Bäst i test

Handgräsklippare – Bäst i test

Test av tre handgräsklippare vilken är vinnaren? – 2022

Har du en liten trädgård som kräver minimalt med underhåll? Då kan en handgräsklippare vara en mycket passande investering. I och med att en handgräsklippare är rätt nätt är den också väldigt smidig att hantera och köra runt med, även på mindre ytor.

För större trädgårdar kan den göra sig bra som ett komplement till större gräsklippare. Oavsett vad du är i behov av kan du hitta en favorit i vårt test av bästa handgräsklippare nedan.

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Klippo Handgräsklippare Free – Bäst i test

Fördelar
 • Extra kompakt och lättviktig konstruktion för ökad komfort
 • Tar sig fram väldigt enkelt även längs kanter
 • Ger vassa och tydliga resultat 
Nackdelar
 • Tar något lång tid att klippa stora ytor
 • Kan inte hantera överdrivet långa grässtrån 

Produktrecension

Denna variant av handgräsklippare kan passa perfekt för dig som vill investera i en något mer kompakt och lätt modell. Tack vare dess välpaketerade design känns den lite extra smidig och behändig att köra med, vilket gör sig extra bra för dig som har en lite mindre en svårhanterlig trädgård.

Dessa funktioner är framförallt det som gjort att denna fått mycket högt betyg hos Råd och Rön samt andra jämförelsesidor. 

Mycket behaglig att köra med 

Ytterligare en egenskap som gjort att den här modellen är ett populärt val hos bland annat Prisjakt är att den är så pass smidig att köra med. Att handgräsklipparen är så behaglig att använda beror då inte bara på att den är kompakt och nätt, utan det beror även på att den kör tyst samtidigt som dess lätta vikt gör att den tar sig fram väldigt enkelt. 

De breda hjulen ger ökad stadga och komfort samtidigt som klipparens stomme möjliggör för dig att rulla på ett hjul då du behöver komma åt och klippa längs gångar och intill rabatter. Hanteringen sker alltså utan minsta problem oavsett läge och position. Den väger inte heller överdrivet mycket (9,1 kg), vilket även i sig underlättar. 

Bra för klippning intill kanter 

Trots att samtliga av våra testvinnare är utformade för att ge riktigt fina och jämna resultat anser vi att den här modellen är lite extra utstickande när det kommer till just det. I och med att varje grässtrå klipps individuellt kan du snabbt och enkelt uppnå bästa möjliga resultat på alla gräsmattor. 

Det även längs kanter, på svåra områden och om gräset är blött. Så länge det inte är allt för långt, det vill säga mer än ca 4 cm som denna gräsklippare klarar av, kommer det funka riktigt bra. Klippbredden är på 40 cm vilket är rätt generöst. 

Mjukt, ergonomiskt handtag

Sist men inte minst är funktionen om det mjuka, ergonomiska handtaget rätt avgörande för vårt val om att placera denna handgräsklippare som vinnande testdeltagare efter våra favoriter. 

Handtaget bidrar nämligen till att klippningen blir mycket komfortabel, vilket i sig innebär att det hela känns enklare och tryggare. Detta är även fördelaktigt då det innebär att gräsklipparen kan användas ofta, och även under längre perioder, något som kan behövas i och med att den inte kan hantera så långa grässtrån.

Specifikationer:
Klippteknik: cylinderklippare
Uppsamlare: nej, kan köpas till
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 1,2-3,8mm
Handtag: komfort
Vikt: 9,1 kg

Summering

8.4Omdöme
Kompakt och lättviktig handgräsklippare för smidig hantering och fina resultat oavsett läge

Överlag anser vi att denna gräsklippare är välförtjänt en plats i vår bäst i test. Trots att den inte landade på en plats på prispallen har den många fördelaktiga funktioner – kompakt och lättviktig design, med breda hjul och stadig stomme för möjlighet att rulla på ett hjul vid behov. Den är därmed smidig att köra med och kan användas överallt för att få till vassa resultat.


2

Stiga SCM 240 R – Budgetvalet

Fördelar
 • Högt betyg hos Testfakta
 • Populärt val hos Pricerunner och Prisjakt
 • Gedigen konstruktion med lång hållbarhet
 • Ger jämna och platta resultat med vassa knivar
Nackdelar
 • Kan vara något svår att klippa med på långa gräsmattor
 • Kortaste klipplängden är något lång

Produktrecension

Trots att denna handgräsklippare från Stiga har en prisnivå på närmare tusenlappen anser vi av flera olika anledningar att det är den absolut bästa modellen i budgetklassen. Det finns förmodligen varianter av handgräsklippare till lägre pris än denna. Men om man även ska se till den kvalité som faktiskt ges för pengarna tar denna utan tvekan hem vinst platsen. 

