Bäst i test

Ångtvätt bäst i test – topp 5 bästa

Test av fem Ångtvättar vilken är vinnaren? – 2021

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Kärcher SC 5 EasyFix – Bäst i test

Fördelar
 • Lättmanövrerad och ergonomisk
 • Kraftfull med rejäl ångstyrka
 • Anpassa ångan manuellt
 • VapoHydro boostar rengöringen 
Nackdelar
 • Något lång uppvärmningstid
 • Relativt dyr
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Kärcher SC 5 EasyFix - 3 270 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för Kärcher SC 5 EasyFix
Senaste uppdateringar:
 • 3 270 kr - 13 januari, 2022
 • 3 597 kr - 11 januari, 2022
 • 3 316 kr - 2 december, 2021
 • 3 328 kr - 14 september, 2021
 • 3 465 kr - 12 september, 2021
 • 3 119 kr - 8 september, 2021
 • 3 465 kr - 3 september, 2021
 • 3 472 kr - 1 september, 2021
Sedan: 24 juli, 2021
 • Högsta priset: 3 597 kr - 11 januari, 2022
 • Lägsta priset: 3 119 kr - 29 augusti, 2021

Produktrecension

Kärcher SC 5 EasyFix är en uppgraderad variant av SC 3 EasyFix med samma tillbehör, fast betydligt högre prestanda. Bland annat ligger motoreffekten på 2200 W och ångtrycket på hela 4,2 bar. Även vattentanken är större och rymmer 1,5 liter istället för 1 liter.  

Denna ångtvätt är dessutom utrustad med en VapoHydro, en funktion som tillsätter rykande hett vatten för effektivare bekämpning av envisa fläckar. Även med denna modell kan du anpassa ångstyrkan efter underlag och tanken kan du fylla på kontinuerligt under städningen.  

Kraftfull prestanda  

Kärcher SC 5 EasyFix är en av marknadens kraftfullaste ångtvättar just nu. Motoreffekten ligger på 2200 W, vilket kan jämföras med SC 3 EasyFix på 1800 W. Även ångtrycket är högre – 4,2 bar jämfört med 3,5 bar – vilket garanterar effektiv rengöring av diverse underlag. 

Även vattentanken är större på SC 5 EasyFix, här ryms 1,5 liter mer vatten jämfört med 1 liter vatten i SC 3. Båda modellerna tillåter dig dock att fylla på tanken kontinuerligt under själva städningen om det skulle behövas. 

Justera ångstyrkan efter underlaget

Med SC 5 EasyFix kan du enkelt anpassa ångstyrkan efter hur känsligt eller smutsigt underlaget är. Detta gör du med hjälp av reglaget på ångtvättens kropp. Uppvärmningen är betydligt långsammare jämfört med SC 3 och tar 3 minuter istället för 30 sekunder. 

Något som kunderna själva uppskattar extra mycket med Kärcher SC 5 EasyFix är dess VapoHydro-funktion. Den tillsätter nämligen rykande hett vatten för att ge rengöringen en extra skjuts och passar utmärkt för tuffare fläckar eller lukter.

Lättmanövrerad med smarta tillbehör

Tack vare munstyckets flexibilitet och platta utformning är Kärcher SC 5 EasyFix mycket lättmanövrerad. Därför kommer den utan problem åt även i trånga utrymmen, till exempel under möbler.  

Vid köp av Kärcher SC 5 EasyFix får du även med en rad praktiska tillbehör som passar vid olika typer av städning. Bortsett från golvmunstycket och dess tillhörande fiberduk får du även ett handverktyg, ett litet jetmunstycke och en rundborste. Även två förlängningsrör på 0,5 m ingår.

Specifikationer:
• Effekt: 2200 W
• Max. tryck: 4.2 bar
• Medföljande tillbehör: Golvmunstycke, Rundborste

Summering

9.1Omdöme
Kärcher SC 5 EasyFix – Lättmanövrerad och ergonomisk

Kärcher SC 5 EasyFix är mer än dubbelt så dyr som SC 3, men levererar samtidigt betydligt högre prestanda. Även om det finns många likheter mellan de två modellerna, framför allt när det gäller funktioner, finns det stora skillnader vad gäller kapacitet där SC 5 är en överlägsen vinnare.

