Bäst i test

Kompostkvarn – Bäst i test

Test av tre kompostkvarnar vilken är vinnaren? – 2022

Får du ofta en stor hög av grenar, löv, kottar, blommor och annat organiskt avfall som bara ligger och skräpar? Då kan en kompostkvarn vara den bästa investeringen för dig! Med en kompostkvarn kan du smidigt och enkelt få bort dessa högar samtidigt som du tar tillvara på materialet.

Då slipper då köra det till tippen eller elda upp det, och kan istället använda materialet till din brasa eller rabatten. Nedan tipsar vi om de bästa kompostkvarnarna så att du kan hitta en favorit.

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Bosch AXT 25 TC – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos test.de
 • Högt testbetyg hos tidningen Gördetsjälv.se
 • Högt kundbetyg hos Bauhaus
 • Mycket kraftfull kompostkvarn som kan hantera alla material 
 • Enkel och trygg att använda med tillhörande uppsamlare
Nackdelar
 • Dyr
 • Inte den snabbaste på marknaden
 • Uppsamlaren måste sitta på för användning

Produktrecension

Här har vi för många en självklar vinnare när det kommer till bästa kompostkvarn. Att just denna blivit så populär och omtalad beror på att Bosch AXT 25 TC är en riktigt rejäl maskin som gör vad som utlovas, och lite till.

Den arbetar mycket effektivt och klarar av att mala ner de flesta grenar, rötter och blad, samtidigt som förvånansvärt tyst och väldigt enkel att såväl använda som hantera. Det är med andra ord en kompostkvarn som gör det du önskar.

Trots att den kanske inte är den snabbaste på marknaden jobbar den effektivt och underlättar ditt trädgårdsunderhåll.

Höga betyg från användare och återförsäljare 

En av de främsta anledningarna till att vi valde denna kompostkvarn som vår bäst i test vinnare beror till stor del på att den fått mycket högt betyg av såväl användare som experter och återförsäljare.

Den har bland annat utsetts som testvinnare av tidningen test.de, samt fått högt testbetyg av tidningen Gördetsjälv.se. Hos återförsäljare som Bauhaus är detta en toppsäljare. Det finns med andra ord mycket som talar för att användarna av denna kompostkvarn är nöjda.

Maskinen som gör vad den lovar 

Som tidigare nämnt är detta också en maskin du kan lita på – den gör helt klart det den utlovar, och till och med lite till. Det innebär alltså att den, som återförsäljarna uttalar det, erbjuder dig att mala upp till 4,5 cm tjocka grenar. Trots det upplevs den som kompakt och enkel att använda.

Den klarar även av att hantera blöta grenar och blad, vilket verkligen underlättar. Här är den starka motorn på 2500W, samt det innovativa finfördelnings-systemet avgörande. Oavsett vad just du har för organiskt avfall i din trädgård kommer denna kompostkvarn göra jobbet du önskar.

Önskar du mata i mer material samtidigt kan du ta av tratten för större tillfart. Detta är dock upp till dig. Något som kan dra ner maskinens effektivitet något är att det kan gå lite långsamt ibland. Annars rullar det på mycket bra.

Tystgående och generös uppsamlare

En annan sak som är mycket uppskattat med denna kvarn, och som även förvånade oss rätt mycket, är att den är utformad för att vara extra tyst. Och det är den verkligen. Trots en otrolig kraft och stark motor upplevs den som väldigt diskret och behaglig att använda.

Tack vare den uppsamlare som finns placerad under maskinen slipper du också ta hand om allt malt avfall själv. Utan istället samlas det i den 53L stora uppsamlingen så att du enkelt kan ta hand om ditt finfördelade material. Med den automatiska självindragen blir det lite extra smidigt, samtidigt som skyddsfunktionen gör det lite säkrare.

