Bäst i test

Vinkyl – Bäst i test

Test av tre vinkylar vilken är vinnaren? – 2022

En vinkyl kan göra sig väldigt bra för dig som vill kunna förvara eller lagra vin på ett bra sätt i hemmet. Oavsett om du vill ha möjligheten att kyla ett antal flaskor för servering, eller om du vill lagra viner i många år kommer en vinkyl komma till stor användning.

Den främsta fördelen är att en vinkyl ser till att vinerna ligger bra, och framförallt i korrekt temperatur. När du ska göra ett köp i form av en vinkyl finns det olika faktorer du bör tänka på för att allt bli rätt!

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Fristående eller inbyggd vinkyl?

Frågan om en fristående kontra inbyggd vinkyl är bäst när det kommer till modell kan variera beroende på vem, var och för vad det gäller.

Fristående vinkyl

En fristående vinkyl gör sig bäst för dig som vill ha möjligheten att placera kylen precis där det får plats i ditt hem. I och med att de är så pass flexibla och transportabla kan de även utan problem bytas ut eller flyttas på. Det negativa är att de ofta kräver rätt mycket plats – fristående vinkylar måste ha lite extra utrymme, inte minst höjd, för att ventilera bra.

Inbyggbar vinkyl

Ser man istället till en inbyggbar vinkyl ligger den främsta fördelen i att den väldigt enkelt smälter in i övrig inredning i hemmet. Det just då den integreras eller byggs in exempelvis i köket. Dessa kräver inte heller så mycket extra utrymme för att fungera som bäst. Nackdelen är att den inte kan flyttas, samt att platsen måste byggas efter exakta mått för att få rätt höjd och bredd.

Viktigt att tänka på inför köp av vinkyl

Det finns även många andra faktorer som är avgörande i frågan om vilken vinkyl som är bäst för dig.

Ljus

För att vinerna i din vinkyl ska må bra och utvecklas rätt är det viktigt att den modell av vinkyl du väljer inte släpper in något ljus. Vill du ha en vinkyl med glasdörr bör den med andra ord vara UV-skyddad. Vill du ha lampor i kylen bör dessa vara LED.

Luftfuktighet

Även luftfuktigheten i vinkylen påverkar, en faktor som verkligen kan vara avgörande då du vill lagra vinerna. Att välja en vinkyl där luftfuktigheten är optimal redan från början, det vill säga på omkring 75%, är därmed viktigt.

Temperatur

Du bör även välja en vinkyl som bland annat håller en anpassad temperatur. Detta inte bara för viner som lagras, utan även för de som ska drickas. Värt att tänka på är att vinkylar med varierande temperaturzoner erbjuder optimal förvaring (och lagring) för fler vinsorter.

Andra faktorer som påverkar

Utöver ljus och luftfuktighet kan det även vara bra att se över faktorer som ljudnivå, vibrationer, energieffektivitet (energiklass), antal platser och lager, pris, design och material. Det finns vinkylar av olika storlekar, där både bredd och höjd varierar.

Olika typer av vinkylar:

Idag finns det mängder av varierande vinkylar av olika storlekar att välja mellan. I det stora hela finns det dock 3 kategorier av vinkylar som man främst talar om:

  • vinlagringsskåp
  • serveringskyl
  • multifunktionskyl

Vinlagringsskåp

Detta är den typ av vinkyl, eller vinkylskåp, du kommer välja om du vill förvara eller lagra dina viner länge. Tack vare att vinlagringsskåp alltid håller samma temperatur och släpper in så lite ljus som möjligt är det denna typen av vinkylskåp som mest efterliknar en vinkällare.

Serveringskyl

En serveringskyl är det alternativ av vinkyl som passar bäst för dig som vill förvara dina viner under en kortare period. Om serveringstemperaturen är viktigast kommer denna göra sig riktigt bra. En serveringskyl har ofta även en glasdörr för att kan få möjligheten att se in, och visa upp, dina viner.

