Bäst i test

Markduk & fiberduk – Bäst i test

Test av markduk & fiberduk vilken är vinnaren? – 2022

En markduk är något som kan komma till stor användning då du vill separera olika lager av material vid ett byggarbete, för att i sin tur undvika sättningar. Dessa kan t.ex användas vid dränering, plattsättning och filtrering, men kan även agera skydd och material för stabilisering.

En variant av markduk, det vill säga en markduk i geotextil, är fiberduk. Tack vare produktens uppbyggnad förhindrar du att finkorniga material tränger sig igenom och förstör grunden du lagt. Samtidigt är detta en duk som släpper igenom vatten och fukt. Helt klart ett bra komplement inför nästa markarbete.

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är skillnaden mellan markduk och fiberduk?

Som vi precis var inne på är en fiberduk, i vissa fall även kallad geotextilduk, en form av markduk. Dessa olika typer av markdukar har olika egenskaper och funktioner och fyller därmed olika syften. De båda använder man du man ska anlägga marken på en plats och vill få stadiga, hållbara bärlager som inte kan sjunka ner.

Så vad är då skillnaden? Kort förklarat är markduk själva produkten, medan fiberduk är en specifikt sort. En markduk är en duk som möjliggör för dig att separera de olika lagren av material som ska läggas när du gör någon form av konstruktion eller markarbete. En duk i fiber, till exempel i geotextil, är specifikt anpassad för att användas när du ska genomföra en viss typ av arbete, så som dränering.

Vilken markduk passar bra mot ogräs?

Det som är viktigt att tänka på när du ska köpa en markduk är att de inte bara kommer i olika varianter och av olika material. Utan olika markdukar har även olika bärighetsgrad, det vill säga hur mycket duken klarar av. För dig som vill använda duken till att hålla borta ogräs är det markdukar av bärighetsklass tre som rekommenderas.

Detta är nämligen den modell som används för att motverka ogräset från att växa igenom jorden eller marken du lagt. Detta är väldigt praktiskt då du ska genomföra ett markarbete på en tomt där du ska lägga t.ex jord eller grus. Där vill du ju inte att ogräset ska växa emellan, och då kan man alltså preppa med en markduk.

Användning av markduk och fiberduk

Det finns rätt många användningsområden för både markduk och fiberduk. Detta beror på att det är en mångsidig produkt som du kan använda på flera olika sätt beroende på behov. Använder man duken på rätt sätt finns det mycket som talar för att ditt arbete kommer att både bli stadigare, jämnare, tryggare och mer hållbart.

För att göra det hela lite tydligare skulle man kunna säga att det främsta användningsområdet för markduk är att separera olika material vid markarbete. Beroende på markdukens bärighet kommer skyddet mot sättningar att variera. Här är frågan om vilket material din grund är av, till exempel grus eller jord, avgörande för resultatet.

Vilken markduk under makadam?

Har du planerat att göra en grusuppfart, en stengång eller ett lite större område med grus? Är du specifikt inne på att välja just makadam som din sten finns det en viss typ av markduk som gör sig bäst. Det främsta du bör tänka på här är att välja en markduk som är bra när det kommer till att släppa igenom vatten. Annars finns det en risk för att det samlas vatten och blir fuktigt i detta bärlager.

En sådan variant av markduk är oftast den som kallas för fiberduk – dessa är nämligen extra bra när det kommer till att ventilera och dränera, vilket i sin tur bidrar till att marken och de olika lagren hålls torra. Har du lagt makadam på till exempel jorden, grus eller sand kommer fiberduken se till att stenarna hålls torra och rena utan risk för att de beblandas med den mer finkorniga grunden.

Markduk finns i fem olika klasser:

Som vi tidigare varit inne på finns det olika typer av markdukar, närmare bestämt 5 olika klasser. Dessa hjälper olika bra för olika markarbeten:

Markduk n1

Markduk n1 är den lägsta av alla bärighetsklasser. Det innebär att denna variant gör sig bäst för projekt som innefattar filtrering av material eller dränering. Det är vanligt att denna markduk används vid arbeten runt huset och vid arbeten i trädgården. Dessa kan du ofta hitta till rätt låga priser.

