Bäst i test

Bänkdiskmaskin bäst i test – Topp 5 bästa

Test av fem bänkdiskmaskiner vilken är vinnaren? – 2021

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Bosch SKS62E22EU – Bäst i test

Fördelar
 • ActiveWater-teknologi ger renare disk med mindre vatten
 • Tystgående med 47 dB
 • Rymlig med kapacitet på 6 kuvert
 • Många smarta funktioner, till exempel AquaStop
Nackdelar
 • Inte den bästa energiklassen
 • Begränsat utrymme för bestick och mindre köksredskap
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: CDON - 4 469 kr

Bosch SKS62E22EU är för närvarande slutsåld vi rekommenderar istället en nya modell Bosch SKS62E32EU vilket du kan hitta i jämförelse rutan ovanför.

Produktrecension

Bosch SKS62E22EU är en stilren bänkdiskmaskin från Bosch med många fördelaktiga egenskaper. Bortsett från dess kompakta storlek som passar även i mindre kök är Bosch SKS62E22EU utrustad med innovativ ActiveWater-teknik som ger kraftfull prestanda med mindre vatten.

Trots att modellen är så pass liten får den ändå plats med 6 kuvert, vilket gott och väl räcker till ett hushåll på 1 -2 personer. Här finns även 6 olika diskprogram och 2 specialfunktioner som kan snabba upp programmen och ge dig extra torr disk.

Kraftfull och rymlig 

Bosch SKS62E22EU är utrustad med en borstlös och kraftfull motor som både är tyst och energisnål. Ljudnivån ligger på så lite som 47 dB och motorns unika ActiveWater -teknologi gör att maskinen kan diska bättre utan att för del delen förbruka mer vatten eller el.

Insidan av Bosch SKS62E22EU är tillverkad av rostfritt stål och polinox. Här finns en korg med en uttagbar besticklåda och en sidopanel du kan fälla upp och ner. Den totala kapaciteten ligger på 6 kuvert, vilket räcker gott och väl till ett mindre hushåll med 1-2 medlemmar.

Diskprogram och specialfunktioner

Bosch SKS62E22EU har 6 olika diskprogram, varav ett intensivprogram på 70 grader, ett eco program på 50 grader och ett snabbprogram på 45 grader. Här finns även försköljning, ett program på 40 grader för känslig disk och ett autoprogram som automatiskt ställer in temperaturen beroende på hur smutsig disken är.

Denna bänkdiskmaskin är dessutom utrustad med två smarta specialfunktioner. VarioSpeed kan korta ner programtiden för en extra snabb disk och ExtraDry ser till att du får en extra torr disk. Här finns även en inbyggd timer och funktionen AquaStop som stänger av vattnet vid läckage.

Låg vatten- och energiförbrukning

Bosch SKS62E22EU är en energisnål bänkdiskmaskin i energiklass A+. Det kanske inte är den bästa energiklassen, men absolut inte den sämsta då skalan sträcker sig från A+++ till D. Energiförbrukningen ligger på 174 kWh/år och vattenförbrukningen på 2240 liter/år, vilket gör modellen både miljövänlig och billig i drift.

Ha dock i åtanke att dessa mått enbart är en fingervisning av genomsnittet. Hur mycket energi och vatten maskinen drar beror på hur ofta du använder den samt på vilket program. Diska bara fulla maskiner och använd eco-läget så ofta du kan.

Specifikationer:
Typ:Bänkdiskmaskin
Breddstandard:55 cm
Ljudnivå:48 dB

Summering

9.3Omdöme
Bosch SKS62E22EU – Tystgående med 47 dB och med rymlig kapacitet på 6 kuvert

Bosch SKS62E22EU från Bosch är en prisvärd och stilren bänkdiskmaskin som passar in i de flesta kök med begränsat utrymme. Trots sin kompakta storlek erbjuder maskinen en kapacitet på 6 kuvert och tack vare ActiveWater-teknologin kan du förvänta dig ett skinande resultat vid varje diskning.

Den enda nackdelen vi kan hitta med Bosch SKS62E22EU är dess energiklass som är en aning lägre än många andra bänkdiskmaskiner idag. I övrigt är denna modell helt klart vår bänkdiskmaskin bäst i test.


