Bäst i test

Världens dyraste kaffe

Vilket är världens dyraste kaffe?

Är du en riktig kaffenörd och brinner för att testa nya kaffesorter och bönor? Eller är du bara en sådan person som gillar att dricka kaffe men som samtidigt gärna unnar sig lite extra lyx? Då kan den här artikeln om världens dyraste kaffe innebära intressant läsning för dig. Att unna sig världens dyraste kaffe, kopi luwak Coffee, är kanske inte något man gör varje dag. Det speciellt inte med tanke på att kaffet säljs för ca 2280 kronor per kilo.

Däremot behöver man inte vara lika känd eller rik som Oprah Winfrey – vars favoritkaffe råkar vara just världens dyraste – för att unna sig en riktigt god och lyxig kopp kaffe. Utan på listan av världens dyraste kaffe finner vi olika alternativ i olika prisklass, så att du kan hitta en extra lyxig favorit.


Detta är världens dyraste kaffe

För att göra det enkelt för dig att välja vilket av alla alternativ av världens dyraste kaffe som passar just dig har vi satt ihop en sammanfattande lista här nedan, där du kan se vilka som är de 10 dyraste alternativen i hela världen:

  • Kopi Luwak Coffee (Indonesien)

Kopi Luwak är, som du vid det här laget säkert redan förstått, världens dyraste kaffe. Vill du lägga vantarna på en påse med dessa kaffebönor får du vara beredd att betala mellan 2000-8000 kronor per kilo.

Det på grund av att kaffebönorna man tar tillvara har ätits av och passerat matsmältningssystemet hos palmmårdar. Värt att nämna är att palmmårdarna oftast behandlas väldigt dåligt och förvaras i alldeles för små burar. Därför säljs inte detta kaffe i Sverige längre, och kan alltså vara svårt att få tag på. Men, vill du dricka samma kaffe som Oprah Winfrey är det Kopi Luwak du ska vända dig till.

2.Hacienda La Esmeralda (Boquete, Panama)

Världens andra dyraste kaffe är det vid namn Hacienda La Esmeralda. För detta kaffe måste du ”bara” betala ca 1480 kronor per kilo. Just dessa kaffebönor odlas i Panama, närmare bestämt under skuggen av guavaträden som växer väldigt frodigt i landet. Kaffet är känt över hela världen på grund av dess unika smak och karaktär.

3. St. Helena Coffee Company’s Island (St. Helena)

St.Helene Coffe Company’s Island säljer världens tredje mest dyra kaffebönor. Här får du betala omkring 1130 kronor per kilo kaffe, det vill säga nästintill halva priset av världens absolut dyraste bönor. Kaffet odlas på en mycket liten ö utanför Västafrika. Man tror att deras kaffe från början blev så välkänt på grund av att Napoleon Bonaparte och de kaffeodlingarna han drog igång under hans tid där.

4.El Injerto (Huehuetenango, Guatemala)

Fjärde dyraste kaffe i världen är El Injero, en kaffesort du hittar du Guatemala. Det här alternativet kostar ”bara” ca 700kr/ kg, vilket i jämförelse med världens dyraste kaffe är väldigt bra.

5.Fazenda Santa Ines (Minas Gerais, Brazil)

För detta Brasilianska alternativ får du betala ca 700 kronor per kilo, det vill säga ungefär samma som för världens fjärde dyraste kaffebönor.

6.Blue Mountain (Wallenford Estate, Jamaica) – ca 700 kronor per kilo

7.Los Planes (Citala, El Salvador) – ca 570 kronor per kilo

8.Hawaiian Kona Coffee (Hawaii) – ca 480kr / kilo

9.Starbucks Rwanda Blue Bourbon (Gatare/Karengera, Rwanda) – ca 340kr/ kilo

10.Coffee Yauco Selecto AA (Puerto Rico) – ca 340 kronor per kilo

Hur mycket kostar världens dyraste kaffe?

