Bäst i test

Skruvdragare – Bäst i test

Test av tre skruvdragare vilken är vinnaren? – 2022

En skruvdragare är ett måste för såväl hemmafixaren som yrkesproffset. Men marknaden är en snårig djungel där vissa modeller kommer med mängder av funktioner, medan andra är av enklare slag.

I vårt test hjälper vi dig att hitta bästa skruvdragare för just dina behov – oavsett om det handlar om stora renoveringar, eller enkelt pyssel i hemmet.

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Makita DDF484RTJ (2×5.0Ah) – Bäst i test

Fördelar
 • Högst rankad på PriceRunner
 • Bäst-i-test på Byggahus.se
 • Mycket höga betyg på Proffsmagasinet
 • Arbetar snabbt med stor kraft
 • Smart placering av knappar
Nackdelar
 • Luktar lite bränt vid riktigt tunga jobb

Produktrecension

Vi på PriceAdvisor är knappast ensamma om att hylla Makita DDF484RTJ (2×5.0Ah). Denna populära skruvdragare rankas både högst av alla modeller på Pricerunner.se och har utsetts som bäst i test hos pålitliga Byggahus.se.

Mycket har redan skrivits, men vi ska försöka gå till botten med denna grymma skruvdragare, genom att lyfta fram många olika röster.

En rejäl och kraftfull skruvdragare

Makita är en japansk tillverkare, vilket brukar borga för kvalitet. Och så även i fallet med Makita DDF484RTJ. Det är en rejäl men oerhört ergonomisk pjäs på 1,8 kilo som du får i din hand. Balansen i konstruktionen väger enligt många upp för tyngden. Med storleken kommer också rejäl kraft, med en fyrpolig fältmagnetsmotor och en spänning på 18 volt, från två 5.0 Ah-batterier.

Denna skruvdragare tar således inte slut i första taget, trots att den är sladdlös. Det ger stora möjligheter för diverse jobb om du som oss gillar att dona på landet, med ständigt pågående projekt.

Smart lösning för knappar

När det kommer till placering av knappar skiljer sig naturligtvis olika händer åt, vilket ger varierande preferenser. Men om vi utgår från en bred kundbas, hittar vi inga som klagar på skruvdragarens känsla i handen, tvärt om. En kund på Netonnet menar exempelvis att denna skruvdragare från Makita både ligger perfekt i näven och är välbalanserad – något som vi på PriceAdvisor verkligen håller med om.

Byter snabbt från att borra till att skruva

En av de mest fundamentala funktionerna på en skruvdragare är såklart skiftet mellan borr, skruvning och dragning, där du enkelt når knappen för byte av rotationsriktning. Att lägga i ny borr är heller ingen match, även om korta bits inte fäster lika lätt. Denna skruvdragare har naturligtvis inga som helst problem med arbeten i gips, men skruvdragning i olika träslag går exempelvis också oerhört fort.

Bra tålighet mot vatten och damm

Makita DDF484RTJ är även utrustad med XPT-teknik – Extreme Protection Technology – som skyddar din skruvdragare från damm och vattendroppar, vilket inte minst är ett stort plus i vårt ofta ruskiga klimat. 

En skruvdragare med få nackdelar

Även om både kunder och experter utser Makita DDF484RTJ till bästa skruvdragare, har vi kunnat identifiera åtminstone två mindre nackdelar. Ett par kunder på Netonnet menar till exempel att den luktar något bränt vid riktigt tunga jobb, samtidigt som vissa korta bits är något svåra att få fäste på.

Specifikationer:
·    Batteridriven
·    Vikt: 18 kg
·    Lampa med LED-belysning
·    Spänning på 18 volt
·    Flerväxlad
·    Borstlös

Summering

9.6Omdöme
Makita DDF484RTJ (2×5.0Ah) – Bäst i test – Kraftfull, ergonomisk & tålig

På det stora hela är Makita DDF484RTJ en skruvdragare av högsta kvalitet, som klarar arbeten i krävande material, såsom hårda träslag. Den är försedd med en kraftig motor som tacklar det mesta, samtidigt som ergonomin enligt många är toppklass.

Knapparna sitter dessutom smart placerade, men vissa upplever att den luktar något bränt vid riktigt tuffa uppgifter.


