Bäst i test

Spabad – Bäst i test

Test av tre spadbad vilken är vinnaren? – 2022

Genom att investera i ett spabad har du möjligheten att bada varmt utomhus året runt. Många av de utespa som finns att köpa kan även erbjuda roliga funktioner som bubblor, högtalare och blinkande lampor. Idag finns det spabad av flera olika storlekar och modeller beroende på hur många personer som ska använda det. Nedan går vi igenom allt som är bra att veta inför att du ska köpa ett spabad!

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vilket spabad ska man köpa?

Spabad, eller utespa och jacuzzi som det även kallas, är ett väldigt bra alternativ för dig som gillar att bada varmt. Det speciellt om du vill ha möjligheten att koppla av och njuta av en varm bubblande badtunna hela året.

Idag finns det väldigt många olika varianter av spabad att välja mellan på marknaden. För att du ska hitta den bästa varianten för dig är det framförallt viktigt att fundera över hur många personer du vill ska ha möjlighet att sitta i badet samtidigt. Olika modeller av spabad gör sig också olika bra för olika placering, bland annat beroende på om det ska placeras utomhus eller inomhus.

Olika modeller drar även olika mycket el, något som i sin tur hänger ihop med hur bra isolerat det är. Innan du väljer vilket utebad du ska köpa är det alltså smart att se över dessa aspekter, det i samband med vilka funktioner du vill ha tillgång till.

Spabad för inomhusbruk

Att installera ett spabad för inomhusbruk är inte alls lika vanligt idag. Det beror främst på att allt fler vänder sig till spabad för utomhusbruk, och det av flera anledningar. En stor anledning är att utebad rymmer fler personer då de har mer plats.

En anledning är att upplevelsen av att sätta sig i ett varmt bad utomhus är väldigt mycket häftigare än att bada varmt. Tänk dig att kunna gå ut i den kyliga vintern, iklädd endast bikini och mössa, för att sen hoppa ner i ett värmande utebad. Den känslan är väldigt mycket mer påtaglig än om du badar varmt inomhus.

Självklart är det fortfarande möjligt att köpa ett spabad för inomhusbruk för de som önskar. Fördelen med inomhus- jacuzzis är att de inte alls kräver lika mycket underhåll, att de är enkla att fylla på, tömma och rengöra efter varje användning, samt att du slipper gå ut i kylan. De är även lättare att installera och placera.

Spabad för utomhusbruk

Idag ser man allt fler spabad, utebad och jacuzzis placerade på altaner, terrasser, i trädgårdar och på uteplatser. Och vi förstår verkligen varför, för att ha möjligheten att bada i varmt vatten flera personer samtidigt, utomhus oavsett väder och vind är svårslaget.

Något du däremot bör tänka på om du själv går i tankarna att köpa ett spabad för utomhusbruk är att dess installation kräver lite planering. Du måste fixa en plats där ditt utespa kan stå, du måste installera det där det finns tillgång till el, och så måste det fyllas på och underhållas under tiden.

Fördelen med de utespa som finns att köpa idag är dock att många av de olika modellerna är utformade för att klara det tuffa nordiska klimatet. De är därmed ofta väldigt bra isolerade, är stadiga och också tåliga, och så erbjuder de funktioner som gör utomhusbadet väldigt mycket mer trivsamt även då det är kallt.

Vilket spabad är bäst?

Idag finns det så otroligt många spabad på marknaden att det kan vara svårt att säga vilket som är det absolut bästa. Vilket spabad som är bäst har också att göra med vem det är som ska köpa det, vad den personen efterfrågar och behöver i form av hur, var och när det ska användas. Olika spabad passar olika bra för olika användare, helt enkelt.

Några av de aspekter som är avgörande i frågan om vilket spabad som är bäst är framförallt hur det är utformat och vilket användningsområde det erbjuder. Där är bland annat aspekter som isolering, plats, filter, storlek och funktioner avgörande.

Olika spabad kan även passa olika bra beroende på vilken design det har. Oavsett vad just du önskar finns det flera både fysiska butiker och online butiker som erbjuder en uppsjö av varierande produkter som du kan välja mellan.

Hur mycket klor ska man använda i badet?

När du investera i ett spa är det viktigt att tänka på hur man går tillväga för att ta hand om det på bästa sätt. Annars kommer det inte vara särskilt trivsamt att bada i det. Detta är framförallt viktigt om du köper ett utebad där du inte har möjligheten att tömma vattnet och rengöra badet efter varje användning.

För att spa ska hålla sig så fräsch som möjligt är det nödvändigt att du efter varje användning desinficerar det med klor. Beroende på vilken typ av utebad du har kommer mängden klor för desinfektion variera. Detta är information som du kan hitta på klorförpackningen, alternativet i användarmanualen för ditt specifika spabad.

Hur lång tid tar det att värma upp ett spabad?

I regel gäller att vattnet i spabadet värms upp med 1-2 grader per timme. Vill du ha närmare 40 grader i  spabadet tar det alltså ungefär ett dygn att värma upp badet. Självklart kan detta variera något beroende på vilket bad du har köpt. Men i regel är det denna uppvärmningstakt som gäller.

När vattnet väl landat på den temperatur du önskar håller det sig varmt väldigt bra. Då är även energiförbrukningen väldigt mycket mindre mot vad den är under själva uppvärmningen. Ett tips är att inte stänga av varken badet eller värmen när det blir kallt ute då det kan göra att hela systemet fryser och att ditt bad går sönder.

Hur mycket ström drar ett spabad?

Att svara på hur mycket ström ett spa drar är väldigt svårt då det kan variera otroligt mycket. Beroende på faktorer som bland annat hur varmt man har i badet, vad det är för temperatur och klimat runt i kring badet, hur länge man badar och hur ofta man badar så kommer energin som dras att se olika ut.

Något som däremot kan vara en bra utgångspunkt, det vill säga som en regel att följa för dig som vill köpa ett spabad, är att det i vanliga fall drar mellan 200-500 kwh per månad. Det innebär alltså att energiförbrukningen brukar landa på omkring 2400- 6000 kwh på ett år. Detta varierar såklart även beroende på vilken typ av bad du har, hur bra isolerat det är, vilka funktioner det har, och så vidare.

Vad kostar elen?

Det är ett faktum att man som ägare av ett utebad måste betala för ett visst underhåll och för vissa omkostnader som uppstår då man har ett sådant utebad. Trots att kostnaderna inte behöver vara överdrivet höga varje år så måste man vara beredd på att det åtminstone kostar en liten slant. Ju mer ström och el som förbrukar desto dyrare blir det ju såklart.

Underhållning av spabad

En jacuzzi är ett relativt lättskött bad som de allra flesta kan placera både kan hantera och få användning för. Något som däremot inte alla vet om är att ett utebad kan kräva en del underhåll för att både vattnet och badet i sig ska ha hålla fräscht.

Spabadet är alltså inte självunderhållande, utan du måste göra en liten insats för att det ska vara behagligt och tryggt att bada i. För att underlätta för dig som köpt, eller vill köpa, ett spabad har vi samlat ihop de viktigaste punkterna när det kommer till underhåll av utebad nedan:

  • • duscha inför varje bad
  • • gör en kontroll av bromvärde/ klorvärde efter varje bad
  • • gör en kontroll av ph-värdet varje vecka
  • • se till så att halterna och nivåerna upprätthålls
  • • filtret bör tvättas minst en gång/ månad
  • • använd anpassad polrengöring då och då
  • • byt vatten efter ett par månad beroende på användning

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general