Kopi Luwak, från Indonesien, är som sagt världens dyraste kaffe i dagsläget. När vi sist kollade låg priset på dessa kaffebönor på mellan 2000-8000 kronor per kilo beroende på hur palmmårdarna mår och lever, samt beroende på i vilken miljö kaffe produktionen äger rum.

Det är ju såklart väldigt mycket pengar, speciellt om man tänker på att man inte får överdrivet mycket kaffebönor på ett kilo, kan det vara roligt att någon gång i livet testa att dricka en kaffe gjord på de exklusiva bönorna. Det speciellt om du vill känna dig som Oprah Winfrey för en dags, som faktiskt har detta som en personlig favorit.

Hur tillverkas världens dyraste kaffe?

Det vi vill poängtera lite extra är att, hur roligt det än kan kännas att någon gång i livet testa på att dricka en kaffe gjord på världens dyraste bönor, produktionen av Lopi Kuwak kaffebönorna inte är alls rättvis mot djuren. För faktum är att man i tillverkningsprocessen använder sig av palmmårdar för att få till en viss specifik arom.

Palmmårdarna utnyttjas på så sätt att man låter dem äta kaffebönorna, följt av att bajsa ut dem när de passerat matsmältningssystemet. Därefter tar man tillvara på bönorna i palmmårdens avföring, följt av att man packar dem som färdiga påsar med kaffebönor. Vill du veta vad det bästa kaffet är just nu? Kika in vårt test för bästa kaffet

Plågsam process för palmmården

Detta låter kanske inte så farligt, men i och med att palmmårdarna förvaras i väldigt små burar under tiden som de ska bidra till produktionen är det många som anser det vara djurplågeri. Det håller vi verkligen med om.

Att djuren hålls fångna på detta sätt känns inte rättvist på några sätt. Det må vara världens dyraste kaffebönor, men frågar du oss ska man inte behöva utnyttja och plåga palmmården för att kunna dricka riktigt exklusivt kaffe. En positiv sak med just den svenska marknaden av kaffe är att vi inte längre köper in denna typen av kaffebönor.

Vad smakar det dyraste kaffet i världen?

Att just lopp kuwak är världens dyraste kaffe beror inte bara på dessa speciella produktion och tillverkning. Utan även smaken och karaktären är unik, det vill säga något som man inte hittar alls så ofta i andra bönor.

Men vad smakar det då? Jo, kort sagt skulle man kunna säga att dessa kaffebönor har en väldigt len och mjuk karaktär. Det finns inte mycket bitterhet eller syra där, trots att det är mörkt. Denna smak uppnår man just med hjälp av palmmårdar och bönornas passage genom deras matsmältningssystem.

Så får bönorna dess lena smak

När frukten som kaffebönorna kommer ifrån befinner sig i palmmårdens mage kommer fruktköttet börja lösas upp, samtidigt som fruktens kärna (själva bönan) bevaras i samma form. Efter ett tag kommer dessa bönor att börja jäsa, vilket i kombination med enzymerna som finns i magen bidrar till att en stor del av kärnans naturliga bitterhet och syra dämpas.

Kaffebönorna följer sen med resterande avfall ut och kan hittas i palmmårdens avföring. Därefter tar  man hand om mårdens avföring, separerar kaffebönorna och rengör dem ordentligt. Slutprodukten är kaffebönor vars kaffesmak är väldigt mycket mjukare och lenare än andra bönor.

Kan man köpa världens dyraste kaffe i Sverige?

I och med att produktionen av världens dyraste kaffe, Lopi Kuwak, innebär att man sätter palmmårdar i små burar för att de ska kunna äta, processa och bajsa ut bönorna från frukten är det många som anser att produktionen innebär djurplågeri.

Detta är något som även vi i Sverige håller med om, och därmed inte vill bidra till. Att vi ska tvinga flera tusentals djur att lida för att vi ska kunna njuta av lyxigt, välsmakande och lent kaffe känns inte alls bra. Just därför har de svenska återförsäljarna valt att inte längre köpa in dessa bönor till den svenska marknaden. Helt rätt om du frågar oss. Jämför delonghi kaffemaskiner här

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2024 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
  • Total (0)
Jämför