Bäst i test

Slipmaskin – Bäst i test

Test av tre slipmaskiner vilken är vinnaren? – 2022

Med en slipmaskin kan du snabbt och enkelt slipa till eller bearbeta olika ytor. Slipmaskinen används vanligen då man vill polera sten, plåt eller trä, men kan även användas för att ta bort lack, färg eller rost.

Samtliga slipmaskiner kan användas för att slipa mer krävande material som glas. Oavsett vilket projekt du sysslar med och vilket material du vill förfina ytan på kan en slipmaskin komma till stor hjälp. Vi listar flera olika testvinnare inom slipmaskiner!

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en slipmaskin?

Enkelt förklarat är slipmaskinen ett verktyg som du kan använda dig av för att polera, jämna ut och släta till olika ytor. Maskinen kan användas för att slipa material så som sten, trä och plåt, och i vissa fall även glas och andra mer krävande ytor.

Önskar du avlägsna bort lack, rost eller färg kan denna typ av slip även där göra ett bra jobb. I och med att slipmaskinen är väldigt vass och bearbetar diverse ytor väldigt effektivt gör det också hela mycket snabbt & enkelt.

Det är med andra ord en riktigt bra maskin som kan komma till stor hjälp då du har satt igång ett projekt som innebär polering av ytor. Oavsett om du är hemmabyggare eller proffs är detta en av de produkter som kan vara en passande investering. Viktigt är dock att du väljer rätt variant för att såväl användning som resultat ska bli så bra som möjligt.

Hur använder man en slipmaskin?

Som sagt så är en slipmaskin ett väldigt vasst och effektivt verktyg som erbjuder dig att slipa och bearbeta ett flertal olika material och ytor. Detta innebär att du kan arbete väldigt snabbt för att få till fina, jämna och behagliga ytor antingen inför eller som avslutning på ett byggarbete.

Samtidigt innebär slipmaskinens vasshet att du bör vara försiktig vid användning för att motverka risken för skador och olyckor. Att använda rätt skyddsutrustning, samt att följa instruktionerna för användning av maskinen är med andra ord viktigt. Ska du använda något verktyg är det alltid bra att vara noga med säkerheten.

När slipmaskinen är inställd på det material som ska slipas, med rätt slippapper, slipband och mått är det dags att sätta igång. Placera slipen på den yta du vill bearbeta, starta igång maskinen och rör den sen sakta men säkert framåt i så kallade S-rörelser. Håll jämn hastighet och var noggrann med hur du rör maskinen. Ta hjälp av instruktioner och guider om du känner dig osäker.

Olika typer av slipmaskiner

Idag finns det ett brett sortiment av produkter i form av slipmaskiner på marknaden. Du som vill investera i en slip har därmed ett flertal modeller att välja bland, inte minst när det kommer till varumärke, funktioner och arbetssätt.

Värt att veta om är att dessa aspekter avgör vilka slipmaskiner som gör sig bäst för vissa arbeten. En specifik slip med ett visst slippapper eller slipband kan vara utformad för att användas på hårdare material som plåt och sten, medan andra funkar bättre på trä.

De vanligaste modellerna av slipmaskin är följande:

Vinkelslipmaskin

Vill du kapa eller grovslipa material som trä och sten ska du välja vinkelslipen.

Excenterslip

Excenterslipar, även kallade multimaskiner, kan användas för att avlägsna rost och färg, samt för att slipa och polera olika material.

Bandslipmaskin

Bandslipmaskinen används ofta stationärt och kan därmed slipa väldigt stora ytor, både hårda och mjuka, mycket effektivt.

Planslipmaskin

Vill du finslipa olika ytor och material är det planslipmaskinen, även kallad finslipen, du ska välja.

Bänkslipmaskin

Bänkslipen är en rätt stor, komplicerad maskin med utbytbara slipskivor som kan skärpa till olika verktyg och redskap.

Hur mycket kostar en slipmaskin?

