Bäst i test

Häcksax bäst i test – Topp 5 bästa

Test av fem häcksaxar vilken är vinnaren? – 2021

Med en batteridriven häcksax kapar du grenar och häckar utan att påfresta miljön. Trädgårdspyssel är ofta synonymt med miljömedvetenhet och en eldriven häcksax snyggar till din trädgård – utan onödiga utsläpp efter bensin.

Dessutom är batteridrivna häcksaxar billiga i drift, samtidigt som deras lätta vikt gör att du enkelt tar dig fram genom buskar och snår. Dagens modeller har också hög prestanda, trots att motorerna är batteridrivna. Häng med i vårt bäst i test, där bästa häcksax koras!

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Stihl HSA 56 häcksax batteri – Bäst i test

Fördelar
 • Högt testbetyg hos Råd och rön 2020
 • Högt testbetyg hos Aftonbladet Plus
 • Arbetar tyst och effektivt
 • Klarar kraftigare grenar
Nackdelar
 • Långt svärd, vilket inte alltid är positivt vid arbeten som kräver hög precision

Produktrecension

Stihl HSA 56 häcksax är en batteridriven häcksax med hög prestanda. Den har fått höga betyg i oberoende test av Råd och Rön och Aftonbladet Plus – vilket vittnar om dess strålande resultat i trädgården.

Stihl HSA 56 häcksax batteri är också vinnare i vårt bäst i test, av många anledningar som vi nu ska redogöra för.

En häcksax som klipper tjocka grenar utan problem

Stihl HSA 56 häcksax är utrustad med knivar vars design är mycket innovativ. De klipper i båda riktningarna, samtidigt som deras droppformade grenhållare håller fast grenarna vid skärning.

Det banar också väg för klippning av tjockare grenar, något som uppskattas i många trädgårdar med lite grövre växtlighet. Är du i behov av teleskop till din häcksax erbjuder Stihl en praktisk stång att fästa på Stihl HSA 56 häcksax batteri, för arbeten på längre avstånd.

Hög prestanda i förhållande till vikt

Med en vikt på endast 2,9 kilo, i kombination med en effekt på 144 Wh, får du väldigt hög prestanda i förhållande till den lätta konstruktionen. Dess kraftfulla batteri på hela 36V ger också lång och effektiv batteritid på uppemot 80 minuter – mer än nog för de allra flesta sysslorna i trädgården.

En batteridriven häcksax som är säker och enkel att använda

Stihl HSA 56 häcksax är lätt att starta genom aktivering av reglage på båda handtagen. På det bakre handtaget styr du knivens hastighet, med raka och eleganta snitt. Denna funktion bidrar också till säkerhet, något som är mycket viktigt vid arbeten med häcksaxar.

Tyst drift

Eftersom Stihl HSA 56 häcksax är utrustad med litiumjonbatteri vars ljudtrycksnivå ligger på 80 dB (A), är denna batteridrivna häcksax så pass tyst att du slipper jobba med hörselkåpor – något som är mycket skönt när det är varmt och soligt ute.

Vid just sådana tillfällen är det naturligtvis också extra skönt att jobba ute i trädgården med sin häcksax.

Specifikationer:
·    Tystare häcksax med endast 91 dB i ljudnivå
·    Vikt: 2,9 kilo
·    Motoreffekt: 144 Wh
·    Total längd: 94 cm
·    Knivlängd: 45 cm
·    36V batteri

Summering

9.5Omdöme
Stihl HSA 56 häcksax batteri – Bäst i test – Klarar kraftiga grenar, lätt att använda & kraftfulla batterier

Stihl HSA 56 är en batteridriven häcksax som förenar hög prestanda med lätt vikt och hög användarvänlighet. Vi vill särskilt lyfta fram dess innovativa knivar som skär kraftigare grenar utan problem.

Att den är så tyst att du inte ens behöver arbeta med hörselkåpor är också ett stort plus, vilket sammantaget gör denna häcksax till vår självklara vinnare i bäst i test.


