Bäst i test

Elgräsklippare bäst i test – Topp 5 bästa

Elgräsklippare test vilken är vinnaren – 2021?

Trädgårdspyssel är ofta synonymt med miljömedvetenhet och en elgräsklippare fixar gräsmattan – utan onödiga utsläpp efter bensin. Dessutom är elgräsklippare billiga i drift, samtidigt som deras lätta vikt gör att du tar dig fram över gräset med enkelhet.

Dagens modeller har också hög prestanda, trots att motorerna är eldrivna. Häng med i vårt bäst i test, där bästa elgräsklippare koras!

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Wolf-Garten A 400 E – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2020
 • Högt betyg hos Råd och Rön 2020
 • Högst ranking på PriceRunner
 • Inbyggd mulching för bioklippning
 • Kraftig elmotor på 1.8 kW
Nackdelar
 • Högt motorljud
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: WOLF-Garten Elgräsklippare A 400 E - 2 395 kr

Produktrecension

Även om Wolf-Garten A 400 E har en elmotor innanför chassit, dras tankarna lätt till Ferrari vid åsynen av denna klarröda elgräsklippare med gula detaljer.

Bäst i test bland marknadens alla elgräsklippare

Likt det italienska bilmärket är den också mycket populär för sin höga prestanda. Exempelvis rankar Bäst-i-test.se Wolf-Garten A 400 E som bästa elgräsklippare 2020, medan klassiska såväl som mycket pålitliga Råd & Rön ger den höga betyg.

Vi på PriceAdvisor delar den positiva bilden och ska nu berätta varför.

Rejäl elgräsklippare som klarar lite större gräsmattor

Wolf-Garten A 400 E drivs med elkabel och genererar en motoreffekt på 1.8 kW, vilket är tillräckligt för gräsmattor på uppemot 800 kvadratmeter. Klippbredden på 40 cm lämpar sig också får relativt stora tomter.

Smalare elgräsklippare anses ofta vara ansträngande i längden, eftersom du av naturliga skäl måste gå fler varv runt trädgården vid klippning.

Med en vikt på 18 kg rör sig Wolf-Garten A 400 E stabilt längs marken, samtidigt som den i Bygghemmas test anses vara mycket lätt att manövrera. Bland annat genom att handtaget är ställbart på höjden, medan greppet är mycket ergonomiskt med klädsel i mjukt gummi.

Varva mellan uppsamlare, bakutkast och bioklippning

Med Wolf-Garten A 400 E kan du växla mellan uppsamling av det klippta gräset i tanken på 45 liter, låta allt strömma ut genom bakutkastet – eller bioklippning. Det innebär att finskuret gräs tillåts ligga kvar på gräsmattan för att ge näring.

Metoden kallas också för mulching, som fungerar på så vis att klippt gräs och skurna löv tas upp av ett klippaggregat, som finfördelar resterna ytterligare en gång innan de faller ner på marken.

Möjliggör en riktigt kortklippt gräsmatta

Wolf-Garten A 400 E uppskattas definitivt av riktiga perfektionister, eftersom klipplängden är justerbar ner på ynka 25 millimeter. För den som föredrar ett något mer vildvuxet utseende, kan gräsmattan klippas på en höjd av 75 millimeter.

Motorljudet en nackdel

Denna elgräsklippare har fått övervägande positiva omdömen, men i Råd & Röns test lyfts motorljudet fram som ett mindre problem. Wolf-Garten A 400 E avger ett ljud på max 96 decibel, vilket är mer än hos många konkurrenter. Om du är känslig för oväsen bör du alltså fundera ett varv innan du slår till på Wolf-Garten A 400 E.

Specifikationer:
· Klipphöjd: 25-75 millimeter
· Vikt: 89 kg
· Motoreffekt: 1800 W
· Klippbredd: 40 cm
· Uppsamlare: 45 liter
· Elmotor

Summering

9.4Omdöme
Wolf-Garten A 400 E – Bäst i test – Klarar större gräsmattor, inbyggd mulching & miljövänlig

Wolf-Garten A 400 E drar med sin läckra design blickarna till sig, samtidigt som den klipper gräsmattan med hög precision. Dessutom har den inbyggd mulching, anpassat för tillfällen då gräset fortfarande växer och skriker efter näring.

Den enda uppenbara nackdelen hos denna elgräsklippare är motorljudet på 96 decibel, som låter något mer än många andra konkurrerande elgräsklippare.


