Bäst i test

Batteridriven grästrimmer bäst i test – Topp 5 bästa

Test av fem batteridrivna grästrimmers vilken är vinnaren? – 2021

Trädgårdspyssel är ofta synonymt med miljömedvetenhet och en grästrimmer som drivs med batteri gör det lilla extra för gräsmattan – utan onödiga utsläpp efter bensin. Dessutom är en batteridriven grästrimmer billig i drift, samtidigt som du slipper böka med elsladd.

Dagens modeller har också hög prestanda, trots att motorerna är batteridrivna. Häng med i vårt bäst i test, där bästa grästrimmer med batteri koras!

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Husqvarna 115iL – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Byggahus.se 2020
 • Höga kundbetyg från flera användare
 • Testvinnare hos Pricerunner 2020
 • Lång batteritid
 • Mycket tyst arbetsgång i förhållande till prestanda
Nackdelar
 • Något tung

Produktrecension

Husqvarna 115iL är en oerhört kraftfull grästrimmer, trots att den drivs med batteri. På den oberoende konsumentsajten Byggahus.se utsågs Husqvarna 115iL till bästa grästrimmer på marknaden år 2020, före bensindrivna konkurrenter – något som visar på dess höga kvalitet.

Bäst i kategorin grästrimmer batteri

”Rejält stark trimmer som hittills har klarat alla utmaningar av tjockt gräs och sly. Bra batteri med lång driftstid.” Så beskriver en mycket nöjd kund på Pricerunner.se Husqvarna 115iL. Denna grästrimmer har ett skaft med teleskopsfunktion, som ger en justerbar längd för optimal användarvänlighet.

En batteridriven grästrimmer för alla uppgifter i trädgården

De mest enkla uppgifterna så som att trimma gräs längs olika hinder i trädgården, likt häckar, buskar, väggar och träd, fixar Husqvarna 115iL utan problem. Lite mer krävande jobb är heller ingen match, till exempel att trimma mossa mellan stenplattor och kullersten, vid sidan om trimning av riktigt högt gräs.

Grästrimmer med mycket kraftigt batteri

Med en drifttid på hela 48 minuter är Husqvarna 115iL en av marknadens bästa batteridrivna grästrimmers. På Pricerunner.se är den utsedd till bästa grästrimmer med ett snittbetyg på 4,3 av 5, i konkurrens med bensindrivna modeller – vilket vittnar om en extremt bra produkt.

”Robust, stark och bra batteritid. Hållbar och kvalitativ tråd. Lite tung men det beror snarare på att den är så tåligt byggd. Klarar högt gräs och tufft arbete samtidigt som den fungerar fint till finlir”, är en utmärkt sammanfattning av en nöjd konsument på Prisjakt.nu.

Vi på Priceadvisor.se håller med om vartenda ord.

Mycket tyst grästrimmer på grund av sitt batteri

Husqvarna 115iL ger endast ifrån sig en ljudnivå på 60 decibel, vilket är mycket konkurrenskraftigt i segmentet grästrimmer batteri gällande oväsen. Att den har en tyst arbetsgång uppskattas naturligtvis inte bara av användaren, utan även av familj och grannar.

Dessutom slipper du ha på dig hörselkåpor, något som kan vara varmt och svettigt heta sommardagar.

Vikten en nackdel enligt vissa

Husqvarna 115iL väger 4,2 kg tillsammans med batteriet – relativt mycket för en batteridriven grästrimmer. Denna grästrimmer levereras dessutom utan batteri, så slutpriset landar på över 2000 kronor, vilket dock dess höga prestanda väger upp för.

Specifikationer:
·    Drifttid: 48 minuter
·    Vikt med batteri: 4,2 kg
·    Batterikapacitet: 2,1 Ah
·    Arbetsbredd: 33 cm
·    Manuell trådmatning
·    Slag per min: 5500 rpm

Summering

9.5Omdöme
Husqvarna 115iL – Bäst i test – Klarar svåra detalj jobb, lång batteritid & miljövänlig

Husqvarna 115iL är en utmärkt batteridriven grästrimmer som fått höga betyg på oberoende Byggahus.se, såväl som på Pricerunner. Med lång batteritid, tyst arbetsgång och hög prestanda är den också solklar vinnare här på PriceAdvisor.