2

MAKITA DUH523Z – Budget valet

Fördelar
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Sandbergsjarn.se
 • Högt kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
 • Högt kundbetyg hos Bauhaus
 • Tyst drift
 • Lång batteritid
Nackdelar
 • Levereras utan batteri och laddare

Produktrecension

”Kraftfull och tyst häcksax där batteriet varar länge” – så beskriver en mycket nöjd kund på Proffsmagasinet.se Makita DUH523.

Med ett pris på knappt 1000 kronor är Makita DUH523 ett solklart budgetval i vårt test av marknadens bästa häcksaxar.

Häcksax med inbyggd vibrationsdämpare

Makita DUH523Z är en batteridriven häcksax utrustad med vibrationsdämpare, vilket gör att du slipper onödig påfrestning från blad och motor vid klippning.

Dess ergonomiska handtag i kombination med en lätt vikt på endast 3 kilo, gör även Makita DUH523Z mycket lättanvänd. Makita DUH523Z kommer med dubbelt säkerhetsgrepp och elektronisk broms för maximal säkerhet.

Batteritiden hyllas av många nöjda kunder

Makita DUH523Z levereras vanligtvis utan batteri, men köper du 3,0Ah batteri får du en drift på hela 70 minuter, medan 1,3Ah batteri ger en drifttid på 30 minuter. Väljer du kraftigare batterier kan du alltså stöka av riktigt långa arbetspass på endast en laddning.

Något som tar ungefär 22 minuter och vid låg batteritid lyser en varningslampa – mycket praktiskt enligt oss på PriceAdvisor.

”Lätt o smidig, enkelt med samma batteri som våra övriga Makita verktyg”, skriver en annan positiv konsument på Proffsmagasinet.se. Det är verkligen värt att tänka på, om du äger andra verktyg från den pålitliga japanska tillverkaren Makita.

En häcksax med lång svärdsläng för arbeten på avstånd

Makita DUH523Z har en svärdlängd som ligger på 520 millimeter, medan knivavståndet är på 28 millimeter. Maskinen klarar utan problem lite tjockare grenar (maximalt kvistar med en diameter på 22 millimeter), med en vass och smidig sax som har tänder på båda sidorna av bladet.

En relativt tyst häcksax

Dessutom lyfter många som använt Makita DUH523 fram dess tysta drift på 77 dB, vilket är mycket tyst för en så kraftfull produkt som en häcksax. Spänningen ligger på 18V, mer än tillräckligt för de allra flesta häckarna och buskarna.

Få nackdelar

Med tanke på priset är det svårt att hitta några uppenbara nackdelar hos Makita DUH523. Att den levereras utan batteri och laddare är dock viktigt att understryka, vilket ger en dyrare produkt i slutänden.

Specifikationer:
·    Ljudnivå: 77 dB
·    Vikt: 3 kilo
·    Spänning: 18 V
·    Max grendiameter: 22 millimeter
·    Svärdstyp: dubbelsidig
·    Svärdslängd: 52 cm

Summering

9.3Omdöme
MAKITA DUH523Z – Extremt billig, hög prestanda & tyst drift

Makita DUH523 är sammantaget en mycket högpresterande häcksax som klarar kraftigare grenar, med lång batteritid. Dessutom har den en väldigt tyst drift, vilket såklart är positivt för både dig själv och din omgivning (läs familj och grannar).

En nackdel är att den levereras utan batteri och laddare, vilket ger ett högre slutpris. Samtidigt är Makita DUH523 mycket prisvärd och vårt solklara budgetval i test av batteridrivna häcksaxar.


3

MILWAUKEE M18 CHT-0 – Premium valet

Fördelar
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
 • Höga betyg på vvsobygg.se
 • Klarar riktigt kraftiga grenar
 • Extremt lång batteritid
Nackdelar
 • Levereras utan batteri och laddare
 • Lite omständlig uppstart

Produktrecension

MILWAUKEE M18 CHT-0 är en riktig värsting bland häcksaxar. Först av allt slås vi av dess långa räckvidd på hela 600 mm, längre än de allra flesta konkurrenterna. 

En häcksax med höga betyg från kunderna 

På Proffsmagasinet.se får MILWAUKEE M18 CHT-0 hela 4,7 av 5 i betyg av kunderna. ”Fantastiskt att kunna använda samma batterier till en mängd olika prylar. Bra kvalitet och låg/gratis driftkostnad”, skriver exempelvis en mycket nöjd konsument på Proffsmagasinet.se som arbetar med grönyteskötsel.