De enda nackdelarna vi kan hitta med SC 5 är att du inte får med ett munstycke anpassat för textiler och att maskinen återigen är något dyr. Dessutom tar den omkring 3 minuter att värma upp, vilket är betydligt längre jämfört med SC 3.


2

Kärcher SC 3 EasyFix

Fördelar
 • Enkel att använda
 • Snabb uppvärmning
 • Mångsidig med flera munstycken
 • Mycket prisvärd
Nackdelar
 • Inte lika kraftfull som SC 5 EasyFix
 • Textilvårdsmunstycke medföljer ej
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: Kärcher - SC3 Easyfix - 1 499 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för Kärcher - SC3 Easyfix
Senaste uppdateringar:
 • 1 499 kr - 23 december, 2021
 • 1 592 kr - 4 augusti, 2021
Sedan: 4 augusti, 2021
 • Högsta priset: 1 592 kr - 4 augusti, 2021
 • Lägsta priset: 1 499 kr - 23 december, 2021

Produktrecension

Kärcher SC 3 EasyFix är en prisvärd och mångsidig ångtvätt som dessutom anses vara en av de snabbaste på marknaden. Maskinen värms upp inom bara 30 sekunder och du kan dessutom välja mellan två olika ångintensiteter beroende på underlag. 

Med Kärcher SC 3 EasyFix kan du dessutom rengöra länge, då tanken rymmer 1 liter vatten. Skulle vattnet mot all förmodan ta slut kan du fylla på tanken när som helst och avkalkningspatronen avlägsnar automatiskt kalk från vattnet. 

Effektiv och snabb att värma upp 

Kärcher SC 3 EasyFix är en effektiv ångtvätt med en motoreffekt på 1900 W och ytkapacitet på 75 kvm. Med ett ångtryck på upp till 3,5 bar kan du eliminera upp till 99,99 procent av alla bakterier och du kan dessutom reglera ångstyrkan i två olika lägen. Även om modellen är långt ifrån lika kraftfull som uppföljaren SC 5 EasyFix ger den dig ändå mycket för pengarna. 

En av de främsta fördelarna med Kärcher SC 3 EasyFix är dess blixtsnabba uppvärmning. Inom bara 30 sekunder kan du vara igång med städningen, vilket kan jämföras med SC 5 som har en uppvärmningstid på 3 minuter (dock har SC 5 en betydligt större tank). 

Mångsidig användning

Med SC 3 EasyFix kan du rengöra alla typer av hårda underlag utan problem. Du kan till exempel använda ångtvätten för att rengöra golv, vattenkranar, spishällar, fönster, speglar, handfat och kakelplattor. 

När du köper SC 3 EasyFix får du dessutom med en rad tillbehör som passar vid olika situationer, till exempel ett golvmunstycke, en rundborste och ett handmunstycke. Du får även med en fiberduk till golvmunstycket som fångar upp dammpartiklar och en frottéduk till handmunstycket. 

Smarta funktioner

Kärcher SC 3 EasyFix är utrustad flera funktioner som underlättar användandet. Här finns till exempel ett barnlås som säkerställer att barn kommer åt ånghandtaget. Ytterligare en förmånlig funktion är påfyllningen av vattentanken som kan ske även när maskinen är igång. 

Avkalkningspatronen avlägsnar effektivt kalk från vattentanken, som för övrigt är mycket enkel att tömma. Här finns även ett parkeringsläge för golvmunstycket som du kan använda om du behöver ta en paus i arbetet.

