Bäst i test

Sodastream bäst i test – Topp 5 bästa kolsyremaskinerna

Test av fem sodastream maskiner vilken är vinnaren – 2021?

Alexandra Eriksson

Alexandra Eriksson

Copywriter


1

AGA Aqvia Exclusive – Bäst i test

Fördelar
 • Snygg design i rostfritt stål
 • Relativt lätt och kompakt
 • Två flaskor medföljer
 • Kräver ingen elektricitet
Nackdelar
 • Något dyr
 • Flaskorna klarar inte maskindisk
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Aqvia AGA Exclusive Black Steel - 989 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för Aqvia AGA Exclusive Black Steel
Senaste uppdateringar:
 • 989 kr - 1 september, 2021
 • 1 277 kr - 12 augusti, 2021
 • 1 099 kr - 5 juli, 2021
 • 1 139 kr - 30 juni, 2021
 • 1 241 kr - 17 juni, 2021
Sedan: 17 juni, 2021
 • Högsta priset: 1 277 kr - 12 augusti, 2021
 • Lägsta priset: 989 kr - 1 september, 2021

Produktrecension

Aqvia Exclusive är en minst sagt lyxig kolsyremaskin från det svenska varumärket AGA. Modellen är tillverkad helt i rostfritt stål, vilket garanterar hög kvalitet och tålighet, och samtliga detaljer återvinningsbara och därmed miljövänliga.

Det finns flera faktorer som får Aqvia Exclusive att sticka ut från mängden, bortsett från dess exklusiva design. Kolsyremaskinen kommer till exempel med två karboneringsflaskor istället för en och maskinen kräver ingen elektricitet, vilket innebär att du kan flytta omkring den obehindrat.

Stilren i rostfritt stål

Aqvia Exclusive är relativt lik övriga modeller i detta test när det gäller storlek och är därmed ganska kompakt. Maskinen har en höjd på 43,7 cm, en bredd på 13,4 cm och en vikt på 3,7 cm.

Vad gäller form påminner Aqvia Exclusive främst om SodaStreams Genesis, men det finns en viktig skillnad när det kommer till design- AGA:s modell är tillverkad helt i rostfritt stål (med undantag för några mindre detaljer i plast). Eftersom hela maskinen är återvinningsbar är den därmed extra snäll mot miljön.

Det finns ytterligare en finess när det gäller Aqvia Exclusives design. Maskinen har nämligen en ytbehandling som gör den resistent mot fläckar, till exempel fingeravtryck. Bortsett från det är den även extra tyst, vilket är en viktig faktor för många användare.

Två flaskor medföljer

I vanliga fall medföljer bara en karboneringsflaskor när du köper en kolsyremaskin, men när du köper Aqvia Exclusive får du med två stycken. Varje flaska rymmer 1 liter, vilket innebär att du kan göra upp till 2 liter kolsyrat vatten samtidigt.

Själva flaskorna är extremt tåliga och tillverkade av giftfri plast. Du rengör dem enkelt med varmt vatten, men tänk på att de inte tål maskindisk. Flaskorna är dessutom utrustade med ett speciallock som gör att kolsyran håller längre, vilket garanterat är en uppskattad finess.

Enkel att använda utan el

Aqvia Exclusive är minst lika enkel att använda som övriga kolsyremaskiner. Kolsyrepatronen placerar du i maskinens bakre del och flaskan skruvar du fast på framsidan. Du sätter igång maskinen med hjälp av knappen på framsidan och du kan enkelt justera mängden bubblor.

Som tidigare nämnt är Aqvia Exclusive dessutom sladdlös, vilket innebär att du inte behöver vara beroende av eluttag. Du kan dessutom ta med dig din kolsyremaskin till sommarstugan eller på båten.

Specifikationer:

Summering

9.5Omdöme
AGA Aqvia Exclusive – Snygg design i rostfritt stål & helt sladdlös

Aqvia Exclusive är en rejäl kolsyremaskin som inte bara är trevlig att vila ögonen på, den gör dessutom sitt jobb galant. Att använda maskinen, som dessutom är helt sladdlös, är enkelt och du får även med två flaskor istället för en.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller Aqvia Exclusive, förutom att flaskorna inte tål maskindisk. Det är dessutom en relativt dyr maskin, men du får en svensktillverkad och extra miljövänlig sodastreamer som kommer att kolsyra ditt vatten en lång tid framöver.