2

DeWalt DCD 777S2T – Budget valet

Fördelar
 • Bäst-i-test hos Testfakta.se
 • Höga betyg på Proffsmagasinet.se
 • Lätt i handen
 • Extremt prisvärd
Nackdelar
 • Sämre på skruvdragning än borrning

Produktrecension

Trots sitt låga pris är Dewalt DCD 777S2T en skruvdragare som ger väldigt mycket kraft för pengarna. Den har faktiskt utsetts till bästa borrskruvdragare av Testfakta.se, vilket är grymt bra med tanke på att det är vårt budgetval. Den har dessutom hamnat högt bland skruvdragare i allmänhet, och om du fortsätter läsa vidare ska vi berätta mer om varför.

Enkel och kraftfull motor

Dewalt DCD 777S2T har en motor med två växlar, som ger upp till 1750 varv per minut. Det är bara hälften så mycket som vårt premium val Festool DRC 18/4 Li 5,2-Plus klarar av, men ändå tillräckligt för de allra flesta jobben – särskilt i hemmiljö eller på lantstället.

Innanför dess robusta maskinkropp finns en borstlös motor, med hög kapacitet och lång hållbarhet, vid sidan om låg energiförbrukning – vilket många kunder lyfter fram, emedan batteritiden därför är lång. 16 olika momentlägen garanterar också en flexibel användning, där du med enkelhet ändrar läge för optimal precision.

Batterierna laddas blixtsnabbt

Den är sladdlös, med laddningsbara batterier, vilket ger möjlighet till arbeten över stora ytor, oavsett om det gäller tomter eller stora inomhusmiljöer. En kund på webbhandeln Proffsmagasinet.se beskriver exempelvis denna skruvdragare som oerhört stark, samtidigt som batteriet laddas på nolltid. En annan kund lyfter istället fram den långa batteritiden.

En skruvdragare där borren är bäst

Enligt många nöjda konsumenter såväl som experter är det framförallt borrningen som håller toppklass hos denna skruvdragare – även i hårda material likt krävande träslag eller masonit.

Dess enringschuck är på 13 millimeter med spindellås, som gör det möjligt att snabbt byta bits med ena handen – ett stort plus enligt oss.

Kommer med robust väska

Ett ytterligare plus är att Dewalt DCD 777S2T levereras med en praktisk och tålig väska. Med handtag och praktisk form blir transporter mycket lätta vid nedpackning i exempelvis yrkesfordon. 

Vi tycker dessutom att den är rätt snygg med sina färger i svart och gula detaljer, vilket ger ett proffsigt intryck.

Specifikationer:
·    18V XR litiumjon kolborstfri borr/-skruvdragare
·    Vikt: 1,5 kg
·    Spänning: 18 v
·    LED-belysning
·    13 mm enringschuck
·    16-positioners momentkontroll

Summering

9.2Omdöme
DeWalt DCD 777S2T – Budget valet – Enkel, stark borr & extremt prisvärd

För att vara ett budgetval är denna skruvdragare något utöver det vanliga, enligt oss på PriceAdvisor. Eftersom den hamnar högt i många tester, inte bara som borrskruvdragare utan även som skruvdragare i allmänhet, är den ett ypperligt val för jobb i vardagen.

Den är dessutom mycket hållbar och lätt att ha i handen, något som sammantaget innebär en skruvdragare i toppklass, som dessutom är oerhört prisvärd.


3

Makita DDF453SYE

Fördelar
 • Högt placerad i Expressens test över skruvdragare
 • Hög ergonomi
 • Väldigt snabb laddningstid
Nackdelar
 • Kort batteritid
 • Klarar inte riktigt tjocka skruvar

Produktrecension

Makita är ett märke av hög kvalitet när det kommer till skruvdragare, och detsamma gäller Makita DDF453SYE. Den klarar av trä såväl som stål, med 16 olika moment justeringar.

PriceRunner.se rankar den först på 19 plats bland marknadens alla skruvdragare, men vi anser att den förtjänar en högre ranking än så.