Lätt att använda och hålla i vid klippning

MILWAUKEE M18 CHT-0 har en patenterad POWERSTATE™ kolborstfri motor som jobbar snabbare än många billigare modeller. Dess styrka klarar grenar på hela 20 millimeter, vilket är en rätt så saftig diameter. Dessutom tappar den inte takten utan ger konstant kraft, även under den allra hårdaste belastningen.

Något tung men mycket ergonomisk häcksax

Vikten ligger på 3,9 kilo, vilket förvisso är en del, men den innovativa ergonomin väger upp för det hela med råge.

Teleskop häcksax

Är du i behov av ett teleskop till din häcksax, för exempelvis lättare åtkomst vid arbeten på riktigt höga häckar, finns MILWAUKEE HÄCKSAX M18 FOPH-HTA att köpa. Den är kompatibel med Milwaukee® M18 FUEL™ multitrimmer.

Lång hållbarhet med växelhus i metall

MILWAUKEE M18 CHT-0 är utrustad med ett växelhus tillverkat helt i metall, som skyddar dess smarta drivsystem från att skadas när du är ute och kör i trädgården eller på arbetsplatsen.

MILWAUKEE M18 CHT-0 är en professionell produkt som uppskattas av många proffs inom trädgårdsarbete. Delvis på grund av dess drifttid på hela två timmar per batteri, vilket slår samtliga konkurrenter på fingrarna.

Något dyr häcksax

Eftersom MILWAUKEE M18 CHT-0 levereras utan batteri och laddare, är den en riktig premium produkt vars slutpris landar på flera tusenlappar.

”Köpte också 12Ah batteri. Mycket bra men lite ”overkill” med de häckar jag har 75 meter (cirka) syren. Efter häckklippningen fortfarande full effekt enligt indikatorerna”, skriver exempelvis en hemmafixare på Proffsmagasinet.se, som troligtvis hade nöjt sig med en lite enklare modell.

Onödigt många startreglage

För att starta MILWAUKEE M18 CHT-0 krävs att både tum- och handgrepp involveras, såväl som dödmansgreppet. Det är naturligtvis en viktig säkerhetsåtgärd, men samtidigt lite omständligt för den som ofta slår på och stänger av sin häcksax.

Specifikationer:
·    Vikt: 3,9 kg
·    Svärdslängd: 60 cm
·    Maximal diameter på grenar: 20 mm
·    Batteritid: 120 min
·    Spänning: 18 V
·    Svärdstyp: Dubbelsidig

Summering

9.4Omdöme
MILWAUKEE M18 CHT-0 – Hög prestanda, häftig design & tyst gräsklippning

Vårt premiumval MILWAUKEE M18 CHT-0 förenar lång batteritid med hög prestanda – något som alltid ger höga betyg inom premium-segmentet här på PriceAdvisor. Med långa svärd och snabb motor, levererar den verkligen en förstklassig skärning av häckar och buskar.

En nackdel är dock att den varken levereras med batteri eller laddare, vilket ger en rätt så dyr slutprodukt. Samtidigt tycks var och varannan kund vara nöjd med denna häcksax, något som talar för att priset är mycket motiverat.


4

Ryobi OHT1855R

Fördelar
 • 4,7/5 i kundbetyg hos JULA
 • Högt kundbetyg hos Bauhaus
 • Roterbart bakre handtag för klippning i olika vinklar
Nackdelar
 • Medellångt svärd

Produktrecension

”Måste bara skriva att den här häcksaxen förändrade mitt liv till det bättre.” Så skriver en mycket nöjd kund på Bauhaus.se om Ryobi OHT1855R.

Vi kan inte utlova att Ryobi OHT1855R kommer att förändra någons liv, men att det är en mycket habil häcksax är det ingen fråga om.

Mycket prisvärd häcksax

Med ett pris på strax över tusen kronor ger Ryobi OHT1855R väldigt mycket häcksax för pengarna. Faktum är att den fixar grenar på uppemot 22 millimeter, vilket är en rejäl diameter i sammanhanget.