Multifunktionskyl

Multifunktionskylen är det bästa alternativet då du vill ha en vinkyl och ett vinlagringsskåp i ett. Tack vare att dessa kylskåp ofta har fler temperaturzoner kan du både förvara viner för servering och lagra fler viner. Lägg vinerna i rätt temperaturzoner här i och de kommer må riktigt bra.

Hur många flaskor kan en vinkyl förvara?

Inför ditt köp av vinkyl är det viktigt att du ser över vinkylens storlek såväl som det antal platser den har, det vill säga dess kapacitet. Vad som passar bäst för dig har såklart att göra med hur mycket plats du har i ditt hem (som påverkar vinkylens höjd och bredd) och det antal flaskor du behöver förvara eller lagra.

Bra att veta är att storleken många gånger hänger ihop med vinkylens kapacitet – ju större vinkyl desto fler antal flaskor rymmer den. Vissa produkter och modeller är anpassade för att rymma mycket utan att ta stor plats, men det är rätt ovanligt.

Hur många flaskor en vinkyl kan förvara beror med andra ord på hur stor vinkylen är. Där är både höjd, bredd och djup avgörande, samt antal hyllor och lager. För att hitta den bästa vinkylen bör du självklart utgå från vad du är i behov av, men också vad du har plats för. Köp alltid det som passar bäst för dig. Tänk på att vinkylens storlek även kan påverka dess energiklass.

Temperaturzoner i en vinkyl

En stor fördel med vinkylar som erbjuder varierande temperaturzoner är att du har möjligheten att förvara såväl som lagra fler viner på bästa sätt. För det är nämligen så att olika vintyper mår som bäst i olika klimat, där framförallt rätt temperatur är avgörande.

Exempelvis vita viner mår och utvecklas bättre i kallare temperaturer, medan röda viner sällan tar skada av att förvaras något varmare. För att du ska ha möjligheten att både förvara och lagra dessa vintyper optimalt krävs det alltså flera temperaturzoner. Detta kan i vissa fall, precis som storleken, vara avgörande för vinkylens energiklass.

Olika temperaturer i en vinkyl är dock också viktigt om du  vill ha en vinkyl som ser till att dina viner håller sig i den perfekta serveringstemperaturen. Precis som vid lagringen bör olika vintyper serveras vid olika temperatur; vita viner lite svalare och röda viner lite varmare. Detta finns det mycket information att söka upp på nätet om du är intresserad av att dyka djupare i det inför ditt köp.

Hur kall bör en vinkyl vara?

Den optimala temperaturen i en vinkyl ligger i snitt på omkring 14 grader, det vill säga om du kommer förvara och lagra olika typer av vin i samma temperatur. Vilken som är exakt rätt kan dock variera beroende på vilket vin det gäller.

För som vi precis var inne på kommer svaret på frågan om vilken som är den optimala temperaturen i en vinkyl variera beroende på vilken typ av produkter och flaskor du vill förvara där i. Även frågan om det bara gäller förvaring eller om du även vill kunna lagra dina viner i kylen är avgörande för svaret.

Vita viner och rosé, samt mousserande trivs i regel bäst om det är lite svalare i kylen, det vill säga närmare mellan 8-10 grader. Röda viner trivs ofta lite bättre då det är varmare, det vill säga runt 16-18 grader. För lagring möjligtvis någon grad högre.

Ljudnivå och energiförbrukning

Ljudnivå och energiförbrukning, även kallat energiklass, tillhör enligt oss inte de viktigaste aspekterna inför ett köp av vinkyl. Samtidigt är det bra att tänka på att både ljudnivån och kylens energiklass kan vara avgörande för hur trivsam din vinkyl är att ha i hemmet.