En skruvdragare med hög ergonomi

Makita är kända för sina ergonomiska skruvdragare som ligger fint i handen, med mjuka grepp i gummi. I detta fall ges möjlighet att enkelt byta chuck med ena handen – en funktion som vi på PriceAdvisor värderar högt.

Engrepps-chucken med spindellås ligger på 13 millimeter, där du på nolltid byter verktyg.

Mycket funktionella batterier

Något annat som går riktigt fort är laddningen av batteriet, som i genomsnitt endast tar 30 minuter – förmodligen bland de snabbaste i prisklassen. Eftersom att batteriet dessutom är så smalt, får du en mycket kompakt och lättmanövrerad skruvdragare, om du slår till på Makita DDF453SYE.

Den kommer med två 1,5 Ah batterier och laddare, allt i en proffsig väska i svart och grönt.

En skruvdragare för både proffs och amatörer

Denna sladdlösa skruvdragare lämpar sig för professionella yrkesmän, såväl som hemmafixare, med ett pris som tilltalar de allra flesta. En nackdel är det relativt begränsade vridmomentet på 42/27 Nm, där du kan hitta modeller med bättre motsvarighet. 

Få nackdelar

På det stora hela är Makita DDF453SYE en mycket pålitlig skruvdragare. I Expressens test av skruvdragare lyfts borrens funktion upp som bäst – en bild som vi på PriceAdvisor delar. 

En nackdel är att batteritiden är något kort, men det vägs upp av den extremt snabba laddningstiden. Den klarar heller inte riktigt tjocka skruvar, något som också drar ner betyget en aning.

Specifikationer:
·    Vikt: 1,6 kg
·    Genomsnittlig laddningstid: 30 min
·    Spänning: 18 v
·    Moment Justeringar: 16
·    2 x 1,5 Ah batteri
·    Vridmoment på 42/27 Nm

Summering

8.9Omdöme
Makita DDF453SYE – Ergonomisk, laddar snabbt, men kort batteritid

Makita DDF453SYE är en skruvdragare som ligger och nosar på förstaplatsen, men eftersom att den har ett par mindre brister utses den inte till bästa skruvdragare denna gång.

Vi uppskattar framförallt den kompakta konstruktionen, med smala batterier som laddas på nolltid – även om de också laddar ur relativt fort. Samtidigt är den prisvärd och du får helt enkelt väldigt mycket skruvdragare för pengarna med detta köp.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en skruvdragare?

En skruvdragare är vanligtvis en elektriskt driven maskin för montering av skruv eller borrning. De kommer nuförtiden med mängder av olika funktioner, men enkelt beskrivet kan en skruvdragare jämföras med en borrmaskin, fast utrustad med små skruvmejslar, så kallade bits.

Bits är korta och utbytbar skruvmejsel-spetsar som monteras i skruvdragarens chuck. Bitsen förvaras bäst i en bitssats eller den väska som en skruvdragare ofta levereras med. Skruvdragarens vridmoment mäts i Newtonmeter (Nm) och kan vanligtvis ställas in i flera olika steg, vilket avgör hårdheten på draget.

Eftersom dagens skruvdragare ofta kommer med en borrfunktion, är egentligen namnet inte rättvisande. Borrmaskiner har dock högre kapacitet för sitt specifika ändamål, samtidigt som de ofta är försedda med sladdar.

En skruvdragare är därför ett måste för alla hemmafixare, särskilt om du som oss gillar att hålla på och dona på ditt lantställe. 

Vilken är den bästa skruvdragaren för dig?

En detalj som kanske inte framstår som så viktig för en nybörjare, är skruvdragarens ergonomi. Alla händer är olika, såväl som våra armars styrka.

Även om de flesta snabbt tränar upp sin statiska kapacitet efter några användningar, kan skruvdragarens vikt vara smart att kolla upp.

Storleken på greppet är också av betydelse, eftersom vissa modeller är gjorda för att helt kunna hanteras med endast en hand. Skruvdragarens vikt i kombination med balans är såklart helt avgörande för hur länge du orkar jobba.

En annan betydande aspekt är placeringen av omkopplaren för rotationsriktning, som ofta är tänkt att kunna manövreras med den hand du håller din skruvdragare med. 

Kan man borra med en skruvdragare?

