Bäst i test

Vakuumförpackare – Bäst i test

Test av tre vakuumförpackare vilken är vinnaren? – 2022

Önskar du att det fanns ett hjälpmedel som gjorde att dina råvaror höll sig fräscha och goda en längre period? Då har vi svaret på dina önskningar, nämligen en vakuumförpackare! Med en vakuumförpackare kan du packa in maten på ett sätt som ser till att den inte påverkas av luften och omgivningen på samma sätt som den gör då den ligger helt öppet.

I och med att vakuumförpackaren suger ut all luft ur påsen och ser till att förpackningen sen sluts tätt finns det inget där i som kan påskynda åldrandet av råvaran. Istället kan den hålla sig fräsch länge, det alltså trots att du öppnat den förpackning som råvaran var försluten i från början. Om du vill investera i en vakuumförpackare till ditt hem kan du ta del våra tips om bästa vakuumförpackare nedan!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

FoodSaver Vakuumförpackare Flow FFS006X. – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos flera aktörer
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Högt kundbetyg hos Cervera
 • Automatisk användning med olika inställningar
 • Kan användas med sous-vide maskin
Nackdelar
 • Rätt dyr och något klumpig

Produktrecension

FoodSaver vakuumförpackare Flow FFS006X är utan tvekan vår favorit på marknaden. Den är smidig och lätt att använda tack vare dess automatiska användningsfunktion, den ger riktigt bra och hållbara resultat, och så kan den även kombineras med en sous-vidmaskin för den som vill. Matvarorna får precis den konsistens du önskar och vill ha. Ett extra plus för snygg design!

Automatisk användning

Det absolut bästa med den här vakuumförpackaren är att den har en automatisk användningsfunktion. Det innebär att du alltså inte behöver sköta något med maskinen manuellt, utan att den istället gör allt arbete åt dig. Detta är minst sagt en stor fördel, speciellt om man köper en vakuumförpackare för att man vill att hantering av råvarorna ska gå snabbt och smidigt eller då man inte använt en sådan apparat förut.

Maten håller 5 gånger längre

När du använder dig av denna apparat kommer du även få riktigt bra och önskvärda resultat. Den förpackade maten håller sig nämligen fräsch och god 5 gånger längre om de förpackas med denna maskin än om de är förpackade ”som vanligt”. Påsen töms direkt på all luft och försluts sen tätt. I och med att denna vakuumförpackare packar så bra och tätt kan den även användas med en sous vide.

Olika inställningar för olika resultat

Vi gillar även att denna vakuumförpackare kommer med olika inställningar. Du kan alltså själv bestämma hur fuktig eller torr du vill att din förpackade mat ska bli, vilket såklart är väldigt smidigt när du sen ska tillaga maten och önskar få till ett visst resultat. Både färskhet och smak bevaras på bästa sätt! Vakuumförpackaren känns proffsig, rejäl och är även rätt snygg. Vi är mycket nöjda.

Specifikationer:
– Vikt: 2,5kg
– Mått: 18x40cm
– Effekt: 130 w
– Färg: silver

Summering

9.2Omdöme
En bra vakuumförpackare med flera olika inställningar som är lätt att använda


2

OBH Nordica Supreme Food Sealer – Budget valet

Fördelar
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • Topp rankad hos Prisjakt
 • Högt kundbetyg hos Elgiganten
 • Kommer till ett bra pris trots hög kvalité
 • Lätt att använda och enkel att rengöra
Nackdelar
 • Låter lite högt
 • Rätt stor

Produktrecension

Trots att vi valde denna vakuumförpackare från OBH Nordica som bäst i test i budgetklassen anser vi att den håller hög kvalité och erbjuder trygg och praktisk användning. OBH Nordica Supreme food Sealer är ett mycket bra alternativ för den som vill ha en vakuumpackare med flera olika användningsområden. Denna kan nämligen hantera både torr och flytande mat, samt kommer med funktioner som anti-kross och automatisk marinering.

Praktiska funktioner för mångsidig användning

Här får du en vakuumförpackare som kommer med ett flertal smarta funktioner. OBH Norduca supreme food sealer kan bland annat förpacka både torra och flytande råvaror, och så kan du även använda dig av den smarta anit-krossfunktionen eller den automatiska marineringsfunktionen. Dessa bidrar till att dina råvaror håller sig i så gott skick som möjligt, samt att de även kommer smaka väldigt gott sen. Du kan välja att frysa in dina förpackade produkter för att få dem att hålla ännu längre.

Arbetar självständigt och effektivt

Vi gillar även att detta är en apparat som arbetar väldigt självständigt och effektivt. Dess effekt på 130w och sugkapacitet på 12L/ min ser till att du kan få dina råvaror färdigpackade och klara på bara ett par minuter. Det underlättar minst sagt. Maten kommer hålla sig fräsch och välsmakande 5 gånger så länge. Kort sagt är detta en proffsig och prisvärd maskin som gör sig perfekt för hemmakocken!