2

Bosch Rotak 32 1000W – Budget valet

Fördelar
 • Toppbetyg på Bygghemma.se
 • 4,5 av 5 i betyg på Byggshop.se
 • Extremt billig
 • Pålitlig elmotor
 • Lätt och behändig
Nackdelar
 • Uppsamlaren fylls relativt snabbt
 • Billig finish i detaljerna
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Bosch DIY Rotak 32 Gräsklippare - 1 000 kr

Produktrecension

Bosch Rotak 32 1000W är ett mycket prisvärt alternativ på marknaden över elgräsklippare. Den kostar endast kring tusenlappen, vilket såklart är väldigt konkurrenskraftigt för en så användbar produkt.

Optimal elgräsklippare för lite mindre gräsmattor 

Med en klippbredd på 32 centimeter passar Bosch Rotak 32 1000W bäst på lite mindre gräsmattor. ”Liten och behändig med bra kapacitet”, skriver exempelvis en nöjd konsument på Bygghemma.se om Bosch Rotak 32 1000W.

Där får Bosch Rotak 32 1000W hela 4,5 av 5 i betyg ­­- väldigt högt för en elgräsklippare i lågprissegmentet. Att det är vårt självklara budgetval är därför inte så konstigt.

Låg vikt för enkel manövrering

Bosch Rotak 32 1000W väger endast 6,8 kg(!) och har ett vridmoment på hela 13 Nm. Det innebär att du kan svänga oerhört skarpt – en stor fördel på mer svårmanövrerade ytor.

Sammantaget är denna elgräsklippare mycket lätt att både lyfta och styra, vilket lämpar sig för trånga utrymmen eller gräsmattor med olika typer av hinder.

Har du exempelvis möbler, träd eller buskar i vägen när du klipper gräset, är denna elgräsklippare mycket lätt att navigera såväl som flytta vid behov. Dessutom är den försedd med justerbar styrram och integrerat handtag. Mycket lätt att lyfta, med andra ord.

Elgräsklippare med hög prestanda till priset

Bosch är en tysk storspelare inom elektronik, vars produkter hyllas världen över för sin pålitlighet. Så är även fallet med Bosch Rotak 32, som har företagets patenterade Powerdrive-motor innanför chassit. Den levererar konstant högt varvtal och ger på så vis maximal effekt vid klippning.

Dessutom fixar Bosch Rotak 32 relativt vildvuxna ytor, med klippning av maximalt 30 centimeters högt gräs.

Vissa nackdelar

Bosch Rotak 32 kommer med en uppsamlare på endast 28 liter – vilket förvisso gör den lätt att styra – men samtidigt leder till at den snabbt fylls av klippt gräs. En på det stora hela taget nöjd kund på Bygghemma.se tycker därutöver att den känns lite billig i detaljerna.

Samtidigt är det naturligtvis omöjligt att erbjuda en elgräsklippare av allra högsta kvalitet, för under tusenlappen.

Specifikationer:
· Motoreffekt: 1000 W
· Vikt: 6,8 kg
· Arbetsbredd: 32 cm
· Maxlängd på gräset: 30 centimeter
· Uppsamlare: 28 liter
· Powerdrive-motor med höga varvtal

Summering

9.1Omdöme
Bosch Rotak 32 1000W – Extremt billig, pålitlig motor & mycket lätt

Bosch Rotak 32 är sammantaget en pålitlig liten elgräsklippare som gör jobbet på lite mindre gräsmattor. Där passar dess låga vikt särskilt väl, i kombination med mycket högt vridmoment.

Ett par nackdelar är vissa brister i finishen på detaljnivå, något som kommer med det extremt billiga priset. Uppsamlaren är också något liten, även om det möjliggör för enkel manövrering genom en lättare vikt.


3

Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare – Premium valet

Fördelar
 • Högt betyg hos Råd och Rön 2020
 • Högt kundbetyg hos Amazon
 • Bra betyg på Proffsmagasinet.se
 • Mycket tyst klippning
 • Hög effekt i relation till låg vikt
Nackdelar
 • Elkabel på endast 10 meter
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Bosch Home and Garden ADVANCEDROTAK 750 El Plæneklipper med justering af skærehøjde 1700 W Skærebredde (max.) 44 cm - 6 772 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för Bosch Home and Garden ADVANCEDROTAK 750 El Plæneklipper med justering af skærehøjde 1700 W Skærebredde (max.) 44 cm
Senaste uppdateringar:
 • 6 772 kr - 1 september, 2021
 • 6 912 kr - 29 augusti, 2021
 • 4 720 kr - 27 augusti, 2021
 • 4 725 kr - 25 augusti, 2021
 • 4 760 kr - 23 augusti, 2021
 • 4 765 kr - 20 augusti, 2021
 • 4 733 kr - 18 augusti, 2021
 • 4 716 kr - 16 augusti, 2021
Sedan: 11 augusti, 2021
 • Högsta priset: 6 912 kr - 29 augusti, 2021
 • Lägsta priset: 4 716 kr - 16 augusti, 2021

