Bäst i test

Elgräsklippare – Bäst i test

Test av elgräsklippare vilken är vinnaren? – 2022

Trädgårdspyssel är ofta synonymt med miljömedvetenhet och en elgräsklippare fixar gräsmattan – utan onödiga utsläpp efter bensin. Dessutom är elgräsklippare billiga i drift, samtidigt som deras lätta vikt gör att du tar dig fram över gräset med enkelhet.

Dagens modeller har också hög prestanda, trots att motorerna är eldrivna. Häng med i vårt bäst i test, där bästa elgräsklippare koras!

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Wolf-Garten A 400 E – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2020
 • Högt betyg hos Råd och Rön 2020
 • Högst ranking på PriceRunner
 • Inbyggd mulching för bioklippning
 • Kraftig elmotor på 1.8 kW
Nackdelar
 • Högt motorljud

Produktrecension

Även om Wolf-Garten A 400 E har en elmotor innanför chassit, dras tankarna lätt till Ferrari vid åsynen av denna klarröda elgräsklippare med gula detaljer.

Bäst i test bland marknadens alla elgräsklippare

Likt det italienska bilmärket är den också mycket populär för sin höga prestanda. Exempelvis rankar Bäst-i-test.se Wolf-Garten A 400 E som bästa elgräsklippare 2020, medan klassiska såväl som mycket pålitliga Råd & Rön ger den höga betyg.

Vi på PriceAdvisor delar den positiva bilden och ska nu berätta varför.

Rejäl elgräsklippare som klarar lite större gräsmattor

Wolf-Garten A 400 E drivs med elkabel och genererar en motoreffekt på 1.8 kW, vilket är tillräckligt för gräsmattor på uppemot 800 kvadratmeter. Klippbredden på 40 cm lämpar sig också får relativt stora tomter.

Smalare elgräsklippare anses ofta vara ansträngande i längden, eftersom du av naturliga skäl måste gå fler varv runt trädgården vid klippning.

Med en vikt på 18 kg rör sig Wolf-Garten A 400 E stabilt längs marken, samtidigt som den i Bygghemmas test anses vara mycket lätt att manövrera. Bland annat genom att handtaget är ställbart på höjden, medan greppet är mycket ergonomiskt med klädsel i mjukt gummi.

Varva mellan uppsamlare, bakutkast och bioklippning

Med Wolf-Garten A 400 E kan du växla mellan uppsamling av det klippta gräset i tanken på 45 liter, låta allt strömma ut genom bakutkastet – eller bioklippning. Det innebär att finskuret gräs tillåts ligga kvar på gräsmattan för att ge näring.

Metoden kallas också för mulching, som fungerar på så vis att klippt gräs och skurna löv tas upp av ett klippaggregat, som finfördelar resterna ytterligare en gång innan de faller ner på marken.

Möjliggör en riktigt kortklippt gräsmatta

Wolf-Garten A 400 E uppskattas definitivt av riktiga perfektionister, eftersom klipplängden är justerbar ner på ynka 25 millimeter. För den som föredrar ett något mer vildvuxet utseende, kan gräsmattan klippas på en höjd av 75 millimeter.

Motorljudet en nackdel

Denna elgräsklippare har fått övervägande positiva omdömen, men i Råd & Röns test lyfts motorljudet fram som ett mindre problem. Wolf-Garten A 400 E avger ett ljud på max 96 decibel, vilket är mer än hos många konkurrenter. Om du är känslig för oväsen bör du alltså fundera ett varv innan du slår till på Wolf-Garten A 400 E.

Specifikationer:
· Klipphöjd: 25-75 millimeter
· Vikt: 89 kg
· Motoreffekt: 1800 W
· Klippbredd: 40 cm
· Uppsamlare: 45 liter
· Elmotor

Summering

9.4Omdöme
Wolf-Garten A 400 E – Bäst i test – Klarar större gräsmattor, inbyggd mulching & miljövänlig

Wolf-Garten A 400 E drar med sin läckra design blickarna till sig, samtidigt som den klipper gräsmattan med hög precision. Dessutom har den inbyggd mulching, anpassat för tillfällen då gräset fortfarande växer och skriker efter näring.

Den enda uppenbara nackdelen hos denna elgräsklippare är motorljudet på 96 decibel, som låter något mer än många andra konkurrerande elgräsklippare.