Är du beredd att lägga ett par tusenlappar på en riktig kvalitetsprodukt från svenska Husqvarna, är valet enkelt. Dessutom med hög miljövänlighet, ett mycket stort plus enligt oss.


2

Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer – Budget valet

Fördelar
 • Högt testbetyg hos Bäst-i-test.se 2020
 • Högt testbetyg hos Råd & rön
 • Högt testbetyg hos Testfakta 2017
 • Extremt prisvärd
 • Bra för precisionsarbeten
Nackdelar
 • Något svag motor

Produktrecension

Med ett pris på strax över 1000 kronor inklusive batteri, är Gardena EasyCut Li-18/23 en utmärkt och mycket prisvärd batteridriven grästrimmer. Bäst-i-test.se rankar den exempelvis som sjätte bästa produkt i kategorin grästrimmer batteri, mycket bra för en maskin i budgetsegmentet.

Enkel att installera och använda

”Bästa budget batteri driven trimmer, gör jobbet bra”, skriver exempelvis en nöjd kund på Prisjakt.nu om Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer. Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer skiljer sig från många andra modeller, eftersom den trimmar med plastknivar och inte trådrulle.

Batteridriven grästrimmer med plastknivar

På Bäst-i-test.se lyfts knivarna fram som enkla att byta ut, samtidigt som de slits ner relativt fort – något att tänka på innan köp. Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer levereras dock med reservknivar, och kommer du att använda den ofta rekommenderas ett litet lager med knivar.

Du kan lätt ändra vinkeln på trimmerhuvudet, för enkel klippning under olika typer av hinder, så som buskar och häckar, med mera.

Lätt grästrimmer med kompakt design

Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer har ett lätt batteri och en smart design, som gör att du rör dig över trädgården utan ansträngning när du trimmar gräset. Den väger endast 3,45 kg, vilket är mindre än många andra produkter i kategorin grästrimmer batteri.

Lång drifttid för trimning av uppemot 1125 meter gräskant

Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer har en drifttid på omkring 45 minuter, att jämföra med många dyrare batteridrivna grästrimmers på marknaden. Den har en inbyggd kontrollampa på handtaget, som indikerar batteriets nivå.

Något klen motor

Denna grästrimmer med batteri är optimerad för precisionsarbeten och finlir, snarare än kraft och röjningsjobb. Flera kunder på Prisjakt.nu menar exempelvis att den inte håller för riktigt högt och grovt gräs och sly. ”Som trimmer är den helt ok, orkar grästrimning men inte lite grövre ogräs”, skriver exempelvis en missnöjd kund på Prisjakt.nu.

Specifikationer:
·    Batteritid: 55 min·    Vikt: 2,5 kg
·    Arbetsbredd: 23 cm
·    Ljudnivå: 85 decibel
·    Spänning: 18 V
·    Vibration (ah) Vibration max ah: 2.5 m/s

Summering

9.1Omdöme
Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer – Budget valet – Billig, bra för finlir men något klen motor.

Med goda omdömen från kunder såväl som experter, ger Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer väldigt mycket för pengarna. Utan batteri kostar den bara några hundralappar, och när den väl är monterad har du en grästrimmer med batteri som klarar av precisionsjobb längs trädgårdens olika hinder mycket väl.

Men flera kunder klagar på kraften när det kommer till tuffare uppgifter, så som att trimma kraftigare sly och ogräs – något att tänka på innan köp.


3

Stiga SGT 500 AE – Premium valet

Fördelar
 • Testvinnare hos Gör det själv 2020
 • Högt testbetyg hos Bäst-i-test.se
 • Högt testbetyg hos Pricerunner 2020
 • Klarar tuffare terräng
 • Enkel växling mellan vanlig trimning och vertikal kanttrimning
Nackdelar
 • För kort drifttid i förhållande till pris

Produktrecension

”Superbra, helnöjd med trimmern”, skriver en positiv konsument på Bygghemma.se om Stiga SGT 500 AE. Som testvinnare hos den oberoende tidskriften Gör Det Själv är Stiga SGT 500 AE en fantastisk grästrimmer med batteri. Den fixar inte bara finliret, utan klarar även högt ogräs och sly helt okej. Men då måste motorn jobba hårt, något som uppmärksammas av bäst-i-test.se.