Produktrecension

Bosch Advanced Rotak 750 är en riktig värsting bland elgräsklippare. Först av allt slås vi av dess feta design, i stil med en sportbil i grönt och svart – signifikativt för kvalitetsprodukter från Bosch.

Även om vi på PriceAdvisor framförallt uppskattar funktion, är en snygg design avgörande för att kunna ta hem förstaplatsen i premium-segmentet. Och det är något som Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare infriar med besked.

Höga betyg i test av elgräsklippare

Bosch Advanced Rotak 750 är en elgräsklippare som får skyhöga betyg av konsumenter, såväl som experter. Exempelvis ger pålitliga Råd och Rön Bosch Advanced Rotak 750 ett väldigt gott omdöme, vilket talar för dess höga kvalitet och prestanda.

En självgående elgräsklippare

För att du ska kunna glida över din gräsmatta utan större möda, är Bosch Advanced Rotak 750 självgående, med en effekt på 1700 watt. Den är försedd med hjul som rullar mycket lätt. Vill du ställa av din elgräsklippare är det bara att fälla ihop handtaget – och vips, så tar den mycket mindre plats.

Bosch Advanced Rotak 750 väger 16 kilo, vilket är relativt lite för en elgräsklippare med en klippbredd på hela 44 centimeter. Mer än nog för lite större gräsmattor. Dessutom kan uppsamlarens tank ta emot gräs och annat på en volym av 50 liter, något som tar rätt så lång tid att fylla.

Innovativ teknik för tystare gräsklippning

Bosch har tagit fram en funktion som kallas ProSilence, vilken reducerar höga ljudnivåer eftersom buller filtreras ut på grund av en mycket innovativ design. En ljuddämpningsteknik, kort och gott, vilket såklart uppskattas av både nära och kära, såväl som grannar (skämt åsido).

Denna elgräsklippare kommer dock upp i 89 decibel, vilket kan låta mycket, men upplevs betydligt mindre genom dämpningen.

Enkel och smart justering av klippningens höjd 

Med sju justerbara klipphöjder på mellan 20 och 80 millimeter, kan du med enkelhet få en finkalibrerad gräsmatta, oavsett tycke och smak. Vissa gillar riktigt kortklippta tomter, medan andra vill ha en mer naturlig look – valet är ditt. 

En elgräsklippare med få nackdelar

Att hitta några större problem med Bosch Advanced Rotak 750 är inte lätt, eftersom det är en kvalitetsprodukt som kostar några tusenlappar. Något som många kunder på Amazon klagar på är dock sladdens längd.

Eller snarare korthet, eftersom den endast är 10 meter lång, vilket inte riktigt rimmar med dess utlovade möjlighet att klippa lite större gräsmattor. Vissa är även kritiska till att uppsamlaren inte tar upp allt klippt gräs, emedan en del rester hamnar utanför.

Specifikationer:
· Vikt: 16 kg
· Klipphöjd: 20 till 80 mm
· Uppsamlingsvolym: 50 liter
· Arbetsbredd: 45 cm
· Motoreffekt: 1700 w
· Ljudnivå: 89 decibel

Summering

9.2Omdöme
Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare – Hög prestanda, häftig design & tyst gräsklippning

Vårt premiumval Bosch Advanced Rotak 750 förenar snygg design med hög prestanda – något som alltid ger höga betyg inom premium-segmentet här på PriceAdvisor. Med justerbar klipphöjd och kraftfull motor, levererar den verkligen en förstklassig klippning.

En nackdel är dock att den utlovar goda resultat på större gräsmattor, samtidigt som elkabeln endast är 10 meter lång – för kort med andra. Ämnar du att jobba över större ytor rekommenderas därför köp av en längre sladd ­- alternativt en annan gräsklippare.