”Den klarar mycket och vi har kört 4 rejäla buskar utan att behöva ladda batteri”, skriver exempelvis ytterligare en nöjd konsument på Bauhaus.se.

Väldigt lätt häcksax i förhållande till prestanda 

Ryobi OHT1855R väger endast 2,8 kilo, med ett kraftigt batteri på 18V. Denna häcksax är dessutom kompatibel med japanska Ryobis övriga tillbehör och verktyg i Ryobi One+ familjens 18V serie.

Klarar klippning i olika vinklar

Med dess bakre roterbara handtag kan du klippa i många olika vinklar med Ryobi OHT1855R – en mycket praktisk funktion enligt oss på PriceAdvisor.

Dessutom sticker den ut bland konkurrenterna och om du är efter en innovativ häcksax är Ryobi OHT1855R ett kul val.

”Häcksaxen är väldigt smidig och möjligheten att kunna vrida handtaget känns bra då det underlättar när du ska ha till den där perfekta trimningen på häcken”, skriver till exempel en hemmafixare på Clasohlson.com. Där får Ryobi OHT1855R hela 4,3 av 5 i betyg, något som visar på dess höga prestanda.

En häcksax med innovativt svärd

Japaner är kända för sina vassa svärd och så är även fallet med Ryobi OHT1855R. Denna häcksax är försedd med ett 55 centimeter långt laserskuret och diamantslipat svärd, med ett system som skyddar mot blockerande grenar.

Svårt att hitta uppenbara brister

Att identifiera några större brister hos Gardena Ryobi OHT1855R är inte lätt. Den är således uppe och nosar på förstaplatsen inom budget-segmentet.

Vissa menar dock att svärdslängden på 55 centimeter inte täcker behovet av klippning på lång räckvidd. Gardena Ryobi OHT1855R levereras heller inte med batteri eller laddare, något som gör att notan blir dyrare efter köp av hela paketet.

En kund på Jula.se menar dessutom att den utlovade klippdiametern på 22 millimeter inte riktigt stämmer, något att hålla koll på när du är ute och klipper med din Ryobi OHT1855R, så att maskinen inte börjar tugga eller går sönder.

Specifikationer:
·    Spänning: 18 V
·    Vikt: 2,8 kg
·    Svärdslängd: 55 cm
·    Ljudeffekt (LwA) 92 dBA
·    Max tjocklek på grenar: 22 mm
·    Vibration: 2,5 m/s²

Summering

9.1Omdöme
Ryobi OHT1855R – Lätt vikt, billig & hög prestanda

Ryobi OHT1855R levererar utan tvekan en schysst häckklippning för pengarna. Dess prestanda är hög i förhållande till vikt, med ett bakre roterbart handtag för skärning i olika vinklar.

Samtidigt klagar vissa kunder på den medellånga svärdslängden, medan andra menar att Ryobi OHT1855R inte riktigt klarar den tjockleken på genar som den utlovar, det vill säga 22 millimeter.


5

DeWalt DCM563PB

Fördelar
 • Mycket höga betyg på Bauhaus.se
 • 4,8 av 5 i betyg på Proffsmagasinet.se
 • Lätt och enkel att använda
 • Mycket lång batteritid
Nackdelar
 • Optimerad för upprätt skärning – sämre för vertikala jobb

Produktrecension

Med ett betyg på hela 4,8 av 5 på Proffsmagasinet.se, är DeWalt DCM563PB ett mycket pålitligt val om du är ute efter en batteridriven häcksax.

”Super förtjust i häckklipparen, lätt och tyst och kör länge på batteriet”, skriver exempelvis en nöjd kund på Pricerunner.se. Där rankas DeWalt DCM563PB på tionde plats bland marknadens alla häcksaxar, ett mycket gott resultat.

En liten och kompakt häcksax i mellansegmentet

DeWalt DCM563PB väger endast 2,9 kilo, samtidigt som den ger en klippning på uppemot 75 minuter per laddning med 5.0Ah batteri. ”Fick precis vad jag förväntade mig. Kraftfull. Lätt. Lätthanterlig”, är det sammanfattande omdömet från en nöjd kund på Proffsmagasinet.se.

