så sätt minska kroppens stresshormoner.  

Skickar värdefulla notiser

Eftersom Samsung Galaxy Fit är kopplad till din smartphone kan den även visa dina meddelanden, statusuppdateringar och notifikationer i realtid. På så sätt riskerar du inte att missa någon information, även om du är mitt upp i ett träningspass. 

Du kan dessutom göra inställningar för klockans widget som till exempel kan visa datum, väder eller till och med förinställda larm. Ytterligare en smart finess är att klockan automatiskt anpassar tiden efter den tidszon du befinner dig i. 

Batteritid och applikation

Samsung Galaxy Fit är utrustad med ett 120 mAh-batteri som ger dig mellan 5 – 7 dagars batteritid. Detta är emellertid inte särskilt imponerande, framför allt inte med tanke på att klockan saknar inbyggd GPS. Dock stödjer modellen trådlös laddning, vilket är ett plus. 

Vad gäller klockans mjukvara finns det också en del brister. Först och främst kan du inte styra samtliga inställningar via samma app, utan vissa sker i Samsung Gear och andra i Samsung Health. 

Specifikationer:
Helt vattentätJa
FunktionerDistansmätare, Inbyggd pulsmätare, Stoppur, Sömnavläsning, Kalorimätare, Klocka, Touchscreen

Summering

8.5Omdöme
Samsung Galaxy Fit – Intelligent aktivitetsspårning med pekskärm i färg

Samsung Galaxy Fit är en prisvärd aktivitetsklocka med god prestanda och många finesser, bland annat aktivitetsspårning och stresshanteringsfunktioner. Detta är dock långt ifrån det aktivitetsarmband som är bäst i test med tanke på att den har vissa brister. Först och främst är batteritiden under all kritik, särskilt med tanke på att modellen saknar GPS-sensor. Xiaomi Mi Band 5 erbjuder betydligt bättre batteritid till ett mycket lägre pris. Dessutom är det en aning bökigt att göra inställningar i olika appar.


5

Xiaomi Mi Band 4

Fördelar
 • Extremt prisvärd med lång batteritid
 • Vattentät ner till 50 meter
 • 6 olika träningslägen och aktiv sömnspårning
 • Pekskärm i färg
Nackdelar
 • Ingen inbyggd GPS-sensor
 • En aning klumpig

Produktrecension

Är du ute efter en extra billig aktivitetsklocka kan Xiaomi Mi Band 4 vara något för dig. Detta är föregångaren till Xiaomi Mi Band 5 som erbjuder liknande funktioner för att mäta dina träningsprestationer, fast till ett betydligt lägre pris.  

Extra imponerande är batteritiden som ligger på upp till 20 dagar. Du kan dessutom välja mellan fler än 70 teman för en personlig touch och klockan är helt vattentät ner till 50 meter. 

Liknande design som uppföljaren 

Rent utseendemässigt finns det många likheter mellan Mi Band 4 och Mi Band 5. Båda modellerna har samma rundade AMOLED-display i färg, dock är föregångarens skärm aningen mindre med 0,95” istället för 1,1”. 

En rolig finess med Xiaomi Mi Band 4 är att du kan välja mellan 77 olika teman för att göra din klocka aningen mer unik. Likt sin efterföljare är klockan vattentät ner till 50 meters djup, vilket betyder att du utan problem kan använda den i poolen eller i duschen.

Analyserar och informerar

Xiaomi Mi Band 4 håller ett varsamt öga på din puls dygnet runt, både när du sover och tränar. På så sätt kan den enklare analysera dina träningsrutiner, men också din sömnkvalitet för att på så sätt skapa en omfattande bild av din hälsa. 

Eftersom Mi Band 4 är kopplad till din smartphone kan den dessutom visa vem som ringer och skickar meddelanden under träningspasset. Den påminner dig dessutom om viktiga uppgifter som du loggat i din kalender.

6 träningslägen och smart applikation  

Xiaomi Mi Band 4 erbjuder sex intelligenta träningslägen som gör det ännu enklare att få precisa mätningar av din kaloriförbränning. Klockan är dessutom utrustad med en sexaxel-sensor som kan logga varje simtag du gör. 

All data ifrån aktivitet och sömn loggas direkt i Xiaomis app Mi Fit som är kostnadsfri att ladda ner och kompatibel med både iOS och Android. Med hjälp av statistiken håller du enkelt ett öga på dina framsteg och din utveckling.

Appen är enkel och användarvänlig, men har tyvärr vissa brister. Framför allt behöver gränssnittet en uppdatering och vissa meningar får lite knepiga översättningar i och med att appen översatts från kinesiska.  

Utmärkt batteritid 

När det gäller batteritid är Xiaomi Mi Band 4 helt klart det bästa aktivitetsarmbandet i vårt test. Här får du nämligen upp till 20 timmars batteritid på en enda laddning. Många kunder vittnar om att batteriet håller mycket länge, trots att de använd stark ljusstyrka. 

