Bäst i test

Blodtrycksmätare – Bäst i test

Test av tre blodtrycksmätare vilken är vinnaren? – 2022

Vill du ha möjligheten att på ett tryggt, smidigt och enkelt sätt mäta ditt blodtryck hemma? Då ska du investera i en blodtrycksmätare. Med denna krävs det bara att du fäster en manschett runt din överarm eller handled, sen gör apparaten jobbet åt dig. 

Oavsett av vilken anledning du vill ha en blodtrycksmätare hemma kan det finnas gott om modeller på marknaden idag som kan passa dig. Vi har samlat de 5 bästa i detta blodtrycksmätare i hopp om att underlätta valet för dig.

Oliver Hellström

Oliver Hellström

Copywriter


1

Omron M6 Comfort – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos PriceRunner 2021
 • Testvinnare hos Bäst-i-test.se
 • Testvinnare hos Blodtrycksmätare.nu
 • Påkostad blodtrycksmätare som erbjuder trygg användning i alla lägen
Nackdelar
 • Luften släpps ut lite långsamt
 • Något dyr

Produktrecension

Det finns egentligen ingen tvekan om vilken blodtrycksmätare som är den absolut bästa på marknaden. Utan det är helt klart Omron M6 Comfort som tar hem vinsten här. Och det av flera anledningar, inte minst att det är en helautomatisk variant som på bästa möjliga sätt hjälper dig att upptäcka förmaksflimmer och andra hälsoproblem.  

Att vi valde just denna blodtrycksmätare som vinnare i detta blodtrycksmätare test beror även på att den utnämnts som testvinnare av väldigt många andra. Kort sagt är detta en mycket pålitlig, kvalitativ och lättanvänd blodtrycksmätare som kan användas av hela familjen. Du får allt du vill ha i en och samma apparat!

Tillförlitlig blodtrycksmätare som används inom sjukvården 

Det som främst gör att vi utsåg Omron M6 Comfort som vår bäst i test vinnare är dess tillförlitliga design och utformning. Den är till och med så pass pålitlig och kvalitativ att den används inom sjukvården. Det märks att tillverkarna lagt mycket fokus på att skapa denna apparat, där den känns påkostad utan att den är alls särskilt dyr. 

Tack vare dess smarta funktioner finns det ingen tvekan om att detta är en apparat du kan lita på. Med en lättläst och lättanvänd display, riktigt bra analysfunktioner och snabb datoruppkoppling finns det mycket som talar för att du får rätt resultat på dina mätningar. Extra sensorer kontrollerar och övervakar dina resultat för att du ska vara extra säker. 

Kontrollerad uppblåsning, automatisk beräkning och sensorer som varnar 

Några av de främsta funktionerna hos denna mätare är den kontrollerade uppblåsningen och sensorerna som varnar om något stör mätningen. Den kontrollerade uppblåsningen är möjlig tack vare mätarens IntelliSence-teknik – med denna slipper du ställa in trycket i förväg samtidigt som återuppblåsning inte är nödvändigt. Mycket smidigt!

Den automatiska beräkningen är även den en mycket smart funktion som hjälper dig hålla koll på din hälsa. Apparaten är nämligen inställd på att beräkna veckomedelvärden automatiskt, så att du sen kan jämföra ditt blodtryck på morgonen och kvällen med det resultat du fick förra veckan. 

Manschett som formar sig efter armen 

För ökad komfort och trygghet vid användning har man valt att skapa en förformad manschett – av en mycket gedigen och rejäl konstruktion – som vid användning anpassar sig efter din överarm. Det i kombination med dess sensor som säger till om den är korrekt placerad gör att samtliga kan använda denna mätare utan risk för felaktiga resultat.

Specifikationer:
– Manschett: Intelli Wrap 22-42cm 
– Minne: 100 mätningar x 2 användare
– Garanti: 3 år 
– Placering: överarm 
– Batteri: ingår 
– Förvaringsväska: ingår

Summering

9.2Omdöme
Mycket pålitlig blodtrycksmätare som kan användas av hela familjen


2

Omron M2 HEM-7121 – Budgetvalet

Fördelar
 • 4,6/5 i kundbetyg hos Apotekhjärtat.se
 • Lätthanterlig blodtrycksmätare med tydliga funktioner
 • Mycket prisvärd
 • Mäter både blodtryck, puls och hjärta
 • Smidig att ta med och använda där du önskar
Nackdelar
 • Något liten manschett
 • Endast 21 minnesfunktioner

Produktrecension

För dig som vill ha tillgång till en pålitlig och lättanvänd, helautomatisk blodtrycksmätare kan vi verkligen rekommendera Omron M2 HEM-7121. Precis som namnet utlovar är denna utformad för att kunna användas hemma utan problem. Trots ett billigt pris gör den alltså ett mycket bra jobb. 

