Bäst i test

Högtryckstvätt – Bäst i test

Test av tre högtryckstvättar vilken är vinnaren? – 2022

Med en högtryckstvätt i anslutning till hemmet gör du snabbt rent bilen i garaget och får en skinande uppfart – varje dag. Du slipper betala för kostsam biltvätt och kan samtidigt hålla prylar i trädgården fläckfria, helt utan ansträngning. 

Rengöring med högtryckstvätt är både miljövänligt och kostnadseffektivt – något som gör den till en självklarhet för medvetna hemmafixare. Följ med i vårt test där vi tar pulsen på marknadens bästa högtryckstvätt!

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Husqvarna PW 360 – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Byggahus.se 2020
 • Högt testbetyg hos Norska Tek.no
 • Högt kundbetyg hos Byggahemma.se
 • Lång och smidig + stabila hjul för enkel användning
 • Lång hållbarhet
Nackdelar
 • Något tung

Produktrecension

”Har nu använt den vid ett par tillfällen och måste medge att det är riktigt roligt att tvätta med den. Slangvindan håller lätt ordning på slangen. Grymt effektiv och förvånansvärt tyst är den också.”

Så sammanfattar en mycket nöjd kund på Bygghemma.se upplevelsen av Husqvarna PW 360. 

Höga betyg i högtryckstvätt test

Det är inte bara kunderna som hyllar Husqvarna PW 360. Oberoende Bäst-i-test.se rankar den exempelvis som marknadens femte bästa högtryckstvätt – extremt bra för en produkt i budgetsegmentet. 

Anledningen är bland annat dess ergonomiska handtag, med avtryckare som automatiskt justeras efter dina fingrar. 

Högt tryck för borttagning av hårt sittande smuts

Med ett vattentryck på hela 160 bar och 500 liter vatten i timmen, fixar du den allra mest svårjobbade smutsen i hemmiljön eller på lantstället – tja, var helst det finns tillgång till kranvatten. 

Även PriceRunner.se håller Husqvarna PW 360 mycket högt, faktiskt på tredje plats bland marknadens alla högtryckstvättar, med hela 4,8 av 5 i kundbetyg. 

Lättanvänd högtryckstvätt med hjul och lång slang

Husqvarna PW 360 är utrustad med stabila hjul och en vattenslang på hela tio meter, som möjliggör för enkel förflyttning i trädgården eller på garageuppfarten. Utemöbler och smuts mellan stenar är alltså ingen match för Husqvarna PW 360. 

Vi vill även lyfta fram dess snygga design, med en orange hölje mot mörkgrå delar som ger ett sportigt och kompakt intryck.Vikten en nackdel

Den väger dock nästan 21 kilo, vilket är tyngre än många konkurrenter. Samtidigt står högtryckstvätten mycket stadigt och slangen matas ut väldigt effektivt, i höjd med en skön arbetsställning som är skonsam mot kroppen. 

Husqvarna PW 360 kommer med automatisk start- och stoppfunktion, något som minskar tomgångskörning vilket bidrar till minskad bränsleförbrukning. Det ger i sin tur en billigare drift om du betalar för ditt vatten, samtidigt som högtryckstvätten blir mer skonsam mot miljön. 

Högtryckstvätt med lång hållbarhet

Svenska Husqvarna är känt för sin höga kvalitet inom elektronik och PW 360 är inget undantag. Den är utrustad med induktionsmotor och pump i metall, som säkerställer en lång livslängd. 

När du väl börjat köra igång med din högtryckstvätt är arbetet rätt så beroendeframkallande och hållbarheten är därför en viktig aspekt att tänka på innan köp.