Specifikationer:
Motoreffekt: 2500W
Grenkapacitet (max): 4,5 cm 
Materialkapacitet (max): 230 kg/h
Skärhastighet: 41 v/min 
Vikt: 30,5 kg 
Uppsamlare: 53 L

Summering

8.8Omdöme
Kraftig, stabil och lätthanterlig kompostkvarn som klarar det mesta

Kort sagt finns det inte så mycket att klaga på hos denna kompostkvarn. Den klarar av det mesta material, den jobbar effektivt, den är lätt att hantera och så känns den säker.

Samtidigt hjälper den dig att samla upp och fördela allt material så att det blir enklare för dig. Den har även automatisk självindragning. En mycket bra investering som kan göra nytta länge! Det enda negativa är att den kostar en slant.


2

Bosch AXT 22 D – Budgetvalet

Fördelar
 • Bra kundbetyg från Clas Ohlson
 • Topp rankad hos Pricerunner
 • Håller hög kvalité och erbjuder många smarta funktioner trots sitt pris
 • Kompakt design med smidig uppsamlare som underlättar arbetet
Nackdelar
 • Bitarna kan fastna om de bara är lite för stora
 • Jobbar inte överdrivet snabbt och kan spotta ut ojämna bitar
 • Något mer ljudlig än vad man kan tro

Produktrecension

För dig som är på jakt efter en rätt billig och kompakt kompostkvarn med ett flertal smarta funktioner kan vi tipsa om vår budgetvinnare från Bosch. Precis som vår bäst i test vinnare är detta en mycket kraftfull maskin som håller hög kvalité och som hjälper dig att ta hand om och hålla undan i din trädgård.

Denna är också tystgående, har en självindragande egenskap och kan hantera rätt mycket, samtidigt som finfördelningen är kraftig. Det är inte den snabbaste på marknaden, men den funkar absolut bra. Inte minst i förhållande till dess pris. Vi förstår att den fått så högt betyg online.

Kvalitativ kompostkvarn i kompakt design 

En av de främsta anledningarna till att denna kompostkvarn kommit att bli en favorit hos så många beror inte bara på att den är rätt billig. Utan dess höga betyg och goda recensioner grundar sig även på att den kommer i en rätt kompakt design. Den är faktiskt hela 30% mindre än andra modeller.

Det innebär att den kan placeras även i lite mindre trädgårdar eller på mindre ytor, det utan att den själv tar upp hela platsen. Dess kompakta design gör också att den är något mer lätthanterlig och inte syns lika mycket, samt att den är smidig att förvara – utan dess tratt blir den bara 67cm. Trots detta är kvalitén riktigt hög.

Effektiv motor som jobbar bra

Något som förvånar många är hur pass bra den här kompostkvarnen arbetar, det trots att den både är kompakt och tyst. Tack vare en kraftig motor på 2200W, samt ett kvalitativt finfördelningssystem kan den hantera kvistar och material på upp till 3,8 cm i diameter. Så länge du håller dig till detta mått (max) rullar malningen på utan problem.

Det är rätt bra. Den kan dock bara hantera 170 kg/ h vilket inte är så snabbt. Annars gör den ett bra jobb och kan hantera det mesta. Perfekt då du vill få lite material till brasan eller rabatten. Att den kan jobba tyst, även då den arbetar bra, beror på dess utformning. Arbetsmiljön blir därmed behaglig för alla. Det är dock inte den mest tysta på marknaden.

Hög säkerhet och smidig hantering

Sist men inte minst är detta en kompostkvarn som är utformad för att vara både lätthanterlig, smidig och säker att använda. Detta tack vare en avskärmad vals, en skyddsfunktion och en uppsamlare på 53L. Din finfördelning av materialet kommer gå på ett kick. Vid behov kan tratten tas av. Vi är mycket nöjda och anser utan tvekan att detta är det bästa budgetvalet.

Specifikationer:
Motoreffekt: 2200W
Grenkapacitet (max): 3,8 cm 
Materialkapacitet (max): 170 kg/h
Skärhastighet: 41 v/min 
Vikt: 31,3 kg 
Uppsamlare: 53 L

Summering

8.3Omdöme
Prisvärd, kompakt kompostkvarn med smarta funktioner

Det finns inte mycket som vi skulle vilja ändra på hos denna kompostkvarn, framförallt inte i förhållande till dess pris. Det enda negativa är att den inte är överdrivet snabb, samt att den kan ge något ojämna bitar ibland. Annars jobbar den mycket bra.