2

SodaStream Genesis

Fördelar
 • Stilren design
 • Kompakt storlek
 • Enkl att använda
 • Mycket prisvärd
Nackdelar
 • Saknar automatisk låsmekanism
 • Kan upplevas som en aning plastig
 • Plastflaska istället för glas
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: SodaStream Genesis Megapack Black - 599 kr

Produktrecension

Genesis är en av SodaStreams mest klassiska modeller som erbjuder hög kvalitet till lågt pris. Bortsett från att vara mycket prisvärd har maskinen en elegant design samtidigt som den är relativt kompakt, vilket innebär att den passar in i de flesta kök.

Att använda SodaStream Genesis är enkelt; det enda du behöver göra är att fästa den tillhörande flaskan i maskinen och trycka på knappen. Inom bara några sekunder har du perfekt kolsyrat vatten som du dessutom kan smaksätta i efterhand.

Stilren och kompakt

SodaStream Genesis har en stilren och diskret design som gör att maskinen passar in i alla hushåll. Här kan du välja mellan två olika färger: vitt med svarta detaljer eller svart med silvriga detaljer.

Maskinen, som är tillverkad av högkvalitativ och tålig plast, har en höjd på 42 cm och en bredd på 20 cm. Vikten ligger på 2,9 kg, vilket gör SodaStream Genesis till en relativt kompakt kolsyremaskin.

Den tillhörande flaskan har är tillverkad i BPA-fri plast och rymmer 1 liter. Kolsyrepatronen ska räcka till minst 60 liter vatten, men detta beror samtidigt på hur kolsyrat du vill ha ditt vatten. Ju mindre kolsyra du använder, desto längre kommer patronen att räcka.

Enkel att använda

Att använda SodaStream Genesis är enkelt. Det första du behöver göra är att montera kolsyrepatronen, vilket du gör genom att avlägsna den övre delen av kolsyremaskinens kropp. Detta gör du med av knappen på baksidan.

Fäst patronen på ovandelen genom att klicka i den och skruva medsols och sätt sedan tillbaka den i maskinen. Fyll flaskan med kranvatten upp till strecket och montera den på maskinen med samma klicka-och-skruva-metod.

För att kolsyra vattnet klickar du tre gånger på knappen längst upp på kolsyremaskinens framsida. Tre klick är standardmängden för att få normalt kolsyrat vatten, men du väljer såklart själv hur mycket kolsyra du vill ha.

Smaksätt i efterhand

Efter att du skruvat av flaskan kan du antingen njuta av vattnet som det är eller tillsätta en god smak. SodaStream erbjuder både SodaStream Caps och Sodamix som tillåter dig att addera olika smaksättningar för att skapa en helt egen dryck.

Specifikationer:

Summering

9Omdöme
SodaStream Genesis – Användarvänlig & prisvärd kolsyremaskin

SodaStream Genesis är en användarvänlig och stilren kolsyremaskin som ger dig kolsyrat vatten på nolltid. Med hjälp av de olika smaksättningarna kan du skapa spännande drycker som är snälla mot plånbok såväl som mot miljön.

Några av maskinens främsta fördelar är dess tidlösa design och enkla funktioner, men framför allt dess prisvärdhet. Genesis är till exempel hälften så dyr som syster maskinen SodaStream Crystal.