Specifikationer:
– Effekt: 130 w
– Färg: silver

Summering

8.6Omdöme
En väldigt prisvärd vakuumförpackare som håller maten fräsch länge


3

FoodSaver V2860 – Premium valet

Fördelar
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Whiteaway.se
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Tretti.se
 • Kommer med två olika hastighetsinställningar
 • Tar mindre plats än andra vakuumförpackare
 • Godkänd för att användas vid hantering av känsliga livsmedel
Nackdelar
 • Väger en del

Produktrecension

Vill du satsa på en lyxigare, lite mer exklusiv och elegant vakuumförpackare kan vi verkligen rekommendera dig att kolla in FoodSaver V2860. Här är det lite mer design och funktionalitet i fokus, något som tydligt syns på produktens konstruktion med flipp-lock och smarta knappar för justering av olika inställningar. Denna upplevs ofta lite mer nätt och lätthanterad än våra andra deltagare!

Nätt och lätthanterad design

Den absolut bästa egenskapen hos denna vakuumförpackare, åtminstone om du frågar oss, är att den är så nätt och därmed väldigt lättsam att hantera. Den är inte överdrivet mycket mindre än våra andra testdeltagare, men trots det känns den smidigare och mer kompakt. I och med att den kommer med integrerad plastfoliehållare och praktisk skäranordning är den också väldigt lätt att använda.

Mängder av smarta funktioner

En annan stor fördel är att denna apparat kommer med en mängd olika smarta funktioner som även de underlättar användningen rejält. Bland annat är hands-free funktionen en stor favorit, som erbjuder dig att båda använda maskinen och övervaka dess arbete utan att du behöver göra särskilt mycket själv. Andra funktionella funktioner är flipp-locket, de 2 hastighetsinställningarna, vakuumplus och förloppsindikatorn.

Specifikationer:
– Vikt: 5,6kg
– Mått: 10x40cm
– Färg: rostfritt stål, svart

Summering

8Omdöme
En smidig och kompakt vakuumförpackare med många smarta funktioner


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur fungerar en vakuumförpackare?

Det är många som tänker och tror att den metod som en vakuumförpackare använder sig av är rätt komplicerad. Och så kan det mycket väl vara. Om man däremot ska förklara hur det hela går till och hur själva processen fungerar så är det egentligen inte så svårt.

Du placerar den råvara eller den mat du vill förpacka och förvara i en specifik påse. Denna fäster du sen i din vakuumförpackare, och startar igång maskinen som i sin tur gör större delen av jobbet. Det vill säga, maskinen ser till att all den luft som finns i påsen med mat sugs ut och därefter försluts tätt. Det bildas alltså inte ett riktigt vakuum i påsen, men nästintill. Därav namnet.

Vad använder man en vakuumförpackare till?

En vakuumförpackare använder man för att packa livsmedel utan luft, vilket i sin tur ökar hållbarheten på de olika livsmedlen. I och med den förpackningsmetod som vakuumförpackaren använder sig av kommer de råvaror eller den mat du förpackar, där all luft sugs ur påsen som försluts tätt, att hålla sig fräscha och goda upp till 5 gånger längre än om du bara hade låtit de vara.

Detta gäller såväl kött, grönsaker och andra liknande råvaror som färdiglagade maträtter och flytande produkter. När det varken finns luft, syre, smuts eller bakterier i påsen finns det inte heller något som kan bidra till att maten blir gammal, ofräsch eller äcklig. Istället bibehåller man matens färskhet och goda smak väldigt mycket längre. Det är bra för både din plånbok och vår miljö!

Viktiga egenskaper hos en vakuumförpackare

När du ska köpa en vakuumförpackare finns det vissa egenskaper som är lite viktigare att se till än andra. Nedan listar vi vilka dessa viktiga egenskaper är, som vi alltså rekommenderar att du kollar efter lite extra noggrant när du ska köpa en vakuumförpackare:

Storlek

För att det ska vara smidigt och behändigt att använda en vakuumförpackare är det nödvändigt att du tänker på storleken. Det speciellt om du vill kunna ha den framme på köksbänken eller på ett bord. Då är alltså både höjd, bredd och djup mått du bör kontrollera. Även vikten på apparaten kan vara bra att se över. Detta påverkar användarvänligheten mer än man kan tro.

Funktioner

Du bör även se över vilka funktioner du tycker är viktiga, vilka i sin tur även de påverkar användning och mångsidighet. De flesta vakuumförpackade kommer med en inbyggd skärfunktion, och ibland även med olika hastigheter. Andra funktioner som kan vara uppskattade är pulsfunktion, våtläge, samt anpassningsmöjlighet då man ska förpacka olika råvaror och texturer. Du får själv avgöra om du vill ha en maskin som funkar automatiskt med alla funktioner eller om du vill kunna ställa in den manuellt.

Kvalité

Som vanligt bör du även se över vilken kvalité vakuumförpackaren har. Då menar vi inte bara kvalitén när det kommer till hur väl den förpackar och försluter livsmedel i sina påsar. Utan med kvalité syftar vi även till maskinens hållbarhet och tålighet.

Tips på att hålla maten fräsch längre med din förpackare

För att dina livsmedel och råvaror ska hålla sig så fräscha som möjligt är det såklart viktigt att du är medveten om hur man faktiskt använder sig av en vakuumförpackare. Det finns nämligen en del saker att tänka på, samt en del tips och trix man kan ta till sig av för att maten ska hålla sig fräsch så länge som det bara går:

 • se till att rengöra och underhålla maskinen med jämna mellanrum
 • var noggrann med att diska ur dina påsar efter varje användning
 • kontrollera så att påsarna med dina livsmedel förpackas och försluts ordentligt innan du stänger av maskinen
 • tvätta alltid händerna ordentligt innan du använder maskinen
 • se till att råvaran du ska förpacka är fräscha och rena

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general