För dess pris känns den förvånansvärt stadig och rejäl, samtidigt som den ändå klarar rätt stora grenar. Den har en kompakt design som underlättar hantering, och så är det enkelt med uppsamlaren. Rätt tyst är den också.


3

Makita UD2500 – Premiumvalet

Fördelar
 • 4,7/5 i kundbetyg hos proffsmagasinet.se
 • Högt testbetyg hos tidningen gördetsjälv.se
 • Högt kundbetyg hos Byggahemma.se
 • Gedigen, stabil modell med generös uppsamlare och mångsidig hantering
Nackdelar
 • Något dyr
 • Kan låta en del
 • Uppsamlaren måste fästas för att användning ska vara möjlig

Produktrecension

Makita UD2500 är en kraftfull och effektiv nätdriven kompostkvarn specifikt utformad för smidig hantering av lite tjockare organiska material. Denna maskin kan nämligen hantera en tjocklek på upp till 4,5 cm i diameter. Detta gör den till en stor favorit bland många användare. Här får du dock även en otroligt generöst uppsamlare på 67L.

Med andra ord blev vi inte förvånade när vi fick se hur goda betyg denna maskin faktiskt fått. Utöver att den fått mycket höga kundbetyg hos återförsäljare som Proffsmagainset, Bygghemma och liknande har den även fått högt testbetyg av tidningen Gördetsjälv.se. Det säger en del. Helt klart bästa premiumvalet i detta kompostkvarn test.

Riktigt kraftpaket som kan hantera allt

En av de främsta fördelarna är just att den här kompostkvarnen är så himla kraftig och robust. Med en effekt på 2500W kan denna nätdrivna maskin ta sig an det mesta som ska malas ned och förvandlas till mindre spån. Arbetet går snabbt och effektivt då den hanterar såväl mindre som större pinnar på upp till 4,5 cm i diameter. Storleken kan justeras efter det som passar.

Enkel och trygg användning

Denna höga effektivitet gör inte bara att denna maskin arbetar effektivt och snabbt för snabbare resultat. Utan dess kraftfulla arbete innebär också att det hela går väldigt enkelt och smidigt för dig som ska sköta allt.

Mata in det i maskinen och se sen hur den slukar allt från grenar och pinnar till rester, löv och kottar. Med en rotations-omkopplare kan du med ett knapptryck växla om maskinens knivar, detta ifall att materialet skulle fastna. På så sätt kan du hjälpa maskinen mala ner det vid behov, vilket även är fördelaktigt för dig. Mycket smidigt.

Generös uppsamlare och smidig hantering 

En annan egenskap som gör denna till ett självklart premium val är att denna kompostkvarn är utformad med en mycket generös uppsamlare på hela 67L. Här kan du alltså mala en hel del material utan att du behöver tömma maskinen. I och med att tömningen är något svår underlättar detta rätt mycket.

Samtidigt ser denna uppsamlare till att du på ett smidigt sätt kan fördela det malda materialet där du önskar. Kombinationen av en kraftfull motor och en praktisk uppsamlare gör det hela mycket funktionellt. Det är dock inte slut där! Makita UD2500 är utformad med bekväma handtag på bägge sidorna, samt robusta hjul som tillsammans underlättar flytt.

Specifikationer:
Motoreffekt: 2500W
Grenkapacitet (max): 4,5 cm 
Skärhastighet: 40 v/min 
Vikt: 27,6 kg 
Uppsamlare: 67 L

Summering

7.4Omdöme
Kompostkvarn av hög kvalité som erbjuder mångsidig användning i alla lägen

Det finns mycket som talar för att denna kompostkvarn kan bli en favorit. Utöver att den arbetar effektivt med dess kraftiga motor är detta också en maskin som erbjuder mångsidig användning – storleken på knivarna kan justeras efter behov, och så kan maskinen flyttas väldigt enkelt.