Specifikationer:
• Effekt: 1900 W
• Max. tryck: 3.5 bar
• Medföljande tillbehör: Golvmunstycke, Handmunstycke, Rundborste

Summering

8.9Omdöme
SC 3 EasyFix – Utmärkt ångtvätt för dig som vill hålla hemmet extra rent

SC 3 EasyFix är en utmärkt ångtvätt för dig som vill hålla hemmet extra rent, utan att behöva spendera tusentals kronor. Här får du en mångsidig maskin med flera tillbehör som möjliggör optimal städning på alla typer av hårda ytor. Dessutom kommer du igång snabbt tack vare den ovanligt snabba uppvärmningen.

Jämfört med Kärchers mer avancerade modell (SC 5 EasyFix) är SC 3 betydligt svagare, men samtidigt tillräcklig för de flesta vardagliga ändamål. Dessutom får du inte med något textilvårdsmunstycke, utan det får du köpa till separat.


3

H2O Mop HD

Fördelar
 • Smidig och kompakt
 • Många tillbehör medföljer
 • Enkel att förvara
 • Justerbar ångstyrka i tre steg
Nackdelar
 • Relativt låg motoreffekt
 • Ganska tung och plastig
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: H2O Mop HD - 1 179 kr

Produktrecension

H2O Mop HD är en populär och prisvärd ångtvätt i ett kompakt format. Till skillnad från ångtvättarna från Kärcher är detta en handhållen maskin som är betydligt enklare att ta fram och gömma undan, inte minst eftersom du kan fälla ihop handtaget. 

Med H2O Mop HD kan du rengöra alla ytor effektivt med en justerbar ångstyrka i tre olika lägen. Vattentanken rymmer kanske inte lika mycket vatten som rejälare ångdammsugare, men är däremot enkel att ta av och fylla på. 

Rengör alla ytor 

H2O Mop HD är kanske inte den kraftfullaste modellen i vårt ångtvätt test, men trots det klarar den de flesta utmaningar ett vanligt hushåll har att komma med. Här kan du rengöra alla typer av underlag, från marmor och klinker till mattor och parkett. 

Tack vare den manuella ångstyrningen kan du justera ångstyrkan i tre olika lägen beroende på underlag. Det flexibla mopphuvudet svänger utan problem och är mycket lätt att manövrera, till exempel mellan bord- och stolsben. 

Enkel att ta fram och förvara

H2O Mop HD är en handhållen ångtvätt, vilket gör den extra smidig att ta fram, men också att förvara. Bortsett från att vara kompakt har modellen även ett fällbart handtag, vilket innebär att den tar ännu mindre plats i städskåpet. 

Den generösa sladdlängden på 6 meter ger dig god rörelsefrihet under hela städningen. Vattentanken är kanske inte den största vi sett, men ändå tillräcklig för vardagliga behov, och vattnet räcker i mellan 15 – 20 minuter. Därefter är det bara att fylla på den och fortsätta städa.  

Tillbehör för alla tillfällen 

När du köper H2O Mop HD får du med flera tillfällen som kan underlätta städningen ytterligare. Du får till exempel med ett jetmunstycke, två runda borstar (en i nylon och en i metall) samt en mattglidare. 

För extra effektiv borttagning av damm får du även med en mikrofiberduk som du dessutom kan tvätta i maskin. För att rengöring av handfat eller liknande tar du bara av den främre delen av maskinen för att få en kompakt handhållen maskin.

Specifikationer:
• Effekt: 1500 W
• Medföljande tillbehör: Fönstermunstycke, Golvmunstycke, Precisionsmunstycke, Ångrör, Ångstrykjärn

Summering

8.6Omdöme
H2O Mop HD – Justerbar ångstyrka i tre steg med många tillbehör

H2O Mop HD är en utmärkt ångdammsugare för dig som vill kunna städa effektivt och som är ute efter en kompakt modell. Här får du en prisvärd och mångsidig ångtvätt som gör sitt jobb galant och som är betydligt enklare att förvara än traditionella varianter.

Kunderna är överlag med modellen, men vissa har haft en del problem med att filtret kalkar igen och är svårt att rengöra. Är prestanda viktigt för dig bör du dock se dig om efter en kraftfullare modell, då H2O Mop HD är en av de klenaste i vårt test.