En häcksax från ett märke av högsta kvalitet

Dewalt DCM563PB är en mycket effektiv batteridriven häcksax som möter professionella behov, särskilt med tanke på dess generösa drifttid vilket krävs vid långa arbetspass. Den har ett härdat dubbelsidigt svärd på 55 centimeter, och ett tandavstånd på 19 millimeter.

Det ger snygga raka snitt, för optimalt resultat i din trädgård. Tillsammans med den kompakta formen med ergonomiskt handtag är DeWalt DCM563PB mycket lättanvänd.

”Lättanvänd, ej för tung”, skriver exempelvis en nöjd kund på Proffsmagasinet.se.

Häcksax med kolborstfri motor

Innanför dess gula hölje döljer sig en kolborstfri motor som drivs med kraftiga 18V batterier.

DeWalt är en amerikansk storspelare inom motorhandverktyg, som varit verksamt sedan 1936.

DeWalt är världsberömt för rejäla produkter med hög kvalitet och lång livslängd, vilket krävs för maskiner likt häcksaxar, som tar mycket stryk under arbetet.

Om du letar efter en häcksax med teleskop från samma tillverkare, finns exempelvis DeWalt DCMPH566N-XJ, med ledhuvud i 180 grader.

Svårt att hitta nackdelar

DeWalt tillverkar inga dussinprodukter och DeWalt DCM563PB är inget undantag. En nackdel är att den levereras utan batteri och laddare, vilket ger ett högre slutpris för hela paketet.

Anledningen är att batterierna skiftar väldigt mycket i pris, beroende på eventuellt behov av riktig kraftiga pjäser.

DeWalt DCM563PB är också optimerad för upprätt klippning och kan kännas lite klumpig vid vertikala arbeten i 90 grader. Det är något att fundera på, om du har häckar och annat som kräver den typen av skärningar, och inte har så starka armar.

Specifikationer:
·    Spänning: 18V
·    Vikt: 3,4 kilo
·    Batteritid: 75 minuter
·    Svärdstyp: dubbelsidig
·    Svärdslängd: 55 centimeter
·    Kapar grenar och kvistar på uppemot 19 millimeter

Summering

9Omdöme
DEWALT DCM563PB – Lätt vikt, hög prestanda & lång batteritid

Sammantaget är DeWalt DCM563PB en mycket konkurrenskraftig häcksax. Vi vill särskilt lyfta fram den lätta vikten i förhållande till dess höga prestanda. Den ger snygga och raka skärningar, framförallt i upprätt läge.

Likt många andra häcksaxar levereras DeWalt DCM563PB utan batteri och laddare, eftersom batterierna skiljer sig väldigt mycket i pris beroende på deras kapacitet.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur fungerar en häcksax?

Häcksaxar är som namnet antyder framtagna för att klippa häckar, men också buskar och mindre trädgrenar. När det kommer till elektriska och bensindrivna häcksaxar, är just ordet sax något missvisande, eftersom det snarare rör sig om sågar.

Skaften har svärd som antingen är dubbelsidiga eller enkelsidiga, beroende på modell.

Motorn är naturligtvis häcksaxen tyngsta komponent och grövre arbeten kräver högre prestanda. Bensinmotorer är tyngst men genererar också mest kraft.

Många häcksaxar kommer med startspärr, som kan innehålla en eller ett par knappar som du håller in för att få igång din maskin. Anledningen är att du inte ska råka starta din häcksax av misstag, något som kan innebära obehagliga olyckor.

Det är helt enkelt en central säkerhetsfunktion, som alla pålitliga tillverkare använder.

Vilken häcksax är bäst för mig?

Om vi bortser från de allra mest basala behoven där en manuell häcksax kan duga, skiljer sig prestandan åt rätt så kraftigt mellan olika motordrivna modeller.

I dag är en motordriven häcksax standard på många lantställen, radhus och villor landet över – och allt fler väljer batteridrivna häcksaxar eftersom deras prestanda blir bättre och bättre.

Den mest centrala funktionen på en häcksax är förmodligen hur pass tjocka grenar den kan kapa, samt längden på svärdet.