Här får du alltså både en mycket prisvärd och kvalitativ gräsklippare som drivs av handkraft, som kommer till ett pris de flesta kan ha råd med. Utöver att vi själva anser detta som en vinnare så har vi även baserat vårt val på flertalet positiva användarrecensioner och omdömen, samt att produkten fått högt betyg hos Testfakta. 

Gedigen handgräsklippare till bra pris

Som tidigare nämnt är detta en handgräsklippare som ger dig mycket utan att den i regel kostar särskilt mycket. Något av de främsta som benämns som en av de bästa egenskaperna här är att dess konstruktion är mycket gedigen och rejäl. 

Närmare bestämt är det här en maskin som är utformad med hela 5 härdade, vinklade och vassa stålknivar som ser till att du utan problem kan ta dig fram över gräset och få till mycket bra resultat. Det går lätt men känns stabilt och tryggt. 

I och med att knivarna både är härdade tål de mycket och håller länge. Cylindern är även den rätt kraftig, samtidigt som gräsklipparen i sig väger 10,5 kg. Ett riktigt paket med andra ord. Tack vare dess ergonomiska handtag är den också mycket behaglig att använda och köra med. 

Bakmonterad roller för bättre resultat 

En annan stor fördel med den här modellen av handdriven gräsklippare, även kallat cylindergräsklippare, är att den har en redan färdigmonterad roller placerad baktill. Detta är inte bara bra då det ger lite extra stabilitet till gräsklipparen överlag. 

Utan denna funktion är också bra då det gör att du får ett jämnare och plattare resultat. Efter att du fått till det resultat du önskar kan du med hjälp av bakutkastet, som lämnar det klippta gräset bakom gräsklipparen, göda din gräsmatta på ett väldigt smidigt och naturligt sätt. 

Snabb och effektiv med justerbara inställningar

Tack vare handgräsklipparens breda klippbredd på hela 40cm kommer du också uppleva att den är väldigt snabb och effektiv att jobba med. 

Trots det är den dock tillräckligt nätt och smidig för att underlätta vid klippningar i mindre trädgårdar och på mindre, mer kompakta ytor. Du kan också justera klipphöjden mellan 2,5-6 cm vilket underlättar lite extra och bidrar med bättre resultat. Allt detta får du för ett väldigt bra pris!

Specifikationer:
Klippteknik: cylinderklippare
Uppsamlare: nej, kan köpas till
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 2,5-6 cm
Handtag: anpassningsbar
Vikt: 10,5 kg

Summering

8Omdöme
Gedigen handgräsklippare med smarta funktioner till bra pris

Kort sagt är det här en mycket välgjord och funktionell handgräsklippare som de flesta kan få nytta av. Du får en gedigen och lätthanterlig modell till ett mycket bra pris, där de vassa vinklade knivarna, det ergonomiska handtaget och bakmonterade rollern gör det hela väldigt enkelt, tryggt och behagligt.

Handgräsklipparen från Stiga kan användas länge och lämnar fina resultat efter sig.


3

Gardena Classic 400 Handgräsklippare – Premiumvalet

Fördelar
 • Högt betyg hos Råd och Rön 2020
 • Högt kundbetyg hos Testfakta
 • Tystgående, lätthanterlig handgräsklippare med smart design 
 • Generös klippbredd och justerbar klippyta för ytkapacitet på 200 m² 
Nackdelar
 • Kan vara något sämre på för långt gräs
 • Något tung

Produktrecension

För dig som gillar att investera i lite mer miljömedvetna och samtidigt lite extra hållbara alternativ kan denna handgräsklippare passa dig väldigt bra. Gardena Classic 400 är nämligen en gräsklippare som dras just av din egen handkraft. Det är både bra för miljön, för din hälsa och för ditt mående. 

Att vi valde den här modellen som vår premium vinnare beror dock, som tidigare nämnt, att detta är ett lite extra hållbart alternativ. Och då menar vi inte hållbart bara i form av miljövänlighet. Utan med extra hållbart menar vi att den här modellen av handgräsklippare är utformad med delar av lite extra hög kvalité för att den ska hålla bättre och längre. 

Högt betyg bland experter och användare

En annan orsak som gjorde att vi valde att placera just den här handgräsklipparen som vår premium favorit beror på att den hos ett flertal återförsäljare, bland många köpare och även bland en hel del experter fått mycket höga betyg och goda recensioner. 

Bland annat är den topprankad som en av de bästa handgräsklipparna på marknaden hos Pricerunner, medan den under år 2020 hade fått otroligt högt betyg av Råd och Rön samt högt kundbetyg hos Testfakta. Detta är såklart avgörande betyg och omdömen när vi själva försöker hitta de produkter som faktiskt är bäst och mest omtyckta. 