4

Black & Decker FSMH13151SM

Fördelar
 • Lättviktig och kompakt
 • Går att använda som handångtvätt
 • Uppvärmning inom 15 sekunder
 • Många tillbehör
Nackdelar
 • Låg motoreffekt
 • Liten vattentank
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: CDON - 1 390 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för CDON
Senaste uppdateringar:
 • 1 190 kr - 13 januari, 2022
 • 499 kr - 13 januari, 2022
 • 7 950 kr - 13 januari, 2022
 • 9 109 kr - 13 januari, 2022
 • 1 190 kr - 13 januari, 2022
 • 2 969 kr - 13 januari, 2022
 • 1 120 kr - 13 januari, 2022
 • 499 kr - 13 januari, 2022
Sedan: 24 juli, 2021
 • Högsta priset: 14 979 kr - 24 juli, 2021
 • Lägsta priset: 395 kr - 19 september, 2021

Produktrecension

Black & Decker FSMH13151SM är en effektiv och användarvänlig ångtvätt. Du kan antingen använda den som en traditionell ångmopp eller som en smidig handångtvätt. Maskinen hettas dessutom upp redan inom 15 sekunder, så att du kan börja städa omedelbart. 

Dess ergonomiska design och låga vikt gör Black & Decker FSMH13151SM till en fröjd att städa med. Det flexibla munstycket kommer in under alla möbler och handångtvätten passar utmärkt för rengöring i kök och badrum. 

Användarvänlig med blixtsnabb uppvärmning

Likt H2O Mop HD är Black & Decker FSMH13151SM en handhållen ångmopp som drivs av ström. Det enda du behöver göra för att börja använda den är att fylla vattentanken och koppla in den i ett eluttag. Genom att ta av munstycket och handtaget kan du dessutom förvandla enheten till en kompakt handångtvätt. 

Något som får FSMH13151SM att sticka ut lite extra är den blixtsnabba uppvärmningen. Här kan du nämligen börja städa redan inom 15 sekunder, vilket gör den till den snabbaste ångtvätten i vårt test. Samtidigt finns det en naturlig förklaring till detta – tanken är också den minsta. 

Rengör alla ytor 

Med FSMH13151SM kan du rengöra alla typer av ytor i hemmet, från mattor och golv till badrums- och köksytor, och avlägsnar upp till 99 procent av alla bakterier, bara med hjälp av vanligt kranvatten. Jetstrålen av ånga hjälper dig att komma åt även i extra trånga utrymmen och det flexibla golvmunstycket kommer utan problem åt under lägre möbler.  

När du köper FSMH13151SM får du med tillbehör för alla städtillfällen. Utöver det traditionella golvmunstycket får du bland annat en fönsterskrapa, tre olika borstar, fyra olika mikrofiberdynor och en mattglidare. 

Tankkapacitet och drifttid 

Som tidigare nämnt värms FSMH13151SM upp på bara 15 sekunder, vilket har att göra med den relativt låga tankkapaciteten på bara 0,5 liter. Detta kan jämföras med Kärcher SC 3 EasyFix vars tank rymmer 1 liter och värms upp på 30 sekunder, trots att den är flera hundralappar billigare än FSMH13151SM. 

Det begränsade tankutrymmet ger dig dessutom en kort drifttid på 10 – 20 minuter per tank, beroende på mängden ånga. Detta behöver såklart inte vara ett problem om du enbart behöver städa kortare stunder och mindre ytor, men det kan ändå vara bra att ta hänsyn till.

Specifikationer:
• Effekt: 1300 W
• Medföljande tillbehör: Fönstermunstycke, Golvmunstycke, Handmunstycke, Precisionsmunstycke, Rundborste, Möbelmunstycke

Summering

8.5Omdöme
Black & Decker FSMH13151SM – Går att använda som handångtvätt

Black & Decker FSMH13151SM är en ångtvätt som går att använda både som mopp och handtvätt. Du får med en rad tillbehör som passar för rengöring av olika ytor och maskinen värms upp redan inom 15 sekunder.