Utöver att den visar ditt blodtryck kan denna mätare även mäta puls, samt om ditt hjärta slår på ett konstigt sätt. Med endast en knapp och en tydlig display är det väldigt lätt att avläsa resultaten. Som en av de högst betygsatta blodtrycksmätarna hos apotek hjärtat, och som testvinnare i ett antal tester, anser vi att denna apparat förtjänar titeln bästa budgetvalet!

Mycket lättanvänd blodtrycksmätare med tydliga resultat

Den främsta fördelen med just denna mätare är att den är så otroligt enkel att använda. Tack vare att den endast har en knapp (start/ stopp) finns det ingen risk för att du justerar några inställningar eller klickar på fel knapp vid användning. Skärmen är också stor och lätt att avläsa, där det tydligt står vilka värden som indikerar på vad. 

Det finns alltså inga finesser som kan krångla till det eller förvränga din uppfattning. På så sätt kan du känna dig trygg med att den är säker att använda hemma, oavsett om du gör det på dig själv eller någon annan. Du kan mäta både blodtryck, puls och hjärtarytmi. Visar det sig att något av värdena är dåliga kommer apparaten att varna.

Hög komfort och säker placering

Tack vare att mätaren även har en indikator som talar om för dig om dess manschett sitter på fel plats finns det ingen risk för att mätningen görs på fel sätt. Utan istället ser den till att du placerat den rätt innan mätningen påbörjas. Manschetten sitter behagligt runt överarmar som mäter 22-32cm i omkrets. 

Minne för trygga jämförelser

En annan funktion som gör det hela ännu lite säkrare är att blodtrycksmätaren har ett minnesutrymme för upp till 21 mätningar. Du kan med andra ord spara dina resultat från de mätningar du gör, så att du vid behov även kan mäta hur dina resultat sett ut föregående dagar. Denna typ av data kan vara viktig när det kommer till att analysera din hälsa. 

Sist men inte minst är detta en blodtrycksmätare som kommer med det mesta du behöver för att kunna genomföra trygga mätningar oavsett läge och behov. Utöver en passande förvaringsväska och batterier får du även 3 års garanti på ditt köp. Att apparaten är CE-märkt och kliniskt granskad gör det hela ännu lite bättre.

Specifikationer:
– Manschett: 22-32cm 
– Minne: 21 minnesfunktioner 
– Garanti: 3 år 
– Placering: överarm 
– Batteri: ingår 
– Förvaringsväska: ingår

Summering

8.6Omdöme
Nätt, lätthanterlig blodtrycksmätare för trygga resultat varje gång


3

Omron M7 Intelli IT AFIB – Premiumvalet

Fördelar
 • Högt testbetyg hos PriceRunner
 • Helautomatisk modell som gör allt jobb åt dig
 • Kontrollerad uppblåsning som formas efter din arm
 • Smarta indikatorer och sensorer för pålitliga resultat
 • Generöst minne i tillhörande app
Nackdelar
 • Något dyr
 • Kan vara något svår att använda för äldre

Produktrecension

Frågar du oss finns det ingen tvekan om att Omron M7 Intelli IT AFIB är den bästa blodtrycksmätaren i premiumklassen. Precis som våra 2 andra testvinnare från Omron i detta blodtrycksmätare test är denna mätare både enkel, trygg och smidig att använda. 

Dess helautomatiska utformning och dess kompletta design gör att du kan mäta ditt blodtryck precis lika bra på egen hand hemma som du kan göra hos läkaren. Du kan därmed spara både tid och energi då du köper Omron M7 Intelli. Uppblåsning och utformning anpassas efter din arm, mätningen går snabbt och resultaten är mycket säkra. Så bra och trygg.