2

Electrolux ESF2400OW

Fördelar
 • Smidigt 20-minuters party-program
 • Extra låg energi- och vattenförbrukning
 • Stor bestickkorg
 • 6 program och 4 olika temperaturer
Nackdelar
 • Något högljudd med 52 dB
 • Ingen autodisk
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: CDON - 4 153 kr

Produktrecension

Electrolux ESF2400OW är en lättanvänd och funktionell bänkdiskmaskin med effektiv restvärme-torkning. Med 6 olika diskprogram, varav ett party-program på bara 20 minuter, och 4 olika temperaturer kan du diska det mesta i denna kompakta, men kraftfulla maskin.

Är låg energiförbrukning viktigt för dig kan Electrolux ESF2400OW vara ett utmärkt alternativ. Denna modell ligger nämligen i en låg energiklass och drar betydligt mindre vatten och el än många konkurrerande modeller.

Stilren och rymlig

Electrolux ESF2400OW är en smidig bänkdiskmaskin med samma kapacitet som Bosch Bosch SKS62E22EU, det vill säga 6 kuvert. Detta gör att maskinen passar bra för ett mindre hushåll med begränsat utrymme i köket.

Trots att maskinen är relativt liten har Electrolux gjort sitt bästa för att utnyttja insidan på bästa möjliga vis. Här finns en stor korg för tallrikar och skålar, en extra rymlig bestickkorg samt en nedfällbar sidopanel för exempelvis knivar och andra längre köksredskap.

Välj mellan 6 diskprogram

Med Electrolux ESF2400OW kan du välja mellan 6 olika diskprogram. Här finns det klassiska intensiv-läget på 70 grader, ett eco-program på 55 grader, GlassCare på 40 grader och ett normalläge på 65 grader. Du har även ett snabbprogram på 40 grader och ett party-program som diskar på bara 20 minuter.

Tyvärr saknar Electrolux ESF2400OW ett auto-läge som automatiskt känner av skicket på disken och hur mycket vatten samt hur hög temperatur som behövs. Utöver den fördröjda starten på upp till 24 timmar finns faktiskt inga andra specialfunktioner, så som Aquastop.

Extra låg vattenförbrukning

Något som får Electrolux ESF2400OW att sticka ut från sina konkurrenter är dess låga energiförbrukning. Maskinen har en energiklass på A+ och elförbrukningen på 175 kWh/år är densamma som exempelvis Bosch Bosch SKS62E22EU, men det som skiljer dem åt är vattenförbrukningen.

Electrolux ESF2400OW har nämligen en vattenförbrukning på 1820 liter/år, vilket är drygt 400 liter mindre än Bosch Bosch SKS62E22EU. Självklart varierar både vatten- och elförbrukningen beroende på hur ofta du diskar och med vilken program, men genomsnittet är ändå betydligt lägre.

Specifikationer:
Breddstandard: 55 cm
Typ: Bänkdiskmaskin
Ljudnivå: 50 dB

Summering

8.9Omdöme
Electrolux ESF2400OW – Smidigt 20-minuters party-program & stor bestickkorg

Om du är ute efter en lite enklare bänkdiskmaskin kan Electrolux ESF2400OW vara en passande modell för dig. Här får du plats med 6 kuvert och du kan välja mellan 6 olika program. Party-programmet på 20 minuter är extra uppskattat, det är även maskinens energiförbrukning.

Det finns dock vissa brister med maskinen som kan vara bra att känna till. Först och främst saknar Electrolux ESF2400OW autodisk. Dessutom kan bestickkorgen vara en aning ostadig och de kan vara svårt att få plats med större tallrikar (dock är detta är ett vanligt problem bland bänkdiskmaskiner).


3

Scandomestic SFO 100

Fördelar
 • Extremt kompakt och lättanvänd
 • Program för sköljning av frukt
 • Kan fyllas med vatten manuellt eller via slang
 • Flera specialfunktioner
Nackdelar
 • Saknar AquaStop
 • Hög torkeffekt (B)
 • Relativt dyr

Denna produkt är för närvarande slutsåld

Produktrecension

Scandomestic SFO 100 är en liten och okomplicerad bänkdiskmaskin med en minst sagt unik design. Om du bor själv och har ett extra litet kök kan detta vara ett utmärkt val eftersom maskinen tar upp minimalt med plats och den är dessutom mycket energisnål.