Här finns dock en del brister. Först och främst är FSMH13151SM den svagaste modellen i vårt ångtvätt test med en motoreffekt på bara 1300 W. Dessutom rymmer tanken bara 500 ml, vilket ger dig en drifttid på omkring 15 minuter.


5

Kärcher SV 7

Fördelar
 • Universalmaskin
 • Kraftfull med högt ångtryck
 • Flera tillbehör medföljer
 • Allergivänligt filter
Nackdelar
 • Liten vattentank
 • Hög ljudnivå
Bevaka för prissänkning
×
Notifiera mig när priset har sänkts
Bevaka prissänkning för: CDON - 5 199 kr
Prishistorik
×
Prishistorik för CDON
Senaste uppdateringar:
 • 1 190 kr - 13 januari, 2022
 • 499 kr - 13 januari, 2022
 • 7 950 kr - 13 januari, 2022
 • 9 109 kr - 13 januari, 2022
 • 1 190 kr - 13 januari, 2022
 • 2 969 kr - 13 januari, 2022
 • 1 120 kr - 13 januari, 2022
 • 499 kr - 13 januari, 2022
Sedan: 24 juli, 2021
 • Högsta priset: 14 979 kr - 24 juli, 2021
 • Lägsta priset: 395 kr - 19 september, 2021

Produktrecension

Kärcher SV 7 är en ångtvätt i premiumklassen, men här får du vad du betalar för. Detta är nämligen en universalmodell som både ångar, dammsugare och torkar. Med andra ord får du en maskin som helt och hållet kan ersätta både din gamla dammsugare och din mopp. 

Om du vill optimera städningen och slippa använda kemikalier kan Kärcher SV 7 utan tvekan vara något för dig. Tack vare de medföljande tillbehören kan du anpassa städningen enkelt, både efter behov och underlag. 

Dammsuger, ångar och torkar 

Kärcher SV 7 är som tidigare nämnt en universalmaskin. Detta innebär att den inte bara ångar golv, väggar och möbler för att eliminera upp till 99 procent av alla bakterier – den kan även dammsuga och torka golven åt dig. 

Med en motoreffekt på 2200 W och ett ångtryck på 4 bar kan du vara säker på att Kärcher SV 7 klarar de flesta utmaningar som kommer i dess väg. Du kan dessutom justera både ångstyrka och sugkraft efter underlag eller smutsmängd. 

Allergivänligt filter och tankkapacitet

Även du som är känslig mot damm kan använda Kärcher SV 7. Modellen är nämligen utrustad med ett allergivänligt HEPA 12-filter som ser till att alla dammpartiklar stannar i dammbehållaren, som för övrigt rymmer 1,2 liter. 

Vad gäller vattentanken är kapaciteten en aning begränsad. Den rymmer nämligen inte mer än 0,5 liter, vilket är detsamma som Black & Decker FSMH13151SM. Tanken fyller du med vanligt vatten och du behöver inte använda kemikalier om du inte vill. Dock måste du använda hälften destillerat vatten för att förhindra kalkbeläggningar. 

Tillbehör för alla tillfällen

I vanlig ordning får du med en rad smarta tillbehör för att underlätta städningen, bland annat ett möbelmunstycke, golvmunstycke och detaljmunstycke. Du får även med en rundborste och ett verktyg för fönstertvätt samt ett frottéöverdrag. 

Du får även med en praktisk förvaringsväska för samtliga tillbehör och en rengöringsborste som du använder för att hålla vattentanken ren och fräsch. Maskinen är dessutom utrustad med ett barnlås som minskar risken för olyckor.

Specifikationer:
• Effekt: 2200 W
• Max. tryck: 4 bar
• Medföljande tillbehör: Fönstermunstycke, Golvmunstycke, Handmunstycke, Precisionsmunstycke, Ångrör, Rundborste, Möbelmunstycke

Summering

9Omdöme
Kärcher SV 7 – Universalmaskin med allergivänligt filter

Kärcher SV 7 är en minst sagt en ångtvätt som både ångar, torkar och dammsuger. Med andra ord kan den ersätta flera städtillbehör i hemmet och på så sätt effektivisera din städning. Det är dessutom en av de kraftfullaste maskinerna i vårt test med en motoreffekt på 2200 W.