Specifikationer:
·     Längd på vattenslang: 10 meter
·     Vikt: 20,8 kilo
·     Vattenförbrukning per timme: 500 liter
·     Maximal vattentemperatur: 40 grader
·     Effekt: 2300 W
·     Maximalt vattentryck: 160 bar

Summering

9.2Omdöme
Husqvarna PW 360 – Budget valet – Prisvärd, snygg men något tung

För att vara en högtryckstvätt i budgetsegmentet ger Husqvarna PW 360 extremt hög prestanda för pengarna. Den har hyllats av kunder såväl som experter, och är ett strålande budgetval i vårt högtryckstvätt test.

Den genererar högt vattentryck, har lång och smidigt slang med ergonomiskt grepp, och är därför uppe och nosar på förstaplatsen. Det enda som drar ner betyget är vikten på nästan 21 kilo – vilket är i det tyngsta laget.


2

Husqvarna PW 235 – Budgetvalet

Fördelar
 • Höga betyg på Bäst-i-test.se
 • Högt kundbetyg Bygghemma.se
 • Rankad på andra plats på PriceRunner
 • Lätt och smidig
 • Mycket bra pris
Nackdelar
 • Slangvindan orsaker problem vid rengöring
 • Något plastig vilket kommer med priset

Produktrecension

”Liten, smidig och bilen blir ren. Det är en billig högtryckstvätt som gör sitt jobb. Jag är nöjd för den täcker mina behov av en högtryckstvätt.”, är ett av många toppbetyg för Husqvarna PW 235 på Bygghemma.se. Där får denna högtryckstvätt hela 4,5 av 5 i betyg – mycket bra för en produkt i øbudgetsegmentet. 

Extremt mycket högtryckstvätt för pengarna

Med ett pris på under 2000 kronor ger Husqvarna PW 235 en mycket högkvalitativ tvätt för pengarna. Den har en slang på åtta meter, vilket är fullt tillräcklig för lite mindre trädgårdar. 

Dess vattenförbrukning per timme är 520 liter, med ett tryck på 135 bar, vilket förvisso är mindre än oss många konkurrenter, men ändå godkänt sett till priset. 

Visst efterarbete kan alltså behövas på väldigt svårtvättade områden. 

Automatisk start- och stoppfunktion för smart vattenförbrukning

Husqvarna PW 235 är utrustad med automatisk start- och stoppfunktion, något som minskar tomgångskörning vilket bidrar till minskad bränsleförbrukning. Det ger i sin tur en billigare drift om du betalar för ditt vatten, samtidigt som högtryckstvätten blir mer skonsam mot miljön. 

Mycket lätt och smidig högtryckstvätt

Husqvarna PW 235 väger endast 9,6 kilo, vilket gör den till lättaste produkt i vårt högtryckstvätt test. Är du efter en lättmanövrerad och smidig modell som du enkelt tar dig fram över tomten med, är Husqvarna PW 235 ypperligt val. 

Den är helt enkelt perfekt för att rengöra exempelvis smuts mellan stenplattor, bilar, garageuppfarter, takrännor och utemöbler – för att bara nämna några exempel. 

Slangvindan ett problem

På det stora hela är Husqvarna PW 235 en mycket habil högtryckstvätt, som verkligen är uppe och nosar på bästa budgetval i vårt test av marknadens bästa högtryckstvättar.

En nackdel är dock slangvindan, som kan ställa till den vid in- och utmatning av vattenslangen. 

”Mycket bra högtryckstvätt för pengarna! Bra och enkel att både förvara och att använda. Visst lite knepig att återinföra slangen i ”rullen” men inget jag tycker stör”, skriver exempelvis en i övrigt nöjd kund på Bygghemma.se.

Specifikationer:
·     Vattentryck: 135 bar
·     Vikt: 9,6 kilo
·     Längd på vattenslang: 8 meter
·     Effekt: 1800 W
·     Drivmedel: El 230V
·     Vattenförbrukning: 520 liter i timmen

Summering

8.4Omdöme
Husqvarna PW 235 – Mycket prisvärd, effektiv tvätt men dålig slangvinda

Sammantaget är Husqvarna PW 235 en liten och smidig högtryckstvätt, som ger oerhört mycket för pengarna. Med ett pris på under 2000 kronor, är den verkligen nära att ta hem bästa budgetval i vårt test där marknadens bästa högtrycks tvätt utses.