Optimal grästrimmer för medelstora gräsmattor

Med en drifttid på endast 20 minuter passar Stiga SGT 500 AE bäst på små till medelstora gräsmattor. Den är lätt att montera och köra igång, framförallt för att trimma ytterkanter där den vanliga gräsklipparen inte riktigt når fram.

Genom en enkel vridning kan du växla mellan vanlig trimning och vertikal kanttrimning, för riktigt snygga resultat. Du kan exempelvis vrida trimmerhuvudet genom ett enkelt knapptryck, vilket möjliggör för trimning i olika nivåer.

Grästrimmer med batteri som funkar till andra produkter från Stiga 

Stiga SGT 500 AE är en grästrimmer som drivs av ett 48V 2 Ah batteri med hög prestanda, under dess relativt korta drifttid. Dess batteri funkar dessutom till många andra produkter från Stiga och vi rekommenderar därför en investering i flera batterier, för snabba byten mellan olika maskiner.

Grästrimmer med automatisk utmatning av tråd

Stiga SGT 500 AE trimmar med dubbel tråd som matas ut automatiskt. Det säkerställer en trimning utan avbrott, med en elegant finish på din gräsmatta.

För enkel och bekväm användning kan du justera främre handtag och teleskopisk rigg till det arbetsläge som passar dig bäst. När du har trimmat färdigt är det bara att separera riggen i två delar för mycket smidig förvaring.

Specifikationer:
·    Vikt: 3 kg
·    Motoreffekt: 200 W
·    Spänning: 48 V
·    Längd trimmertråd: 3 m
·    Tråddiameter: 1,6 mm
·    Arbetsbredd: 30 cm

Summering

9.2Omdöme
Stiga SGT 500 AE – Premium valet – Hög prestanda, häftig design & tyst gräsklippning

Vårt premiumval Stiga SGT 500 AE är en batteridriven grästrimmer av hög kvalitet. Ett stort plus är att den fixar lite grövre terräng, även om motorn måste arbeta en del vid tuffare uppgifter.

En klar nackdel är drifttiden på endast 20 minuter, vilket gör att Stiga SGT 500 AE inte riktigt lämpar sig för större gräsmattor. Men för små till medelstora trädgårdar är den verkligen optimal. Dessutom med en tyst gång, vilket alltid är positivt.


4

MAKITA DUR181Z

Fördelar
 • 4,6/5 i kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
 • Lätt och smidig grästrimmer med batteri
 • Lång hållbarhet
Nackdelar
 • Något smal klippbredd för större gräsmattor

Produktrecension

MAKITA DUR181Z har fått hela 4,6 av 5 i betyg på Proffsmagasinet.se: ”Lättstartad, lätt och smidig produkt som gör sitt jobb.”, skriver exempelvis en mycket nöjd kund på sajten.

Grästrimmer med batteri av hög kvalitet

MAKITA är en japansk gigant inom elektronik, som är mycket känd för sin höga kvalitet. Det samma gäller MAKITA DUR181Z, som förenar ett billigt pris med hög användarvänlighet som hyllas av många kunder.

En positiv konsument på Proffsmagasinet lyfter exempelvis fram att MAKITA DUR181Z stått pall i hela 5 år, att jämföra med andra produkter i samma prisklass som ofta slits ut mycket fortare.

Lätt och smidig grästrimmer

”Lagom vikt och smidigt med band för ergonomiskt användande + ställbar höjd på skaftet. Kan vara lite klurigt att få fram ny tråd ibland men annars har den bara gått och gått.”, skriver en mycket nöjd kund på Prisjakt.nu, där MAKITA DUR181Z är rankad på tredje plats i kategorin grästrimmer batteri.

