Bäst i test

Muurikka stekhällar – Bäst i test

Test av tre Muurikka stekhällar vilken är vinnaren? – 2022

Muurikka är för många som ett holy grail märke när det kommer till köksredskap, maskiner och utomhusprylar. Det framförallt när det gäller stekhällar! 

Om du känner att det är på tiden att investera i en stekhäll kommer du inte bli besviken om du väljer en Muurikka stekhäll. Här har vi samlat de 5 bästa modellerna i olika utformning och prisklass för att du ska kunna hitta din favorit.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Muurikka 58 Set – Bäst i test

Fördelar
 • Mycket smidig men stadig modell som kan användas i alla väder
 • Toppbetyg hos flera återförsäljare av både användare och experter
 • Effektiv uppvärmning med varierande temperatur för mångsidig användning
 • Prisvärd stekhäll av hög kvalité
Nackdelar
 • Kan vara något svår att flytta
 • Rätt enkel design

Produktrecension

När det kommer till klassiska, riktigt kvalitativa och trivsamma stekhällar finns det inte mycket som slår Muurikka. Självklart finns det även de som är bättre och de som är sämre i deras sortiment, och så finns det de stekhällarna som är bäst. För oss finns det ingen tvekan om att deras Muurikka 58 Set stekhäll är just det, bäst.

Hade det inte varit för de toppbetyg och de höga rankningar som stekhällen fått hos ett flertal återförsäljare och jämförelsesidor, som bland annat hos Kitchentime, Bagarenochkocken, och Prisjakt, hade vi nog inte riktigt förstått hypen lika snabbt. Samtidigt finns det mycket som talar för att vi även utan andra källor hade valt denna som vår vinnare.

Prisvärt stekhällskit av toppkvalité

Det första som talar för att denna stekhäll minst sagt är värd en investering är just att den kommer till ett så otroligt bra pris i förhållande till dess kvalité. Inte nog med att själva stekhällen både är robust, tålig, hållbar och mycket stadig, utan vid köp av stekhällen får du även med alla tillbehör som krävs för att du ska lyckas med din matlagning gång efter gång.

Närmare bestämt får du med, utöver Muurikka stekhäll 58 cm, en skyddspåse, en D-400 gasbrännare, samt Silava-stekfett. Med andra ord är det bara för dig att placera stekhällen där du önskar, koppla in brännaren och sen påbörja matlagningen.

Varierande värme för mångsidig matlagning

Det slutar dock inte där. Vi kan garantera dig att denna stekhäll är en riktig vinnare oavsett vilken typ av mat och vilka råvaror du önskar tillaga. Det tack vare stekhällens utformning och generösa storlek (58 cm), som ser till att den mest intensiva värmen håller sig i mitten av pannan för att sen trappa ner och bli lite mildare i kanterna.

Du kan med andra ord tillaga det mesta på samma gång utan att något bränns, tillagas för snabbt eller långsamt, helt baserat på dina önskemål. Det är med andra ord otroligt smidigt att laga varierad mat även för större grupper. Tillsammans med den effektiva gasbrännaren får du också upp den önskade, jämna värmen på ett ögonblick.

Smidig att placera där du önskar

Något som kan vara bra att tänka på är att denna stekhäll är tänkt att placera på en mer fast plats, exempelvis på altanen, i trädgården eller intill stugan. I och med att den är både rätt tung och stor kan det vara lite krånglig att flytta.

Samtidigt står den stadigt och tryggt på sin plats när den väl är placerad där du önskar. Dess långa ben på 85 cm med ställning ser också till att matlagningen blir något mer bekväm då du slipper böja dig så långt ner. Detta gör också att den funkar utmärkt över grillen.