Ett problem är dock slangvindan, vilket kunder på flera olika jämförelsesajter såväl som hos e-handlare observerar. Det sänker betyget för en i annat fall klockren högtryckstvätt.

3

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA – Premiumvalet

Fördelar
 • Högt testbetyg hos Bäst-i-test.se 2020
 • Högt testbetyg hos Pricerunner
 • 5/5 i Lundberg hos Proffsmagasinet.se
 • Lång slang som möjliggör för enkel förflyttning
 • Tvätta med mycket hög kraft
Nackdelar
 • Något dyr

Produktrecension

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA är en kraftig högtryckstvätt som fått höga betyg på framstående jämförelsesajter, så som Bäst-i-test.se och Pricerunner.se.”Slangvindan fungerar riktigt bra. Man kan rulla ut lite slang och köra tvätten också, inte som på andra billiga att all slang måste ut och sedan kopplas in. Bilen bli såklart ren med rätt avfettning och förtvätt, bra tryck om vattenmängd. Mossa från asfalten tar den också bort lätt!”, är ett mycket positivt och säljande omdöme från en av alla nöjda kunder på Prisjakt.nu. 

Högtryck med stålarmerad vattenslang 

En väl tilltagen vattenslang är viktig vid trädgårdsarbeten och Nilfisk E 150.2-10 H XTRA uppfyller behovet med en slang på 10 meter. Det gör att du utan problem gör rent utemöbler, smuts mellan stenar, murar, med mera. 

Dessutom är slangen stålarmerad, för lång hållbarhet. Även induktionsmotorn med pump i aluminium borgar för en slitstark produkt.En högtryckstvätt från Nilfisk som utvecklats med åren. 

Nilfisk är en dansk jätte inom tillverkning av städprodukter, med bland annat högtryckstvättar som specialitet. De jobbar ständigt på att utveckla sina produkter och Nilfisk E 150.2-10 H XTRA är en högtryckstvätt i deras spjutspetslinje. 

”En riktigt trevlig maskin. Kommer från en äldre version (12 år) som tog slut. Skillnaden är tystare kraftigare maskin, som äntligen fått mjukare slang och borttagbart handtag.”, skriver en trogen kund till Nilfisk på Prisjakt.nu. 

Högtryckstvätt med praktiska tillbehör

Om du är i behov av mer specialiserade tillbehör likt olika fordonsmunstycken med mera, finns många tillval att köpa.

Som standard kommer denna högtryckstvätt med hållare för Click&Clean fordonsborste eller roterande borste. Click&Clean är ett system som Nilfisk utvecklat, vilket möjliggör för snabba och enkla byten av munstycken. 

Premiumprodukt som kostar några tusenlappar  

Eftersom Nilfisk E 150.2-10 H XTRA är en högtryckstvätt i premiumsegmentet kostar den en hel del. Omkring 4000 kronor, närmare bestämt – helt i linje med dess prestanda. 

Är du beredd att lägga så mycket är detta en högtryckstvätt som fixar den mest ingrodda smutsen i hemmiljön. Detta med vattentryck på hela 150 bar, samt ett vattenflöde på hela 550 liter i timmen – bäst i klassen.

Specifikationer:
·     Vikt: 19,8 kilo
·     Pumptryck: 150 bar
·     Maximal vattentemperatur: 40 grader
·     Effekt: 2,1 kW
·     Längd på vattenslang: 10 meter
·     Vattenflöde: 550 liter per timme

Summering

7.6Omdöme
Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA – Premium valet – Extremt hög prestanda, högt vattentryck & enkel att använda

Nilfisk E 150.2-10 H XTRA är en kraftig högtryckstvätt för dig som inte kompromissar med prestandan. Den gör rent effektivt i hemmiljön, med en slang på tio meter som möjliggör för enkel förflyttning i trädgården.