4

Gardena PowerMax 1200/32

Fördelar
 • Hög ranking på PriceRunner
 • Positiva recensioner på Bygghemma
 • Höga betyg på Amazon
 • Hög prestanda till ett lågt pris
 • Samlar effektivt upp klippt gräs
Nackdelar
 • Något smal klippbredd för större gräsmattor
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: CDON - 1 099 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för CDON
Senaste uppdateringar:
 • 1 190 kr - 13 januari, 2022
 • 499 kr - 13 januari, 2022
 • 7 950 kr - 13 januari, 2022
 • 9 109 kr - 13 januari, 2022
 • 1 190 kr - 13 januari, 2022
 • 2 969 kr - 13 januari, 2022
 • 1 120 kr - 13 januari, 2022
 • 499 kr - 13 januari, 2022
Sedan: 24 juli, 2021
 • Högsta priset: 14 979 kr - 24 juli, 2021
 • Lägsta priset: 395 kr - 19 september, 2021

Produktrecension

Gardena PowerMax 1200/32 är en elgräsklippare som fått goda omdömen av kunder, samtidigt som den värderas högt i experters test av elgräsklippare. Den rankas exempelvis på femte plats över marknadens bästa modeller på bäst-i-test.se, medan PriceRunner håller den som tionde bästa produkt inom segmentet elnätsdrivna gräsklippare.

En liten och lätthanterlig elgräsklippare

Gardena PowerMax 1200/32 väger endast 8,3 kilo och är således enkel att bära såväl som manövrera. Med en klippbredd på 32 centimeter är den anpassad för mindre gräsmattor, även om effekten på 1200 W är väldigt mycket i sammanhanget.

Det ska poängteras att denna elgräsklippare är anpassad för mindre trädgårdar, med en maxyta på endast 300 kvadratmeter. Gentemot konkurrenterna i vårt test är det väldigt lite, samtidigt som produkten är anpassad för just mindre ytor.

Något som Gardena PowerMax 1200/32 verkligen uppfyller.

Klarar större ytor enligt flera kunder

En mycket nöjd kund på Bygghemma.se menar däremot att Gardena PowerMax 1200/32 är mer än duglig för betydligt större utrymmen. ”Liten nätt klippare som lätt klarar vår tomt på 750 kvadratmeter”, lyder betyget ­- värt att fundera över om du behöver en elgräsklippare för en stor gräsmatta och dessutom är beredd att chansa lite för ett rätt så lågt pris.

Smart system för uppsamling

Med Gardenas patenterad CnC-system (Cut and Collect) samlas ditt klippta gräs ihop mycket effektivt. Rent praktiskt innebär det bättre luftcirkulation och smart placerad uppsamlare, som garanterar att mer gräs samlas upp i behållaren, gentemot andra elgräsklippare. Det gör att du slipper tömma tanken lika ofta, trots att den endast har plats för 30 liter.

Extremt prisvärd elgräsklippare med justerbar klipphöjd

I förhållande till priset på knappt en tusing, ger Gardena PowerMax 1200/32 väldigt mycket elgräsklippare för pengarna. Den har hela tio justerbara höjdlägen på klippningen, från 20 till 60 millimeter. Perfektionister såväl som mer frisinnade trädgårdsmästare lär bli nöjda med resultatet, helt enkelt.

Svårt att hitta uppenbara brister

Att identifiera några större brister hos Gardena PowerMax 1200/32 är inte lätt. Den är således uppe och nosar på förstaplatsen inom budget-segmentet.

Dess smala klippbredd är dock något som flera kunder klagar över. Inte minst på Amazon där betyget dock är övervägande positivt. 4,5 av 5 i snittbetyg för att vara exakt – sjukt bra för en så billig produkt.

Specifikationer:
· Max Yta: 300 kvadratmeter
· Vikt: 8,3 kg
· Elmotor på 1200 watt
· Uppsamlingsvolym: 30 liter
· Klipphöjd: 20 till 60 millimeter
· Klippbredd: 32 cm

Summering

9Omdöme
Gardena PowerMax 1200/32 – Bra för små ytor, billig & lätt

Gardena PowerMax 1200/32 levererar verkligen en schysst klippning för pengarna. Den har många justerbara lägen och rätt så kraftig motor i kombination med ett konkurrenskraftigt pris.

Samtidigt klagar vissa kunder på den smala klippbredden – något som drar ner betyget en aning – även om det verkligen är en elgräsklippare som slåss om förstaplatsen bland budgetprodukter i vårt test av elgräsklippare.