Komplett, helautomatisk blodtrycksmätare med innovativ teknik

Väljer du att köpa en Omron M7 blodtrycksmätare kan vi garantera dig om att du kommer bli nöjd med resultatet. Detta är nämligen inte bara en helautomatisk blodtrycksmätare som erbjuder komplett användning i en och samma apparat. 

Utan tack vare mätarens innovativa IntelliSense-teknologi kan du känna dig trygg med att denna blodtrycksmätare formar sig efter användaren. Teknologin ser till att uppblåsningen av manschetten anpassas efter din arm, samtidigt som den indikerar på om den placeras rätt. På så sätt kommer resultaten alltid att visa så exakta värden som möjligt. 

Tydliga indikationer på värden och varningar om något inte stämmer

Denna blodtrycksmätare är även utformad för att visa de värden som krävs för att du ska kunna avläsa din hälsa. Både blodtryck och hjärtslag mäts – visar det sig att något inte riktigt stämmer eller ser bra ut kommer apparaten att varna. Det via en lampa som tänds om blodtrycket är för högt eller om hjärtslagen är oregelbundna. 

Smart minne för enkel jämförelse

Tack vare att denna blodtrycksmätare har ett rätt generöst minne – 2 personer x 100 mätningar – finns det även gott om utrymme för att spara dina mätningar för enkla jämförelser. Du kan se över dina medelvärden varje vecka, samt jämföra enskilda mätningar med andra resultat. 

Tillhörande mobilapp för smidig översikt 

Resultaten från alla de mätningar som du gör med din Omron M7 sparas i den tillhörande mobilappen som du kan ladda ner. Där kan du smidigt och enkelt se över historik, resultat, medelvärden, ta del av grafer och göra egna jämförelser. Din data från appen kan också delas med andra program vid behov, för förbättrad översikt och kontroll över din hälsa överlag.

Specifikationer:
– Manschett: 22-42cm 
– Minne: 100 mätningar x 2 personer 
– Garanti: 3 år 
– Placering: överarm 
– Batteri: ingår 
– Förvaringsväska: ingår

Summering

7.8Omdöme
Modern, smart blodtrycksmätare i en smidig, lättanvänd design


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en blodtrycksmätare?

En blodtrycksmätare är en apparat som är specifikt utformad för att du på ett smidigt och tryggt sätt ska kunna mäta ditt blodtryck hemma. Många blodtrycksmätare som finns att köpa idag erbjuder dig även att, utöver mätning av blodtrycket, kontrollera puls och hjärtfrekvens. På så sätt kan du få en bild över din hälsa och motverka risken för förmaksflimmer. 

Hur fungerar en blodtrycksmätare?

De blodtrycksmätare som vi rekommenderar i vårt test ovan är av den modellen som kallas för automatiska blodtrycksmanschetter. Dessa fungerar som så att du fäster blodtrycksmätarens manschett runt din arm, följt av att du startar igång maskinen. 

När du startar igång mätaren kommer den att automatiskt pumpa ut manschetten, vilket då gör att blodtillförseln i armen stryps. Mätaren känner av hur pass mycket manschetter ska tryckas åt baserat på storleken på din arm – när trycket är tillräckligt släpps luften i manschetten ut, sakta och kontrollerat. 

Det är vid detta tillfälle som manschettens mikrofon kan uppfatta dina hjärtslag, både de systoliska (det första) och de diastoliska (de sista). Mätningen av hjärtats slag är i sin tur det som avgör ditt blodtryck som då visas på blodtrycksmätarens skärm. Använder man sig av en manuell mätare – vilket är vanligt inom sjukvården – sker uppblåsningen för hand. 

Vilken blodtrycksmätare är bäst?

I vårt test av bästa blodtrycksmätaren har vi utvärderat och recenserat de 5 modeller som anses vara bäst på marknaden. Under vår research kom vi fram till att den blodtrycksmätare som är absolut mest populär, och som anses vara bäst av de allra flesta, är Omron M6 Comfort. 

Trots att den kommer till ett väldigt bra pris erbjuder en kvalité och komfort som är svår att slå. Just denna modell är också så pass pålitlig att den används inom sjukvården, något som inte alls är särskilt vanligt. Omron har utöver vår bäst i test vinnare tillverkat flertalet blodtrycksmätare som alla erbjuder trygg användning och smidig hantering i hemmet. 

Var kan man kalibrera en blodtrycksmätare?

