Bäst i test

Batteridriven grästrimmer – Bäst i test

Test av fyra batteridrivna grästrimmers vilken är vinnaren? – 2022

Trädgårdspyssel är ofta synonymt med miljömedvetenhet och en grästrimmer som drivs med batteri gör det lilla extra för gräsmattan – utan onödiga utsläpp efter bensin. Dessutom är en batteridriven grästrimmer billig i drift, samtidigt som du slipper böka med elsladd.

Dagens modeller har också hög prestanda, trots att motorerna är batteridrivna. Häng med i vårt bäst i test, där bästa grästrimmer med batteri koras!

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Husqvarna 115iL – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Byggahus.se 2020
 • Höga kundbetyg från flera användare
 • Testvinnare hos Pricerunner 2020
 • Lång batteritid
 • Mycket tyst arbetsgång i förhållande till prestanda
Nackdelar
 • Något tung

Produktrecension

Husqvarna 115iL är en oerhört kraftfull grästrimmer, trots att den drivs med batteri. På den oberoende konsumentsajten Byggahus.se utsågs Husqvarna 115iL till bästa grästrimmer på marknaden år 2020, före bensindrivna konkurrenter – något som visar på dess höga kvalitet.

Bäst i kategorin grästrimmer batteri

”Rejält stark trimmer som hittills har klarat alla utmaningar av tjockt gräs och sly. Bra batteri med lång driftstid.” Så beskriver en mycket nöjd kund på Pricerunner.se Husqvarna 115iL. Denna grästrimmer har ett skaft med teleskopsfunktion, som ger en justerbar längd för optimal användarvänlighet.

En batteridriven grästrimmer för alla uppgifter i trädgården

De mest enkla uppgifterna så som att trimma gräs längs olika hinder i trädgården, likt häckar, buskar, väggar och träd, fixar Husqvarna 115iL utan problem. Lite mer krävande jobb är heller ingen match, till exempel att trimma mossa mellan stenplattor och kullersten, vid sidan om trimning av riktigt högt gräs.

Grästrimmer med mycket kraftigt batteri

Med en drifttid på hela 48 minuter är Husqvarna 115iL en av marknadens bästa batteridrivna grästrimmers. På Pricerunner.se är den utsedd till bästa grästrimmer med ett snittbetyg på 4,3 av 5, i konkurrens med bensindrivna modeller – vilket vittnar om en extremt bra produkt.

”Robust, stark och bra batteritid. Hållbar och kvalitativ tråd. Lite tung men det beror snarare på att den är så tåligt byggd. Klarar högt gräs och tufft arbete samtidigt som den fungerar fint till finlir”, är en utmärkt sammanfattning av en nöjd konsument på Prisjakt.nu.

Vi på Priceadvisor.se håller med om vartenda ord.

Mycket tyst grästrimmer på grund av sitt batteri

Husqvarna 115iL ger endast ifrån sig en ljudnivå på 60 decibel, vilket är mycket konkurrenskraftigt i segmentet grästrimmer batteri gällande oväsen. Att den har en tyst arbetsgång uppskattas naturligtvis inte bara av användaren, utan även av familj och grannar.

Dessutom slipper du ha på dig hörselkåpor, något som kan vara varmt och svettigt heta sommardagar.

Vikten en nackdel enligt vissa

Husqvarna 115iL väger 4,2 kg tillsammans med batteriet – relativt mycket för en batteridriven grästrimmer. Denna grästrimmer levereras dessutom utan batteri, så slutpriset landar på över 2000 kronor, vilket dock dess höga prestanda väger upp för.

Specifikationer:
·    Drifttid: 48 minuter
·    Vikt med batteri: 4,2 kg
·    Batterikapacitet: 2,1 Ah
·    Arbetsbredd: 33 cm
·    Manuell trådmatning
·    Slag per min: 5500 rpm

Summering

9.5Omdöme
Husqvarna 115iL – Bäst i test – Klarar svåra detalj jobb, lång batteritid & miljövänlig

Husqvarna 115iL är en utmärkt batteridriven grästrimmer som fått höga betyg på oberoende Byggahus.se, såväl som på Pricerunner. Med lång batteritid, tyst arbetsgång och hög prestanda är den också solklar vinnare här på PriceAdvisor.