Det finns såklart en anledning till den goda batteritiden och det är att Xiaomi Mi Band 4 är en något enklare modell med färre avancerade funktioner. Den saknar till exempel inbyggd GPS, men å andra sidan gör även kvalitetsklockan Samsung Galaxy Fit det. 

Specifikationer:
Helt vattentätJa
Funktioner
Nummerpresentation, Distansmätare, Inbyggd pulsmätare, Stoppur, Sömnavläsning, Kalorimätare, Klocka

Summering

8.8Omdöme
Xiaomi Mi Band 4 – Extremt prisvärd med lång batteritid & aktiv sömnspårning

Om du vill ha en intelligent och bra aktivitetsklocka utan att behöva spendera för mycket pengar kan Mi Band 4 helt klart vara något för dig. Här får du en snygg klocka med grundläggande funktioner och en minst sagt imponerande batteritid till ett lågt pris. Ha dock i åtanke att Mi Band 4 saknar inbyggd GPS, vilket betyder att du måste ha med dig din smartphone när du tränar. Den är dessutom en aning klumpig med en utstickande display.


Viktig information att tänka på innan köpet

Varför använda ett aktivitetsarmband?

Ett aktivitetsarmband, även kallad aktivitetsklocka, mäter din aktivitet, bland annat genom att hålla koll på din puls, antal steg, kaloriförbrukning och distans. Det finns även vissa modeller som mäter sömnkvaliteten för att ge dig en ännu mer övergripande hälsobild. 

Armbandet går normalt sett att koppla till din dator eller till en applikation i din smartphone där all viktig statistik från dina träningspass sparas. Genom att följa statistiken kan du enklare uppnå dina träningsmål, vare sig det handlar om att gå ner i vikt eller bara om att röra sig mer i vardagen.  

Ett aktivitetsarmband hjälper dig inte bara att spåra din utveckling effektivt, det är även ett hjälpmedel som gör träningen lite roligare. Detta eftersom du faktiskt kan se hur du utvecklas och hur din hälsobild förändras. 

Trots att många smarta klockor idag är utrustade med träningsfunktioner finns det fördelar med att använda ett traditionellt aktivitetsarmband. Bland annat är de smidigare och mindre samtidigt som de har bättre batteritid. 

Viktigt att tänka på funktioner du behöver på en pulsklocka

Vilka funktioner pulsklockan är utrustad med kan variera en hel del beroende på modell. Därför är det viktigt att du funderar över vilka funktioner som kan vara värdefulla för dig redan innan du bestämmer dig för en modell. 

Här är några vanliga funktioner moderna aktivitetsarmband ofta är utrustade med.  

 • Stegräknare: mäter antalet steg per dag. 
 • GPS: har koll på din geografiska position för att kunna mäta avstånd och distans. 
 • Pulsmätare: mäter och loggar din puls på handleden.
 • Kaloriförbränning: visar hur många kalorier du har bränt under dagen/träningspasset.
 • Sömnspårare: mäter kvaliteten på din sömn med hjälp av din puls. 

Vattentäthet: vattentät ner till ett visst djup, vilket innebär att du kan simma med klockan.

Hur har vi genomfört detta test?

För att sammanställa vinnarna i detta test av aktivitetsarmband har vi granskat en rad olika modeller och tittat närmare på vissa faktorer. Vi har bland annat undersökt klockornas utseende, storlek, batteritid, funktion, prisklass och anpassningsmöjligheter. 

Bortsett från det har vi tagit del av experternas egna tester och utgått från deras recensioner. Även kundernas egna recensioner och betyg ligger till grund för det resultat vi har sammanställt ovan.

Källor

Biztechage

Biztechage är en plattform som erbjuder guider och andra spännande artiklar kring trender och nyheter inom ekonomi och elektronik. Då och då delar plattformen även med sig av oberoende recensioner av elektronikprylar, bland annat aktivitetsarmband. Här kan du läsa vad Biztechage tyckte om Xiaomi Mi Band 5. 

PGMag 

PGMag är en onlinebaserad tidskrift som erbjuder nyheter, artiklar och hjälpsamma guider gällande allt som har med datorer att göra. Plattformen driver även en egen webbshop och recenserar en mängd produkter för att hjälpa datorintresserade konsumenter att hitta rätt. Här är PGMags recension av Fitbit Charge 4.

M3 IDG

M3 IDG är Sveriges största prylsajt som fokuserar på allt som har med tech att göra. Här kan du läsa om allt ifrån heta spelsläpp till nya mobiltelefoner samt ta del av värdefulla guider och recensioner. M3 IDG:s experter har bland annat recenserat Samsung Galaxy Fit och du hittar hela artikeln här.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general