Det är extremt bra för en grästrimmer som kostar under tusenlappen utan batteri. Köper du till ett 18V batteri får du en drifttid på cirka 45 minuter, vilket står sig mycket bra i konkurrens med dyrare produkter.

En grästrimmer för lite mindre gräsmattor

MAKITA DUR181Z väger 2,9 kilo och har en klippdiameter på 26 centimeter, något som lämpar sig för lite mindre trädgårdar. Med roterbart trimmerhuvud i 180 grader möjliggörs för enkel och stilig kantklippning. Den är dessutom utrustad med teleskopskaft som lätt justeras i längd – mellan 1229 och 1433 mm.

Klippbredden en nackdel

MAKITA DUR181Z har en klippbredd på 26 centimeter och är optimerad för kanttrimning, snarare än klippning av rejälare gräs och sly. Det är en liten och nätt grästrimmer med batteri, som passar bäst för finlir. ”Bra om det är mindre grejer den används till”, sammanfattar en kund på Proffsmagasinet.se prestandan hos MAKITA DUR181Z mycket väl.

Specifikationer:
·    Klippdiameter: 260 mm
·    Ljudeffektnivå: 88,5 dB(A)
·    Tråddiameter: 65 mm
·    Varvtal: 7800 varv/min
·    Batterispänning: 18 V
·    Laddtid: 30 minuter

Summering

9Omdöme
MAKITA DUR181Z – Prisvärd, enkel att använda men smal klippbredd

MAKITA DUR181Z är en liten och nätt grästrimmer som passar perfekt i mindre trädgårdar, framförallt för kanttrimning, snarare än klippning i grövre terräng.

Flera kunder vittnar om hög kvalitet och lång hållbarhet, något som alltid gör höga betyg här på PriceAdvisor.

Samtidigt är klippbredden på endast 26 centimeter något smalt, något att tänka på innan köp.


5

DEWALT DCM561PB

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
 • Hög ranking på PriceRunner
 • Tyst arbetsgång
 • Mycket lång drifttid
Nackdelar
 • Något dyr med batteri

Produktrecension

”Mycket bra grästrimmer, fungerar väldigt bra även till lite tjockare gräs/ogräs. Kör 20 min på ett batteri, trimmar man kanter och liknande räcker ett batteri hur länge som helst.” Lovorden över DEWALT DCM561PB är många. Dessa rader kommer från en av alla nöjda kunder på Prisjakt.nu, där DEWALT DCM561PB rankas på sjunde plats i kategorin grästrimmer batteri.

Grästrimmer med batteri i toppklass

Amerikanska DEWALT är kända för sina slitstarka motor handverktyg och denna grästrimmer med batteri är knappast något undantag.

Låg ljudnivå och lång drifttid med kolborstfri motor

Innanför sitt karakteristiska gula hölje är DEWALT DCM561PB utrustad med en kolborstfri motor, som både ger lång drifttid och låg ljudnivå. Eftersom du kan välja mellan två olika hastigheter, sparar du enkelt in på dess batteri med en lägre hastighet vid lättare trimning, medan den högre hastigheten lämpar sig för klippning av högt gräs och sly.

Bred klippbredd och hög prestanda för tuffare sysslor

”Urstark så det är bara att riva på som med en bensindriven röjsåg och även om den suger bra med batteri på högsta läget så hade jag fortfarande ca 30% av ett 4ah-batteri kvar efter att jag tagit alla kanter runt huset på ca 20 min”, är ord från en extremt nöjd kund på Prisjakt.nu.

Det är faktiskt svårt att hitta några större negativa aspekter gällande DEWALT DCM561PB. En nackdel är dock priset på strax under 2000 kronor – utan batteri, något som drar ner betyget här på PriceAdvisor en aning.

På PriceRunner.se rankas denna batteridrivna grästrimmer på 16:e plats över marknadens alla produkter, men vi håller den lite högre. Kunderna ger den faktiskt hela 4,6 av 5 i betyg, vilket talar sitt tydliga språk.