3

SodaStream Crystal

Fördelar
 • Modern och exklusiv design
 • Snygg och miljövänlig flaska
 • Hög användarvänlighet
 • Kommer i två olika färger
Nackdelar
 • Relativt liten flaska
 • Ett dyrare alternativ
 • Ganska stor och tung
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: SodaStream Crystal - Sodamaskin - 0.6 liter - titan/silver - 1 087 kr
Visa alla butiker + Prishistorik
×
Prishistorik för SodaStream Crystal - Sodamaskin - 0.6 liter - titan/silver
Senaste uppdateringar:
 • 1 087 kr - 11 september, 2021
 • 1 085 kr - 5 september, 2021
 • 1 078 kr - 1 september, 2021
 • 1 085 kr - 29 augusti, 2021
 • 1 107 kr - 21 augusti, 2021
 • 1 085 kr - 17 juni, 2021
Sedan: 17 juni, 2021
 • Högsta priset: 1 107 kr - 21 augusti, 2021
 • Lägsta priset: 1 078 kr - 1 september, 2021

Produktrecension

SodaStream Crystal är en aningen mer avancerad kolsyremaskin än SodaStream Genesis. Själva funktionen – att kolsyra vatten – är densamma, men istället för att fästa flaskan utanpå maskinen placerar du den inuti.

Dessutom kommer Crystal med en glaskaraff istället för en plastflaska, vilket får det hela att kännas ännu mer lyxigt. Är du ute efter kvalitet är kan denna modell vara ett utmärkt alternativ.

Futuristisk design

Jämfört med klassiska SodaStream-modeller har Crystal fått en minst sagt uppgraderad design. Den största skillnaden är att du i denna maskin placerar flaskan inuti istället för att skruva fast den utanpå, vilket får det hela att kännas lite mer futuristiskt.

SodaStream Crystal kommer i svart eller vitt och dess diskreta design passar in i de flesta hem. Jämfört med exempelvis SodaStream Genesis är Crystal dock en aning större med en höjd på 44 cm, en bredd på 26 cm och en vikt på hela 4,26 kg.

Flaska i glas istället för plast

Det som främst får SodaStream Crystal att sticka ut – bortsett från den innovativa designen – är dess flaska. Denna är nämligen tillverkad i glas istället för i plast och har en exklusiv design som snarare får den att likna en karaff.

Plastflaskor kan vara ett problem för många, även om de är BPA-fria. Dessutom är glas förstås bättre ur ett miljömässigt perspektiv samtidigt som det känns lyxigare. Du kan även diska glasflaskan i maskin utan problem.

Det finns dock inte bara fördelar med denna flaska. Till exempel rymmer den bara 0,65 liter, vilket kan jämföras med SodaStream Genesis glasflaska med en kapacitet på 1 liter. Dessutom är glas inte lika tåligt som plast, så det gäller att hantera den varsamt.

God användarvänlighet

Jämfört med SodaStream Genesis kan Crystal verka en aning avancerad, men faktum är att båda maskinerna är lika enkla att använda. Kolsyrepatronen monterar du i bakpartiet som du enkelt avlägsnar med hjälp av knappen.

För att öppna upp framsidan behöver du bara vrida mittenvredet åt höger. Fyll flaskan med vatten upp till markeringen och placera den i maskinen. Tryck sedan ner ovansidan av maskinen och lås den genom att vrida mittenvredet åt vänster.

Du startar maskinen genom att trycka på den stora knappen på ovansidan. Tre klick är standard och ger dig normalt kolsyrat vatten, men återigen kan addera så lite eller mycket kolsyra du själv vill.

Självklart kan du använda SodaStreams egna smaksättningar även med denna maskin, men tänk på att aldrig lägga i smakerna innan du kolsyrat vattnet.

Specifikationer:

Summering

8.9Omdöme
SodaStream Crystal – Modern och exklusiv design med i två olika färger

SodaStream Crystal är en exklusiv sodastreamer med flera trevliga egenskaper. Det som verkligen får denna modell att sticka ut är dess innovativa design där maskinen omsluter flaskan under själva kolsyrningen. Att det medföljer en glasflaska får det hela att kännas ännu mer lyxigt.

Även om fördelarna är många finns det även vissa nackdelar med Crystal. Dels är den relativt tung med sina 4,26 kg och dels rymmer flaskan enbart 0,65 liter vatten. Dessutom är detta en av SodaStreams dyraste modeller – den kostar nästan dubbelt så mycket som Genesis.