Specifikationer:
– Vikt: 7,5 kg
– Diameter: 58 cm
– Material: varmvalsat stål
– Benhöjd: 85 cm
– Gasbrännare: D-400, ingår

Summering

9.2Omdöme
Robust, gedigen och otroligt bekväm stekhäll som aldrig kommer göra dig besviken


2

Muurikka Stekhäll med ben 48 cm – Budget valet

Fördelar
 • Billig, lite mindre stekhäll som imponerar
 • Mycket smidig och lätt att handskas med
 • Kan utan problem tas med på äventyr oavsett plats och situation
 • Matlagningen är enkel och blir riktigt bra
Nackdelar
 • Något liten med rätt korta ben
 • Saknar tillbehör som brännare

Produktrecension

För dig som gillar att göra riktigt bra kap i form av billiga men välpresterande produkter kan vi garantera dig att denna stekhäll från Muurikka kommer vara ett mycket bra val! Muurikka Stekhäll 48 cm med ben är både billig, lite mer lättsam och väldigt smidig att hantera.

Dess kvalitativa utformning kombinerat med ett stadigt stativ på tre ben och en relativt generös stekyta på 48 cm gör att denna produkt fått höga betyg av både användare, testare och experter. Inte minst hos Kitchentime där den är rankad i topp! Och vi kan inget annat än att hålla med, denna stekhäll ger väldigt mycket trots sitt låga pris.

Behändig modell och smidig hantering

En av de absolut främsta egenskaperna med just den här stekhällen är att den är så otroligt behändig och smidig att hantera. Detta beror främst på att den är i den lite mindre modellen, som då möjliggör för dig att antingen placera den på altanen eller i trädgården precis som du önskar.

Däremot är den också väldigt bra om du känner för att göra ett litet äventyr och grilla, laga mat och koppla av i naturen. Stekhällen väger nämligen bara 5,2kg, och i och med att den inte heller är större än 48 cm är det inte särskilt komplicerat att bära med den. De tre benen (22cm) kan också tas av för ännu smidigare transport eller förvaring.

Flexibel användning

Något som uppskattas väldigt med just stekhällarna från Muurikka, även då hos just denna modell, är att de kan användas precis på det sätt som du föredrar. Deras tåliga, robusta och säkra material låter dig använda den på gasolbrännaren och elgrillen såväl som över den öppna elden. Gasbrännare och andra tillbehör ingår dock inte här.

Enkel matlagning med goda resultat

Att laga mat med denna stekhäll är med andra ord en fröjd. Det även då denna modell har en något skålformad design som gör att alla vätskor och fetter stannar kvar i grytan när du tillreder dina råvaror.Du kan därmed få till riktigt smakrika, saftiga resultat hur enkelt som helst. Samtidigt ser det perfekt tjocka materialet till värmefördelningen är på topp, så att din mat tillagas jämnt under kontroll av dig. Det känns tryggt och ger också riktigt bra resultat för alla.

Specifikationer:
– Vikt: 5,2 kg
– Diameter: 48 cm
– Material: varmvalsat stål
– Benhöjd: 22 cm
– Gasbrännare: ingår inte

Summering

8.6Omdöme
Perfekta investeringen för dig som vill ha en mångsidig men väldigt behändig stekhäll av hög kvalité. Värmefördelningen är på topp, resultaten blir riktigt bra och du kan använda när, var och hur du vill


3

Muurikka Stekhäll 78 cm – Premium valet

Fördelar
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Bagaren och kocken
 • Högt kundbetyg hos Hemochbastu.se
 • Högt kundbetyg hos Kitchentime
 • Topp rankad hos Pricerunner
 • Topp rankad hos Prisjakt
Nackdelar
 • Något stor och klumpig
 • Inte så smidig att flytta eller transportera

Produktrecension

Om du är ett fan av att investera i lite mer kostsamma produkter så länge du vet att de levererar kvalité och hållbarhet kan vi verkligen rekommendera den här stekhällen, Muurikka stekhäll 78 cm. Detta är rent ut sagt ett optimalt premiumval då du vill få en komplett stekhäll med det du kan tänkas behöva för att lyckas.

Utöver att du får med en riktigt tålig och värmefördelande stekhäll så får du i detta set även med en kraftig gasbrännare, ett överdrag samt riktigt trevligt stekfett. Stekhällen är dessutom riktigt maffig och gör plats för mängder av matlagning. Trots att du här får betala lite mer så kommer det verkligen vara värt det.