Dessutom är batteritiden central för stora trädgårdar och långa arbetspass, eftersom vissa häcksaxar laddar ur rätt så fort, medan andra batterier klarar klippningar på uppemot två timmar.

Här är också priset av betydelse, eftersom högpresterande batterier är mycket dyra. Därför säljs många häcksaxar utan vare sig batteri eller laddare, eftersom det kan skilja tusenlappar mellan olika modeller.

Några frågor att ställa sig är hur pass ofta du behöver häcksaxen, samt din trädgårds beskaffenhet vad gäller tjocklek på häckar, grenar och buskar, med mera. Dessutom är din egen längd central, eftersom en kortare häcksax kan ge en begränsad räckvidd för lite kortare personer.

Om du inte har någon ordentlig åtkomst till eluttag, är dessutom en batteridriven alternativt bensindriven häcksax ett måste. Miljöaspekten spelar in här, såväl som priset och behov av rejäl prestanda.

Batteridrivna häcksaxar är mycket billigare i drift och betydligt mer miljövänliga alternativ, medan bensindrivna häcksaxar presterar bättre – samtidigt som de kräver mer underhåll.

Olika typer av häcksaxar

Häcksax med bensin

Det finns en anledning till att bensin hängt med så länge – bensinmotorer genererar väldigt mycket kraft i förhållande till produktionskostnaden. Och det samma gäller häcksaxar, där bensindrivna varianter används av professionella trädgårdsarbetare världen över, som kräver högsta möjliga prestanda.

Nackdelar med bensindrivna häcksaxar är bland annat en relativt hög ljudnivå, att de kräver mer underhåll än elmotorer, samt att de naturligtvis är mer skadliga för miljön. Den sista aspekten är såklart allt viktigare för miljömedvetna personer och klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar.

Dessutom är en bensindriven häcksax mycket tyngre, något att tänka på innan köp.

Batteridriven häcksax

En batteridriven häcksax är vanligtvis den lättaste varianten av häcksaxar, beroende på att batterier inte genererar lika mycket kraft som eluttag och bensin.

Samtidigt är de mycket populära för sin mobilitet, eftersom de varken kräver bensin eller störande elkabel.

Det är bara att ladda batteriet och om du har ett högpresterande sådant, kan du arbeta över en timme på en och samma laddning.

Dessutom är batteridrivna häcksaxar ett mycket miljövänligt alternativ, samtidigt som de väger mindre och arbetar relativt tyst. Vissa modeller marknadsförs exempelvis med att du slipper använda hörselkåpor, vilket är fallet för exempelvis Stihl HSA 56 häcksax – vinnaren i vår bäst i test av häcksaxar.

För dig med riktigt stor trädgård som kräver långa arbetspass, kan en bensindriven variant behövas, om du vill slippa ladda batterierna med jämna mellanrum. För den miljömedvetna trädgårdsarbetaren är dock en investering i flera batterier ett hett tips – eftersom du snabbt kan byta och fortsätta köra.

Med anledning av hög energitäthet och snabba laddning använder sig de främsta tillverkarna av litiumbatterier. Håll därför utkik efter en häcksax som drivs med den typen av batterier, om du vill ha hög prestanda, skyndsam laddtid och lång drifttid.

Nätansluten häcksax

Den främsta fördelen vad gäller nätanslutna häcksaxar är att de genererar mer kraft än sina batteridrivna motsvarigheter. Ljudnivån är ungefär densamma och likaså miljövänligheten.

Samtidigt drar sig många medvetna kunder från att köpa häcksaxar med elkabel, eftersom det kan vara ett ganska bökigt arbete att klippa en häck – något som gör att kabeln ställer till med problem.

Flexibiliteten är den mest negativa aspekten av en nätansluten häcksax, som även går under namnet elektrisk häcksax. Ofta kan du exempelvis behöva förlängningssladd, för att kabeln ska räcka till eluttaget.

Manuell häcksax

Vid väldigt enkla och små detaljarbeten räcker vanligtvis en manuell häcksax – den enda modellen som faktiskt är just en sax med långa skaft. Den är i princip helt tyst och är faktiskt det optimala alternativet för den allra med kirurgiska precisionen.