Den enda nackdelen som vi har kunnat identifiera i vårt högtryckstvätt test är priset, men om det inte är något problem för dig är valet av Nilfisk E 150.2-10 H XTRA enkelt.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur fungerar en högtryckstvätt?

En högtryckstvätt tvättar rent med hjälp av vattenpump som vanligtvis drivs av elmotor, alternativt bensin eller kompressor. Du kopplar din högtryckstvätt till kranvattnet medan pumpen ger önskat tryck. 

Högtryckstvättens karaktäristiska hårda stråle kommer sig av att vattnet pressar genom ett munstycke, för optimal precision under rengöringen. Högtryckstvättar kommer ofta med olika munstycken, för att ge perfekt stråle beroende på yta. 

Det skulle kunna framstå som att högtryckstvätten förbrukar mer vatten än trädgårdsslangen, men faktum är att en högtryckstvätt sparar in på vattenförbrukningen – trots att trycket är extremt mycket högre. 

En vanlig slang kan göra av med uppemot 4000 liter i timmen, medan många produkter i vårt högtryckstvätt test håller sig mellan 400 och 600 liter i timmen.

Ska man undvika att använda högt tryck på träytor?

När du tvättar träytor är det en god idé att använda ett så kallat borstmunstycke, som både roterar, borstar och ger vatten. 

Vid vanlig tryckstråle kan resultaten bli lite flammiga och ojämna, särskilt på naket trä. Du risker faktiskt att skada träfibrerna, vilket aldrig kan åtgärdas helt och hållet. 

Om du ändå måste använda vanligt munstycke, rekommenderas ett så lågt tryck som möjligt, för att inte förstöra dina dyrbara möbler och träprodukter.

Vilka ytor kan högtryckstvätt användas på?

Högtryckstvättar lämpar sig för många olika ytor, med rengöring av allt från möbler och trädgårdsprylar till bilar, cyklar och båtar, för att inte nämna fönster, garageuppfarter och stenplattor. 

Vilka ytor som en högtryckstvätt passar för är också avhängigt munstycket, där det finns olika modeller för specifika uppgifter och ytor. 

Hur mycket vatten drar en högtryckstvätt?

I vårt test av högtryckstvättar förbrukas omkring 400 till 600 liter vatten, beroende på vilket tryck du ligger på när du tvättar. Det kan låta mycket, men är faktiskt betydligt mindre än vad din vanlig vattenslang förbrukar. 

Högtryckstvätt som ger tryck på 100 bar kräver exempelvis cirka 400 liter vatten i timmen, att jämföra med en vattenslang på 4 bar som tömmer 3000 liter vatten per timme. En enorm skillnad, med andra ord. 

Hur många bar behöver du på en högtryckstvätt?

Som namnet antyder är trycket avgörande för en högtryckstvätts prestanda. Det optimala är att slippa arbeta med rengöringsmedel och då är trycket nyckeln till skinande resultat. 

Samtidigt tål vissa ytor inte en alltför hård stråle, vilket i stället ställer krav på andra typer av munstycken, eller att din högtryckstvätt har justerbart tryck.

Vanligtvis räcker 100 till 130 bar för enkelt hemmafixande och vardagstvättning, medan tuffare uppgifter naturligtvis kräver maxtryck på uppemot 160 bar – vilket bara riktigt kraftiga högtryckstvättar kommer upp till. Kanske för att tvätta bildäck och områden under bilkarossen, med mera.

Din högtryckstvätt förses med vatten från vattenkran eller vanlig slang, medan vattenpumpen pressar ut vattnet genom högtryckstvättens munstycke, varvid trycket uppstår i en hård smal stråle som ofta är justerbar.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general