Väldigt generös yta

Det som gör att just vår premiumval av stekhäll sticker ut från exempelvis vår bäst i test vinnare är att den här modellen kommer i en så kallad XXL- storlek. Med en stekyta med en diameter på hela 78 cm får du otroligt mycket yta till din matlagning.Med andra ord är detta ett perfekt alternativ för dig som vill ha möjligheten att laga mat till flera personer och stora sällskap samtidigt. 

Tack vare den stora ytan och stekhällen jämna värmefördelning kan du även tillaga olika råvaror och maträtter samtidigt, där somliga kan placeras i mitten och andra på kanterna. Resultaten blir riktigt bra!

Komplett kit med det som behövs

Som vi tidigare nämnt får du också med de tillbehör som krävs för att du ska kunna sätta igång med dina matlagning på stekhällen. Gasbrännaren, D-500, som ingår är både riktigt kraftig och effektiv, men samtidigt enkel och trygg att hantera.

De två ringarna och effektregulator ser till att stekhällen värms upp snabbt och jämnt. Dessutom har brännaren ett fast vindskydd som gör användningen ännu lite enklare, trots vind och ruskigt väder. Det är med andra ord svårt att misslyckas.

Mycket stabil och tålig

En annan riktigt trivsam egenskap hos denna stekhäll är att den är så otroligt stabil och tålig. Trots att den har en stekyta på hela 78 cm finns det ingen risk för att den varken välter eller trillar omkull när den väl står på sin plats. Hela paketet är enkelt att sätta ihop för att sen placera där du önskar.

Det du dock bör tänka på är att denna stekhäll, inklusive brännare, väger en hel del. Det är med andra ord inte optimalt att ta med sig på picknicken eller till skogen. Men på tomten, intill stugan eller på altanen står den perfekt. Vid behov är det enkelt att ta av benen (ca 30 cm) för smidig förvaring och transport.

Specifikationer:
– Vikt: 13 kg
– Diameter: 78 cm
– Material: varmvalsat stål
– Benhöjd: ca 30 cm
– Gasbrännare: ingår, D-500

Summering

8.4Omdöme
Stekhällen erbjuder ett komplett kit till ett pris som i förhållande till kvalitén är riktigt bra. Stekhällen är generös och jämn, brännaren är väldigt effektiv och hantering är trygg och stabil.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en stekhäll?

Kort sagt kan man förklara det som att en stekhäll är som en form av stekpanna som är specifikt utformad för att användas vid matlagning utomhus. Det gärna över den öppna elden eller direkt på grillen. Muurikka är ett mycket populärt märke när det kommer till just stekhäll.Stekhällar är tillverkade av riktigt robusta, rejäla och tåliga material som snabbt kommer upp i höga temperaturer där värmen fördelas jämnt inifrån och ut.

På så sätt är det möjligt att tillaga allt från kött, fisk och grönsaker till att steka pannkakor, koka soppor och woka. Många gånger kan du tillaga flera råvaror eller rätter samtidigt, och det till många.Tack vare att stekhällar är tillverkade av så pass tåliga och hållbara material är det minst sagt en investering som kommer hålla. Oavsett om det regnar, blåser eller är riktigt varmt ute kan du lita på att stekhällen gör sig jobb. När du köper en stekhäll kan du välja att bara köpa stekhällen eller att köpa det som ett set med både brännare, skydd och stativ.

Vilka storlekar finns det för en Muurikka?

En stor fördel när det kommer till stekhällar från Muurikka är att de erbjuder ett otroligt brett sortiment, det såväl i form av varierande material och storlekar som i form av olika tillbehör, designs och användningsområden.

Däremot är det just variationen av storlekar som de har gjort väldigt bra. För dig som är intresserad av att köpa en stekhäll från Muurikka finns det både mindre och större varianter att välja mellan. Det minsta måttet är på 48 cm, medan det största ligger på 100 cm. Sen finns det även stekhällar på 58 cm och 78 cm.

Det minsta måttet innebär en stekhäll som kan vara precis lagom då du vill tillaga mat till lite färre personer, från 2-6 stycken samtidigt. Men i och med att ett av de främsta syftena med en stekhäll är att du ska ha möjligheten att laga mat till lite större sällskap samtidigt skulle vi rekommendera dig att kolla in de lite större varianterna. Vi tipsar om olika mått ovan!