Du behöver varken bekymra dig om driftmedel eller eluttag, samtidigt som underhållet är enkelt och lättåtkomligt, med lite smörjmedel då och då på skaftet.

Det ger också fysisk träning, men om du som oss stått och slitit med häcksaxen en varm sommardag, vet du hur ansträngande det kan vara. Dessutom är det jobbigt för allergiker likt undertecknad, eftersom man oftast klipper häcken vår och sommartid när det växer mest och sikten är som viktigast.

För kontinuerligt trädgårdsarbete rekommenderar vi helt enkelt en häcksax med motor, förslagsvis någon av de batteridrivna modellerna i vårt bäst i test.

Andra verktyg du kan tänkas behöva

Många är ute efter ett teleskop till sin häcksax för arbeten som kräver lång räckvidd. Vissa tillverkare erbjuder även tillbehör såsom en stav för häcksaxen, så att du kommer åt bättre på avstånd.

Med ett skaft av typen teleskop arbetar du lättare i olika ställningar, både mer bekvämt och ergonomiskt.

Andra verktyg som kompletterar din häcksax är busksaxen. Det är en lite mindre trimmer som är perfekt för arbeten som kräver hög precision, likt konturklippning och formklippning.Med en grästrimmer till hands kan du dessutom fixa till dina häckar nedtill, genom att trimma gräsmattan längs kanten för riktigt snygga och professionella resultat.

Andra alternativ är ombyggnadssatser för knivar, knivskydd och olika typer av bärsystem. För längre arbetspass är även extra batterier ett måste, särskilt om dina batterier laddar ur rätt så snabbt – något som är fallet för många billigare varianter.

Behöver du skyddsklädsel?

Eftersom att klippa en häck med en häcksax är ett potentiellt riskfyllt arbete, är säkerheten central – något som de bästa tillverkarna tar höjd för.

Ett bra tips är att använda skyddsglasögon som skyddar dig mot kvistar med mera, samt hörselkåpor ifall att din häcksax låter mycket.

Maskinen bör även vara utrustad med dödmansgrepp, vilket innebär att din häcksax stannar om du skulle tappa greppet om den eller snubbla, med mera.

Dagens häcksaxar kommer ofta med en startspärr, som kan innehålla en eller fler knappar som du håller in för att få igång din maskin. Anledningen är att du inte ska råka starta din häcksax av misstag – något som kan innebära att du skadar dig ordentligen. 

Det är helt enkelt en central säkerhetsfunktion, som många pålitliga tillverkare nu använder på samtliga häcksaxar.

Hur behåller jag min häcksax vass?

Motordrivna häcksaxar jobbar frenetiskt och svärden slits därför ut av naturliga skäl efter några år. I stället för att klippa av kvistarna på direkten, börjar de tugga – vilket snabbt märks och ger en obehaglig arbetsgång.

För att få bladen vassa igen, kan de slipas antingen med maskin eller för hand. Vi rekommenderar att du tar bort svärdet, och det gör du genom att följa bruksanvisningen som kommer med din häcksax.

Passa även på att rengöra bladen med ett smutslösande medel, samt olja in det när du har perfekt åtkomst. Rost kan exempelvis tas bort med stålborste.

Det går även att vässa din häcksax medan svärdet sitter fast i maskinen, beroende på vilken modell du äger. 

Dubbelsidig eller enkelsidig? 

För optimal formning av din häck rekommenderar vi en dubbelsidig häcksax, en funktion som samtliga häcksaxar i vårt test har. Det innebär att den är utrustad med tänder på klippaggregatets bägge sidor, vilket förenklar för mjuka och rundade ytor på din häck.

Om du är ute efter raka sidor på din häck är en enkelsidig häcksax att föredra, samtidigt som svärdet kan vara längre. Det underlättar vid arbeten på höjd, exempelvis om du står på en stege eller vill klippa några kvistar på ett träd, med mera.

Eftersom endast ena sidan är försedd med tänderna blir häcksaxen inte för tung, trots längre klinga. 

Vilken olja behöver jag till en häcksax?