5

Bosch ARM 32 Elnätsdriven gräsklippare

Fördelar
 • Höga betyg på Clasohlson.com
 • Bra betyg på Hornbach.se
 • Kraftig elmotor
 • Gräskammar som fixar jobbet längs hinder
Nackdelar
 • Plastiga däck
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Bosch ARM 32 - Gräsklippare - elektrisk - 1200 W - 32 cm - 6.8 kg - 1 997 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för Bosch ARM 32 - Gräsklippare - elektrisk - 1200 W - 32 cm - 6.8 kg
Senaste uppdateringar:
 • 1 997 kr - 19 januari, 2022
 • 1 994 kr - 17 januari, 2022
 • 1 994 kr - 15 januari, 2022
 • 1 266 kr - 13 januari, 2022
 • 2 215 kr - 2 december, 2021
 • 2 704 kr - 12 september, 2021
 • 2 697 kr - 9 september, 2021
 • 2 695 kr - 7 september, 2021
Sedan: 25 juli, 2021
 • Högsta priset: 2 704 kr - 12 september, 2021
 • Lägsta priset: 1 106 kr - 25 augusti, 2021

Produktrecension

”Pigg lätthanterlig gräsklippare”. Så beskriver en mycket nöjd konsument Bosch ARM 32 på Clasohlson.com. Där får denna elgräsklippare hela 4,3 av 5 i betyg, en mycket positiv bild som är genomgående hos e-handlare och på jämförelsesidor – var du än vänder dig, om vi ska vara ärliga.

Så även hos oss på PriceAdvisor, där vi tycker att Bosch ARM 32 är en ypperlig elgräsklippare till ett rimligt pris på drygt 1000 kronor.

Framtagen för mindre gräsmattor

Bosch Power Tools ARM 32 är en elgräsklippare som är anpassad för lite mindre trädgårdar. Med en vikt på endast 6,8 kilo, är den lätt att manövrera runt vanligt förekommande hinder, såsom träd, rabatter, möbler och buskar.

Dessutom är den utrustad med gräskammar, som säkerställer eleganta resultat längs exempelvis kanter, gångar, murar och väggar. En kund på Clasohlson.com använder till exempel Elgräsklippare Bosch ARM 32 som komplement till sin robotgräsklippare, i områden där den självgående apparaten inte kommer åt. 

Något smal klippbredd

 Med en klippbredd på 32 centimeter konkurrerar Bosch Power Tools ARM 32 med andra smala elgräsklippare. Många kunder stör sig på bredden, men den är också anpassad för just trängre ytor. Har du en större gräsmatta utan några besvärliga hinder, gör du rätt i att leta upp en bredare modell.

Varför inte vårt premiumval Bosch Advanced Rotak 750, med en klippbredd på hela 44 centimeter? 

Elgräsklippare utrustad med högpresterande motor

Bosch Power Tools ARM 32 är utrustad med företagets patenterade Powerdrive-motor innanför dess grönsvarta chassi. Det innebär konstant högt varvtal, för maximal effekt på klippningen.

Bosch Power Tools ARM 32 är rankad på elfte plats bland marknadens alla elgräsklippare på PriceRunner.se, något som talar för dess höga popularitet hos en bred kundbas.

Plastigheten en nackdel

Eftersom Bosch ARM 32 har ett som pris ligger på strax över 1000 kronor, är kvaliteten inte i paritet med värsting-modellerna. Du får fortfarande mycket för pengarna, men den kan ändå upplevas lite plastig.

Särskilt däcken oroar sig en kund på Clasohlson.com för, med frågetecken kring hur länge dessa faktiskt kommer att hålla. Bosch ARM 32 är alltså likt Gardena PowerMax 1200/32, uppe och nosar på förstaplatsen bland budgetprodukterna – men når inte hela vägen fram på grund av sin enkla plastkonstruktion.

Specifikationer:
· Effekt: 1200 W
· Vikt: 6,8 kg
· Klippbredd: 32 centimeter
· Maximal ljudnivå: 93 decibel
· Uppsamlingskapacitet: 31 liter
· 3 justerbara klipphöjder

Summering

8.9Omdöme
Bosch ARM 32 Elnätsdriven gräsklippare – Smidig klippning, lågt pris men något plastig

Sammantaget är Bosch ARM 32 en mycket konkurrenskraftig elgräsklippare. Vi vill särskilt lyfta fram smidigheten med gräskammar, som ger snygga resultat längs olika typer av hinder. Den är också mycket prisvärd, samtidigt som däcken upplevs lite plastiga – med osäkerhet kring hållbarheten över lång tid.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en elgräsklippare?