Skruvdragare är ofta ett annat namn för borrskruvdragare och som benämningen slår fast kan den användas för både borrning och skruvning. Dessa skruvdragare har ofta justerbara moment, som gör att du kan anpassa styrkan beroende på vilket jobb du utför. 

En skruvdragare går därför att använda för en mängd olika sysslor, såsom att montera en tavla på väggen. Det mesta som har med att skruva in skruvar eller att borra hål att göra, helt enkelt.

Hur byter man bits på en skruvdragare?

Bits är utbytbara mejsel-spetsar som ska passa i skruvhuvudet hos din skruvdragare. Beroende på användningsområde är möjligheten att byta bits avgörande för en skruvdragares mångsidighet.

Fel bits kan göra att skruven förstörs och det är därför viktigt att välja bits med omsorg. Placera alltid bitsen i skruvhuvudet (bitshållaren) innan den monteras på skruvdragaren, detta för att undersöka eventuella glapp – något som mindre bits ofta gör – oavsett vilken skruvdragare du har.

Viker den sig kan resultatet naturligtvis bli dåligt och du riskerar alltså att förstöra något värdefullt. Bits kan både köpas lösa och i en bitssats. Många tillverkare av skruvdragare kommer både med många olika bits, samt möjliggör för tillval. 

Skillnader mellan skruvdragare, borrskruvdragare och slagskruvdragare?

En enkel skruvdragare har tagits fram för att dra skruv, rätt och slätt. Ofta förväxlas skruvdragare med borrskruvdragare, och i dag gäller båda varianterna för namnet skruvdragare. De väger något mindre än den mer vanligt förekommande borrskruvdragaren, och vet du med dig att du endast är ute efter skruvnings-funktionen, är valet enkelt.

Dessa produkter är ofta små och kompakta, vilket gör dem lätthanterliga och smidiga i mindre utrymmen. De maskiner som endast är gjorda för skruv har ingen chuck, utan endast bitshållare. Du kan därför inte reglera storleken på skruvdragarens huvud.

Borrskruvdragaren är den vanligaste modellen och den kallas också endast för skruvdragare i många fall. Den kan både borra och dra skruv, med andra ord. Den kommer med en chuck med skruvhuvud eller bitshållare, där bitsen fästs såväl som borrarna.

Borrskruvdragare har ofta minst två växlar och de kraftigaste modellerna kan ha uppemot fyra växlar. Slagskruvdragare har likt den enkla skruvdragaren endast en bitshållare utan chuck.

Detta eftersom de är framtagna för att dra åt skruvar med kraft, där slagfunktionen underlättar med högre motstånd. Den största skillnaden gentemot en skruvdragare, är att den har betydligt högre moment, det vill säga kraft att vrida runt skruven i materialet.

En slagskruvdragare slår precis som namnet antyder skruven i den roterande riktningen. Det kräver inte lika mycket muskelkraft, något som välkomnas vid långa och tunga arbetspass, kanske i obekväma arbetsställningar.

Vilken skruvdragare till en isborr?

Gillar du att fiska på vintern finns isborrar som tillbehör till skruvdragare. Att ismeta eller pimpla kräver naturligtvis hål i isen, något som en rejäl skruvdragare fixar. Is är nämligen knappast ett tuffare material än vad många vanliga skruvdragare klarar av. Tänk bara vilken kraft som krävs för att penetrera hårt trä eller metall.

Alternativet är en handjagad borr, som kan vara både tidsödande och ansträngande att använda – särskilt i kyla, något som isfiske verkligen förknippas med. Då rekommenderas också ett gäng extra batterier, ifall att du rör dig över stora ytor ute på isen, eller kanske inte får napp på ett visst ställe.

Vad är en chuck skruvdragare?

En chuck är en specialiserad klämma som används för att spänna fast olika objekt, i skruvdragens fall bits. De maskiner som endast är gjorda för skruv, det vill säga vanliga skruvdragare, har ingen chuck, utan endast bitshållare. Du kan därför inte reglera storleken på skruvdragarens huvud. En borrskruvdragare är däremot alltid försedd med chuck, som i dag vanligtvis spänns åt med handkraft utan behov av verktyg.

Andra relaterade tester: honda elverk, slipmaskin,

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general