Det tack vare kompakt design med bra handtag och hjul. Samtidigt känns det tryggt och gediget, inte minst med uppsamlaren. Riktigt bra, och prisvärd.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en kompostkvarn?

För att förklara det väldigt kort och enkelt kan man förklara det som att en kompostkvarn är en trägårdsmaskin som kan användas för att mala ner diverse organiskt material från din trädgård. Detta underlättar ditt trädgårdsarbete och allt underhåll väldigt mycket.

Har du exempelvis röjt ner ett träd, rensat i rabatterna, klippt en buske eller gjort något annat som gjort att du fått en hög av avfall på tomten kan du använda din maskin för att mala ner dessa bitar till mindre sådana. Dessa mindre bitar, som kan bli som flis, är perfekt att använda i brasan eller att lägga på rabatten.

Genom att mala det organiska materialet direkt i din kompostkvarn slipper du också besöka tippen eller elda upp materialet för att få bort det. Istället kan du återanvända naturen på bästa sätt. Så smidigt.

Hur använder man en kompostkvarn?

Det bästa med en kompostkvarn är att det i de allra flesta fall är väldigt enkelt. Det enda som krävs är i princip att du startar igång din maskin, följt av att du matar den med en lagom stor mängd organiskt avfall. Inmatningen och själva malningen sker sen oftast automatiskt så snart du placerat material i inmatningshålet.

Skulle det visa sig att materialet, så som grenar eller pinnar, fastnar i din maskin och inte kan hanteras på rätt sätt finns det oftast en knapp du kan trycka på för att få maskinens inre delar att jobba bakåt. Det gör då att det som fastnat kan släppa, så att du sen kan fortsätta som vanligt. Den jobbar alltså till stor del självgående.

Något du dock måste tänka på är att olika kompostkvarnar har olika stor kapacitet. Det vill säga, olika kompostkvarnar klarar av att hantera olika stora material, samtidigt som de alla jobbar olika snabbt.

Det är alltså nödvändigt att du anpassar vilket material du försöker mata in i din kompost för att undvika att sakerna fastnar eller skapar problem. Detta trots att din kvarn har en knapp som erbjuder dig att vända knivarna eller valsarna åt fel håll för en stund. Annars brukar det funka i princip felfritt och gå väldigt smidigt.

El eller en bensindriven kompostkvarn?

Något som rätt många ställer sig frågan om är om man ska ha en el- eller bensindriven kompostkvarn. Detta val är kanske inte alltid så enkelt som man kan tro, det inte minst då det idag finns för- och nackdelar med båda drivmedlen.

Låt oss förkorta det såhär; en eldriven kompostkvarn kan vara att föredra då du ska använda den för privat bruk, då du vill vara lite mer miljövänlig och då du vill slippa tanka den. Trots att den dras på el så kan den erbjuda rätt bra kraft. Det som dock krävs är att du har möjligheten att dra en hållbar, vädertålig sladd från ett uttag till din maskin.

En bensindriven kompostkvarn kan vara att föredra då du vill ha möjligheten att använda din maskin lite mer intensivt, där du även önskar att den jobbar effektivt och kan hantera det mesta. Har du inte tillgång till el är detta också det alternativ du bör välja. Trots att den måste tankas är de ofta lite mer rejäla.

Behöver man skyddskläder vid användning? 

Många kompostkvarnar är utformade med ett så kallat vals- eller knivskydd – valsarna eller knivarna är avskärmade och kommer alltså skydda dig som användare oavsett hantering och erfarenhet. En del maskiner har även uppsamlare som måste sitta på för att maskinen ska funka. Även dessa ger en del skydd från de farliga delarna.

Med andra ord är riskerna om att du som användare ska råka illa ut redan från början. Däremot kan det alltid vara bra att använda skyddskläder såsom glasögon, handskar och tjockare kläder för att du ska vara helt på den säkra sidan. Det även då du kan riskera att skada dig på det organiska materialet redan innan det stoppas ner i maskinen. Hörselskydd är att rekommendera.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general