När du köper en blodtrycksmätare för hemmabruk är det möjligt att kalibrera – anpassa eller justera – den. Detta gör du genom att läsa i de instruktioner som medföljer den specifika modellen, där det klart och tydligt brukar stå hur kalibrering ska göras och av vem/ var det ska göras. 

Om det inte finns någon manual bör du kontakta tillverkaren och fråga hur du ska gå tillväga i och med att olika blodtrycksmätare ställs in på olika sätt. I vissa fall kan det finnas information om detta att hämta på tillverkarens hemsida. 

Värt att tänka på är dock att en blodtrycksmätare bör kalibreras ungefär vartannat åt för att den ska vara fortsatt pålitlig och trygg att använda. Visar det sig att din blodtrycksmätare inte är färdiginställd då du köper den är det bra att ta hjälp för det så att allt blir rätt. 

Hur pålitliga är blodtrycksmätare?

De blodtrycksmätare för hemmabruk som finns att köpa idag är ofta väldigt påkostade, där de har en kvalitativ utformning och en pålitlig design med smarta funktioner. I och med att de ofta också är väldigt enkla att använda, samt att de ger indikationer på vad som är rätt och fel, är risken väldigt liten att de resultat som visas inte stämmer. 

För att vara på den säkra sidan är det dock väldigt viktigt att du genomför mätningen enligt de instruktioner och riktlinjer som finns att tillgå när det kommer till användning av den specifika modellen. Det är även viktigt att du köper en blodtrycksmätare som är godkänd och kliniskt testad, som de modeller vi tipsar om ovan. 

Vem har användning av en blodtrycksmätare? 

En blodtrycksmätare kan vara bra att ha hemma då du vill ha möjligheten att mäta ditt blodtryck hemma, det alltså utan att behöva gå till läkaren. Om du exempelvis har haft problem med hjärtat, har haft avvikande blodtryck eller om din puls agerat konstigt. 

Detta kan framförallt vara bra om du har en påvisat sjukdom relaterad till ämnet eller om du passerat medelåldern, men kan även vara en trygghet för dig som bara vill hålla koll på hälsan. 

Fördelar med att ha sin egen blodtrycksmätare

Med en blodtrycksmätare hemma sparar du inte bara tid, pengar och energi på att du slipper gå till läkaren för att mäta blodtrycket. Utan med en blodtrycksmätare hemma kan du även känna dig trygg med att du alltid har tillgång till att mäta ditt blodtryck vid behov. 

En sådan mätare erbjuder dig också att spara dina mätningar så att du får en översikt över hur ditt blodtryck, din puls och dina hjärtfrekvenser sett ut senaste tiden. Du får en bra översikt över ditt hälsotillstånd oavsett om det gäller dig som har påvisade problem eller dig som bara vill hålla lite extra koll på egen hand. En blodtrycksmätare kan användas av alla åldrar. 

Vad är normalt blodtryck för en vuxen person?

För en vuxen, frisk person i medelåldern bör blodtrycket ligga på runt 125/80. I och med att vi alla är olika kan värdet variera något från person till person, det beroende på ålder, längd, vikt osv. Om det däremot passerar 140/90 bör du kolla upp blodtrycket hos en läkare där du får en ordentlig undersökning och genomgång. 

Vad är egentligen blodtryck för något?

När man använder sig av en blodtrycksmätare mäter man blodtrycket i vår kropp. Enklast förklarat så innebär det att man mäter hur vårt cirkulerande blod trycker på kärlväggarna – denna cirkulation är det som uppstår i blodkärlen när vårt blod drivs från hjärtat ut i vår kropp, för att sen drivas tillbaka till hjärtat när det slappnar av. 

Det systoliska blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet pumpas från hjärtat och ut i kroppen, medan det diastolistiska blodtrycket är det som uppstår i blodkärlen när ditt hjärta fylls på med blod. Beroende på hur högt kontra lågt ditt blodtryck är kan det ge indikationer på din hälsa.  

Blodtrycksmätare med överarmsmanschett eller handledsmanschett?

De blodtrycksmätare vi recenserat i detta test är blodtrycksmätare med överarmsmanschett – det innebär att manschetten fästs runt överarmen på den person vars blodtryck man ska mäta. Använder man sig istället av en handledsmanschett placeras manschetten runt handleden. 