Är du beredd att lägga ett par tusenlappar på en riktig kvalitetsprodukt från svenska Husqvarna, är valet enkelt. Dessutom med hög miljövänlighet, ett mycket stort plus enligt oss.


2

Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer – Budget valet

Fördelar
 • Högt testbetyg hos Bäst-i-test.se 2020
 • Högt testbetyg hos Råd & rön
 • Högt testbetyg hos Testfakta 2017
 • Extremt prisvärd
 • Bra för precisionsarbeten
Nackdelar
 • Något svag motor

Produktrecension

Med ett pris på strax över 1000 kronor inklusive batteri, är Gardena EasyCut Li-18/23 en utmärkt och mycket prisvärd batteridriven grästrimmer. Bäst-i-test.se rankar den exempelvis som sjätte bästa produkt i kategorin grästrimmer batteri, mycket bra för en maskin i budgetsegmentet.

Enkel att installera och använda

”Bästa budget batteri driven trimmer, gör jobbet bra”, skriver exempelvis en nöjd kund på Prisjakt.nu om Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer. Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer skiljer sig från många andra modeller, eftersom den trimmar med plastknivar och inte trådrulle.

Batteridriven grästrimmer med plastknivar

På Bäst-i-test.se lyfts knivarna fram som enkla att byta ut, samtidigt som de slits ner relativt fort – något att tänka på innan köp. Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer levereras dock med reservknivar, och kommer du att använda den ofta rekommenderas ett litet lager med knivar.

Du kan lätt ändra vinkeln på trimmerhuvudet, för enkel klippning under olika typer av hinder, så som buskar och häckar, med mera.

Lätt grästrimmer med kompakt design

Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer har ett lätt batteri och en smart design, som gör att du rör dig över trädgården utan ansträngning när du trimmar gräset. Den väger endast 3,45 kg, vilket är mindre än många andra produkter i kategorin grästrimmer batteri.

Lång drifttid för trimning av uppemot 1125 meter gräskant

Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer har en drifttid på omkring 45 minuter, att jämföra med många dyrare batteridrivna grästrimmers på marknaden. Den har en inbyggd kontrollampa på handtaget, som indikerar batteriets nivå.

Något klen motor

Denna grästrimmer med batteri är optimerad för precisionsarbeten och finlir, snarare än kraft och röjningsjobb. Flera kunder på Prisjakt.nu menar exempelvis att den inte håller för riktigt högt och grovt gräs och sly. ”Som trimmer är den helt ok, orkar grästrimning men inte lite grövre ogräs”, skriver exempelvis en missnöjd kund på Prisjakt.nu.

Specifikationer:
·    Batteritid: 55 min·    Vikt: 2,5 kg
·    Arbetsbredd: 23 cm
·    Ljudnivå: 85 decibel
·    Spänning: 18 V
·    Vibration (ah) Vibration max ah: 2.5 m/s

Summering

9.1Omdöme
Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer – Budget valet – Billig, bra för finlir men något klen motor.

Med goda omdömen från kunder såväl som experter, ger Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer väldigt mycket för pengarna. Utan batteri kostar den bara några hundralappar, och när den väl är monterad har du en grästrimmer med batteri som klarar av precisionsjobb längs trädgårdens olika hinder mycket väl.

Men flera kunder klagar på kraften när det kommer till tuffare uppgifter, så som att trimma kraftigare sly och ogräs – något att tänka på innan köp.


3

Stiga SGT 500 AE – Premium valet

Fördelar
 • Testvinnare hos Gör det själv 2020
 • Högt testbetyg hos Bäst-i-test.se
 • Högt testbetyg hos Pricerunner 2020
 • Klarar tuffare terräng
 • Enkel växling mellan vanlig trimning och vertikal kanttrimning
Nackdelar
 • För kort drifttid i förhållande till pris

Produktrecension

”Superbra, helnöjd med trimmern”, skriver en positiv konsument på Bygghemma.se om Stiga SGT 500 AE. Som testvinnare hos den oberoende tidskriften Gör Det Själv är Stiga SGT 500 AE en fantastisk grästrimmer med batteri. Den fixar inte bara finliret, utan klarar även högt ogräs och sly helt okej. Men då måste motorn jobba hårt, något som uppmärksammas av bäst-i-test.se.

Optimal grästrimmer för medelstora gräsmattor

Med en drifttid på endast 20 minuter passar Stiga SGT 500 AE bäst på små till medelstora gräsmattor. Den är lätt att montera och köra igång, framförallt för att trimma ytterkanter där den vanliga gräsklipparen inte riktigt når fram.

