Bäst i test

Mikrovågsugn – Bäst i test

Test av tre mikrovågsugnar vilken är vinnaren? – 2022

Om du vill kunna tina, värma eller tillaga olika maträtter och råvaror på bara ett par minuter bör du absolut investera i en mikrovågsugn. En mikrovågsugn, eller en mikro, är inte bara ett praktiskt köksredskap som tillåter dig att värma din mat snabbt, utan en mikro är även ett väldigt smidigt köksredskap så det tar väldigt lite plats.

Trots dess minimala storlek fyller den flera smarta funktioner. Perfekt att ha såväl i ett större som i ett mindre hem. Fortsätt läsa vidare för hitta din favorit!

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Jämför bästa priser för mikrovågsugnar

Om du vill kunna tina, värma eller tillaga olika maträtter och råvaror på bara ett par minuter bör du absolut investera i en mikrovågsugn. En mikrovågsugn, eller en mikro, är inte bara ett praktiskt köksredskap som tillåter dig att värma din mat snabbt, utan en mikro är även ett väldigt smidigt köksredskap så det tar väldigt lite plats. Trots dess minimala storlek fyller den flera smarta funktioner. Perfekt att ha såväl i ett större som i ett mindre hem. Fortsätt läsa för att få mer information om mikrovågsugnar!

Varför behöver du en mikrovågsugn?

Det finns flera anledningar till att en mikrovågsugn är något man bör ha i sitt hem. Det oavsett om hemmet är litet eller stort – en mikrovågsugn fyller nämligen flera smarta funktioner men kräver samtidigt en minimal yta att stå på.

Den främsta anledningen till att du bör ha en mikro i ditt hem är såklart att du kan använda mikron för uppvärmning av mat på bara ett par minuter. Det finns även mikrovågsugnar som du kan använda för att tina och tillaga olika råvaror, det beroende på dess effekt, funktioner och program. Oavsett så går det väldigt snabbt och smidigt och kräver inte så mycket plats.

Köper du en mikrovågsugn med grillfunktion kan du även använda den för att tillaga maten på samma sätt som i en ugn. Det finns även mikros med program för varmhållning, ångkokning och så vidare. Mikrons roterande system ser till att maten tillagas, tinas, värms eller grillas jämnt precis på det sätt som du själv vill.

Vad vill du kunna använda mikrovågsugnen till?

När du ska köpa en mikrovågsugn bör du fundera över vad du vill kunna använda den till innan du väljer vilken modell du ska ha. Det finns som sagt olika mikrovågsugnar med olika program och funktioner, vilket i sin tur är avgörande för hur, när och till vad de gör sig bra. Somliga mikrovågsugnar funkar för det mesta medan andra är lite mer specialanpassade.

Om du vill ha en mikrovågsugn som även fungerar som en vanlig ugn bör du inte bara köpa en som kan tina, koka och värma upp din mat. Utan då bör mikron även ha funktioner och program som erbjuder dig att tillaga eller varmhålla maten, och så finns det den populära grillfunktionen som liknar en vanlig ugn.

Idag finns det även mikrovågsugnar som har funktioner för ångkokning, crisp och så vidare. Så kallade kombinationsugnar erbjuder dig att tillaga maten med olika sorters värme, såsom under- och övervärme. Utöver att du bör fundera över vilka program och funktioner du är i behov av bör du även se till att din mikrovågsugn rymmer såväl som kan hantera de kärl du vill laga maten i.

Olika typer av mikrovågsugnar

Idag brukar man prata om att det finns två olika typer av mikrovågsugnar; de inbyggda och de fristående. Självklart finns det olika typer av mikros om man ser till egenskaper som effekt (effektlägen), storlek, design, program, funktioner och volym. Men, när det kommer till typ är just själva konstruktionen i fråga om den är inbyggd eller fristående som man brukar syfta på.

Fristående mikro

En fristående mikrovågsugn är en sådan som du kan placera precis där du vill, det vill säga så länge det finns tillräckligt med utrymme för den. Fördelen med denna modell är just att du kan ställa den precis var du vill utan att behöva anpassa eller utforma ett visst utrymme för den. Nackdelen är att de kan ta rätt mycket plats, samt att designen är mer avgörande då hela mikron syns.

Inbyggd mikrovågsugn

Den inbyggda mikrovågsugnen är den som placeras på en mer specifik plats i hemmet eller köket, alltså en plats som är utformad just för mikron och dess konstruktion. Fördelen här är att mikron inte kommer ta plats från något annat, samt att mikron inte syns så mycket. Nackdelen är att du antingen måste ha ett visst utrymme där mikron passar, eller att du måste bygga ett.