Vilken tidpunkt på året passar det med en stekhäll?

Vi skulle säga att en stekhäll är en sådan sak som kan användas i princip året om. Det vill säga så länge du har möjlighet att få upp en eld. I och med att en stekhäll i första taget är tänkt att använda över den öppna elden kan den därmed komma till användning så länge det är möjligt.

Samtidigt kan en stekhäll användas på grillen eller över en gasbrännare som finns att köpa till. Detta kan med andra ord vara ett annat alternativ av tillagning när du känner för att sätta igång dessa, som under våren eller sommaren. Du avgör dock själv när du tycker att det är trivsamt att använda stekhällen.

Vilken typ av mat bör man tillaga på en stekhäll?

En av de mest fantastiska egenskaperna med stekhällar är att de erbjuder dig att tillaga i princip alla olika typer av maträtter såväl som råvaror. Precis som att du kan steka kött, hamburgare, korv och fisk kan du woka grönsaker, steka pannkakor, koka soppa och värma grytor.

Det är med andra ord bara din fantasi som kan stoppa dig när det kommer till vad din stekhäll kan användas till. Just denna mångsidiga användning är framförallt något som just Muurikkas stekhällar erbjuder i de allra flesta fall.

Hur rengör man en Muurikka stekhäll?

I och med att Muurikka har tillverkat stekhällar i varmvalsat stål kan det krävas en del underhåll för att de ska hålla sig fina och fräscha. Det innebär med andra ord att rengöringen bör göras på ett speciellt sätt.Enligt Muurikka själva är det först och främst viktigt att du rengör stekhällen efter varje användning.

Det då det annars kan fastna diverse matrester, fetter osv. De säger också att det oftast är lättast att rengöra den direkt efter användning.För att rengöra din Muurikka stekhäll går du bäst tillväga på följande sätt:

 1. Häll på en skvätt vatten på stekhällen när du har stekt färdigt, det alltså under tiden den är varm och står kvar på sitt stativ.
 2. Låt vattnet koka upp.
 3. Använd sen en stekspade för att skrapa bort rester och liknande på ytan
 4. Låt vattnet koka bort eller häll av det.
 5. Torka sen din stekhäll med hushållspapper tills den är ren och torr.
 6. Smörj in ytan med lite matolja.

Avlägsna smuts och smak

Skulle du vilja rengöra din stekhäll för att få bort smuts eller dålig smak rekommenderas att du applicerar ett rejält lager av koksalt. När du sen låter detta ligga och gro på stekytan samtidigt som du sätter på lite värme undertill i några minuter kommer koksaltet att lösa upp både smuts, fett och fukt.

I och med att det är just i dessa rester och avlagringar som den otrevliga smaken sitter kommer denna metod göra din stekhäll som ny, både på utseendet och för användningen. När saltet har fått ligga på ett par minuter skrapar du bort det med stekspaden, rensar stekytan med lite vatten och torkar av den ordentligt. Smörj in den och vips är den ren igen!

Vilket material är bäst för stekhällar?

Man skulle kunna säga att det finns två olika typer av stekhällar om man ser till materialet; stekhällar av varmvalsat stål och stekhällar av gjutjärn. Det finns för- och nackdelar med de båda. Det första alternativet, stekhällar av varmvalsat stål, är det absolut vanligaste. Detta är även det material som Muurikka tillverkar sina stekhällar av.

Fördelen med just varmvalsat stål är att det är ett material som värms upp snabbt, som fördelar värmen bra och som ser till att din mat inte bränner fast. Samtidigt är det ett material som upplevs som gediget och tåligt utan att det är svårt eller tungt att flytta runt. De är med andra ord smidiga att hantera och ger bra resultat.

Kollar man istället på stekhällar av gjutjärn så finns det såklart även fördelar där. Den främsta fördelen med gjutjärn är att du kan känna dig trygg med att din stekhäll kommer stå kvar stadigt på sin plats i alla lägen. Det är även ett material som tål väldigt mycket, som håller länge och som bevarar värmen under en lång tid. De är dock väldigt tunga.

Vilken värmekälla ska jag använda?