Hög kvalité för finare resultat

Och vi förstår verkligen att den här handgräsklipparen har blivit så pass omtyckt bland både användare, återförsäljare och experter. Den här modellen är nämligen tillverkad av mycket hög kvalité, det både överlag och om man går ner på detaljnivå. 

Framförallt är cylindern, av kvalitetsstål, både härdad och klippskyddad för extra tålighet och hållbarhet. Tack vare det slipade bottenbladet kan du också känna dig säker på att gräset klipps extra noggrant och jämnt, där snitten blir mycket rena och fina.

På så sätt kommer din gräsmatta se mycket välmående och välskött ut. Klipphöjden kan justeras i 4 steg. 

Lättarbetad med hög komfort 

Ytterligare fördelar som är avgörande både för resultatet och för helhetskänslan är hur gräsklipparen är utformad. Dess stora hjul ser till att du får ett bra, stabilt grepp samt att styrningen blir enkel, det vill säga även om gräset är lite blött. Uppsamlaren baktill funkar mycket bra och underlättar användningen rejält. Samtidigt är det mycket enkelt att ta sig fram med gräsklipparen då cylindern och bottenbladet inte alls nuddar varandra. Det finns därmed inget motstånd, och så innebär denna utformning att klipparen går väldigt tyst. Sist men inte minst kan dess handtag delas för smidig förvaring och transport. Trots lite dyrare pris är den så prisvärd.

Specifikationer:
Klippteknik: cylinderklippare
Uppsamlare: ja
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 1,2-4,2 mm
Handtag: komfort
Vikt: 8,9 kg

Summering

7.8Omdöme
Mycket hållbar handgräsklippare av hög kvalité som ger fina resultat

Det finns mycket som talar för att denna handgräsklippare är en av de bästa på marknaden. Dess höga kvalité och praktiska utformning gör att det är ett extra hållbart alternativ som funkar för de flesta trädgårdar.

Den är lättarbetad, tystgående och mycket bekväm att använda, samt ger fina, jämna resultat. Med uppsamlaren baktill, stadiga hjul och justerbar klippyta blir användningen något mer mångsidig såväl som smidig.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en handgräsklippare?

Precis som namnet utlovar är en handdriven gräsklippare en variant av gräsklippare som drivs av din egen handkraft. Det vill säga, till skillnad från andra modeller som drivs av el, bensin eller batteri så krävs det här endast att du själv puttar på klipparen för att den ska arbeta och klippa gräset. 

Trots att detta kräver lite mer ansträngning från din sida finns det flera fördelar med denna typ av gräsklippare. Inte bara får du lite extra motion och träning när du ska klippa gräset, utan det är även ett mer miljövänligt alternativ. Däremot brukar en handgräsklippare rulla väldigt bra så länge gräsmattan är något jämn. 

Hur fungerar en handgräsklippare?

Som tidigare nämnt drivs en handgräsklippare av din egen handkraft. Det innebär att den sätter igång och börjar rulla när du börjar skjuta den framför dig. 

Detta är möjligt då en handgräsklippare är utformad med en frilöpande cylinder med flera knivblad, vilken i sin tur snurrar när du skjuter på klipparen och får hjulen att rulla. Samtidigt ser bottenbladen till att grässtråna klipps av rakt och jämnt. Det är just konstruktionen med cylinder som bidragit till att handgräsklippare även kallas för cylindergräsklippare.

Varför välja handgräsklippare istället för en bensindriven?

Trots att en handgräsklippare innebär en något tyngre och mer energikrävande gräsklippning finns det mycket som talar för att det är ett bättre alternativ än många bensindrivna varianter. Det förutsatt att du inte har en överdrivet stor, och en hyfsad jämn, gräsmatta eller trädgård som ska underhållas. 

Framförallt är en handgräsklippare att föredra då den varken kräver drivmedel eller särskilt mycket underhåll för att den ska funka. Utan det är egentligen bara att plocka fram den och köra på med egen kraft. Det är med andra ord både bra för din motion, din plånbok och vår miljö.

En annan fördel som ofta är avgörande är att handdrivna gräsklippare ofta väger mindre än de som drivs av bensin. Konstruktionen är även den mindre många gånger, samtidigt som det är lättare att komma åt längre ner på grässtråna då klipparen är mycket lätthanterlig och flexibel.

Kända varumärken för handgräsklippare

Några av de mest kända varumärkena för handgräsklippare är även några av de som är mest kända för gräsklippare överlag. Precis som de vi tagit med i testet gäller detta bland annat märken som Husqvarna, Stiga och Gardena.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.6 / 5. Omdöme antal: 7

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general