Genom en enkel vridning kan du växla mellan vanlig trimning och vertikal kanttrimning, för riktigt snygga resultat. Du kan exempelvis vrida trimmerhuvudet genom ett enkelt knapptryck, vilket möjliggör för trimning i olika nivåer.

Grästrimmer med batteri som funkar till andra produkter från Stiga 

Stiga SGT 500 AE är en grästrimmer som drivs av ett 48V 2 Ah batteri med hög prestanda, under dess relativt korta drifttid. Dess batteri funkar dessutom till många andra produkter från Stiga och vi rekommenderar därför en investering i flera batterier, för snabba byten mellan olika maskiner.

Grästrimmer med automatisk utmatning av tråd

Stiga SGT 500 AE trimmar med dubbel tråd som matas ut automatiskt. Det säkerställer en trimning utan avbrott, med en elegant finish på din gräsmatta.

För enkel och bekväm användning kan du justera främre handtag och teleskopisk rigg till det arbetsläge som passar dig bäst. När du har trimmat färdigt är det bara att separera riggen i två delar för mycket smidig förvaring.

Specifikationer:
·    Vikt: 3 kg
·    Motoreffekt: 200 W
·    Spänning: 48 V
·    Längd trimmertråd: 3 m
·    Tråddiameter: 1,6 mm
·    Arbetsbredd: 30 cm

Summering

9.2Omdöme
Stiga SGT 500 AE – Premium valet – Hög prestanda, häftig design & tyst gräsklippning

Vårt premiumval Stiga SGT 500 AE är en batteridriven grästrimmer av hög kvalitet. Ett stort plus är att den fixar lite grövre terräng, även om motorn måste arbeta en del vid tuffare uppgifter.

En klar nackdel är drifttiden på endast 20 minuter, vilket gör att Stiga SGT 500 AE inte riktigt lämpar sig för större gräsmattor. Men för små till medelstora trädgårdar är den verkligen optimal. Dessutom med en tyst gång, vilket alltid är positivt.


4

MAKITA DUR181Z

Fördelar
 • 4,6/5 i kundbetyg hos Proffsmagasinet.se
 • Lätt och smidig grästrimmer med batteri
 • Lång hållbarhet
Nackdelar
 • Något smal klippbredd för större gräsmattor

Produktrecension

MAKITA DUR181Z har fått hela 4,6 av 5 i betyg på Proffsmagasinet.se: ”Lättstartad, lätt och smidig produkt som gör sitt jobb.”, skriver exempelvis en mycket nöjd kund på sajten.

Grästrimmer med batteri av hög kvalitet

MAKITA är en japansk gigant inom elektronik, som är mycket känd för sin höga kvalitet. Det samma gäller MAKITA DUR181Z, som förenar ett billigt pris med hög användarvänlighet som hyllas av många kunder.

En positiv konsument på Proffsmagasinet lyfter exempelvis fram att MAKITA DUR181Z stått pall i hela 5 år, att jämföra med andra produkter i samma prisklass som ofta slits ut mycket fortare.

Lätt och smidig grästrimmer

”Lagom vikt och smidigt med band för ergonomiskt användande + ställbar höjd på skaftet. Kan vara lite klurigt att få fram ny tråd ibland men annars har den bara gått och gått.”, skriver en mycket nöjd kund på Prisjakt.nu, där MAKITA DUR181Z är rankad på tredje plats i kategorin grästrimmer batteri.

Det är extremt bra för en grästrimmer som kostar under tusenlappen utan batteri. Köper du till ett 18V batteri får du en drifttid på cirka 45 minuter, vilket står sig mycket bra i konkurrens med dyrare produkter.

En grästrimmer för lite mindre gräsmattor

MAKITA DUR181Z väger 2,9 kilo och har en klippdiameter på 26 centimeter, något som lämpar sig för lite mindre trädgårdar. Med roterbart trimmerhuvud i 180 grader möjliggörs för enkel och stilig kantklippning. Den är dessutom utrustad med teleskopskaft som lätt justeras i längd – mellan 1229 och 1433 mm.