Med Scandomestic SFO 100 kan du välja mellan 6 olika diskprogram, bland annat glastvätt, hygientvätt (för exempelvis babyprodukter) och den innovativa funktionen frukttvätt anpassad för att skölja frukt och grönt.

Perfekt för det minsta köket

Om du bor ensam och har ett litet kök kan Scandomestic SFO 100 vara en bänkdiskmaskin att titta närmare på. Denna kubformade modell är nämligen inte mer än 42 cm bred och 43,5 cm hög, vilket gör att den tar minimalt med plats på köksbänken. Kapaciteten ligger på 2 kuvert.

Det finns många faktorer som skiljer Scandomestic SFO 100 från mängden. En av dessa är att du kan fylla på maskinen med vatten via en slang (som en vanlig maskin) eller manuellt. För att tömma vattnet kan du placera slangen i en diskho eller i en separat vattenbehållare på golvet.

6 diskprogram och innovativa finesser

Likt många andra diskmaskiner är Scandomestic SFO 100 utrustad med en rad olika diskprogram, närmare bestämt 6 stycken. Här finns bland annat ett eco-program, ett snabbprogram, ett glasprogram och ett hygieniskt program med ånga för exempelvis babyprodukter.

Ytterligare en finess som får Scandomestic SFO 100 att sticka ut är dess frukttvätt-program. I detta läge kan du skölja frukt i kallt eller varmt vatten för att effektivt eliminera bakterier – perfekt inför fruktstunden.

Sist men inte minst har maskinen ett separat läge för att ta bort dofter som blivit kvar i maskinen samt ett läge för att göra disken extra torr. Med funktionen Fördröjd start kan du dessutom välja när maskinen ska påbörja diskningen.

Energisnål och billig i drift 

Även om Scandomestic SFO 100 inte har den bästa placeringen på energiskalan (A) är modellen ändå mycket energisnål. Den årliga energiförbrukningen ligger på 125 kWh, vilket kan jämföras med Electrolux ESF2400OW på 175 kWh (samtidigt är detta en betydligt mindre diskmaskin).

Vad gäller vattenförbrukningen är även den låg – 1400 liter/år – men återigen handlar det om hur ofta du faktiskt använder maskinen. Använd eco-programmet så ofta du kan och diska enbart fulla maskiner.

Specifikationer:
Breddstandard: 45 cm
Typ: Bänkdiskmaskin
Ljudnivå: 58 dB

Summering

8.5Omdöme
Scandomestic SFO 100 – Extremt kompakt och lättanvänd med program för sköljning av frukt

Trots att Scandomestic SFO 100 är en extremt kompakt bänkdiskmaskin med en kapacitet på bara 2 kuvert erbjuder den många smarta funktioner. Bortsett från maskinens 6 diskprogram har modellen en timer, ett läge för extra torr disk och ett program för att eliminera dofter.

Samtidigt finns det vissa brister med maskinen. Först och främst saknar den ett autodisk-läge och ljudnivån på 58 dB är ovanligt hög. Dessutom saknas funktionen AquaStop, vilket är synd med tanke på att Scandomestic SFO 100 ändå ligger i en relativt hög prisklass.


4

Andersson DHW 2.0

Fördelar
 • Ger dig mycket för pengarna
 • 7 diskprogram och flera specialfunktioner
 • Låg el- och vattenförbrukning
 • Välplanerad inredning
Nackdelar
 • Tallrikar på 28 cm måste vinklas
 • Saknar AquaStop
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Andersson Bänkdiskmaskin DHW 2.0 Vit - 2 390 kr

Produktrecension

Andersson DHW 2.0 är en prisvärd bänkdiskmaskin med LED-display och många intelligenta funktioner. Modellen har en kapacitet på 6 kuvert och här finns 7 diskprogram att välja mellan samt flera specialfunktioner som förbättrar disk resultatet.

Jämfört med liknande modeller har Andersson DHW 2.0 en ovanligt låg vattenförbrukning. Detta har dels att göra med maskinens innovativa ActiveWater-teknologin som ger dig skinande ren disk, fast med mindre mängd vatten.