Specifikationer:
·    Laddningstid: 75 min
·    Vikt: 4,1 kg
·    Klippbredd: 33 centimeter
·    Maximal ljudnivå: 75 decibel
·    Tråddiameter: 2 mm
·    Trådlängd: 7.5 m

Summering

8.9Omdöme
DEWALT DCM561PB – Hög prestanda, lång drifttid men något dyr

Sammantaget är Bosch ARM 32 en mycket konkurrenskraftig grästrimmer med batteri. Vi vill särskilt lyfta fram den tysta gången i förhållande till dess höga prestanda, som ger snyggt resultat oavsett om det gäller kanttrimning eller klippning av ogräs och sly.

Den enda uppenbara nackdelen är priset, som landar på över 2000 kronor inklusive batteri – något som håller DEWALT DCM561PB borta från förstaplatsen i vårt test av grästrimmers.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Bra att veta om grästrimmers

Då många gräsmattor och trädgårdar är fulla av hinder som försvårar för den vanliga gräsklipparen, väljer många att investera i en grästrimmer. Det är en maskin som är anpassad för trimning och klippning av gräs som är svårt att komma åt med större apparater.

Vissa kraftiga grästrimmers klarar även av att klippa tjockare gräs och sly, medan lättare varianter är framtagna för finlir. Många modeller är försedda med teleskopiskt skaft med möjlighet att justera längden. Andra har roterbart trimmerhuvud i 180 grader, vilket möjliggör för enkel och stilig kantklippning.

Trimmerhuvudet är i sin tur utrustat med plastknivar eller snören, som antingen matas ut automatiskt eller manuellt, beroende på grästrimmer. Plast-knivarna kan komma att behöva bytas ut ganska ofta, vilket gör att grästrimmers av det slaget ofta kommer med reservknivar.

Extra tråd kommer också behöva inköpas för modeller som skär med lina, något som gör att grästrimmers kostar en slant att underhålla.

Hur fungerar en grästrimmer med batteri? 

En batteridriven grästrimmer drivs ofta med 18V batteri, som genererar en drifttid på uppemot 45 minuter – beroende på prisklass och prestanda. Vissa modeller som drivs med batteri som endast mäktar med att klippa under en kvart, något att ha med i beräkningen när du väljer grästrimmer.

Eftersom även batteridrivna grästrimmers av hög kvalitet laddar ut relativt snabbt, rekommenderar vi att du köper ett eller ett par extra batterier, särskilt om du har en större trädgård och planerar lite längre arbetspass.

Hur kraftfull grästrimmer är nödvändigt? 

De allra flesta grästrimmers är anpassade för svåråtkomligt gräs längs kanter och olika typer av hinder i trädgården. Samtidigt kan det uppstå situationer där kraftigt gräs och sly kan behöva trimmas ner på ställen där en vanlig gräsklippare inte kommer åt.

En kraftfull grästrimmer som drivs med bensin fixar ofta sådana lite tyngre uppgifter, såsom att rensa mossa och gräs mellan kullersten och plattor, med mera. Batteridrivna grästrimmer har å sin sida lite lättare motorer, även om det likväl finns starka modeller även i detta segment.

Exempelvis Husqvarna 115iL, vinnaren i vårt test i kategorin grästrimmer batteri, som enligt många kunder klarar såväl högt gräs som sly. Att tänka på är dock att batteridrivna motorer får jobba hårt när grövre motstånd väntar, vilket i längden sliter på maskinen.

Olika typer av grästrimmers 

Grästrimmers kommer i många olika utföranden: eldrivna varianter som går på batteri eller nätverksanslutning och bensindrivna grästrimmers. Dessutom kan en distinktion göras mellan en grästrimmer som trimmar med snö eller nylonlina, kontra knivar.

Kraftigare varianter så som bensindrivna grästrimmers och de allra bästa eldrivna maskinerna, klarar ofta klippning av högt gräs, sly och buskar – medan lättare el-produkter är framtagna för finlir längs med kanter där lättare grönska inte går att komma åt med den vanliga gräsklipparen.

