Bäst i test

Stavmixer – Bäst i test

Test av tre stavmixers vilken är vinnaren? – 2022

Stavmixers är populära produkter som används för att hacka, vispa och mixa i köket. De används flitigt av kockar i kök såväl som i hemmet för att laga allt från smoothies, till soppa. En stavmixer är ett köksredskap som hittas i de flesta hushållen, men att skilja en bra stavmixer från en dålig är inte alltid så enkelt.

Med tanke på den stora mängden modeller och varumärken så kan det vara svårt att välja vilken mixer man vill köpa. För att underlätta så har vi testat olika stavmixers, följ med här för att se resultaten från vårat test.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Wilfa SM-1000FP Stavmixerpaket – Bäst i test

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Högt kundbetyg hos Kitchentime
 • Högt kundbetyg hos Köketsfavoriter
 • Många tillbehör
 • Väldigt kraftfull
Nackdelar
 • Något dyr

Produktrecension

Wilfa SM-1000FP är ett bra paket som innehåller en kraftig stavmixer och många olika tillbehör. Denna stilrena mixer i rostfritt stål har en effekt på 1000 W vilket innebär att den klarar av att mixa, hacka eller vispa nästan allt du kan tänka dig. Efter att ha testat flera olika produkter så kan vi med ett nöje utse Wilfa SM-1000FP till bäst i test.

Många tillbehör

Stavmixern kommer med tillbehör som minihackare, visp och bägare vilket innebär att allt som man kan behöva ingår.

Minihackaren fungerar perfekt för att hacka grönsaker som lök, nötter, grönsaker och mera – denna hackare är den perfekt hjälpredan i köket och förenklar matlagningen på många olika sätt.

Visp tillbehöret hjälper dig att göra en härligt vispad grädde, en slät pannkakssmet eller till och med göra en slät majonnäs i hemmet.

Bägarna fungerar perfekt för att laga en smoothie utan att det stänker. Det går enkelt att byta mellan tillbehören som är avtagbara, vilket också innebär enkel rengöring.

Steglös hastighetskontroll

Wilfa SM-1000FP har steglös hastighetskontroll vilket innebär att du kan använda den perfekta hastigheten oavsett vad du lagar. Den är väldigt enkel att manövrera och du styr hastigheten med en enda knapp – vill du öka hastigheten så trycker du ner knappen hårdare och vill du minska hastigheten så lättar du bara på fingret.

Eftersom produkten inte har förprogrammerade hastigheter så kan du alltså själv välja exakt den hastighet som passar dig, om du mixar i en liten skål så kan du välja så låg hastighet så att det inte stänker över hela köksbänken.

Specifikationer:
– Effekt: 1000 W
– Tillbehör: Bägare, visp, minihackare

Summering

9.2Omdöme
Stavmixerpaket erbjuder en gedigen stavmixer med flera tillbehör och steglös hastighetskontroll.


2

Bosch Stavmixer MSM2650B – Budget valet

Fördelar
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • Högt kundbetyg hos ConfidentLiving
 • Flera tillbehör
 • Lågt pris
Nackdelar
 • Inte tillräckligt kraftfull för att hacka stora bitar is

Produktrecension

När det kommer till att köpa en stavmixer med många tillbehör så är det enkelt att priset går högre än förväntat. Med Bosch Stavmixer MSM2650B så får du en rimlig prislapp och flertalet tillbehör som kan användas till allt möjligt.

Motor och design

Med en effekt på 600 W så klarar denna mixer av det mesta som förväntas av den – tillverkad av rostfritt stål så har den en snygg design och är väldigt hållbar. Motorn på denna stavmixer innebär dock att den kanske inte klarar av att hacka stora bitar is, men den klarar enkelt av allt annat som en stavmixer kan göra!

Många tillbehör – billigt pris

Som med den förra produkten vi nämnde så kommer även denna billiga stavmixer med en minihackare, ballongvisp och bägare! Det är svårt att få mer valuta för pengarna än Bosch Stavmixer MSM2650B och därför fanns det ingen tvekan om att vi skulle utse denna stavmixer till budget valet.

Minihackaren fungerar utmärkt till att hacka parmesan ost, örter, nötter, lök, pesto och annat – med visp tillbehöret så behöver du inte längre en elektrisk visp, istället kan du vända dig till din stavmixer.

Specifikationer:
– Effekt: 600W
– Tillbehör: Bägare, visp, minihackare

Summering

8.6Omdöme
Håller en hög kvalitet och man får minihackare, ballongvisp, bägare och stavmixer allt för ett billigt pris.


3

Bamix Stavmixer 200 Professional Daily – Premium valet

Fördelar
 • 4,6/5 i kundbetyg hos Köketsfavoriter
 • Går väldigt tyst
 • Hög kvalitet
 • Håller länge
Nackdelar
 • Dyr

Produktrecension

När det kommer till stavmixers så utser vi Bamix Stavmixer 200 Professional Daily till premium valet. Detta är en professionell stavmixer som kan användas i restaurangen eller hemmet och därför har den en lite högre prislapp än de andra.

Hög europeisk kvalitet

Bamix uppfann världens första stavmixer år 1954 och år 1961 så designade Prins Sigvard Bernadotte en stavmixer för Bamix. Bamix har alltså tillverkat stavmixers under en väldigt lång tid och finslipat tekniken bakom stavmixers. I dagsläget så har Bamix en av de enda stavmixers som är helt och hållet tillverkade i Europa – detta bidrar till den väldigt höga kvaliteten som Bamix håller på sina stavmixers.