Skillnaden mellan dessa två ligger endast i placeringen av manschetten (och därmed även användarvänligheten), där överarmsmanschetten är betydligt enklare att placera på rätt sätt. Mätningen utförs dock på samma sätt. Blodtrycksmätare med handledsmanschett är däremot ofta mer diskreta och enklare att packa med sig. 

Vad kan högt blodtryck bero på?

Att ha högt blodtryck är väldigt vanligt. Faktum är att ungefär en tredjedels av Sveriges vuxna befolkning har högt blodtryck, och det av flera olika anledningar. Högt blodtryck kan bero på dina vanor när det kommer till kost, motion, och intag av alkohol. Det kan även orsakas av din vikt, om du stressar mycket, samt att du är gravid. 

Trots att högt blodtryck är rätt vanligt är det inte något som tyder på särskilt positiva saker. Har du högt blodtryck kan det alltså vara bra att se över dina vanor, framförallt gällande kost, träning och stress, för att få ner det till normala nivåer. 

Olika grader av högt blodtryck:

Som tidigare nämnt är det väldigt vanligt att man har ett blodtryck som är lite för högt. Av personer som är mellan 65- 85 är högt blodtryck till och med så pass vanligt att ungefär varannan person har det. Detta är ett tillstånd som även kallas för hypertoni. 

Däremot är det viktigt att veta om att olika personer kan ha olika grad av högt blodtryck. Det innebär med andra ord att somliga kan ha en mildare variant av hypertoni, medan andra kan ha en mycket kraftigare och värre sådan. Dessa grader brukar delas in på följande sätt:

 1. Grad 1/ mild hypertoni – 140-159/90-99mmHg
 2. Grad 2/ moderat (måttlig) hypertoni – 160/179- 100-109mmHg
 3. Grad 3/ svår hypertoni – 189/110mmHg
 4. Äldre (<80 år) – 160/90mmHg
 5. Isolerad systonsik hypertoni – >140/<90mmHg

Att tänka på när du ska mäta blodtrycket

För att kontrollera ditt blodtryck och se över så att allt står rätt till rekommenderas det att du mäter ditt blodtryck åtminstone en gång per år. Detta kan du då antingen göra genom att besöka läkare eller genom att köpa hem en blodtrycksmätare för hemmabruk. 

När du ska mäta ditt blodtryck är det dock viktigt att du tänker på ett par saker för att resultatet ska bli så pålitligt som möjligt. Och då menar vi inte bara när det kommer till själva mätningen i sig, utan du bör även tänka på en del saker innan du ska göra själva mätningen för att resultatet ska visa rätt: 

Undvik fysisk ansträngning innan mätning

Inför din mätning av ditt blodtryck bör du undvika all form av fysisk ansträngning. Det mellan 5-30 minuter innan mätningen – ju längre du kopplar av och varvar ner innan din mätning desto bättre. 

Undvik kaffe, te, snus och rökning

Ca 30 minuter innan du ska göra din mätning bör du avstå från kaffe, te, snus och rökning. Precis som den fysiska ansträngningen kan dessa faktorer påverka resultatet på fel sätt. 

Mät trycket på samma arm

När du väl ska göra din mätning bör du tänka på att mäta blodtrycket på samma arm. Det vill säga om du genomför mätningar flera dagar i rad, framförallt om du vill kunna jämföra resultaten på ett rättvist sätt. 

Mät trycket samma tid

Det samma gäller när det kommer till den tidpunkt du ska mäta blodtrycket på – se till att mäta det runt samma tid varje dag för att få ett rättvisande resultat. 

Digital eller manuell blodtrycksmätare – vilken ska jag välja?

Sen de digitala, automatiserade blodtrycksmätare introducerades på marknaden har det rått en hel del delade åsikter kring frågan om vilket alternativ som är bäst – de manuella eller de digitala. 

Idag finns det dock mycket som talar för att de digitala, automatiska varianterna ofta både är bättre, säkrare och smidigare att använda. Det framförallt om man mäter hemma själv. 

Om du däremot ska mäta blodtrycket på en äldre person som kanske är känslig mot ett allt för högt tryck kan det vara bäst att välja en manuell mätare där du har chansen att själv styra trycket. Detta gäller även om du har väldigt smala, eller stora, armar och har svårt att hitta en digital modell som passar dig.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general