Den värmekälla som rekommenderas till en stekhäll är en tillhörande gasbrännare. Som du kan se om du läser igenom vårt bäst i test ovan så medföljer det ibland tillhörande gasolbrännare då du köper en stekhäll från Muurikka, något som är väldigt smidigt.

Att just gasbrännare anses vara det bästa alternativet beror främst på att det är en värmekälla som snabbt och effektivt ger rikligt med värme, vilket då innebär att du redan efter ett par minuter kan tillaga dina råvaror. Med en gasbrännare är det även väldigt enkelt att justera värmen efter behov.

Det du dock måste komma ihåg är att du till din gasbrännare även behöver en gasolflaska, en regulator och en slang. Detta säljs dock ofta i färdiga set. Känner du inte för att investera i vare sig gasbrännare eller nödvändiga tillbehör kan du självklart använda din stekhäll av varmvalsat stål direkt över den öppna elden, eller direkt på grillen.

Tips hur man steker maten bäst med en Muurikka

Om du har investerat i en stekhäll från Muurikka har vi bara en sak att säga till dig; grattis! Muurikkas stekhällar är nämligen på fantastiska på många sätt och vis. De är dessutom väldigt enkla och trygga att använda i alla situationer, det oavsett kunskap och erfarenhet.

Om du däremot vill vara säker på att användningen och matlagningen blir så bra som möjligt finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Det båda innan du använder sin stekhäll för första gången, när du ska tillaga maten och efter användning.

Innan första användning

Innan du ska använda din stekhäll för första gången rekommenderas det att du ”bränner in” din stekhäll. Det innebär i klarare termer att du ska både tvätta stekytan och behandla den med ett visst fett. Detta är något man gör då en stekhäll i varmvalsat stål ska bli bättre och bättre för varje användning då den patineras och mörknar.Så går du tillväga för att bränna in din stekhäll inför första användningen:

 1. Se till att torka av din stekhäll ordentligt med en fuktig trasa
 2. Applicera sen ett tunt lager fett som du gnider in hela ytan med. Här kan du antingen använda vanlig matolja eller applicera ett specifikt stekfett.
 3. Sätt igång din värmekälla och värm upp stekhällen på högsta möjliga värme. Låt den stå så i 5-10 minuter. Det är i detta läge som hällen kommer att mörkna och möjligtvis även ryka en del.
 4. Efter 5-10 minuter låter du din stekhäll svalna.
 5. Torka sen av ytan igen med en fuktig trasa eller med hushållspapper.
 6. Gnid in hällen med ett jämnt, tunt lager av fett. Sen är inbränningen färdig.

Tips vid användning

När du väl förberett din stekhäll är det fritt fram att använda den som du vill. Här är det som sagt bara din fantasi som sätter stopp för vad du kan tillaga och skapa! Om du vill få lite tips på hur du går tillväga för att få ut det mesta av din stekhäll, och för att använda den på bästa sätt, kommer vi med ett par nedan.Ett av våra första tips är att du ser till att använda hela stekytan. I och med att din stekhäll är formad som en skål kan du utnyttja egenskapen om att värmen är mer intensiv i mitten av hällen, och mer avtagande på kanterna.

Det innebär alltså att du kan steka dina råvaror i mitten av hällen till en början för att få yta och färg, för att sen flytta ut dem till kanterna för att låta dem tillagas inuti. Sen kan du upprepa processen med andra råvaror utan att något bränns vid eller tillagas för hårt. Då kan du även dra nytta av den indirekta värmen.

Beroende på vilken typ av råvara eller maträtt du ska tillaga kan det vara nödvändigt att tillsätta lite fett. Trots att varmvalsat stål minskar risken för att maten bränner fett bör du se din stekhäll som en stekpanna – det kan behövas extra fett ändå. Var även med och rör runt i maten och flytta på råvarorna då och då.Vi vill även tipsa dig om att du vågar tänka fritt och utanför boxen för att du ska få maximal användning av din stekhäll. Den kan absolut inte bara användas för att steka olika råvaror, utan dess skålform gör att den funkar minst lika bra för att woka, koka och fritera. Så länge du har bra fett, tillräckligt med vätska och kan kontrollera värmen är det mesta möjligt.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general