Bäst i test

Tryckkokare – Bäst i test

Test av tre tryckkokare vilken är vinnaren? – 2022

Med en tryckkokare kan du snabbt, smidigt och enkelt tillaga olika maträtter samtidigt som du säkerställer att råvarornas näringsinnehåll bevaras på bästa möjliga sätt. Med denna tillagningsmetod blir maten också mer smakrik och aromatisk, vilket ju i sig är en stor fördel. När ångan bevaras i tryckkokaren bevaras alltså också smakerna bättre! Dagens tryckkokare är både behagliga och säkra att använda tack vare deras ljudlösa design och automatiska funktioner.

Känns det som att du skulle ha användning för och nytta av en tryckkokare? Då kan du ta del av våra tips nedan, där vi även går igenom vilka av alla tryckkokare som vi anser är bäst i test på marknaden.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Tefal Secure 5 Neo II  – Bäst i test

Fördelar
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • 4,8/5 i kundbetyg hos ConfidentLiving
 • Topp rankad hos Prisjakt
 • Toppsäljande produkt
 • Rymlig men lätthanterlig design
Nackdelar
 • Kan vara något krångligt att fästa locket

Produktrecension

Låt oss börja med den bästa tryckkokaren, nämligen Tefal Secure 5 Neo ll. Detta är helt klart vår favorit, och det inte minst på grund av hur smart och säker den är. Detta är en riktigt klassisk tryckkokare som de allra flesta kan få stor användning av då man ska laga mat. Med två program kan du få till perfekta resultat för kokning av både kött och grönt. Tillverkad av kvalitativt rostfritt stål är den både tålig och hållbar. Helt klart bäst i test!

Tryckkokare med hög tryck och två program

Att just denna tryckkokare är vår absoluta favorit beror framförallt på att den ger ett väldigt högt tryck. Tack vare dess konstruktion är den trots detta tryck väldigt säker och trygg att använda. Tryckkokaren ger nämligen inget tryck så vida locket inte är ordentligt fäst och stängt. I och med att den har två program kan du hur lätt som helst få till perfekta resultat av både kött och grönsaker.

Kvalitativ konstruktion för långvarig användning

Vi gillar även att denna tryckkokare är tillverkad av kvalitativt rostfritt stål. Det innebär inte bara att den är rätt snygg och stilren i dess design, utan det innebär också att denna tryckkokare är väldigt tålig och hållbar. Den är även lätt att underhålla och rengöra och kommer hålla sig fin och fräsch länge. Det uppskattar vi mycket, speciellt med tanke på dess pris.

Rymmer mycket men är lätt och nätt

Något som kan förvåna rätt många med just denna tryckkokare är att den rymmer väldigt mycket. Närmare bestämt rymmer den upp till 6 liter. Att detta förvånar så pass många beror på att den kommer i en design som är rätt lätt och nätt. Kombinationen av dessa två egenskaper är minst sagt värdefullt.

Specifikationer:
– Kapacitet: 6 liter
– Kan användas på induktion: ja
– Material: rostfritt stål
– Tål maskindisk: ja (grytan)

Summering

9.2Omdöme
En utmärkt tryckkokare med två program, kvalitativ konstruktion och hög kapacitet


2

Funktion Tryckkokare 6L – Budgetvalet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Högt testbetyg i flera tester
 • Tillverkad av rostfritt stål
 • Kan användas på alla värmekällor inklusive induktionshäll
Nackdelar
 • Kan vara svårt att förstå bruksanvisningen

Produktrecension

Funktion tryckkokare är även den ett riktigt bra alternativ på marknaden. Precis som vår bäst i test vinnare rymmer denna tryckkokare 6 liter, vilket vi tycker är ett perfekt mått. Denna modell kommer dock med både lock och insats/ korg som underlättar tillagning av olika råvaror. Den är tillverkad av rostfritt stål och upplevs därmed som både tålig, lätt att underhålla och hållbar. Kan användas på alla värmekällor!