En motordriven häcksax behöver visst underhåll, oberoende av drivmedel. Det gäller knivar i allmänhet, som bör torkas av efter att du varit igång i trädgården, samt smörjas in med jämna mellanrum.

Smörjmedlet skyddar dels svärden så att de håller längre, samt arbetar bättre tillsammans med motorn.

Efter att du borstat av ditt svärd med förslagsvis en stålborste, är det bara att olja in det med någon typ av smörjolja eller motorolja. Ofta har pålitliga tillverkare egna varianter på oljor som passar just din häcksax.

Är Ryobi för häcksaxar ett pålitligt märke? 

Japanska Ryobi är en storspelare inom mängder av industrier och grundades år 1943. Märket är mycket populärt på grund av sin enastående kvalitet, vilket också gäller häcksaxar.

Som du säkert redan vet är japaner mästare på knivar och svärd ­­- och Ryobi OHT1855R som hamnar på fjärde plats i vårt bäst i test av häcksaxar är inget undantag.

Denna häcksax är exempelvis försedd med ett 55 centimeter långt laserskuret och diamantslipat svärd, med ett system som skyddar mot blockerande grenar.

Ryobi har både elektriska och bensindrivna häcksaxar av högsta kvalitet, med många olika praktiska tillbehör att välja mellan.

5 bra tips när du klipper en häck

 1. Utgå ifrån vilken form du vill ha och välj därefter rätt häcksax. För rakare häck gäller enkelsidiga modeller, medan en dubbelsidig häcksax fixar formen.
 2. Som du kanske redan vet är ett hett tips att sköta om häcken kontinuerligt, genom att klippa lite grann åt gången – något som ger en jämnare häck.
 3. För att få en riktigt rak form och jämn häck är ett smart alternativ att använda snöre eller något annat som indikerar en rät linje.
 4. Om du bara vill trimma topparna en aning är busksaxen ett grymt tillbehör.
 5. Rengör och olja svärdet efter användning.

Hur har vi genomfört detta test?

I vårt test har vi granskat utbudet av häcksaxar och tittat närmare på specifika faktorer för att kunna välja ut fem rekommenderade modeller, varav en som är bäst i test. Vi har bland annat utgått från häcksaxarnas prestanda, batteritid, svärdslängd, ergonomi, pris, med mera.

Vi har även tagit hänsyn till kundernas egna betyg och experternas tester för att avgöra vilken häcksax som är bäst i test, det vill säga den häcksax som fått högst betyg i genomsnitt.

Källor

Bauhaus.se

Bauhaus är en tysk byggvarukedja med butiker i hela Europa. Bauhaus har en även omfattande E-handel, med tusentals kunder i månaden som har möjlighet att ge betyg och recensioner av olika produkter, samt ta del av andra användares åsikter.

En kund på Bauhaus.se berättar exempelvis att livet blivit mycket enklare i trädgården efter att ha köpt Ryobi OHT1855R, på fjärde plats i vårt test för att utse marknadens bästa häcksax. 

ClasOhlson.se

Clas Ohlson Aktiebolag är ett stort svenskt företag inom detaljhandeln. Förutom att erbjuda mängder av olika produkter online, finns möjligheten att som köpsugen konsument, ta del av tusentals betyg och recensioner.

På Clasohlson.se får exempelvis den fjärde bästa häcksaxen i vårt test, Ryobi OHT1855R, hela 4,3 av 5 i betyg, något som visar på dess höga prestanda.

PriceRunner.se

PriceRunners mål är att hjälpa konsumenter att hitta produkter och erbjudanden av alla möjliga slag. På PriceRunner.se finns exempelvis produkttester, recensioner av produkter, samtidigt som möjligheten ges att jämföra priser från olika återförsäljare. 

PriceRunner håller exempelvis MILWAUKEE M18 CHT-0 som 27:e bästa häcksax på marknaden.

Råd & Rön

Råd & Rön är en mycket pålitlig svensk konsumenttidskrift med anor från 1952. Den utges av intresseorganisationen Sveriges Konsumenter och är mycket populär för sina tester av produkter inom diverse olika segment.

Råd & Rön ger exempelvis vinnaren av vårt test av häcksaxar, Stihl HSA 56, höga betyg.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general