Bäst i test

Kompressor bäst i test – Topp 3 bästa

Test av tre kompressor vilken är vinnaren? – 2022

För inbitna hemmafixare är en kompressor ett måste i hemmet. Med tryckluft kan du driva mängder av verktyg, från borrmaskiner till färgsprutor. Valen är nästan oändliga om du väljer rätt luftkompressor, med ett smörgåsbord av olika alternativ. 

Många väljer att förvara sin kompressor i garaget eller källaren – men en hel del modeller kan även användas utomhus. I vårt test tar vi pulsen på trycket hos din framtida kompressor, utifrån våra egna åsikter, såväl som andras röster.

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

METABO Basic 250-24 W OF – Bäst i test

Fördelar
 • Höga betyg på Proffsmagasinet.se
 • Högt rankad hos PriceRunner.se
 • Höga betyg på MediaMarkt.se
 • Ger snabbt högt lufttryck
 • Oerhört prisvärd
Nackdelar
 • Kan låta en del

Produktrecension

En kompressor förknippas ofta med stora maskiner – men METABO Basic 250-24 W OF väger endast 24 kilo. Dessutom går den att rulla på två stadiga och gummibelagda hjul, vilket gör förflyttningar mycket enkla.

Det är bara en av anledningarna till att denna kompressor rankas på första plats bland marknadens alla kompressorer på PriceRunner.se, samt fått skyhöga betyg av kunder på E-handeln Proffsmagasinet.se.Vi stämmer in i hyllningskören och ska nu berätta varför i vårt test av denna populära kompressor. 

En oljefri luftkompressor

METABO Basic 250-24 W OF drivs helt utan olja, vilket både gör den lättare och minskar underhållet. För hemmafixare som oss på PriceAdvisor är denna egenskap oumbärlig, då alla ens övriga projekt redan tar mycket tid.

Denna kompressor har en lufttank på 24 liter, något som gör den smidig och lätthanterlig, perfekt att ha innanför hemmets tröskel. Max tryck nås redan efter mindre än två minuter, mycket konkurrenskraftigt i detta segment.

Kallstarts-prestandan är väldigt stark beroende på att kompressorn är utrustad med tryckbrytare och avlastningsventil. 

En kompressor gör hemmet till din egen lilla verkstad

Med ett kompressortryck på 8 bar får du liv i mängder av olika verktyg, som ger dig möjligheten att etablera en egen liten verkstad i hemmiljön.

Det är förstås mångas dröm och om du delar den som oss, låter nog vinkelslip, skruvdragare, borrmaskiner, däcktrycks-mätning, färgsprutpistol och luftsabre som ljuv musik – för att bara nämna några exempel. 

Stort användningsområde

Denna luftkompressor har en insugningskraft på 220 liter i minuten, medan påfyllningskapaciteten ligger på 120 liter i minuten, lämnade fältet öppet för en mycket varierad arsenal av verktyg.

Med dess inbyggda överbelastningsskydd minskar även risken för att din kompressor överhettas, ett stort plus eftersom livslängden därmed ökar. METABO Basic 250-24 W OF drivs med sladd, vilket gör att den alltid får en jämn och stabil energitillförsel, något som gör att verktygen alltid kan prestera på topp. 

Funktionell design

METABO Basic 250-24 W OF ger ett stabilt och robust intryck, typiskt tyskt om du frågar oss. METABO är nämligen en tysk fabrikant och märkets karakteristiska gröna färg har verkligen en proffsig attityd. 

Få nackdelar

Att hitta några brister hos METABO Basic 250-24 W OF är svårt, särskilt i förhållande till pris. Kunder på Proffsmagasinet.se ger just värdet för pengarna hela 4,8 av 5 i betyg, vilket talar sitt tydliga språk.En och annan tycker dock att tanken är lite för liten, medan en kund på Bauhaus menar att denna kompressor låter lite mycket.