2

Bosch Rotak 32 1000W – Budget valet

Fördelar
 • Toppbetyg på Bygghemma.se
 • 4,5 av 5 i betyg på Byggshop.se
 • Extremt billig
 • Pålitlig elmotor
 • Lätt och behändig
Nackdelar
 • Uppsamlaren fylls relativt snabbt
 • Billig finish i detaljerna

Produktrecension

Bosch Rotak 32 1000W är ett mycket prisvärt alternativ på marknaden över elgräsklippare. Den kostar endast kring tusenlappen, vilket såklart är väldigt konkurrenskraftigt för en så användbar produkt.

Optimal elgräsklippare för lite mindre gräsmattor 

Med en klippbredd på 32 centimeter passar Bosch Rotak 32 1000W bäst på lite mindre gräsmattor. ”Liten och behändig med bra kapacitet”, skriver exempelvis en nöjd konsument på Bygghemma.se om Bosch Rotak 32 1000W.

Där får Bosch Rotak 32 1000W hela 4,5 av 5 i betyg ­­- väldigt högt för en elgräsklippare i lågprissegmentet. Att det är vårt självklara budgetval är därför inte så konstigt.

Låg vikt för enkel manövrering

Bosch Rotak 32 1000W väger endast 6,8 kg(!) och har ett vridmoment på hela 13 Nm. Det innebär att du kan svänga oerhört skarpt – en stor fördel på mer svårmanövrerade ytor.

Sammantaget är denna elgräsklippare mycket lätt att både lyfta och styra, vilket lämpar sig för trånga utrymmen eller gräsmattor med olika typer av hinder.

Har du exempelvis möbler, träd eller buskar i vägen när du klipper gräset, är denna elgräsklippare mycket lätt att navigera såväl som flytta vid behov. Dessutom är den försedd med justerbar styrram och integrerat handtag. Mycket lätt att lyfta, med andra ord.

Elgräsklippare med hög prestanda till priset

Bosch är en tysk storspelare inom elektronik, vars produkter hyllas världen över för sin pålitlighet. Så är även fallet med Bosch Rotak 32, som har företagets patenterade Powerdrive-motor innanför chassit. Den levererar konstant högt varvtal och ger på så vis maximal effekt vid klippning.

Dessutom fixar Bosch Rotak 32 relativt vildvuxna ytor, med klippning av maximalt 30 centimeters högt gräs.

Vissa nackdelar

Bosch Rotak 32 kommer med en uppsamlare på endast 28 liter – vilket förvisso gör den lätt att styra – men samtidigt leder till at den snabbt fylls av klippt gräs. En på det stora hela taget nöjd kund på Bygghemma.se tycker därutöver att den känns lite billig i detaljerna.

Samtidigt är det naturligtvis omöjligt att erbjuda en elgräsklippare av allra högsta kvalitet, för under tusenlappen.

Specifikationer:
· Motoreffekt: 1000 W
· Vikt: 6,8 kg
· Arbetsbredd: 32 cm
· Maxlängd på gräset: 30 centimeter
· Uppsamlare: 28 liter
· Powerdrive-motor med höga varvtal

Summering

9.1Omdöme
Bosch Rotak 32 1000W – Extremt billig, pålitlig motor & mycket lätt

Bosch Rotak 32 är sammantaget en pålitlig liten elgräsklippare som gör jobbet på lite mindre gräsmattor. Där passar dess låga vikt särskilt väl, i kombination med mycket högt vridmoment.

Ett par nackdelar är vissa brister i finishen på detaljnivå, något som kommer med det extremt billiga priset. Uppsamlaren är också något liten, även om det möjliggör för enkel manövrering genom en lättare vikt.


3

Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare – Premium valet

Fördelar
 • Högt betyg hos Råd och Rön 2020
 • Högt kundbetyg hos Amazon
 • Bra betyg på Proffsmagasinet.se
 • Mycket tyst klippning
 • Hög effekt i relation till låg vikt
Nackdelar
 • Elkabel på endast 10 meter

Produktrecension

Bosch Advanced Rotak 750 är en riktig värsting bland elgräsklippare. Först av allt slås vi av dess feta design, i stil med en sportbil i grönt och svart – signifikativt för kvalitetsprodukter från Bosch.

Även om vi på PriceAdvisor framförallt uppskattar funktion, är en snygg design avgörande för att kunna ta hem förstaplatsen i premium-segmentet. Och det är något som Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare infriar med besked.