4

KitchenAid ARTISAN SodaStream

Fördelar
 • Lyxig retrodesign
 • Smart tryckmätare
 • Kompatibel med alla SodaStream-tillbeör
 • Saknar sladd (batteridriven)
Nackdelar
 • Ovanligt dyr
 • Bara en flaska medföljer
 • Ganska tung och klumpig

Produktrecension

Om utseende är viktigt för dig kan sodastreamern Artisan från KitchenAid vara något för dig. KitchenAid är kända för att erbjuda kvalitet rakt igenom, både vad gäller prestanda och design, och deras kolsyremaskin – som tagits fram i samarbete med SodaStream – är inget undantag.

KitchenAid Artisan SodaStreamer gör det enkelt att skapa kolsyrat vatten på ett stilfullt sätt. Du startar maskinen genom att dra i spaken och via displayen på framsidan kan du enkelt hålla ett öga på kolsyrenivån.

Rejäl maskin med tidlös design

KitchenAid Artisan SodaStreamer är tillverkad av pressgjuten aluminium med plastdetaljer och har en minst sagt robust konstruktion. Med en längd på 45,4 cm, bredd på 20 cm och vikt på hela 8,8 kg är detta en rejäl maskin som med fördel får stå framme i köket tack vare dess originella utseende.

Som tidigare nämnt är detta en modell för dig som värdesätter design. KitchenAid är kända för att skapa tidlösa hushållsmaskiner och vad gäller deras sodastreamer kan du välja mellan en rad olika färger som passar just ditt kök.

Vad gäller flaskan som medföljer är denna av klassisk SodaStream-modell. Flaskan, som är tillverkad i BPA-fri plast och rymmer 1 liter, hålls på plats av en smart snappfunktion under tiden maskinen är igång.

Spak istället för knapp och tryckmätare

Medan traditionella sodastreamers har en knapp som startar maskinen har KitchenAid valt att utrusta Artisan SodaStreamer med en hederlig spak. Spaken sitter på maskinens högra sida och även om den inte har någon större inverkan på funktionen är det ändå en rolig detalj som skapar en trevlig retrokänsla.

Något som får KitchenAid Artisan SodaStreamer att sticka ut är dess tryckmätare på framsidan av maskinen. Via mätaren kan du enkelt hålla ett öga på kolsyrenivån för att uppnå precis rätt mängd.

Helt sladdlös

Eftersom KitchenAid Artisan SodaStreamer är batteridriven är den helt sladdlös. Återigen kommer denna detalj att uppskattas av dig som föredrar en minimalistisk inredningsstil. Maskinen drivs av 3 stycken AAA-batterier som medföljer när du köper maskinen.

Specifikationer:

Summering

8.5Omdöme
KitchenAid Artisan SodaStreamer – Smart tryckmätare & kompatibel med alla SodaStream tillbehör

KitchenAid Artisan SodaStreamer är en exklusiv och snygg kolsyremaskin som KitchenAid tagit fram i samarbete med SodaStream. Därmed är alla SodaStream-tillbehör, till exempel kolsyrepatroner, kompatibla med maskinen.

De främsta fördelarna med Artisan SodaStreamer – förutom dess design – är tryckmätaren på framsidan och det faktum att maskinen är helt sladdlös. Det som däremot ger modellen några minuspoäng är dess ovanligt höga pris som i många fall inte motsvarar dess funktioner. Till exempel borde det ha ingått två flaskor istället för en.


5

SodaStream Spirit

Produktrecension

SodaStream Spirit är likt SodaStream Genesis en klassisk sodastreamer som gör sitt jobb galant. Vad gäller design är dock Spirit en aning mer exklusiv med sin runda form, mönstrade detaljer och silvriga låsanordning. Faktum är att modellen till och med vunnit RedDot Design Award 2017.

Bortsett från en snygg design har är Spirit utrustad med ett smart Snap lock-lås och ny teknologi för den betydligt tystare än Genesis. Dessutom är SodaStream Spirit sladdlös så att du slipper onödigt många sladdar i köket.

Slimmad, kompakt och sladdlös

SodaStream Spirit är en slimmad och kompakt kolsyremaskin som inte tar upp onödigt mycket plats i köket. Höjden ligger på 42,45 cm, bredden på 13 cm och vikten på så lite som 2,47 kg.