Specifikationer:
·    Vikt: 24 kg
·    Maxtryck: 8 bar
·    Lufttank: 24 liter
·    Kabellängd: 1,5 m
·    Insugningskapacitet: 220 l/min
·    Påfyllningskapacitet: 120 l/min

Summering

8.8Omdöme
METABO Basic 250-24 W OF – Bäst i test – Hög prestanda, prisvärd & flexibel

När hög kvalitet kombineras med ett mycket konkurrenskraftigt pris, får du alltid höga betyg på PriceAdvisor. Så är också fallet med METABO Basic 250-24 W OF, en luftkompressor som kombinerar användarvänlighet med hög prestanda.

Med denna kompressor bereder du vägen för din egen lilla verkstad, men tänk på att den kan låta lite grann – något att se upp för om du tänkt ha den i sovrummet, vilket vi på PriceAdvisor funderar på (skämt åsido).


2

MAKITA DMP180Z – Budget valet

Fördelar
 • Höga betyg på Proffsmagasinet.se
 • Högst rankad på PriceRunner.se
 • Höga betyg på Duab
 • Liten och nätt
Nackdelar
 • Levereras utan laddare och batteri

Produktrecension

MAKITA DMP180Z är en liten batteridriven luftpump – en kompressor i miniatyr, helt enkelt. Den passar därför utmärkt för enklare uppgifter i anslutning till hemmet, såsom att pumpa bollar, uppblåsbara madrasser och leksaker.

Den är rankad som tredje bästa kompressor på PriceRunner.se, vilket är fantastiskt för en så smidig och lättmanövrerad maskin. 

En kompressor för familjen

Det är en kompressor som är perfekt för dig som föräldrar, då du slipper att svettas under solen med den besvärliga manuella pumpen. En ack så vanlig syn på många lantställen landet över. Kanske hinner barnen tröttna innan den uppblåsbara prylen kommit på plats. 

Slutar pumpa automatiskt

Denna luftkompressor har belyst display där du väljer ditt önskade tryck. MAKITA DMP180Z slutar automatiskt att pumpa när ditt förvalda tryck har uppnåtts. 

Flera kunder på Proffsmagasinet.se lyfter fram möjligheten att pumpa bildäck – en fantastisk funktion oavsett om du bor på landsbygden eller i stan. ”Perfekt att ha i bilen”, skriver exempelvis en av alla nöjda kunder: 4,7 av 5 i betyg säger väl egentligen det mesta. 

Om du som oss ofta drar dig från att åka till macken endast för att pumpa däck, har du med denna lilla luftkompressor ett utmärkt alternativ. Särskilt eftersom den drivs med batteri. 

Bra tryck för pengarna

MAKITA DMP180Z är utrustad med en motor på 18 volt som ger ett maxtryck på hela 8,3 bar, vilket faktiskt är något mer än vad vinnaren av detta test, METABO Basic 250-24 W OF, mäktar med. Eftersom MAKITA DMP180Z är batteridriven är kapaciteten dock inte lika hög, av naturliga skäl. 

Perfekt med luftkompressor på campingen

Om gillar att campa blir du garanterat en av de mest populära gästerna på campingplatsen med en portabel luftkompressor. Hur vanligt är det inte att du behöver pumpa däcken vid långa resor med tungt bagage, eller har medtagna cyklar som också behöver fyllas med luft med jämna mellanrum. 

Om du inte själv behöver den i stunden, så är det säkerligen någon annan som har behov av den. Dessutom har MAKITA DMP180Z inbyggd LED-belysning för pumpning i mörker. Dess slang är 65 centimeter, vilket kanske låter kort, men räcker för väldigt många sysslor. Den levereras med de vanligaste förekommande adaptrarna för diverse munstycken.

En kompressor med få nackdelar

Eftersom MAKITA DMP180Z ofta kostar kring tusenlappen, är det svår att hitta några brister värda att tala om, sett till priset. Att tänka på är dock att den levereras utan batteri och laddare.Om du har tänkt att slå till direkt inför en stundande semester, bör du lägga ytterligare en beställning på laddare och batteri redan nu.