Klippbredden en nackdel

MAKITA DUR181Z har en klippbredd på 26 centimeter och är optimerad för kanttrimning, snarare än klippning av rejälare gräs och sly. Det är en liten och nätt grästrimmer med batteri, som passar bäst för finlir. ”Bra om det är mindre grejer den används till”, sammanfattar en kund på Proffsmagasinet.se prestandan hos MAKITA DUR181Z mycket väl.

Specifikationer:
·    Klippdiameter: 260 mm
·    Ljudeffektnivå: 88,5 dB(A)
·    Tråddiameter: 65 mm
·    Varvtal: 7800 varv/min
·    Batterispänning: 18 V
·    Laddtid: 30 minuter

Summering

9Omdöme
MAKITA DUR181Z – Prisvärd, enkel att använda men smal klippbredd

MAKITA DUR181Z är en liten och nätt grästrimmer som passar perfekt i mindre trädgårdar, framförallt för kanttrimning, snarare än klippning i grövre terräng.

Flera kunder vittnar om hög kvalitet och lång hållbarhet, något som alltid gör höga betyg här på PriceAdvisor.

Samtidigt är klippbredden på endast 26 centimeter något smalt, något att tänka på innan köp.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur fungerar en grästrimmer med batteri? 

En batteridriven grästrimmer drivs ofta med 18V batteri, som genererar en drifttid på uppemot 45 minuter – beroende på prisklass och prestanda. Vissa modeller som drivs med batteri som endast mäktar med att klippa under en kvart, något att ha med i beräkningen när du väljer grästrimmer.

Eftersom även batteridrivna grästrimmers av hög kvalitet laddar ut relativt snabbt, rekommenderar vi att du köper ett eller ett par extra batterier, särskilt om du har en större trädgård och planerar lite längre arbetspass.

Hur kraftfull grästrimmer är nödvändigt? 

De allra flesta grästrimmers är anpassade för svåråtkomligt gräs längs kanter och olika typer av hinder i trädgården. Samtidigt kan det uppstå situationer där kraftigt gräs och sly kan behöva trimmas ner på ställen där en vanlig gräsklippare inte kommer åt.

En kraftfull grästrimmer som drivs med bensin fixar ofta sådana lite tyngre uppgifter, såsom att rensa mossa och gräs mellan kullersten och plattor, med mera. Batteridrivna grästrimmer har å sin sida lite lättare motorer, även om det likväl finns starka modeller även i detta segment.

Exempelvis Husqvarna 115iL, vinnaren i vårt test i kategorin grästrimmer batteri, som enligt många kunder klarar såväl högt gräs som sly. Att tänka på är dock att batteridrivna motorer får jobba hårt när grövre motstånd väntar, vilket i längden sliter på maskinen.

Olika typer av grästrimmers 

Grästrimmers kommer i många olika utföranden: eldrivna varianter som går på batteri eller nätverksanslutning och bensindrivna grästrimmers. Dessutom kan en distinktion göras mellan en grästrimmer som trimmar med snö eller nylonlina, kontra knivar.

Kraftigare varianter så som bensindrivna grästrimmers och de allra bästa eldrivna maskinerna, klarar ofta klippning av högt gräs, sly och buskar – medan lättare el-produkter är framtagna för finlir längs med kanter där lättare grönska inte går att komma åt med den vanliga gräsklipparen.

Grästrimmer med knivar eller tråd?

En grästrimmer trimmar oftast gräs och annan grönska med hjälp av en snurrande tråd, som antingen matas ut manuellt eller automatiskt. Tråd eller nylonlina är att föredra vid riktiga precisionsarbeten, eftersom de ger en väldigt exakt skärning längs kanter och blommor, så att du inte skadar delar av din trädgård som du vill lämna orörd.

Både tråd och kniv behöver bytas ut med jämna mellanrum, men för grövre växtlighet rekommenderas vanligtvis knivar. Har du en mer utmanande gräsmatta och behöver en lite kraftigare grästrimmer, är alltså knivar ett bra alternativ.

Samtidigt är dessa modeller ibland något dyrare och de är också betydligt ovanligare än grästrimmers som skär med lina. Därför kan du ofta hitta den sistnämnda varianten på rea, något att fundera på innan du slår till.

Behöver man byta tråd på en grästrimmer?

Eftersom tråden till sist slits ut efter att du trimmat din gräsmatta med en grästrimmer, behöver du byta tråd då och då. Hur det går till för just din modell tar du lättas reda på i den tillhörande bruksanvisningen, eller googlar dig fram till på nätet.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general