Vad är för- och nackdelarna med en batteridriven grästrimmer? 

En batteridriven grästrimmer är ofta optimerad för något mindre ytor. Vanligtvis har de en något mindre klippbredd än modeller som drivs med bensin eller via nätverk. Det gör batteridrivna grästrimmers också lättare och smidigare att använda, inte minst vid precisionsarbeten i trädgården. Även laddningstiden är central.

Vissa laddare är av billigare slag och laddar därför ganska långsamt, medan dyrare varianter naturligtvis laddar upp ditt batteri mer skyndsamt. En stor fördel med en grästrimmer med batteri är den tysta arbetsgången, som naturligtvis kommer att uppskattas av din omgivning.

Du slipper även arbeta med hörselkåpa, vilket är särskilt befriande heta sommardagar då svetten lackar. Miljöaspekten är heller inte att förglömma. En grästrimmer som drivs med batteri är mycket miljövänlig och således det självklara valet för trädgårdsentusiaster som värnar om klimatet.

De kräver väldigt lite underhåll och är likaså billiga i drift. Dessutom slipper du arbeta med elkabel när du rör dig över gräsmattan, något som verkligen underlättar vid arbeten längs kanter och i obekväma ställningar.

Viktigt att tänka på innan köp av grästrimmer med batteri 

Först av allt bör du fundera på hur lång drifttid du behöver, vid sidan om kraft att trimma grövre material, innan du slår till på en grästrimmer med batteri. Ergonomin är också central och därför rekommenderas ett besök i butik där du har möjlighet att känna på din batteridrivna grästrimmer.

Vissa modeller kan vara relativt tunga, något att tänka på om du föredrar lite lättare apparater vid långa arbetspass. Greppet och möjlighet att justera skaftet på längden är också faktorer att ta med i beräkningen. Vid trimning av grönska längs kantsten och plattor är snöre att föredra, då plastknivar slits relativt snabbt när de stöts mot sten.

Vissa föredrar dock knivar vid grövre sysslor, oavsett om din grästrimmer drivs med batteri eller inte. Laddningstiden på batteriet är också något att tänka på, där extra batterier rekommenderas för dig med stor trädgård. Batteridrivna modeller är ofta lätta och enkla att använda, samtidigt som deras prestanda inte kan jämföras sin bensindrivna motsvarighet.

Då batteridrivna motorer dock blir bättre och bättre, blir grästrimmers med batteri än allt vanligare syn på gräsmattor landet över, där miljöaspekten förstås också spelar in.

Grästrimmer med knivar eller tråd?

En grästrimmer trimmar oftast gräs och annan grönska med hjälp av en snurrande tråd, som antingen matas ut manuellt eller automatiskt. Tråd eller nylonlina är att föredra vid riktiga precisionsarbeten, eftersom de ger en väldigt exakt skärning längs kanter och blommor, så att du inte skadar delar av din trädgård som du vill lämna orörd.

Både tråd och kniv behöver bytas ut med jämna mellanrum, men för grövre växtlighet rekommenderas vanligtvis knivar. Har du en mer utmanande gräsmatta och behöver en lite kraftigare grästrimmer, är alltså knivar ett bra alternativ.

Samtidigt är dessa modeller ibland något dyrare och de är också betydligt ovanligare än grästrimmers som skär med lina. Därför kan du ofta hitta den sistnämnda varianten på rea, något att fundera på innan du slår till.

Vad passar mig bäst grästrimmer eller en röjsåg?

En röjsåg är vanligtvis tyngre med något kraftigare motor, vilket rekommenderas för tyngre arbeten med buskar och rent skogsarbete. Röjsåg är ett slags motorsåg med en roterande sågklinga på ett riggrör. En rejäl röjsåg kan därför fälla mindre träd, något som en grästrimmer inte kommer i närheten av – oavsett driftmedel och prestanda.

En grästrimmer passar i stället bäst vid sysslor som kräver mer precision, längs med kanter och stenar, vid sidan om andra hinder i trädgården. Precis som namnet antyder fixar en grästrimmer den perfekta finishen, medan en röjsåg just röjer bort grönska.