Det finns dock en del saker du bör ha i åtanke. Först och främst är det en modell i den högre prisklassen. Dessutom är vattentanken i minsta laget med en kapacitet på 0,5 liter och ljudnivån ligger på 71 dB, vilket är ganska högt. Om detta är något du kan leva med kan Kärcher SV 7 vara något för dig.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en mattvättmaskin?

En mattvättmaskin – även kallad ångtvätt eller textilvårdsmaskin – är ett eldrivet hjälpmedel som använder ånga för att effektivt rengöra mattor. Den kan dock även användas för rengöring av möbler, bilsäten, väggar, golv, fönster och mycket mer. 

Maskinen ser ungefär ut som en dammsugare med en större enhet innehållande motor, tank och smutsbehållare, en slang och ett långt munstycke. Tanken fyller du med vatten och rengöringsmedel som sedan sprutas ut på underlaget du vill tvätta i form av ånga. Du behöver inte använda några kemikalier om du inte vill. 

Blandningen sugs sedan upp igen och samlas i en tank för smutsvatten som du sedan tömmer efter användning. Med hjälp av ångtvättmaskinen kan du eliminera både lukter, fläckar och bakterier. Tack vare den kraftiga uppsugningsförmågan kan du även få bort djupt sittande smuts effektivt.  

Bästa ångtvätt för textil?

De flesta ångtvättar går att använda på både golv och textiler, vilket ger dig ett stort utbud av modeller att välja mellan. Ska du främst använda ångdammsugaren på textiler finns det en del saker som du bör vara extra uppmärksam på. 

En av de viktigaste faktorerna, bortsett från maskinens prestanda, är dess torkförmåga. Det finns nämligen modeller med snabbtorkning som gör att dina textiler torkar snabbare. Detta kan vara värdefullt för dig som vill städa effektivt. 

Har du ett stort hem kan det dessutom vara bra att välja en modell med stor tankkapacitet, så att du slipper tömma tanken lika ofta. Du bör även vara uppmärksam på ångtvättens områdesprestanda och sugtryck.

Hur har vi genomfört detta test?

Vi har granskat utbudet av ångtvättar och tittat närmare på de modeller som både experter och kunder gett extra höga betyg. Några av ed faktorer vi utgått ifrån i vår granskning är maskinens motorkapacitet, ångtryck, mångsidighet, tankutrymme, funktionalitet och prisklass. 

För att erbjuda så rättvisa rekommendationer som möjligt har vi till stor del utgått från kundernas egna omdömen. Detta för att bilda oss en uppfattning om hur produkten presterar i vardagen. Vi har även tagit hänsyn till experternas egna rekommendationer. 

Källor

TrustedReviews 

TrustedReviews är en plattform som, likt namnet antyder, erbjuder recensioner av diverse produkter. En av de mest populära kategorierna är tech och hemelektronik, men du kan även hitta recensioner av köks- och hushållsapparater, till exempel ångtvättar. TrustedReviews har till exempel fått möjlighet att testa Kärcher SC 5 EasyFix. 

Amazon 

Amazon är världens största e-handelssajt som säljer allt ifrån skönhetsprodukter till hemelektronik. Plattformen har även blivit en populär plats för kunder att dela med sig av omdömen för specifika produkter för att kunna hjälpa övriga konsumenter att fatta bättre köpbeslut. Läs mer om vad kunderna själva tycker om H2O Mop HD här. 

ProductReview 

ProductReview är en australiensk plattform som samlar kundernas egna recensioner av allt ifrån hemelektronik till bilar och möbler. Här kan du se vad kunderna själva tycker om specifika produkter innan du väljer att göra ditt köp. Alla recensioner är autentiska och pålitliga. Här kan du läsa vad kunderna tycker om Kärcher SC 3 EasyFix.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Information

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

SE - Regular@2x
Logo
Enable registration in settings - general