Mångsidig tryckkokare för hobbykocken

I och med att denna tryckkokare kommer till ett väldigt bra pris anser vi att du kan göra en mycket bra investering genom att köpa hem den här modellen. Den kan användas på alla värmekällor, det vill säga inklusive induktion, vilket är otroligt opraktiskt!

Tryckkokaren rymmer den 6 liter och kan användas till det mesta. Du kan alltså tillaga de flesta råvaror och få bra resultat baserat på hur du önskar att maten ska smaka. Vi ger ett extra plus för en snygg och stilren design.

Praktiska tillbehör som underlättar

Något som gör att denna modell sticker ut en aning från våra övriga testdeltagare är att den kommer med tillhörande både lock och insats/ korg, samt med en extra gummipackning. Locket känns enkelt och smidigt att hantera samtidigt som det ser till att matlagningen (trots det höga trycket) görs tryggt och säkert. Insatsen/ korgen underlättar vid matlagning då du ska få upp råvarorna. Vi är nöjda!

Specifikationer:
– Kapacitet: 6 liter
– Kan användas på induktion: ja
– Material: rostfritt stål
– Mått: 22x15cm

Summering

8.6Omdöme
En billig och bra tryckkokare som kommer med många tillbehör


3

WMF Perfect Plus Tryckkokare – Premiumvalet

Fördelar
 • Toppsäljande produkt hos Kitchentime
 • Testvinnare hos flera aktörer
 • Rymmer 6,5 liter
 • Kan användas på alla värmekällor enligt behov
 • Snabbar på matlagningen i alla lägen
Nackdelar
 • Rätt dyr

Produktrecension

Även denna tryckkokare från WMF är en bra, pålitligt och lättanvänd modell som kan passa de flesta. Med denna kan du tillaga många olika maträtter, och det också väldigt mycket snabbare än vad det vanligtvis hade tagit. Denna tryckkokare är något större än våra andra deltagare i testet då den rymmer 6,5 liter. Vi uppskattar verkligen att den kan användas på alla värmekällor, samt att den är väldigt snygg.

Lyxig tryckkokare i elegant design

Det som gjorde att vi framförallt fastnade för just denna modell av tryckkokare är att den kommer i en mycket lyxig, stilren och elegant design. Det gör att den inte bara är praktisk och funktionell i köket, utan att den även bidrar med något till helheten. Att ha denna ståendes framme på diskbänken eller spisen gör alltså inte det minsta. Snarare kommer det bara se proffsigt ut.

Rymlig och med flera användningsområden

Just den här modellen av tryckkokare rymmer lite mer än vanligt. Denna rymmer nämligen 6,5 liter, snarare än 6 liter som våra andra deltagare. Det gör att du får lite extra plats till den mat du ska laga. Perfekt om ni är större sällskap eller en större familj.

Dessutom kan tryckkokaren användas på alla olika värmekällor och underlag vilket såklart underlättar användningen väldigt mycket. Med denna kan du känna dig säker på att matlagningen går på ett kick. Helt klart en av de bästa tryckkokarna!

Specifikationer:
– Kapacitet: 6,5 liter
– Kan användas på induktion: ja
– Material: rostfritt stål
– Tål maskindisk: ja (allt förutom handtaget)

Summering

8Omdöme
En rymlig och praktisk tryckkokare med en väldigt lyxig känsla


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Varför behöver man en tryckkokare?

En tryckkokare är något som alla kan få väldigt mycket nytta av i köket. Oavsett om du sällan lagar mat, om du gillar att laga mat eller om du är en matnörd av rang kan tryckkokaren och dess egenskaper både underlätta och bidra till förbättrade resultat. Det spelar ingen roll om ni är en större familj, om du är ensam eller om du bor tillsammans med en partner eller vänner – tryckkokaren kan funka lika bra för alla!

Den absolut främsta egenskapen med tryckkokaren är att den ser till att råvarornas smak och näringsämnen behålls på bästa möjliga sätt. Det då apparaten ser till att all ånga stannar kvar i kokaren, vilket då i sin tur bidar till att både smak och innehåll stannar kvar väldigt mycket bättre. Maten blir alltså både mer hälsosam och smakrik.