Höga betyg i test av elgräsklippare

Bosch Advanced Rotak 750 är en elgräsklippare som får skyhöga betyg av konsumenter, såväl som experter. Exempelvis ger pålitliga Råd och Rön Bosch Advanced Rotak 750 ett väldigt gott omdöme, vilket talar för dess höga kvalitet och prestanda.

En självgående elgräsklippare

För att du ska kunna glida över din gräsmatta utan större möda, är Bosch Advanced Rotak 750 självgående, med en effekt på 1700 watt. Den är försedd med hjul som rullar mycket lätt. Vill du ställa av din elgräsklippare är det bara att fälla ihop handtaget – och vips, så tar den mycket mindre plats.

Bosch Advanced Rotak 750 väger 16 kilo, vilket är relativt lite för en elgräsklippare med en klippbredd på hela 44 centimeter. Mer än nog för lite större gräsmattor. Dessutom kan uppsamlarens tank ta emot gräs och annat på en volym av 50 liter, något som tar rätt så lång tid att fylla.

Innovativ teknik för tystare gräsklippning

Bosch har tagit fram en funktion som kallas ProSilence, vilken reducerar höga ljudnivåer eftersom buller filtreras ut på grund av en mycket innovativ design. En ljuddämpningsteknik, kort och gott, vilket såklart uppskattas av både nära och kära, såväl som grannar (skämt åsido).

Denna elgräsklippare kommer dock upp i 89 decibel, vilket kan låta mycket, men upplevs betydligt mindre genom dämpningen.

Enkel och smart justering av klippningens höjd 

Med sju justerbara klipphöjder på mellan 20 och 80 millimeter, kan du med enkelhet få en finkalibrerad gräsmatta, oavsett tycke och smak. Vissa gillar riktigt kortklippta tomter, medan andra vill ha en mer naturlig look – valet är ditt. 

En elgräsklippare med få nackdelar

Att hitta några större problem med Bosch Advanced Rotak 750 är inte lätt, eftersom det är en kvalitetsprodukt som kostar några tusenlappar. Något som många kunder på Amazon klagar på är dock sladdens längd.

Eller snarare korthet, eftersom den endast är 10 meter lång, vilket inte riktigt rimmar med dess utlovade möjlighet att klippa lite större gräsmattor. Vissa är även kritiska till att uppsamlaren inte tar upp allt klippt gräs, emedan en del rester hamnar utanför.

Specifikationer:
· Vikt: 16 kg
· Klipphöjd: 20 till 80 mm
· Uppsamlingsvolym: 50 liter
· Arbetsbredd: 45 cm
· Motoreffekt: 1700 w
· Ljudnivå: 89 decibel

Summering

9.2Omdöme
Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare – Hög prestanda, häftig design & tyst gräsklippning

Vårt premiumval Bosch Advanced Rotak 750 förenar snygg design med hög prestanda – något som alltid ger höga betyg inom premium-segmentet här på PriceAdvisor. Med justerbar klipphöjd och kraftfull motor, levererar den verkligen en förstklassig klippning.

En nackdel är dock att den utlovar goda resultat på större gräsmattor, samtidigt som elkabeln endast är 10 meter lång – för kort med andra. Ämnar du att jobba över större ytor rekommenderas därför köp av en längre sladd ­- alternativt en annan gräsklippare.


4

Gardena PowerMax 1200/32

Fördelar
 • Hög ranking på PriceRunner
 • Positiva recensioner på Bygghemma
 • Höga betyg på Amazon
 • Hög prestanda till ett lågt pris
 • Samlar effektivt upp klippt gräs
Nackdelar
 • Något smal klippbredd för större gräsmattor

Produktrecension

Gardena PowerMax 1200/32 är en elgräsklippare som fått goda omdömen av kunder, samtidigt som den värderas högt i experters test av elgräsklippare. Den rankas exempelvis på femte plats över marknadens bästa modeller på bäst-i-test.se, medan PriceRunner håller den som tionde bästa produkt inom segmentet elnätsdrivna gräsklippare.

En liten och lätthanterlig elgräsklippare

Gardena PowerMax 1200/32 väger endast 8,3 kilo och är således enkel att bära såväl som manövrera. Med en klippbredd på 32 centimeter är den anpassad för mindre gräsmattor, även om effekten på 1200 W är väldigt mycket i sammanhanget.

Det ska poängteras att denna elgräsklippare är anpassad för mindre trädgårdar, med en maxyta på endast 300 kvadratmeter. Gentemot konkurrenterna i vårt test är det väldigt lite, samtidigt som produkten är anpassad för just mindre ytor.