Kompakt med välplanerad inredning

Med sin bredd på 55 cm och kapacitet på 6 kuvert passar Andersson DHW 2.0 utmärkt för mindre kök och familjer. Modellen är helt fristående, vilket innebär att du kan placera den vart som helst, så länge den har tillgång till el och vatten.

Trots att Andersson DHW 2.0 är så pass kompakt erbjuder den ändå gott om utrymme på insidan. Detta tack vare dess väl planerade inredning med en stor korg, en uttagbar besticklåda och en sidopanel för köksredskap eller mindre koppar.

Det som maskinen däremot kan ha en aning svårt för är normalstora tallrikar på 28 cm. För att dessa ska få plats kan du behöva luta dem en aning, men i övrigt får det mesta plats utan några större bekymmer.

7 diskprogram och 5 specialfunktioner

Andersson DHW 2.0 är utrustad med 7 diskprogram: intensiv, eco, normal, glas, 90 minuter, snabb och Baby Care (för extra hygien). Det som tyvärr saknas är ett autoprogram, men normalläget fungerar bra till det mesta.

Diskmaskinen har dessutom en rad specialfunktioner, bland annat ett skyddssystem för glas som minskar risken för olyckor. Här finns även VarioSpeed, en funktion som kortar ner diskprogrammet, och AquaSensor som känner av om disken behöver en extra sköljning.

ActiveWater-teknologi tillåter noggrann disk med mindre mängd vatten och Load Sensor känner av hur mycket disk som finns i maskinen och anpassar vattenflödet därefter.

Vatten- och energisnål

Om du är ute efter en energisnål bänkdiskmaskin som ändå är prisvärd kan Andersson DHW 2.0 vara ett utmärkt alternativ. Denna modell har nämligen samma låga elförbrukning som Electrolux ESF2400OW, det vill säga 174 kWh/år.

Även vattenförbrukningen är densamma på 1820 liter/år, vilket har mycket att göra med diskmaskinens intelligenta ActiveWater-teknologi. I vanlig ordning bör du ha i åtanke att detta enbart är en fingervisning av genomsnittet.

Specifikationer:
Breddstandard: 55 cm
Typ: Bänkdiskmaskin
Ljudnivå: 47 dB

Summering

9.1Omdöme
Andersson DHW 2.0 – 7 diskprogram och flera specialfunktioner

Andersson DHW 2.0 är en trevlig och multifunktionell diskmaskin som gör sitt jobb utan problem. Här finns 7 diskprogram och flera specialfunktioner som gör diskningen till en ren fröjd. Maskinen är dessutom extra energisnål, vilket gör den både prisvärd och billig i drift.

Tyvärr saknar modellen AquaStop som stänger av vattnet automatiskt vid en läcka. Tallrikar på 28 cm kan dessutom vara en aning besvärliga att placera i maskinen, men utöver det är Andersson DHW 2.0 helt klart en rekommenderad modell i vårt test av bänkdiskmaskiner.


5

Bosch SKS50E42EU

Fördelar
 • Stilren och enkelt att använda
 • Glasskyddsteknik och LoadSensor
 • ActiveWater-teknologi för miljövänligare disk
 • Låg energiförbrukning
Nackdelar
 • En dyrare modell
 • Något högljudd (54 dB)
 • Saknar autodisk
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Bosch Serie | 2 SKS50E42EU - Diskmaskin - fristående - bredd: 55.1 cm - djup: 50 cm - höjd: 45 cm - vit - 4 620 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för Bosch Serie | 2 SKS50E42EU - Diskmaskin - fristående - bredd: 55.1 cm - djup: 50 cm - höjd: 45 cm - vit
Senaste uppdateringar:
 • 4 620 kr - 6 september, 2021
 • 4 485 kr - 4 september, 2021
 • 4 620 kr - 25 juli, 2021
 • 4 937 kr - 12 juli, 2021
 • 4 620 kr - 21 juni, 2021
Sedan: 21 juni, 2021
 • Högsta priset: 4 937 kr - 12 juli, 2021
 • Lägsta priset: 4 485 kr - 4 september, 2021

Produktrecension

Bosch SKS50E42EU är en kraftfull och användarvänlig bänkdiskmaskin som sköter disken samtidigt som den kan spara både el och pengar. Med en kapacitet på 6 kuvert passar SKS50E42EU utmärkt för ett mindre hushåll med ett mindre kök.