Utöver det så är även en annan väldigt bra egenskap hos en tryckkokare att den effektiviserar matlagningstiden väldigt mycket, och det utan att du själv behöver göra så mycket alls. En maträtt som annars skulle ta 60-90 minuter att laga kanske tar 20-30 minuter med en tryckkokare. Det är alltså både enklare, smidigare och ger bättre resultat när du lagar mat med en tryckkokare!

Skillnad på slökokare och tryckkokare

Skillnaden mellan en slökokare och en tryckkokare är till utformningen sett inte allt för stor. De ser ungefär likadana ut, vilket kan göra att man lätt förväxlar dem med varandra. Däremot finns det ett flertal rätt tydliga skillnader mellan de två olika apparaterna.

Den absolut mest tydliga skillnaden mellan de två är att en slökokare, precis som namnet initierar, tillagar maten långsamt och under låg temperatur. Det till skillnad från tryckkokaren där trycket är högt och där maten alltså tillagas väldigt snabbt under rätt höga temperaturer.

Denna skillnad i matlagningsprocess innebär såklart också att det blir rätt stora skillnader i resultatet. Tryckkokaren ger närings- och smakrika maträtter, medan en slökokare främst ger otroligt aromatiska och möra resultat. De olika apparaterna passar bättre för olika typer av råvaror, men de kan båda komma till stor användning för de flesta som gillar att laga mat på ett eller annat sätt!

Viktiga egenskaper & funktioner hos en tryckkokare

Idag finns det mängder av olika tryckkokare på marknaden. De kommer i olika storlekar, former, designs och med olika funktioner. Trots att många av dem är rätt lika varandra finns det med andra ord en del skillnader mellan olika modeller. För att du ska få så stor användning som möjligt av din tryckkokare finns det vissa egenskaper och funktioner som är lite viktigare att se till än andra:

Säkerhet

En otroligt viktig aspekt då du ska köpa en tryckkokare är att den är säker och trygg att använda. Det framförallt då trycket kan bli rätt högt, precis som temperaturerna. För att säkerställa att apparaten är säker bör du se över dess säkerhetsfunktioner innan köp, där framförallt ventilsystemet bör funka bra.

Storlek

När det kommer till vilken storlek av tryckkokare som passar dig bäst har det inte bara att göra med vilken storlek som faktiskt ryms i ditt kök eller där du tänkt förvara tryckkokaren. Utan här bör du även fundera över hur mycket mat du vill kunna tillaga i apparaten samtidigt. Hur mycket ska din tryckkokare rymma?

Funktioner och program

Sist men inte minst kan det vara bra att se över vilka funktioner och program du vill att din tryckkokare ska ha. Om du vill att det hela ska gå så smidigt som möjligt då du ska använda apparaten rekommenderar vi att du köper en där du kan ställa in på olika program eller lägen anpassat efter olika råvaror och önskemål.

Hur använder man en tryckkokare?

Att använda en tryckkokare är som sagt både smidigt, enkelt, effektivt och tryggt. Det vill säga om du köper en modell som passar dig och dina behov, samt om du ser till att läsa instruktionerna ordentligt innan du sätter igång. Alla olika produkter fungerar, och ska därmed också användas, på lite olika sätt beroende på hur de är utformade. 

För att underlätta för dig har vi satt ihop en övergripande guide över hur du använder din tryckkokare på bästa sätt:

 • Förbered de råvaror du ska använda i maträtten
 • Tillaga de råvaror som du vill ska få en viss yta eller textur innan, och häll sen i allt i grytan
 • Fyll på med den mängd vatten som behövs
 • Fäst locket ordentligt, ställ in på det program du vill köra efter och starta igång apparaten
 • Låt trycket sjunka och locket lätta innan du provsmakar den färdiga maten!

Hur mycket vatten i en tryckkokare?

Beroende på vilken tryckkokare du använder, och beroende på vilken maträtt du ska laga, bör tryckkokaren fyllas med olika mycket vatten. Ett minimum är dock att fylla grytan med 1/4 liter vatten innan användning. I de allra flesta fall finns det dock en angiven linje i grytan som talar om hur mycket vatten du kan fylla på med. Denna bör inte överskridas.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general