Specifikationer:
·    Spänning: 18 volt
·    Max tryck: 8,3 bar
·    Vikt: 1,8 kg med standardbatteri
·    Slanglängd: 65 cm
·    Maximalt flöde: 12 liter i minuten
·    Mått: 266 x 80 x 174 mm

Summering

8Omdöme
MAKITA DMP180Z – Premium valet – Extremt prisvärd, enkel & användbar

MAKITA DMP180Z kombinerar prisvärdhet med funktion, något som alltid ger höga betyg hos oss på PriceAdvisor. Den är perfekt i hemmet såväl som på campingen, om du behöver pumpa bildäck, madrasser eller olika typer av leksaker.

Kom bara ihåg att den levereras utan laddare och batteri, en trist överraskning om du precis är på gång att ta semester.


3

AERFAST AC10304 – Premium valet

Fördelar
 • Höga betyg på Proffsmagasinet.se
 • Höga betyg på Bauhaus.se
 • Extremt tyst
 • Hög prestanda
Nackdelar
 • Något liten tank för större verktyg

Produktrecension

AERFAST AC10304 är en kompakt och behändig kompressor, som trots sin lilla storlek genererar hög prestanda. Den kommer först på tjugonde plats i PriceRunners ranking över kompressorer, men vi på PriceAdvisor tycker att den förtjänar en högre placering. Och anledningarna är många. 

En extremt tyst luftkompressor

Otaliga kunder vittnar om hur tyst AERFAST AC10304 arbetar. En nöjd konsument på Proffsmagasinet.se tror exempelvis inte sina öron, hur tyst den är, medan en annan person beskriver den som ”otroligt tyst”, och att du utan problem kan arbeta precis bredvid den.

Rent tekniskt är ljudet reducerat till en nivå på högst 60 dB – något som knäpper de allra flesta konkurrenterna på näsan. Ljudnivån är naturligtvis avgörande om du har tänkt förvara din kompressor i hemmiljö, där oljud knappast välkomnas varken av dig själv eller din omgivning.

Hemmafixande är inte alltid helt populärt bland partners, något vi på PriceAdvisor är hyfsat medvetna om – minst sagt. 

Lätt att transportera

Denna kompressor har ett maxtryck på hela 9 bar och ger grymma 103 liter i minuten, vilket är mer än nog för många roliga och användbara verktyg. Vad sägs om en luftdriven dyckertpistol, spikpistol, blåspistol? – för att bara nämna några exempel.Att reglera trycket är enkelt på framsidan, där du anpassar din kompressor efter ändamål och verktyg. 

Lämpar sig för små och användbara verktyg

AERFAST AC10304 är alltså bäst lämpad för små och smidiga verktyg, som fortfarande kan göra stor nytta i hemmet eller i verkstaden. Denna kompressor har dessutom skyddande ram och synliga manometrar, ett stort plus. 

Eftersom den även är försedd med ett vadderat handtag och endast väger drygt 17 kilo, är den lätt att bära. Storleken tillåter dig till och med att förvara den i garderoben – något som vi på PriceAdvisor verkligen uppskattar.

Lite dyrare luftkompressor – men fortfarande prisvärd

AERFAST AC10304 kostar ett par tusenlappar mer än konkurrenterna i vårt test, men att döma av betyg från tusentals kunder på diverse E-handlar, är den fortfarande mycket prisvärd. Därför är den vårt självklara premiumval, eftersom du får extremt hög kvalitet till ett rimligt pris.

AERFAST är faktiskt ett svenskt varumärke som grundades år 1980. Att köpa från en svensk tillverkare kan innebära en trygghet för många. Särskilt eftersom det finns många återförsäljare med tillbehör och reservdelar på hemmaplan. 

