Bäst i test

Vitlökspress – Bäst i test

Test av tre vitlökspressar vilken är vinnaren? – 2022

Brukar du ofta använda vitlök i din matlagning? Då kan en vitlökspress vara ett väldigt passande redskap för dig att investera i. Med en sådan blir det båda enklare, smidigare och går snabbare att få till just pressad vitlök. Denna är sen färdig för att användas i sås, på bröd, i sallad, till kött eller vad du nu än vill förhöja med vitlökssmaken. Idag finns det en uppsjö av vitlökspressar på marknaden.

För att du ska kunna hitta den bästa vitlökspressen har vi listat vitlökspress bäst i test här nedan. Vi delar även med oss av användbar information, samt våra bästa tips och råd!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

OXO Good Grips Vitlökspress – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos flera aktörer
 • 5/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Högt kundbetyg hos Cervera
 • Greppvänligt handtag för säker användning
 • Enkel att rengöra och diska i maskin
Nackdelar
 • Kan upplevas som lite för tung

Produktrecension

Enligt oss är den bästa vitlökspressen denna variant från OXO. Deras Good Grip vitlökspress erbjuder dig att pressa vitlök på ett otroligt enkelt och smidigt sätt, utan att du själv måste anstränga dig mycket alls. Det tack vare dess robusta, rejäla konstruktion och det stadiga grepp som du får om handtaget. Inbyggd ”rensare” gör att denna vitlökspress är väldigt enkel att göra rent.

Robust och gedigen konstrukion

I och med att denna vitlökspress är utformad i en väldigt robust och rejäl konstruktion är det väldigt enkel och smidig att använda. Den ligger tungt men bekvämt i handen. Det går väldigt snabbt och känns behändigt i och med att du inte behöver ta i så mycket för att få till den pressade vitlöken. Den är konstruerad av formgjuten zink och har en stor vitlökskammare för att du ska kunna rymma flera klyftor. Effektivt redskap helt enkelt.

Enkel att rengöra

En annan väldigt stor fördel med denna vitlökspress är att den är enkel att rengöra. Det tack vare att den är utformad med en inbyggd ”rensare” som underlättar rengöring väldigt. Det krävs bara att du vänder på handtaget och så kan du ta bort den vitlök och det ”rens” som är överflödigt. Så smidigt. Därefter kan du enkelt rengöra vitlökspressen i diskmaskinen.

Mycket greppvänligt handtag

Sist men inte minst är denna vitlökspress utformad med ett mycket greppvänligt handtag. Därav namnet OXO good grip vitlökspress. Handtaget är av non-slip design och ger dig därmed en otrolig stadga och kontroll när du använder pressen, trots att du har blöta eller kladdiga händer. Handtaget gör också att vitlökspressen är väldigt behaglig och trygg att använda. Helt klart bästa vitlökspressen!

Specifikationer:
– Material: zink
– Tål maskindisk: ja

Summering

9.2Omdöme
En robust vitlökspress med greppvänligt handtag


2

Exxent Vitlökspress – Budget valet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Cervera
 • Högt kundbetyg hos Kitchentime
 • Högt kundbetyg hos ConfidentLiving
 • Hållbar och tålig i rostfritt stål
 • Extra stor konstruktion för effektiv användning
Nackdelar
 • Rätt kantigt handtag som kan glida något i handen

Produktrecension

Här har vi en lite enklare variant av vitlökspress. Exxent vitlökspress är dock, trots sin enkelhet och sitt relativt låga pris, både enkel och trygg att använda i de flesta lägen. Den känns rejäl, arbetar smidigt och enkelt, och dess extra stora storlek erbjuder dig att pressa flera klyftor på samma gång. Den är också enkel att rengöra. Många anser att man får väldigt mycket för pengarna!

Stor och rejäl konstruktion

De absolut främsta fördelarna med denna vitlökspress är att den är utformad för att vara enkel att använda men samtidigt robust och rejäl. Det anser vi att de har lyckats väldigt bra med att få till. Den är stor och stadig men känns samtidigt smidig att hantera. Dess extra stora XL konstruktion gör dock också att du utan problem kan pressa ihop 2-3 klyftor på samma gång.

Enkel att göra rent

En annan mycket uppskattad egenskap hos denna vitlökspress är väldigt enkel att göra rent. Det då den är enkel att rensa och sen kan den diskas i maskin. Detta underlättar arbetet väldigt mycket om du frågar oss.

Vitlökspress av rostfritt stål

I och med att denna press är tillverkad av rostfritt stål är den väldigt tålig och hållbar. Den slits inte av att den diskas i maskin, det finns ingen risk för att den börjar rosta, och så är den ju också stilren i dess design. Trots att den är stor och effektiv upplevs den inte som tung eller klumpig. Där är materialet till stor del avgörande. Vi anser att detta är den bästa vitlökspressen i budgetklassen!

Specifikationer:
– Material: rostfritt stål
– Mått: 20cm
– Tål maskindisk: ja

Summering

8.6Omdöme
En stor och kvalitativ vitlökspress som är tillverkad av rostfritt stål


3

Rösle Vitlökspress med Avskrapningsbygel – Premium valet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Pricerunner
 • Tillverkad av rostfritt stål
 • Kommer med en inbyggd avskrapningsbygel
 • Lätt att göra rent och underhålla
 • Snygg och stilren design
Nackdelar
 • Kan glida i handen

Produktrecension

Vill du investera i en lite mer exklusiv vitlökspress med fokus på funktionalitet? Då kan vi tipsa dig om våra premiumfavorit från Rösle, deras vitlökspress med avskrapningsbygel. Denna variant av vitlökspress kan användas för att pressa både skalade och oskalade vitlöksklyftor. På så sätt erbjuder den väldigt enkel, smidig och snabb hantering och en mer effektiv matlagning. Enkel att göra rent.