Elgräsklippare är som namnet slår fast en eldriven gräsklippare. Vanligtvis åsyftas med elgräsklippare en maskin som drivs med hjälp av sladd eller elkabel, framför batteridrivna varianter som laddas innan användning.

Elgräsklippare är i regel framtagna för något mindre gräsmattor, på omkring 300 till 800 kvadratmeter, för att ge en fingervisning. Anledningen är begränsningen som kabeln utgör, vid sidan om elmotorns relativa svaghet gentemot bensinmotorer.

Eftersom elmotorer dessutom väger mindre, är elgräsklippare vanligtvis mycket lätta, ofta med en vikt på någonstans mellan 7 och 20 kilo – beroende på modell och prestanda. Det ska betonas att riktiga värsting-modeller, såsom premium-valet i vårt test av elgräsklippare, Bosch Advanced Rotak 750, tacklar större tomter utan problem.

Batteridriven gräsklippare eller elektrisk med sladd?

Den största skillnaden mellan en batteridriven gräsklippare och modeller som körs via kabel, är att batterier måste laddas innan körning. Sällan klarar batteridrivna gräsklippare riktigt stora gräsmattor på en laddning, inte ens när det kommer till de allra dyraste produkterna.

Elgräsklippare har å sin sida en begränsning med just kabeln, där längden ofta ställer till med problem över större ytor. Dessutom upplever många trädgårdsmästare såväl som hemmapysslare att sladden är i vägen. 

Därför är batteridrivna gräsklippare ett bra alternativ för trädgårdar med många hinder, såsom gånger, träd, häckar och buskar, eftersom mobiliteten är väldigt hög ­- både vad gäller styrning och lätthet. 

Däremot klipper elgräsklippare med kabel så länge du har eltillförsel via uttaget, vilket såklart är ett plus vid långa arbetspass. Batteridrivna gräsklippare brukar därför rekommenderas till mindre tomter, medan elgräsklippare även tar höjd för medelstora utrymmen. 

En annan aspekt är priset, där bättre batteridrivna gräsklippare är dyrare än elgräsklippare av motsvarande prestanda. Det beror just på att högpresterande batterier är dyra att tillverka. Många laddas på mellan 20 och 45 minuter, beroende på hur länge din gräsklippare därefter kan vara i gång. 

Fördelar med en elgräsklippare 

Först av allt är elgräsklippare betydligt mer miljövänliga alternativ än bensindrivna motorer. Människor med gröna fingrar har naturligtvis ofta hög miljömedvetenhet, och därför blir elgräsklippare allt mer populära på marknaden. 

Det innebär också att modellerna blir allt vassare, med högre prestanda såväl som billigare drift. Just den ekonomiska aspekten är ej att förglömma, då elmotorer såklart är oerhört mycket mer skonsamma mot din plånbok, vid sidan om klimatmässiga vinningar i ett vidare perspektiv.

Elgräsklippare är också betydligt tystare, något som såklart uppskattas av den som klipper såväl som omgivningen.

Elmotorer är också lättare, vilket gör elgräsklippare överlägsna vad gäller finlir i trädgården. Vi på PriceAdvisor har tagit del av kundomdömen där flera nöjda konsumenter använder sig av elgräsklippare som komplement till sina robotgräsklippare – ett smart alternativ för den som kan lägga några tusenlappar extra för perfekt resultat. 

Elgräsklippare är därutöver extremt lätta att starta. Dagens bensindrivna gräsklippare är heller inte särskilt svåra att köra igång, men de matchar knappast sina eldrivna motsvarigheter.

Klippbredd och Klipphöjd

Klippbredden är ett ständigt omdiskuterat tema när det kommer till elgräsklippare. Vi har tagit del av mängder av recensioner kring just klippbredd, och här går åsikterna isär. För den med större tomt är en större klippbredd central, eftersom du inte behöver gå lika många vändor när du klipper.

Å andra sidan kan en alltför bred klippbredd vara opraktisk vid lite mer ojämna gräsmattor med många hinder, eftersom dessa elgräsklippare är svårare att styra och svänga. Det säger sig självt att större rullande maskiner och fordon lämpar sig bättre för rakare sträckor. 

Vad gäller klipphöjden så handlar det i grund och botten om dina egna preferenser. Vissa föredrar sin gräsmatta riktigt kortklipp, medan andra gillar ett lite mer vildvuxet uttryck, som dessutom gynnar den biologiska miljön.

Elgräsklippare av hög kvalitet är utrustade med justerbar klipphöjd, gärna med många olika lägen. Dessa brukar ligga i ett spann mellan 20 och 70 millimeter, så klart beroende på pris och tillverkare. 