Markduk n2

Bärighetsklassen för markduk n2 är något högre än hos markduk n1. Det innebär att denna gör sig bra för något mer krävande arbeten, så som vid grundarbeten, vägbygge och för att hålla borta ogräs från stenläggning (max 100m). Precis som n1 är denna vanlig vid arbeten rumt huset och vid arbeten i trädgården.

Markduk n3

Denna markduk rekommenderas också att använda då du ska genomföra ett projekt i form av ett vägbygge eller då du vill separera ogräs från din mark och olika lager, men det då du behöver lägga stenar som är mellan 100-200mm.

Markduk n4

Här är bärigheten rätt hög, vilket innebär att denna markduk medger ett stadigt bärlager som gör att den mark och de lager du har runt huset eller under vägen håller bra. Markduk n4 krävs om du ska placera stenar som är större än 200mm.

Markduk n5

Sist men inte minst har vi markduk n5 som är den klass med högst bärighet. Behöver du genomföra ett projekt som är väldigt omfattande, där du alltså ställer höga krav på att markduken ska separera dina olika bärlager, måste denna duk användas. Här kan frågan om pris vara något högre än vanligt.

Markduk på betongplattor

Om du har planerat att genomföra ett projekt där göra en grundläggning med betongplattor rekommenderas att du använder markduk n1 eller n2. Detta då dessa markdukar är som bäst gjorda när det kommer till att bära stenen, separera materialet från andra lager, samt för dränering.

Skydda gräsmattan med markduk

Väldigt många väljer att placera en markduk över sin gräsmatta för att skydda den om man vid ett markarbete behöver lägga grus, jord eller schakt på den. Placerar man duken, närmare bestämt en fiberduk, över gräset kommer det att skyddas och hålla sig levande i upp till 1-2 veckor trots att det är täckt av andra tyngre material. Förslagsvis använder du fiberduk n1 eller de med liknande bärighet.

Detta är inte bara fördelaktigt då det gör att gräset håller sig levande. Utan fiberduken är även bra då du inte vill att varken gräset eller marken under inte ska sjunka ner så mycket. Fiberduken släpper igenom vatten och ser därmed också till att bevattning och dränering sker på bästa sätt utan risk för att dina lager blandas. Det är även lättare att se var gräset ligger om du avgränsar materialen med markduken.

Hur lägger man markduk

Att lägga markdukar är inte alls svårt. Det enda som krävs är att du köper den markduk som passar för arbetet, följt av att du rullar ut den så att den täcker hela ytan som ska separeras. Är duken inte tillräckligt stor så att den täcker hela området kan du alltid välja att köpa till ytterligare en fiberduk som du sen skarvar med den andra.

Viktigt här är att du lägger dukarna så att de skarvar varandra med goda marginaler, alltså att du överlappar ordentligt. Räkna med en överlappning på ca 15% – köp alltså 15% mer markduk än vad du egentligen behöver om du ska skarva.

Varför använda markduk?

Det finns många fördelar med att använda en markduk. Den främsta fördelen är att du med markduk eller fiberduk kan separera de olika material som du ska lägga vid ett konstruktionsarbete, så som ett vägbygge, vid arbeten i trädgården eller då du ska dränera mark. Denna separation medför att dina olika bärlager inte riskerar att sjunka ihop, vilket är avgörande för byggets stadga och hållbarhet.

Andra anledningar till att man ska använda markduk är att den hjälper dig att skydda konstruktionen eller det material du byggt med, samt att markduken ser till att ogräs inte kan tränga igenom och förstöra. I och med att det finns så många olika typer av markdukar på marknaden kan du hitta en variant som passar vid alla olika markarbeten.

Vilken markduk under altan?

Ska du bygga en altan? Då är det viktigt att du gör ett ordentligt för- och grundarbete som ser till att ditt projekt både blir stabilt, snyggt och hållbart. I detta förarbete är det bland annat inräknat att du gräver bort jorden, tar bort stenar och rensar bort ogräs, samt att du lägger en markduk.

När du väl har markerat det område du ska bygga altanen på börjar du alltså med detta, så att din mark är hel, jämn, ren och redo för att byggas på. Fyll sen på med ett lager av grus och jämna ut det. Lägg sen markduken på området – välj en markduk som är så heltäckande som möjligt. I och med att markdukens främsta uppgift är att hålla borta ogräs är markduk n1 eller n2 att föredra.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general