Ljudnivån är framförallt avgörande om du tänkt placera din vinkyl i köket eller vardagsrummet där den både ses och hörs. Att välja en vinkyl med låg ljudnivå kan vara extra viktigt om ditt kök, din inredning eller andra möbler har en tendens att förstärka ljud.

När det kommer till kylens energiklass (förbrukning) är den framförallt avgörande för hur mycket din vinkyl kostar att driva, samt vilken påverkan den har på miljön. Vinkylar drar sällan särskilt mycket, och de är ofta mer energisnåla än vanliga kylskåp. Vill du dock förbruka så lite el som möjligt är det vinkylar av energiklass A eller A+ du bör leta efter.

Varför vinkyl och varför förvara vin i vinkylskåp?

Det är ett faktum att vin är en förbrukningsvara som kräver ett visst underhåll för att de ska må så bra som möjligt. Hur vinerna ligger placerade, och i vad de ligger placerade har nämligen en väldigt stor påverkan på hur de utvecklas och mognar.

För att de ska hålla sig så bra som möjligt är det viktigt att de förvaras på ett stabilt, säkert och väl optimerat ställe i en jämn temperatur och i optimal luftfuktighet. Annars kan dina viner utvecklas för snabbt, eller på fel sätt, vilket kan resultera i att de blir dåliga eller odrickbara när du väl ska avnjuta dem.

Att ha en vinkyl är dock inte bara fördelaktigt då placering, förvaring och lagring har stor påverkan på vinets fortsatta kvalité. Utan i en vinkyl har du även möjlighet att sortera dina viner på ett snyggt och lättöverskådligt sätt. De är även mer lättåtkomliga, och så kan du hålla dem i perfekt serveringstemperatur.

Vad är den perfekta serveringstemperaturen?

Precis som att olika temperaturer gör sig olika bra för lagring av olika viner skiljer sig även svaret på frågan om vilken som är den perfekta serveringstemperaturer beroende på vilket vin det rör sig om. Denna skillnad varierar dock inte bara mellan vita viner, rosé, mousserande viner och rött vin.

Utan vilken serveringstemperatur som är bäst kan även se olika ut för specifika viner inom en viss kategori, till exempel från ett vitt vin till ett annat. I regel, och överlag, gäller brukar man dock säga att följande serveringstemperaturer är de mest perfekta:

  • vita viner – 8-10 grader
  • rosé viner – 8-10 grader
  • mousserande – 8-10 grader
  • röda viner – 16-18 grader

För att dina viner ska vara serveringsfärdiga när de kommer från kylen kan det vara nödvändigt för dig att ha en kyl med fler temperaturzoner.

Hyllor och hantering

Du bör inte bara välja en bra, stadig och säker vinkyl, utan det är också viktigt att du vet hur du ska hantera dina flaskor på rätt sätt. Annars finns det en risk för att de utvecklas och mognas på fel sätt. Lägg dem rätt, hantera dem varsamt, flytta dem minimalt och låt dem ligga i fred.

Utöver vikten i hanteringen har även hyllorna och olika lager i en vinkyl stor påverkan. I regel bör du undvika hyllor av material som kan föra över doft eller smak till vinet, som kan påverka temperatur eller fuktighet, samt de som inte är stabila. Trähyllor bör exempelvis vara obehandlade och luktfria om du tänkt använda det.

Vilken typ av hyllor du har i din kyl kommer också vara avgörande för hur många antal flaskor du kan förvara där i. Vill du förvara mycket vin är en större kyl med mer hyllor och lager att rekommendera. Färre hyllor ser dock ofta lite mer ordnat och snyggt ut. Värt att tänka på är dock att platserna som finns i kylen kan påverka såväl dess höjd som bredd. Hos oss hittar du de bästa vinkylarna på marknaden & kan jämför priser hos  olika butiker enkelt. De flesta butikerna kan erbjuda en  leverans på 1-3 vardagar. Andra varumärken vestfrost, som kan tillkomma i färg svart.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general