I och med att det finns ett flertal olika modeller av slipmaskiner på marknaden är det svårt att på rak arm säga vad en sådan maskin kostar. Det finns nämligen ett flertal olika faktorer som påverkar frågan om pris hos olika produkter, däribland storlek, funktioner, användningsområde, effekt, vibration och ljudnivå.

Samtidigt innebär det breda sortiment av slipmaskiner som finns att tillgå på marknaden idag att prisbilden för de varierande modeller har gått ner något. Detta då konkurrensen mellan olika företag blivit större, vilket innebär att frågan om pris även den påverkas. Många företag lockar idag till sig kunder med olika erbjudanden om pris som du kan sortera på likt ett filter.

Idag kan du alltså hitta en slip hos ett mycket välkänt varumärke med ett brett sortiment av produkter där priset inte alls behöver vara så högt. Att göra ett sådant köp medför att du kan slipa olika material och ytor hemma utan problem. Idag finns det ett sortiment och priser som alla kan tillgå.

Vad är en oscillerande slipmaskin?

När du har sett över utbudet av diverse produkter i form av slipmaskiner med tillhörande slippapper har du förmodligen kommit över termen oscillerande slipmaskin ett par gånger? Och vad betyder då detta?

Hur krångligt det än må låta så är det inte svårare än att den oscillerande slipmaskinen är en variant vars slipyta rör sig ett så kallat omloppmönster. Det vill säga, en slip som är oscillerande rör sig i cirklar. Just denna modell används oftast för att slipa olika golvytor, där man vill ta bort ojämnheter antingen för att få en finare, jämnare yta eller för att släta ut en sida.

Oscillerande slipmaskiner kan användas för slipning på såväl hårdare som lite mjukare ytor, både inomhus och utomhus. Planerar du att lägga, eller lägga om, golvet kan detta alltså vara värt ett köp. Se över vilka företag som gått ut med olika erbjudanden om just oscillerande slipar för att få tillgång till bra priser.

Så väljer du rätt sorts slipmaskin

Vi hoppas att denna guide om slipmaskiner har gett dig all nödvändig information då du vill köpa en slip. Oavsett om du vill investera i slipmaskinen till hemmet eller till ditt arbete kan du se vår text som inspiration kring vilket köp som kan passa dig bäst!

Som vi tidigare varit inne på finns det olika varianter av slipar att tillgå idag. För att du ska kunna använda din slip på det sätt du önskar är det i princip ett måste att du väljer rätt modell. Detta påverkar i sin tur hur du använder maskinen, samt vilket resultat den ger.

Det viktigaste när du ska välja bland och sortera mellan olika maskiner är att du utgår efter önskat användningsområde – ovan ger vi en kort introduktion på vilken typ av slipmaskin som gör sig bäst för olika arbeten. Hållbarhet, säkerhet, ergonomi, ljudnivå och vibration är även de faktorer som avgör.

Slipa rätt – tips och trix

Att använda sig av en slip behöver inte alls vara särskilt svårt. Däremot finns det ett par saker som kan vara bra att veta om, som i sin tur kan underlätta användningen samt bidra till att du använder maskinen på bästa möjliga sätt. Här kommer våra bästa tips och trix för att slipa rätt:

  • Arbete hellre i flera lager, det vill säga bearbeta materialet i flera omgångar, snarare än att du slipar allt på en gång.
  • Börja din slipning med ett grovkornigt slippapper. Välj finare papper allt eftersom den sida eller yta du slipar blir jämnare. Ju mer finkornighet ett papper är, det vill säga ju mindre grovt det är, desto lenare blir ytan.
  • Välj slipmaskin baserat på användningsområde och önskat resultat.
  • Att använda skyddsglasögon och andningsmask när du slipar är i princip ett måste för din egen säkerhet.
  • Se till att underhålla och sköta om din slipmaskin för ökad hållbarhet. Exempelvis bör det slippapper du använder bytas ut då och då.
  • Vid slipning av trä bör du alltid följa träådrornas riktning.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4 / 5. Omdöme antal: 5

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general