Vad gäller utseende bjuder Spirit på en tidlös design med mönstrade detaljer som ger en extra lyxig känsla. Maskinen är tillverkad i plast och kommer i vitt, svart och rött, vilket tillåter dig att välja en modell som passar just ditt hem.

SodaStream Spirit kräver dessutom ingen sladd, vilket är en fördel både för användarvänligheten och för dess utseende. Du kan alltså flytta runt den obehindrat utan att förhålla dig till eluttag.

BPA-fri flaska och Snap lock-mekanik

SodaStream Spirit kommer med en traditionell SodaStream-flaska som rymmer 1 liter. Flaskan är tillverkad i plast, men fri från BPA och andra skadliga ämnen. En fördel med Spirit är att du kan köpa till och använda en mängd andra flaskor från SodaStream. På så sätt kan alla i familjen få en passande flaska.

Ytterligare en fördel med SodaStream Spirit är att maskinen är utrustad med en så kallat snap lock-mekanik. Detta gör det extra enkelt att fästa flaskan i maskinen, utan att behöva skruva fast den.

Kolsyrat vatten på några klick

Det tar inte mer än några sekunder att få perfekt kolsyrat vatten med SodaStream Spirit. Det enda du behöver göra är att fästa flaskan i maskinen och klicka på knappen på ovansidan. Precis som med andra kolsyremaskiner ger tre klick ett normalt kolsyrat vatten.

Genom att addera SodaStreams egna smaksättare kan du skapa egna drycker direkt i köket. Bortsett från att du slipper släpa hem läsk från affären sparar du pengar samtidigt som du slår ett slag för miljön.

Specifikationer:

Summering

9.2Omdöme
SodaStream Spirit – Smidig snap lock-anordning & helt sladdlös

SodaStream Spirit är en prisvärd kolsyremaskin som gör sitt jobb på ett elegant sätt. Maskinen, som är helt sladdlös, har dessutom en modern och tidlös design som passar in i de flesta hem. Det smarta flasklåset gör maskinen extra enkel att använda och den medföljande BPA-fria flaskan är både rymlig och tålig.

Det enda negativa vi kan hitta med maskinen är att plastflaskan inte kan diskas i maskin, men detta gäller alla modeller med traditionella SodaStream-flaskor.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur har vi genomfört detta test?

För att sammanställa fem vinnande kolsyremaskiner har vi granskat olika modeller och tittat närmare på en rad olika faktorer. Några av dessa är modellernas prestanda, design, funktion, användarvänlighet, prisnivå och användarvänlighet.

Vi har även läst igenom tidigare tester där expertpaneler fått testa olika modeller och bedöma dem efter olika kriterier. Självklart har vi även tagit hänsyn till kundernas egna recensioner och omdömen.

Källor

Amazon

Amazon är en av världens största e-handelssajter som säljer allt ifrån elektronik till kläder. En viktig del av Amazon är deras kundrecensioner, då många kunder väljer att utgå ifrån dessa när det är dags att göra ett köp. Här kan du till exempel läsa kundernas egna recensioner av SodaStream Genesis.

Bagaren och Kocken

Bagaren och Kocken är en e-handelssajt som, likt namnet antyder, fokuserar på husgeråd, kökstillbehör och matlagningsredskap. Här hittar du mängder av populära produkter från välkända varumärken, inte minst KitchenAid Artisan SodaStreamer.

SodaStream

SodaStream är världens mest kända tillverkare av kolsyremaskiner. I vår sammanställning kommer så mycket som tre modeller från detta märke, bland annat SodaStream Spirit och SodaStream Crystal. På SodaStreams hemsida kan du läsa mer om de olika modellernas egenskaper och funktioner.

AGA

AGA är ett marknadsledande företag inom industri-, livsmedels- och medicinska gaser med en historia som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Företaget finns representerat hos en mängd svenska återförsäljare och erbjuder bland annat gaspatroner, gasol och kolsyremaskiner, inte minst AQVIA Exclusive som är testets vinnare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Information

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general