Få nackdelar med extern tank

Vi på PriceAdvisor har knappt kunnat identifiera några uppenbara brister hos denna högpresterande luftkompressor. Om du är beredd att lägga ett par tusenlappar extra är den utan tvekan bästa kompressor i vårt test. 

Några kunder på nätet har dock anmärkt på den relativt begränsade tanken. En konsument på Bauhaus.se rekommenderar till exempel att du införskaffar en extern tank, för drift av större maskiner och mer omfattande arbeten, som konsumerar mer luft.

Specifikationer:
·    Max tryck: 9 bar
·    Vikt: 17,1 kg
·    Luftmängd: 103 liter i minuten
·    Volym: 4 liter
·    Ljudnivå: 60 dB
·    Spänning: 230 volt

Summering

7.4Omdöme
AERFAST AC10304 – Premium valet – Liten och kompakt, användbar med hög prestanda

För att vara ett premiumval är denna luftkompressor mycket prisvärd. Prestandan är också hög, med ett maxtryck på hela 9 bar – mer än nog för mängder av roliga och användbara verktyg.

Dessutom är den extremt tyst – något som flera kunder vittnar om – och passar därför utmärkt att förvara i hemmet. Den är också lätt att bära med dess handtag och vikt på endast 17 kilo.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en kompressor?

För en hemmafixare kan en kompressor sägas vara hjärtat i ens lilla verkstad. Den har ingen praktisk funktion i sig själv, men kan ge liv åt mängder av olika användbara verktyg – som ett hjärta pumpar ut blod till dina kroppsdelar, för att använda en något klyschig metafor. 

En luftkompressor driver verktygen med hjälp av komprimerad luft. Mindre verkstäder såväl som större industrier använder ofta tryckluft för att driva handverktyg av olika slag, eller för att manövrera maskiner.

För att det ska vara möjligt krävs en kompressor som trycksätter luften. En kompressor är också utmärkt för enklare sysslor, såsom att pumpa bildäck, cykeldäck, madrasser, uppblåsbara pooler, med mera.

Bensin eller el kompressor

Luftkompressorer kan delas upp i två huvudkategorier: dels kompressorer som drivs med bensin, dels kompressorer som är eldrivna. Bensindrivna kompressorer ger vanligtvis mer kraft än sina elektriska motsvarigheter, eftersom bensinförbränningen har den egenskapen.

Motorerna är dock större och dessa typer av kompressorer är därför sällan anpassade för hemmiljön. De behöver dock inte kopplas till något eluttag, något som gör att de med fördel används inom industrin. 

Eldrivna luftkompressorer får sin ström antingen via batteri, som är fallet med MAKITA DMP180Z, eller sladd, som gäller för METABO Basic 250-24 W OF. Denna typ av kompressor är mindre och ofta lätta att förflytta, vilket gör de väldigt populära bland hemmafixare och hantverkare.

De är också tystare än kompressorer som drivs med bensin, ett stort plus om du inte vill göra din omgivning tokig på grund av oljud. Således håller de även en lägre prestanda, samtidigt som de utan problem kan driva mängder av verktyg i anslutning till hemmet. 

Vilken storlek på en luftkompressor behöver jag?

Med storlek avses ofta tanken på din luftkompressor. Dess kapacitet indikerar hur lång tid kompressorn kan vara igång utan att behöva stängas ner för att återigen få upp trycket.

Vid köp av en kompressor bör den ha en luftmängd som överstiger kravet för dina verktyg, men här räcker det med ett tiotal procent.Detta för att din kompressor ska slippa att ligga på max, något som naturligtvis sliter på alla maskiner. Att välja rätt storlek på en luftkompressor är det allra svåraste valet när det kommer till köp av kompressorer.

Vilka behov som framtiden för med sig är svårt att förutse och likaså verktygen som svarar mot nya utmaningar och projekt. Vi har tagit del av flera missnöjda kunder, som antingen tycker att deras nya kompressor har för liten tank, eller att den stora modellen låter för mycket – så välj din kompressor med omsorg. 

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 2

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general