Bäst i test

Förråd & uthus – Bäst i test

Test av tre förråd & uthus vilken är vinnaren? – 2022

Om du inte har möjligheten att ha ett större förvaringsutrymme i din bostad, eller om du vill ha flera platser att förvara dina saker på kan du välja att köpa eller bygga ett fristående förråd. Oavsett utseende, storlek och placering kan du i redskapsbodar förvara både cyklar och golfklubbor som trädgårdsredskap, hela maskiner, olika tillbehör och mängder av andra saker. Vi jämför några av de bästa produkterna på marknaden och kommer hjälpa dig att hitta det som passar bäst för dig!

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur stort förråd behöver du?

Det viktigaste att tänka på då du ska göra ett köp i form av ett förråd är storleken. Det är nämligen storleken som avgör hur mycket, och vilka, saker du kan förvara där i. Är du i behov av väldigt mycket extra förvaringsutrymme är det smart att köpa en större bod, medan mindre sådana kan vara passande om du endast är i behov av lite mer yta.

Tänk även på att höjden kan vara avgörande för vad som får plats i förrådet. Vill du ha stora maskiner, trädgårdsredskap, utemöbler, takbox, cyklar och liknande kan större modeller vara bra. Om du bara vill ha ett extra skjul för golfklubbor, verktyg, ytterkläder, inredning och liknande brukar det inte krävas så stora ytor.

Idag finns det mängder av olika stora redskapsbodar att välja mellan på marknaden. Det finns monteringsfärdiga och helt färdiga varianter, samt sådana du bygger själv. Välj den modell som passar dig och dina behov bäst för att få ut så mycket som möjligt av det. Gör du ett genomtänkt köp kan det bli riktigt lyckat! Ta inspiration från vår text för att hitta rätt.

Krävs det ett bygglov för förråd och redskapsbodar?

Om du är i behov av lite mer utrymme i din trädgård, i bostaden, i källaren eller på tomten är det väldigt enkelt att antingen montera eller bygga ett förråd på egen hand. Detta är sällan särskilt svårt. Förrådsbyggnader mindre än 15kvm räknas som friggebodar vilket innebär att bygglov inte är nödvändigt.

Värt att veta om är dock att förråd eller andra typer av redskapsbodar som ska göras över 15 kvadratmeter stora kan kräva att du behöver ansöker om bygglov. Det är däremot inte förens byggnaden överstiger 25kvm som ansökan om bygglov brukar vara nödvändig.

Men, trots att förrådsbyggnader på mellan 15-25 kvadratmeter, även kallat attefallshus, sällan kräver bygglov kan denna storlek medföra andra förhållningssätt att anpassa sig efter. Just dessa riktlinjer har gjort att förråden kommer i storlekar om 15kvm eller mindre hos de som erbjuder liknande produkter i sitt sortiment. Tänk på att frågan om pris skiljer sig beroende på utehusets storlek.

Hur nära en tomtgräns får man bygga ett förråd?

I och med att man slipper ansöka om bygglov då man vill köpa ett bygga ett förvaringsskjul som är mindre än 15 kvm är det ofta en väldigt enkel och smidig process som ger tillgång till extra utrymme. Det finns dock vissa riktlinjer att hålla sig till även för de redskapsbodar som inte kräver ansökan om bygglov.

En sådan punkt är hur pass nära en tomtgräns man får bygga sitt förvaringsutrymme. Där gäller att en friggebod, en förvaringsbod, en förrådsbyggnad eller ett attefallshus inte får placeras närmre än 4,5m från tomtgränsen i trädgården.

Undantag gäller om du kollat med grannen och fått svar på att hen godkänner att du gör plats för din förvaring närmre tomtgränsen än så. Känner du dig osäker på var just denna gräns går för dig kan du antingen be grannen visa var hen tycker placeringen är okej, eller hjälp av ett proffs.

Vart kan man köpa byggsats?

Idag finns det mängder av olika affärer som erbjuder dig att köpa en färdig byggsats till uthus. Här gäller ofta att förråden kommer i monteringsfärdiga paket, just för att det ska vara så smidigt och enkelt som möjligt för dig att sätta upp det för användning. Värt att nämna är att dessa byggsatser kan komma till lite högre pris än om du monterar ett på egen hand.

Om du trots det ill göra ett köp i form av en monteringsfärdig byggsats rekommenderar vi dig att se över utbudet online hos olika återförsäljare. Genom att söka efter färdig byggsats för redskapsbodar kan du väldigt snabbt och enkelt hitta en modell som passar dig, det inte minst baserat på priser. Det finns många sajter som har olika erbjudanden på just förrådsbyggnader och liknande produkter.

Att tänka på innan köp

Nedan går vi igenom all information som är bra att veta innan du ska köpa en förrådsbyggnad. Om du redan vet med dig vilken redskapsbod du vill köpa rekommenderar vi att du innan du gör ditt köp ser över om du kan ta del av några bra erbjudanden. Detta är väldigt enkelt att få fram och visa online idag! Hittar du ett bra erbjudande kan du spara mycket pengar på vissa produkter.

Storlek

Vilken storlek du ska ha på ditt uthus är den mest avgörande faktorn för att du ska kunna använda det till det du önskar. Uthus under 15kvm, och ofta upp till 25kvm, kräver inte ansökan om bygglov. Här kan frågan om pris variera rätt mycket, så du tänker på det.

Design

Vill du att förrådet ska smälta in i trädgården är det smart att välja en variant som du kan anpassa till färgen på huset, det vill säga förrådsbyggnader som är grundmålade eller obehandlade.

Dörrar och utrymmen

Vill du förvara lite större maskiner och redskap kan du välja en variant med dubbeldörrar. Gillar du att ha ordning och reda kan en redskapsbod med extra utrymme eller fler dörrar var passande.

Hur bygger man ett förråd?

Att bygga ett förråd på egen hand behöver inte alls vara särskilt svårt. Om du bör bygga det på egen hand eller inte beror dock både på hur händig du är, vad du kan och hur mycket tid och energi du vill lägga på det. Vill du kunna anpassa förrådet efter egen smak och tycke är egen byggnation ofta bäst.

Vad kostar det att bygga ett förråd?

Svaret på frågan om vad det kostar att bygga ett förråd kan vara väldigt varierande. Detta beror nämligen på en uppsjö av faktorer, inte minst om du väljer att bygga ett eget förrådsutrymme eller om du väljer att köpa en färdig byggsats som endast kräver montering, det finns produkter i olika färdiga kit.

Väljer du att ta hjälp för olika steg av byggnationen, eller för att få hjälp med el, montering, planering osv kommer även det påverka frågan om pris. Såklart är även aspekter som material, storlek och typ avgörande för kostnaden. I stora slängar kan man alltså säga att ett förråd kan kosta från 15 000 till över 500 000 kronor, helt beroende på hur det ska se ut. Du hittar billiga produkter & kan genomföra ett köp hos byggmax eller skånska byggvaror.

Hyra förråd eller bygga – vad är bäst?

Det är vanligt att man tänker att det alltid kostar alldeles för mycket att bygga ett förråd. Är du i behov av extra förvaring men inte vill eller har möjligheten att lägga dessa pengar på egen byggnation finns det möjligheten att hyra förvaringsbyggnader.

Värt att veta om är dock att hyran för en redskapsbod, friggebod eller liknande även den kan bli rätt hög. Om du sen lägger till tiden och energin det tar för dig att köra dit, samt drivsmedelskostnaden och det faktum att du måste anpassa dig efter just det förvaringsutrymmet blir det ännu lite dyrare.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general