Tänk på ljudnivån på din gräsklippare 

Det är lätt att tro att en elgräsklippare är lika tysta som elbilar – men så är inte fallet. Därför bör du spana in olika recensioner och omdömen, likt vårt test av elgräsklippare, innan du slår till.

För att nämna ett exempel, är premium valet i vårt test, Bosch Advanced Rotak 750, en elgräsklippare som hyllas för sin tysta gång – trots att den kommer upp i över 80 decibel.

Bosch har nämligen tagit fram en funktion som kallas ProSilence, reducerande höga ljudnivåer då buller filtreras ut genom en innovativ design. Vid långa arbetspass är just höga ljud ett särskilt stort problem, särskilt om du vill slippa svettas med öronkåpor sommartid.

Ljudnivån är alltså inte bara en fråga om trivsel för dig, familj eller dina grannar, utan också om hälsa och stress – något som oväsen utlöser.

Viktiga funktioner du behöver 

Dagens elgräsklippare kommer med många olika funktioner och här listar vi de mest centrala för dig och din trädgård. 

En uppsamlare med hög volym som tar vara på allt gräs som klipps, är mycket praktiskt för den som vill slippa kratta efteråt. Vissa föredrar dock att köra utan uppsamlare vid längre pass, eftersom den ofta fylls relativt fort.

De brukar variera mellan en volym på 30 och 55 liter, ofta i förhållande till vilken typ av gräsmatta som elgräsklipparen är anpassad för.

Med en mulcher kan du växla mellan uppsamling av det klippta gräset, låta allt strömma ut genom bakutkastet, eller bioklippning – där finskuret gräs tillåts ligga kvar på gräsmattan för att ge näring. 

Mulching innebär att klippt gräs och löv tas upp av ett klippaggregat, som finfördelar resterna ytterligare en gång innan de faller ner på marken. 

Skillnad på Bensindriven & elektrisk gräsklippare 

För det första finns det av naturliga skäl en miljömässig aspekt när du väljer mellan en elektrisk och en bensindriven gräsklippare. El är naturligtvis skonsammare för miljön, samtidigt som motorerna är lättare, med något lägre prestanda.

Om du väljer en elektrisk motor finns två alternativ: antingen batteridrivna varianter eller modeller som är försedda med elkabel. Ingen av gräsklipparna i vårt test är batteridrivna, eftersom fokus här ligger på elgräsklippare med kabel.

Prestandan är vanligtvis högre hos bensinmotorer, även om dessa också kräver mer underhåll. En bensindriven gräsklippare har ofta en vikt på över 30 kg, och lämpar sig bäst för stora gräsmattor, eftersom du slipper både sladd och batterier som måste laddas med jämna mellanrum. 

Genom att generera höga varvtal kan bensindrivna gräsklippare klippa högt gräs, och är därför valet för många professionella trädgårdsarbetare. Dessa maskiner är såklart lite dyrare än eldrivna gräsklippare, varav elgräsklippare blir allt mer populära på mindre tomter. 

Alternativt val – välj en robotgräsklippare 

Den uppenbara fördelen med en robotgräsklippare är naturligtvis att du slipper arbeta själv – men det finns många fler positiva aspekter än så: produkter av hög kvalitet ger en väldigt jämn klippning, som medför en mer välmående gräsmatta.

Många robotgräsklippare tar också effektivt bort ogräs, mycket positivt för gräsets kvalitet. Om du är pollenallergiker – besvär som de facto ökar i samhället – slipper du också stå och jobba mitt bland blommande gräs, vilket kan vara rent farligt för människor med svår gräsallergi.

Tips för få en välskött fin gräsmatta 

Till att börja med står valet mellan att så gräs själv och rullat ut en färdig gräsmatta, där det senare alternativet naturligtvis går fortare. 

Med gräsmattan på plats är bästa tiden att så nytt gräs höst eller vår, då det vanligtvis regnar mycket och du slipper vattna helt på egen hand. Hösten är dock allra bäst, eftersom jorden har bevarat värme från sommarens soliga dagar. 

Innan sådd bör du rensa bort löv, kvistar och annat, för att bana väg för solens strålar. Därefter kan gräsmattan gödslas, vilket är särskilt viktigt på våren då näringen är som mest välkommen. Gödslingen kan ske kontinuerligt, med jämn och tunn fördelning över hela din gräsmatta. 