Kan användas på båda skalad och oskalad vitlök

Något som gör att denna vitlökspress skiljer sig från våra övriga deltagare är att vitlökspressen utan problem kan användas till flera olika områden. Det vill säga, den kan användas för att pressa både skalad och oskalad vitlök enligt behov. På så sätt kommer den med många användningsområden och underlättar för dig i köket oavsett vad just du vill använda din vitlök till.

Praktisk avskrapningsbygel

I och med att denna vitlökspress är utformad med en praktisk avskrapningsbygel kommer den automatiskt att skrapa av ytan (det vill säga den pressade vitlöken) när du pressat färdigt och öppnar pressen. När du är färdig med att pressa din vitlök slipper du alltså själv hålla på och pilla eller krångla med det resterande vitkökspresset. Det sköter produkten själv.

Lätt att rengöra

Vi gillar också att denna vitlökspress är tillverkad av rostfritt stål. Det gör att den är enkel att rengöra och underhålla samt bidrar till att den är både hållbar och tålig. Du gör med andra ord en bra investering här, trots dess något högre pris. Trots att vitlökspressen har 54 små hål är den smidig att göra rent, det antingen för hand med varmt vatten eller i maskin. Vi är riktigt nöjda!

Specifikationer:
– Material: rostfritt stål
– Mått: 5,5×3,3x20cm
– Vikt: 365g
– Tål maskindisk: ja

Summering

8Omdöme
Rösle vitlökspress är ett dyrare alternativ med mer funktioner, produkten håller väldigt hög kvalitet


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Varför behöver jag en vitlökspress & hur fungerar den?

Vi skulle säga att de allra flesta av oss kan få riktigt stor nytta och användning av en vitlökspress. Oavsett om du gillar att använda vitkök i sås, på kött, i grytor, på bröd eller i någon annan form av matlagning eller maträtt kan vitlökspressen underlätta förberedelserna väldigt mycket. Det går snabbt och effektivt, smidigt och enkelt, och så är det väldigt tryggt och säkert.

Med en vitlökspress slipper du hacka eller skära vitlöken för hand, vilket också innebär att du slipper pilla så mycket på vitlöken med händerna. Dessutom går det väldigt mycket snabbare att använda en vitlökspress, det speciellt då du ofta kan pressa flera klyftor ihop. Pressad vitlök ger dig ofta väldigt bra resultat i flera olika typer av matlagning, det till skillnad från hackad eller skuren sådan.

Hur fungerar vitlökspressen?

En vitlökspress är utformad som en tång, där du genom att pressa ihop de två handtagen också pressar ihop själva pressdelen. I och med att denna del är utformad likt en ”skål” med ett tillhörande lock med massor av småhål kommer vitlöken som placerar i skålen att pressas av detta lock i samband med att du trycker ner handtaget.

Därefter kommer vitlöken att ”sippra ut” genom hålen och förbli pressad. En del vitlökspressar är utformade för att de ska vara enkla och smidiga att hantera även efter att man pressat vitlöken. Det till exempel genom att de har en avskrapningsbygel, eller att handtaget kan vändas för att man enkelt ska kunna ta bort överflödet och rengöra redskapet.

Är det bättre att hacka eller pressa vitlök?

Vi skulle säga att det beror helt på vad du ska använda vitlöken till, alltså till vilken maträtt. Och så beror det även till stor del på smaksak och periferi. Frågar du oss skulle vi säga att pressad vitlök exempelvis gör sig bättre om du ska göra en vitlökssås, vitlöksbröd, gratäng eller liknande. Hackad vitlök gör sig ofta bättre om du ska fräsa den i smör, använda den i en wok eller så.

Värt att nämna är att de olika tillredningssätten även resulterar i olika smak på vitlöken. Hackad vitlök ger ofta en lite sötare, mildare smak, medan pressad vitlök ofta blir lite mer skarp och sträv. Du får helt enkelt avgöra själv vad du föredrar och vad som passar bäst till den matlagning du ska syssla med. Är du inte så bra på att hacka vitlök kan vitlökspressen dock vara ett bra val.

Viktiga egenskaper hos en vitlökspress

Idag finns det som sagt mängder av vitlökspressar på marknaden. Det innebär att du, oavsett behov och önskemål, kan hitta en variant som passar dig. Samtidigt kan det kännas som att man måste söka sig fram genom en djungel för att hitta rätt. Nedan har vi listat de viktigaste egenskaperna hos en vitlökspress för att göra sökandet av den bästa vitlökspressen något lättare för dig:

 • den ska vara enkel och smidig att både använda och rengöra
 • storlek och kapacitet – vill du kunna använda den till att pressa flera klyftor samtidigt?
 • ska den kunna användas för både skalad och oskalad vitlök?
 • greppvänligt och stadigt handtag underlättar och ökar säkerheten
 • material och design är en fråga om smak och tycke, men också för användning och hantering

Hur förvarar man vitlök bäst?

Om du vill att den vitlök du köpt ska hålla sig så länge som möjligt gör du bäst i att förvara den i kylskåpet. Förvaras den på rätt sätt där kan en vitlök utan problem hålla sig fräsch och god i upp till ett halvår. För att det ska vara möjligt är det dock viktigt att den inte utsätts för fukt eller liknande, samt att den inte ”störs” av andra råvaror och livsmedel.

Vill du inte förvara din vitlök i kylen är det även möjligt att förvara den liggandes i köket, det vill säga i rumstemperatur. Hållbarheten påverkas dock väldigt mycket av detta, då du i rumstemperatur kan förvänta dig att vitlöken håller sig fräsch i upp till en månads tid. Vad du har plats för och vad som passar bäst i ditt hem avgör ju du.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general