SKS50E42EU är utrustad med 5 diskprogram och 5 temperaturer för att klara alla utmaningar i dess väg. Den borstlösa EcoSilence Drive-motorn är tystlåten och effektiv, men även miljövänlig så att du kan diska med gott samvete.

Stilren och lättanvänd

Bosch SKS50E42EU har en stilren design i vitt som gör att den smälter in bra i de flesta hem. Maskinen erbjuder standardkapacitet för denna typ av modell – det vill säga 6 kuvert, vilket passar extra bra för mindre hushåll med 1-2 medlemmar.

Likt Bosch SKS62E22EU har SKS50E42EU en kontrollpanel som sitter på undersidan av luckan istället för ovanför. På den vänstra sidan finns en på- och avknapp och till höger har du vredet med vilket du justerar maskinens inställningar som är enkla att förstå sig på.

5 diskprogram och intelligenta funktioner

Bosch SKS50E42EU har 5 diskprogram, vilket är något färre jämfört med många liknande modeller. Här finns ett intensivprogram på 70 grader, ett eco-program på 50 grader och ett normalläge på 65 grader. Du har även ett snabbprogram och ett program anpassat för glas.

Bortsett från de traditionella diskprogrammen är Bosch SKS50E42EU med en rad andra finesser som förbättrar maskinens prestanda. Den avancerade glasskyddstekniken förhindrar till exempel korrosion och LoadSensor känner av hur mycket disk som finns i korgen för att anpassa vattenflödet.

Energisnål tack vare ActiveWater

Likt många andra modeller från Bosch är Bosch SKS50E42EU utrustad med innovativ ActiveWater-teknologi. Denna teknologi gör att maskinen använder mindre vatten i diskningen, utan att detta påverkar det färdiga resultatet.

Bosch SKS50E42EU ligger i energiklass A+ och har torkeffekt B. Den genomsnittliga elförbrukningen ligger på 174 kWh/år och vattenförbrukningen på 2 240 liter/år. Trots att detta inte är i klass med Andersson DHW 2.0 eller Electrolux ESF2400OW är det ändå mer än tillfredsställande.

Specifikationer:
Breddstandard: 55 cm
Typ: Bänkdiskmaskin
Ljudnivå: 54 dB

Summering

9Omdöme
Bosch SKS50E42EU – Stilren design med 5 olika diskprogram och intelligenta sensorer

Bosch SKS50E42EU har många fördelaktiga egenskaper, bland annat en stilren design, 5 olika diskprogram och intelligenta sensorer. Det är dessutom en mycket lättanvänd bänkdiskmaskin med låg energi- och vattenförbrukning.

Här finns dock vissa brister. Bland annat saknas ett auto läge (även om normalläget fungerar till det mesta) och AquaStop samtidigt som vi hade önskat oss en bättre torkeffekt med tanke på priset. Du kan dock passa på att köpa denna bänkdiskmaskin på rean.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur har vi genomfört detta test?

De bänkdiskmaskiner vi rekommenderar i vårt test ovan har noggrant valts ut baserat på ett flertal olika faktorer. Vi har bland annat tagit hänsyn till modellernas kapacitet, storlek, diskprogram, användarvänlighet, energiförbrukning, funktionalitet och prisklass.

För att skapa oss en bättre uppfattning om respektive modell har vi även utgått från experternas egna produkttester och tagit hänsyn till deras synpunkter. Slutligen har vi granskat kundernas egna recensioner och betyg för att även inkludera deras upplevelser.

Källor

Quality Review

Quality Review är en plattform som samlar recensioner av diverse produkter för att hjälpa konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut. Oavsett om du ska köpa en ny tv-apparat eller diskmaskin kan du se vad kunderna själva tycker om produkten innan du gör ditt köp. Här hittar du kundernas recensioner av Bosch Bosch SKS62E22EU.

Electrolux

Electrolux är en av världens mest kända varumärken inom vitvaror och produkter för hemmet. Företaget säljer allt ifrån små apparater till kylskåp och luftkonditioneringar och på deras hemsida hittar du all information om respektive produkt. Du kan till exempel läsa mer om Electrolux ESF2400OW och dess egenskaper.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Information

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general