Ett annat tips är vertikalskärning, som innebär att små lufthål på några millimeter skärs ner i jorden. Detta för att syresätta gräset med bättre dränering som följd. Det innebär att vatten och näring lättare tas upp – medförande en grönare och frodigare matta. 

Andra tips är att toppdressa med jord som lämpar sig för dränering. 

Hur ofta måste jag byta olja på elgräsklippare? 

Elgräsklippare behöver inte oljas, eftersom deras motorer inte kräver denna typ av smörjmedel. För att en elgräsklippare ska hålla länge är det dock en god idé att regelbundet smörja motorn med smörjfett, framtaget för just elmotorer.

Hur länge räcker batteriet i elgräsklippare? 

Elgräsklippares batteritid beror både på motorns prestanda och själva batteriets kvalitet. Det är inte alltid som batteritiden redogörs för vid köp, eftersom den kan variera beroende på hur gräsklipparen används. 

Snarare brukar kapacitet anges i yta på gräsmattan, där bättre modeller klarar tomter på uppemot 300 kvadratmeter under en laddning. Självgående elgräsklippare drar exempelvis mer el, samtidigt som de är lättare att använda. 

Vilken gräsklippare passar för en liten gräsmatta

Om du är beredd att lägga några tusenlappar, är en batteridriven gräsklippare optimal för mindre gräsmattor. Du slipper elkabel och kan på så vis styra din elgräsklippare utan problem, samtidigt som den lätta motorn möjliggör för enkel manövrering. 

En liten gräsmatta går också relativt snabbt att klippa, varvid du slipper oroa dig för batteritiden. Elgräsklippare som drivs med hjälp av elkabel är också mycket populära för mindre tomter, då sladdlängden inte är något problem i dessa fall.

Bör man lämna en gräsklippare på service? 

Många tillverkare stoltserar med att du slipper serva elgräsklippare allt för ofta. Det räcker vanligtvis med eget underhåll, för att din gräsklippare ska hålla i många år framöver. Rengör din gräsklippare ordentligt efter varje klippning.

Det gäller särskilt kring elektriska delar. Börja med att ta bort gräs som torkat fast, med hjälp av exempelvis stålborste. Om din elgräsklippare ska ställas av över vintern bör rengöringen vara särskilt noggrann.

Hur har vi genomfört detta test?

I vårt test har vi granskat utbudet av elgräsklippare och tittat närmare på specifika faktorer för att kunna välja ut fem rekommenderade modeller, varav en som är bäst i test. Vi har bland annat utgått från elgräsklipparnas prestanda, klippbredd, effekt, möjlighet till mulching, sladdlängd, med mera.

Vi har även tagit hänsyn till kundernas egna betyg och experternas tester för att avgöra vilken elgräsklippare som är bäst i test, det vill säga den elgräsklippare som fått högst betyg i genomsnitt.

Källor

Bygghemma.se

Bygghemma är en E-handel som säljer varor och tjänster inom bygg, heminredning och trädgård. På sajten kan kunder och potentiella köpare ta del av hundratals recensioner och betyg från andra användare.

Vinnaren i vårt test av luftfuktare, Wolf-Garten A 400 E, hyllas också i Bygghemmas test, något som talar för dess höga prestanda.

ClasOhlson.se 

Clas Ohlson Aktiebolag är ett stort svenskt företag inom detaljhandeln. Förutom att erbjuda mängder av olika produkter online, finns möjligheten att som köpsugen konsument, ta del av tusentals betyg och recensioner. 

En kund på Clasohlson.com använder till exempel femte bästa elgräsklippare i vårt test, Bosch ARM 32, som komplement till sin robotgräsklippare – i områden där den självgående apparaten inte kommer åt. 

PriceRunner.se

PriceRunners mål är att hjälpa konsumenter att hitta produkter och erbjudanden av alla möjliga slag. På PriceRunner.se finns exempelvis produkttester, recensioner av produkter, samtidigt som möjligheten ges att jämföra priser från olika återförsäljare.

PriceRunner håller exempelvis Gardena PowerMax 1200/32 som tionde bästa produkt inom segmentet elnätsdrivna gräsklippare. 

Råd & Rön

Råd & Rön är en mycket pålitlig svensk konsumenttidskrift med anor från 1952. Den utges av intresseorganisationen Sveriges Konsumenter och är mycket populär för sina tester av produkter inom diverse olika segment.

Råd & Rön ger exempelvis vinnaren av vårt test av elgräsklippare, Wolf-Garten A 400 E, höga betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Information

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

SE - Regular@2x
Logo
Enable registration in settings - general