På grund av sin vikt används ofta röjsågen med bärsele, vilket sällan krävs med en grästrimmer eftersom den väger mindre och i högre utsträckning arbetar längs marken.

Det ska dock poängteras att en kraftig grästrimmer också klarar små buskar och sly, mer än nog för de allra flesta trädgårdarna i stadsmiljö.

Tips för få en välskött fin gräsmatta

Till att börja med står valet mellan att så gräs själv och rullat ut en färdig gräsmatta, där det senare alternativet naturligtvis går fortare. Med gräsmattan på plats är bästa tiden att så nytt gräs höst eller vår, då det vanligtvis regnar mycket och du slipper vattna helt på egen hand.

Hösten är dock allra bäst, eftersom jorden har bevarat värme från sommarens soliga dagar. Innan sådd bör du rensa bort löv, kvistar och annat, för att bana väg för solens strålar. Därefter kan gräsmattan gödslas, vilket är särskilt viktigt på våren då näringen är som mest välkommen.

Gödslingen kan ske kontinuerligt, med jämn och tunn fördelning över hela din gräsmatta. Vid trimning av kanter och längs olika hinder för perfekt finish, rekommenderas en grästrimmer, förslagsvis en med batteri som kompletterar den vanliga gräsklipparen mycket väl.

Ett annat tips är vertikalskärning, som innebär att små lufthål på några millimeter skärs ner i jorden. Detta för att syresätta gräset med bättre dränering som följd. Det innebär att vatten och näring lättare tas upp – medförande en grönare och frodigare matta.

Andra tips är att toppdressa med jord som lämpar sig för dränering.

3 anledningar varför välja en grästrimmer på batteri

 1. En batteridriven grästrimmer är ett mycket miljövänligt alternativ som går hand i hand med trädgårdsarbete, som ju är en grön syssla. Värnar du om klimatet och samtidigt inte är i behov av en extremt kraftfull grästrimmer, är valet av batteri en självklarhet.
 2. En grästrimmer som drivs med batteri är billig i drift. Den kräver mindre underhåll en sin bensindrivna motsvarighet och har heller inget kostsamt driftmedel.Många modeller har i dag dessutom relativt lång drifttid, och prestandan på batteridrivna motorer utvecklas hela tiden. För precisionsarbeten räcker en batteridriven grästrimmer helt och hållet, med andra ord.
 3. Grästrimmers med batteri har ofta väldigt lätta motorer och är därför smidiga att använda i trädgården. De passar utmärkt för detaljerade jobb, särskilt när du klipper längs med värdefulla blommor och andra hinder. Dessutom slipper du arbeta med en besvärlig elkabel, något som är särskilt befriande vid trimning då du vill nå fram till riktigt svåråtkomlig grönska.

Är Ryobi för grästrimmers ett bra märke?

Japanska Ryobi som grundades år 1943 är en storspelare gällande tillverkning av maskiner inom mängder av industrier. Märket är mycket populärt på grund av sin enastående kvalitet, vilket också gäller grästrimmers.

Exempelvis är den batteridrivna trimmern Ryobi Ry36Eltx33A-140 36V en riktig kvalitetsprodukt, som fått höga betyg av kunder hos många olika näthandlare. 

Ryobi har både elektriska och bensindrivna grästrimmers av högsta kvalitet, med många olika praktiska tillbehör att välja mellan.Till exempel Ryobi RBC430SBSD, som är bensindriven med en effekt på hela 750 W.

Är skyddskläder nödvändigt?

Vi rekommenderar att du arbetar med skyddskläder när du använder din grästrimmer, även om arbetet inte nödvändigtvis är särskilt riskfyllt. Det kan handla om:

·    Hörselskydd, om du har en bensindriven grästrimmer som låter mycket.

·    Kraftiga handskar, som underlättar för arbetet, tar emot vibrationer och gör så att du slipper blåsor och sår på händerna, exempelvis om du arbetar i terräng.

·     Rejäla skyddsskor är också ett smart val, inte bara för att skydda dig från själva trimmern och dess lina eller knivar, utan också mot buskar och snår.