Välj rätt modell efter ditt personliga behov

För att din mikrovågsugn ska göra sig så bra som du har tänkt är det viktigt att du väljer den modell som är bäst för dig. Det innebär att du innan du gör ditt köp bör göra lite research och ta del av olika information för att få en bild av vad just du söker och är i behov av. År 2021 finns det mängder av olika mikros och liknande produkter att välja på marknaden, det vill säga en för alla.

Förhoppningen är att du med hjälp av denna text kan få en tydligare uppfattning om vilken som är den bästa mikrovågsugnen för dig. Kanske är du i behov av en mikro med en kraftfull effekt på 800 w, med ett stort utrymme på över 20 liter och med egenskaper som grillfunktion, roterande tallrik och flera effektlägen? Eller visar det sig att du eftersöker en nätt och smidig mikro som är enkel men bra?

På denna sida kan du välja att sortera på ett urval av produkter och vitvaror som finns att tillgå på marknaden. Oavsett om du vill köpa en mikro från Smeg, bosch, Whirlpool, Samsung eller något annat populärt varumärke ska du kunna hitta en favorit. Sök på det du är ute efter, jämför olika modeller eller välj visa fler för att hitta den bästa mikron för dig här!

Är det farligt att använda en mikrovågsugn?

Något som många gånger diskuteras är om det är dåligt rent kost- och hälsomässigt att använda en mikrovågsugn. Här är åsikterna delade. Det talas bland annat om att mikrad mat ökar riskan för cancer, att maten tappar en stor del av sitt näringsinnehåll, och så vidare. Det kan alltså vara bra att inte använda sin mikro för tillagning av mat allt för mycket, det vill säga om man vill tro på detta.

Värt att nämna är dock att en mikrovågsugn nästan alltid ”läcker” en liten mängd mikrovågor. Men, i och med att dessa är så pass svaga (om mikron fungerar normalt och används på rätt sätt) kommer detta sällan leda till något negativt om man ser till strålskyddsrelaterade risker. Det är dock alltid viktigt att du använder en mikro som är hel, som funkar bra och som används enligt instruktionerna.

Viktiga egenskaper hos en mikrovågsugn

Som sagt så finns det olika typer av mikrovågsugnar att välja mellan på marknaden idag. Vilken av alla produkter som passar dig bäst beror inte bara på vad du vill kunna använda den till, utan det beror även på hur ditt hem såväl som ditt kök ser ut.

Storlek

En viktig faktor att se över när du ska köpa en mikro är dess storlek. Har du ett stort kök med stora ytor behöver storleken inte vara avgörande. Om du däremot har ett litet kök, begränsade ytor eller om du vill placera mikron på en liten plats bör du köpa en mindre modell.

Utrymme/ volym

Värt att tänka på är dock att mikrons storlek även är avgörande för hur mycket den rymmer, det vill säga hur många liter som går i den. Vanliga mått för en mikrovågsugn är 15-20 liter, men idag finns det mikrovågsugnar som rymmer allt från 10 till över 40 liter. Beroende på vad du vill kunna tillaga, för hur många personer och i vilket kärl bör du anpassa valet av din mikro.

Effekt

Effekten är även den avgörande för vad en mikrovågsugn kan värma, tina och tillaga, samt hur snabbt det hela går. Ju högre watt en mikro har desto snabbare kan den genomföra sin uppvärmning. Det är vanligt att mikros har en effekt på 800 w, men det finns mikrovågsugnar med effekt på allt från 700-800 w upp till 1000- 1100 w idag.

Design

Designen på din mikro är kanske inte lika avgörande som ovanstående funktioner. Men samtidigt kan utseendet kännas som en viktig del, det inte minst om du har tänkt placera din mikrovågsugn där den syns. I och med att det finns en uppsjö av mikros på marknaden idag kan du hitta en modell som passar oavsett önskemål när det kommer till form, färg, design och material.

Modell

Sist men inte minst är det viktigt att du väljer mikrovågsugn baserat på dess modell. Som vi tidigare varit inne på finns det främst två olika typer av mikro, det vill säga fristående och inbyggda. De fristående kan kräva lite mer plats men kan å andra sidan placeras där du vill, medan de inbyggda kräver en specifik placering men står inte i vägen för eller tar plats från annat.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 3

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general