Något som Gardena PowerMax 1200/32 verkligen uppfyller.

Klarar större ytor enligt flera kunder

En mycket nöjd kund på Bygghemma.se menar däremot att Gardena PowerMax 1200/32 är mer än duglig för betydligt större utrymmen. ”Liten nätt klippare som lätt klarar vår tomt på 750 kvadratmeter”, lyder betyget ­- värt att fundera över om du behöver en elgräsklippare för en stor gräsmatta och dessutom är beredd att chansa lite för ett rätt så lågt pris.

Smart system för uppsamling

Med Gardenas patenterad CnC-system (Cut and Collect) samlas ditt klippta gräs ihop mycket effektivt. Rent praktiskt innebär det bättre luftcirkulation och smart placerad uppsamlare, som garanterar att mer gräs samlas upp i behållaren, gentemot andra elgräsklippare. Det gör att du slipper tömma tanken lika ofta, trots att den endast har plats för 30 liter.

Extremt prisvärd elgräsklippare med justerbar klipphöjd

I förhållande till priset på knappt en tusing, ger Gardena PowerMax 1200/32 väldigt mycket elgräsklippare för pengarna. Den har hela tio justerbara höjdlägen på klippningen, från 20 till 60 millimeter. Perfektionister såväl som mer frisinnade trädgårdsmästare lär bli nöjda med resultatet, helt enkelt.

Svårt att hitta uppenbara brister

Att identifiera några större brister hos Gardena PowerMax 1200/32 är inte lätt. Den är således uppe och nosar på förstaplatsen inom budget-segmentet.

Dess smala klippbredd är dock något som flera kunder klagar över. Inte minst på Amazon där betyget dock är övervägande positivt. 4,5 av 5 i snittbetyg för att vara exakt – sjukt bra för en så billig produkt.

Specifikationer:
· Max Yta: 300 kvadratmeter
· Vikt: 8,3 kg
· Elmotor på 1200 watt
· Uppsamlingsvolym: 30 liter
· Klipphöjd: 20 till 60 millimeter
· Klippbredd: 32 cm

Summering

9Omdöme
Gardena PowerMax 1200/32 – Bra för små ytor, billig & lätt

Gardena PowerMax 1200/32 levererar verkligen en schysst klippning för pengarna. Den har många justerbara lägen och rätt så kraftig motor i kombination med ett konkurrenskraftigt pris.

Samtidigt klagar vissa kunder på den smala klippbredden – något som drar ner betyget en aning – även om det verkligen är en elgräsklippare som slåss om förstaplatsen bland budgetprodukter i vårt test av elgräsklippare.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en elgräsklippare?

Elgräsklippare är som namnet slår fast en eldriven gräsklippare. Vanligtvis åsyftas med elgräsklippare en maskin som drivs med hjälp av sladd eller elkabel, framför batteridrivna varianter som laddas innan användning.

Elgräsklippare är i regel framtagna för något mindre gräsmattor, på omkring 300 till 800 kvadratmeter, för att ge en fingervisning. Anledningen är begränsningen som kabeln utgör, vid sidan om elmotorns relativa svaghet gentemot bensinmotorer.

Eftersom elmotorer dessutom väger mindre, är elgräsklippare vanligtvis mycket lätta, ofta med en vikt på någonstans mellan 7 och 20 kilo – beroende på modell och prestanda. Det ska betonas att riktiga värsting-modeller, såsom premium-valet i vårt test av elgräsklippare, Bosch Advanced Rotak 750, tacklar större tomter utan problem.

Hur ofta måste jag byta olja på elgräsklippare? 

Elgräsklippare behöver inte oljas, eftersom deras motorer inte kräver denna typ av smörjmedel. För att en elgräsklippare ska hålla länge är det dock en god idé att regelbundet smörja motorn med smörjfett, framtaget för just elmotorer.

Hur länge räcker batteriet i elgräsklippare? 

Elgräsklippares batteritid beror både på motorns prestanda och själva batteriets kvalitet. Det är inte alltid som batteritiden redogörs för vid köp, eftersom den kan variera beroende på hur gräsklipparen används. 

Snarare brukar kapacitet anges i yta på gräsmattan, där bättre modeller klarar tomter på uppemot 300 kvadratmeter under en laddning. Självgående elgräsklippare drar exempelvis mer el, samtidigt som de är lättare att använda. 

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general