Bäst i test

Jordfräs – Bäst i test

Test av tre jordfräsar vilken är vinnaren? – 2022

En jordfräs är det perfekta verktyget för dig som vill ha möjligheten att luckra upp jord med minimal ansträngning. En jordfräs, även kallad kultivator, kan användas för såväl lite mindre som för större arbeten.

För dig som är en hemmafixare är det ett perfekt hjälpmedel då du vill luckra jorden i rabatten, trädgårdslandet eller andra odlingar i din trädgård. Många av de jordfräsar som finns på marknaden kan även användas med olika tillbehör. Hitta din favorit av jordfräs från exempelvis Husqvarna, Honda eller Stiga.

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en jordfräs & hur använder man den?

Kort sagt är en jordfräs en form av kultivator som erbjuder dig att bereda jorden i trädgården inför ett kommande trädgårdsarbete. Maskinen hackar sönder jordklumpar och syresätter jord genom att luckra upp den. Du slipper alltså krävande och smärtsamma handgrävarjobb och kan istället lita fullt ut på din jordfräs.

Oavsett om du ska plantera blommor i rabatten, så frön i trädgårdslandet eller starta igång en odling kan jordfräsen hjälpa dig med arbetet i jorden. Den kan även användas för att fräsa upp din gräsmatta. Jordfräsar kan med andra ord komma till användning vid såväl stora som små jobb.

Beroende på vilken modell av jordfräs du köper kan användningen se något annorlunda ut. Somliga jordfräsar, exempelvis de från Honda, drivs av dig som motor, där du trycker på den för att den ska arbete. Andra modeller, som de från Husqvarna, drivs på av hjul. Vill du anstränga dig så lite som möjligt själv är den modellen att föredra.

Varför behöver man en Jordfräs/Kultivator?

Det finns ingen tvekan om att en jordfräs, eller en kultivator, kan komma till stor användning för dig som gillar att odla och plantera i din trädgård. Oavsett om du ska arbeta i rabatten, trädgårdslandet, odlingen eller ta dig an gräsmattan kommer den att göra grävarjobbet väldigt mycket enklare.

Att fräsa, bearbeta och luckra upp jorden inför det att du ska plantera något kommer också göra att dina odlingar växer sig större och finare. En jordfräs kommer med många fördelar, och det oavsett om det gäller mindre arbeten i din trädgård eller om du ska dra lite tyngre lass.

Vi skulle dock vilja säga att jordfräsar framförallt kommer till stor hjälp när du ska vända, luckra upp och bearbeta jord som är av den lite hårdare typen. Där är nämligen handkraften sällan tillräcklig. I sådana situationer avlastar jordfräsen dig rejält och ser till att alla ytor du önskar förvandlas till riktigt bra trädgårdsland.

Olika typer av en jordfräs

Idag finns det olika varianter av jordfräsar på marknaden. Några av de produkter som är mest populära är jordfräsar från välkända varumärken som Husqvarna, Honda och Stiga. Dock erbjuder alla de märken och butiker som har jordfräsar och liknande trädgårdsmaskiner i sitt sortiment dig att se över olika modeller.

Manuella jordfräsar

En manuell jordfräs är en sådan som du själv måste driva framåt med hjälp av egen kraft. Dessa är trots detta smidiga och behagliga att använda, inte minst tack vare deras handtag.

Jordfräs med drivande hjul

Om du vill använda så minimal ansträngning som möjligt kan vi rekommendera jordfräsar med drivande hjul. Dessa drivs framåt av sig själva och kräver därmed bara att du styr riktningen.

Bakre kontra främre fräspinnar

Beroende på om du väljer en jordfräs med bakre eller främre fräspinnar kommer dess effektivitet att variera. Modeller med bakre fräspinnar är de mest effektiva, och därmed de bästa att använda på tätare jord. De med främre fräspinnar gör sig bäst för mindre trädgårdsjobb. Det finns även modeller som driver både framåt och bakåt – dessa är riktigt bra.

Vilken arbetsbredd har en jordfräs?

Idag kan du hitta jordfräsar med en bred variation på arbetsbredd. Du kan hitta jordfräsar med en bredd på 55-70cm, på 25-40cm, och i princip allt däremellan. Det finns med andra ord en maskin som kan hjälpa dig med ditt trädgårdsarbete oavsett var och hur du önskar genomföra det.

Värt att tänka på är att jordfräsens arbetsbredd är det som avgör var maskinen gör sig bäst. En jordfräs med bredare arbetsbredd jobbar mer effektivt då den tar sig ann större ytor på en gång. Dessa passar bäst till större områden. De modeller med mindre arbetsbredd arbetar något långsammare men är också mer nätta och lätthanterliga på mindre ytor.

När du ska göra ett köp i form av en kultivator gäller det alltså att du funderar över vilken storlek som passar dig och din trädgård bäst. Det finns en mängd riktigt bra produkter att välja mellan idag, det både av olika varumärke, pris och med olika funktioner. Sortera bland utbudet online och hitta din favorit!

Bästa tiden på året för använda en jordfräs?

Det bästa är att använda jordfräsen tidigt under våren, det vill säga innan det att växtligheten tar fart och dina grödor ska börja gro. Tack vare att du med jordfräsen kan förbereda jorden och se till att den är syresatt, genomarbetad och söndersmulad hjälper kommer dina odlingar att få väldigt mycket bättre förutsättningar. Gör du det innan du ska så kommer arbetet verkligen löna sig.

Något som många däremot också tipsar om är att använda jordfräsen lite då och då. Det vill säga, den bör inte bara vara något du använder då du ska förbereda jorden inför planteringen. Utan den kan med fördel även användas när du satt dina växter för att förbättra jorden under tiden de växer. Detta då under våren eller sommaren beroende på vad du odlar.

Kan man hyra en jordfräs?

Om du inte känner att det är värt att göra ett eget köp i form av en jordfräs kan du idag välja att hyra en. Detta kan till exempel vara fördelaktigt då du vill genomföra ett eller ett par arbeten som kräver jordfräsens hjälp, för att sen inte behöva den mer.

Att hyra en jordfräs kan också vara att föredra om du bara är i behov av dess kraft ett par gånger om året, eller om du till exempel köpt en lite mindre variant och vid några tillfällen behöver en med lite bredare mått. Vill du testa på hur det är att använda jordfräsar kan du börja med att hyra en!

Vad kostar det att hyra en jordfräs?

Kostnaden för att hyra en jordfräs kan variera beroende på vilken variant du vill ha tillgång till. De företag som erbjuder denna tjänst, vilka ännu inte är många, tar ofta ett par hundralappar om dagen. Vill du hyra maskinen under en längre period kan de erbjuda lite lägre belopp per vecka eller månad.

Tillbehör du kan tänkas behöva

Som tidigare nämnt kan en jordfräs i vissa fall även användas tillsammans med olika tillbehör. Detta gör att trädgårdsmaskinen helt plötsligt får väldigt många fler användningsområden, vilket ju kan vara väldigt praktiskt. Beroende på vad du vill att din jordfräs ska kunna hjälpa dig med kan det finnas olika tillbehör och redskap som passar bättre.

De vanligaste är dock plog och harv, vilja finns i flera olika varianter, storlekar och konstruktioner. Ett annat praktiskt tillbehör är en kantskärare som hjälper dig att förfina kanterna runt rabatten eller för att skapa raka streck längs stengången. Gör lite research innan du köper din jordfräs för att få en tydlig bild av vad du kan tänkas vara i behov av! Kom ihåg att det finns jordfräsar för alla.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general