Ergonomi och ljudnivå

Till skillnad från bensindrivna grästrimmers, låter inte en grästrimmer med batteri särskilt mycket. Det gör att du kan arbeta utan hörselkåpor, något som verkligen är befriande heta sommardagar då svetten lackar. Decibelnivån brukar ligga mellan 60 och 90, beroende på prestanda och motorläge.

Att batteridrivna grästrimmers är mycket tystare, brukar vara ett vanligt köpargument, särskilt om du har grannar nära inpå din tomt. Ergonomin är också central och därför rekommenderas ett besök i butik där du har möjlighet att känna på din batteridrivna grästrimmer.

Vissa modeller kan vara relativt tunga, något att tänka på om du föredrar lite lättare apparater vid långa arbetspass. Greppet och möjlighet att justera skaftet på längden är också faktorer att ta med i beräkningen.

Behöver man byta tråd på en grästrimmer?

Eftersom tråden till sist slits ut efter att du trimmat din gräsmatta med en grästrimmer, behöver du byta tråd då och då. Hur det går till för just din modell tar du lättas reda på i den tillhörande bruksanvisningen, eller googlar dig fram till på nätet.

Hur har vi genomfört detta test?

I vårt test har vi granskat utbudet av grästrimmers och tittat närmare på specifika faktorer för att kunna välja ut fem rekommenderade modeller, varav en som är bäst i test. Vi har bland annat utgått från grästrimmrarnas prestanda, klippbredd, drifttid, möjlighet att vinkla trimhuvud, effekt, med mera.

Vi har även tagit hänsyn till kundernas egna betyg och experternas tester för att avgöra vilken grästrimmer batteri som är bäst i test, det vill säga den batteridrivna grästrimmer som fått högst betyg i genomsnitt.

Källor

Bygghemma.se

Bygghemma är en E-handel som säljer varor och tjänster inom bygg, heminredning och trädgård. På sajten kan kunder och potentiella köpare ta del av hundratals recensioner och betyg från andra användare.

Premium valet i vårt test av grästrimmers, Stiga SGT 500 AE, hyllas också av en mycket nöjd konsument på Bygghemma.se.

Proffsmagasinet.se

Proffsmagasinet är en av Sveriges ledande e-handlare inom verktyg och andra byggrelaterade produkter, med mera. Förutom fysiska butiker finns mängder av produkter att köpa online. Här kan kunder ta del av tusentals betyg från andra användare, för att hitta precis rätt produkt till sig själv.

MAKITA DUR181Z som hamnar på fjärde plats i vårt test över marknadens bästa grästrimmer, har fått hela 4,6 av 5 i betyg på Proffsmagasinet.se, vilket get stöd åt vår bedömning.

PriceRunner.se

PriceRunners mål är att hjälpa konsumenter att hitta produkter och erbjudanden av alla möjliga slag. På PriceRunner.se finns exempelvis produkttester, recensioner av produkter, samtidigt som möjligheten ges att jämföra priser från olika återförsäljare.

En mycket nöjd kund på Pricerunner.se hyllar exempelvis Husqvarna 115iL, vilket ger stöd åt vårt bäst i test där vi utser marknadens bästa grästrimmer, det vill säga Husqvarna 115iL.

Råd & Rön

Råd & Rön är en mycket pålitlig svensk konsument tidskrift med anor från 1952. Den utges av intresseorganisationen Sveriges Konsumenter och är mycket populär för sina tester av produkter inom diverse olika segment.

Råd & Rön ger exempelvis budgetvalet i vårt test av grästrimmers – Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer – mycket höga betyg.

Prisjakt.nu

Prisjakt är en av landets största oberoende jämförelsetjänster. På Prisjakt.nu kan du som kund jämföra priser på tjänster och produkter, samt läsa andra användares omdömen av produkter såväl som handlare.

”Bästa budget batteri driven trimmer, gör jobbet bra”, skriver exempelvis en nöjd kund på Prisjakt.nu om Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer, budget valet i vårt test av marknadens bästa grästrimmer.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general