Bäst i test

Pergola – Bäst i test

Test av tre pergola vilken är vinnaren? – 2022

Pergola är något som blivit otroligt populärt under de senaste åren, det framförallt hos dem som har en uteplats eller en trädgård. Det beror på att en pergola både är snygg och funktionell – den kan förvandlas till ett praktiskt väderskydd, göras om till ett uterum eller användas som klätterställning för växter.

Det är med andra ord ett tillskott som kan göra stor skillnad på flera sätt. Idag finns det flera olika varianter av pergola att köpa. Nedan går vi igenom allt du bör veta om pergolan.

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en pergola?

En pergola kan enkelt förklaras som en slags konstruktion i trä, som en naken stomme, som erbjuder dig att skapa illusionen av ett stilrent, snyggt och luftigt uterum. Tack vare att den är konstruerad som en träställning kan du välja att använda den på flera olika sätt.

Du kan till exempel välja att använda din pergola som en slags klätterställning för dina växter, eller välja att göra om det till ett uterum med tak eller väggar. Det är med andra ord en ställning som erbjuder dig att vara kreativ när det kommer till användning. Placera den i trädgården eller på uteplatsen precis enligt det som passar dig.

I och med att det finns så pass många olika versioner av pergolas idag, som du antingen kan köpa eller bygga själv, har du alla möjligheter att få till den stil du önskar. Oavsett hur du väljer att göra kommer din pergola rama in och bilda ett ute rum med en mer ombonad känsla.

Kan man bygga en pergola?

Att bygga på egen hand är absolut möjligt. Det är väldigt många som väljer att göra just det idag, framförallt då det är en relativt enkel konstruktion. Självklart är det viktigt att den byggs på rätt sätt och med rätt material, det då i trä.

Värt att nämna är dock att det inte är materialet som är det viktigaste här. Utan i och med att en pergola kan bli ett sådant maffigt statement i trädgården är det snarare designen och utformningen som är viktigast. Framförallt bör du se till att dimensionerna blir bra, samt att du gör en stomme som är både stadig, hållbar och elegant.

Om du själv önskar bygga en fristående pergola rekommenderar vi att du ta del av olika guider och tips online. Att skapa en egen behöver inte alls vara särskilt svårt, men det är samtidigt viktigt att konstruktionen görs säker. Därefter kan du använda den till det du vill.

Behöver man bygglov för ha en pergola?

I de allra flesta fall krävs det inte att du ansöker om bygglov för att installera eller bygga en fristående pergola. Så länge din pergolan placeras minst 4,5m från din grannes (eller grannars) tomtgräns brukar det inte vara några problem.

Pergola med tak

Ett väldigt trivsamt alternativ då du har beslutat dig för att sätta upp en pergola är att bygga den med tak. Genom att ha den med tak har du möjligheten att utnyttja din tillbyggda plats utomhus även om vädret inte tillåter, det alltså även då ni vill komma undan solen och hettan.

Det blir helt enkelt som en extra uteplats som kan användas extra mycket. Detta i sig är i många fall anledningen till att man vill sätta upp en pergola i trädgården. Om du vill skapa en pergola där växter, blommor och buskar ska få växa är även det möjligt om du placerar ett tak på den. Du kan alltså använda konstruktionen till flera saker på samma gång.

Hur installerar man en pergola?

Oavsett om du väljer att bygga en egen eller om du köper en färdig variant är det nödvändigt att du vet hur den ska installeras. Som tur är är det ofta rätt enkelt att installera – köper du en färdig variant finns det ofta instruktioner för detta.

Det första du bör fundera ut är om pergolan ska fästas direkt i ett intilliggande hus eller om den ska vara fristående. Sen är det dags att fästa stolparna, det vill säga pelarna som utgör själva stommen. Detta kan du exempelvis göra genom att fästa dem i gjutna plintar beroende på hur och var den ska placeras.

Skillnaden mellan lusthus och pergola

Det är inte helt ovanligt att man blandar ihop lusthus och pergola med varandra, och det är inte så konstigt. För faktum är att lusthus och pergola är två rätt lika konstruktioner. Något som däremot gör att de två skiljer sig rätt mycket från varandra är att ett lusthus i regel har väggar, vilket en pergola inte har.

Vilka storlekar finns det?

Idag är pergolas så pass vanliga att det finns ett enormt utbud av olika modeller och designs på marknaden. Du kan därmed hitta pergolas i flera olika storlekar, det såväl stora som små. Väljer du att bygga en egen variant kan du såklart anpassa storlek mer efter det som passar just din trädgård eller uteplats.

Att tänka på innan köp

Innan du ska bygga eller välja pergola kan det vara bra att fundera över ett par saker, det just för att du ska få bästa möjliga användning av ditt projekt. Du bör framförallt vara noggrann när du mäter området där pergolan ska stå så att du har rätt mått att utgå ifrån. Idag finns produkter av alla olika storlekar som därmed kan göra sig perfekt för dina behov.

Ett annat tips är att du kontrollerar om du måste ansöka om bygglov för att sätta upp stommen. Det kan exempelvis vara nödvändigt bara om den  placeras nära en granne, om du ska bygga en lite större variant eller om den blir väldigt hög. Att köpa en pergola nätet är av rekommendation då har du ett större utbud att välja mellan och kan komma ner i pris.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general