Tystgående motor och många tillbehör

Den höga kvaliteten är orsaken till att väldigt många kockar väljer att använda Bamix i sina restauranger och detta är alltså en av de bättre stavmixers som du kan hitta! Med en effekt på bara 200 W så drivs stavmixern av en AC motor som är energisnål men fortfarande väldigt kraftfull, det bästa av allt är att motorn går väldigt tyst.

Bamix Stavmixer 200 Professional Daily kommer med en mängd olika tillbehör, stavmixern levereras med: Praktiskt väggställ, hålskiva, slät skiva, stjärnkniv och behållare. Stavmixern går väldigt tyst och utan vibrationer vilket gör den behaglig att använda.

Specifikationer:
– Effekt: 200 W
– Tillbehör: Hålskiva, slät skiva, stjärnkniv, bägare, väggställ.

Summering

8Omdöme
Professionell stavmixer som slutför jobbet enkelt och tyst, njut av en stavmixer som kommer hålla med tiden.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur använder man en stavmixer?

En stavmixer kan användas till väldigt många olika saker, du kan använda en stavmixer för nästan allt som du använder en vanlig mixer eller en visp för. Det är väldigt enkelt att använda en stavmixer men det finns fortfarande några tips och tricks för att undvika att man gör fel.

När du använder en stavmixer för att mixa någonting så är det viktigt att du inte startar stavmixern innan du har satt ner den i skålen med vätska. Om man startar stavmixern innan man för ner den i vätskan så kan det stänka. Om man mixar någon het vätska så är detta extra viktigt då det kan orsaka brännskador om man får heta vätskor mot huden.

För att undvika att det stänker ska man alltså för det första se till att inte starta stavmixern fören den är nere i maten eller vätskan. För det andra ska man börja på lägsta hastigheten och sedan stegvis öka. Till sist ska man se till att man stänger av stavmixern innan man tar upp den

Om man mixar vätskor eller mat i en mindre skål så kan det vara bra att sakta röra mixern upp och ner för att se till att det blir jämt mixat i hela skålen.

Vad ska man använda en stavmixer till?

Stavmixern är ett redskap som används flitigt i köket både av kockar och i hemmet. Det finns en stor mängd olika saker som du kan använda en stavmixer till, här nedan kommer vi ge olika exempel på de mest populära sätten man kan använda en stavmixer på:

 • Smoothie/milkshake: En av de populäraste sätten att använda en stavmixer på är att laga en smoothie eller en milkshake. Man kan enkelt sätta ner sina favorit frukter och bär i en skål, lägga i mjölk och socker och till sist använda stavmixern för att mixa!
 • Soppa: Att laga soppa med en stavmixer är oerhört lätt. Du kan använda stavmixern direkt i kastrullen eller grytan även om vätskan redan är varm. Det är bara att lägga in de ingredienser du vill ha i soppan och använda stavmixern för att göra det till en slät blandning.
 • Sås/puré: Det är populärt att använda en stavmixer för att laga soppa eller puré och fungerar väldigt smidigt. Som med all annan användning så lägger man bara i de ingredienser man behöver och mixar tills man når den konsistensen man vill ha!
 • Grädde: En stavmixer kan användas istället för en visp för att laga till exempel grädde. Det är bara att sätta in grädden i en behållare och sedan använda stavmixern tills den är klar vispad.
 • Krossa is: Vissa stavmixers är till och med tillräckligt kraftfulla för att krossa is till en margarita eller slushie.

Hur gör man smoothies med en stavmixer?

Att göra smoothies eller milkshakes med en stavmixer är enkelt och ger bra resultat. Det finns olika baser som man kan använda till en smoothie, till exempel yoghurt eller mjölk. När du ska tillaga en smoothie med en stavmixer så blandar du ner alla frukter/grönsaker som du vill använda, lägger till basen och sedan sätter ner stavmixern och mixar – så enkelt är det faktiskt!

Här nedan kommer vi att gå igenom några olika populära smoothie recept som inspiration:

 • Banan smoothie toppad med jordgubb: En enkel och väldigt god smoothie som är perfekt på sommaren. För 1 glas smoothie så behöver du följande ingredienser: ½ Banan, ½ Paket jordgubbar, ½ Lime (pressad), 2dl yoghurt. Blanda ner banan, lime och yoghurt i en skål och använd sedan stavmixern för att mixa tills smoothien får en fin konsistens. Häll in smoothien i ett glas och toppa sedan med tunna bitar av skuren jordgubb! Det går att lägga till jordnötssmör för lite extra smak!
 • Kvarg hallonsmoothie: Denna smoothie har varit oerhört populär och är en favorit bland många smoothie fantaster! För 2 glas smoothie så behöver du följande ingredienser: 2dl äppeljuice, 1½dl naturell kvarg, 225g hallon. Lägg alla ingredienserna i en behållare och använd sedan stavmixern för att mixa tills smoothien får en slät konsistens.

Som det framgår så är det väldigt enkelt att laga smoothie med en stavmixer, man behöver helt enkelt lägga i ingredienserna man vill använda och sedan mixa. Man kan enkelt ändra alla recept och lägga till jordnötssmör, socker, sirap eller liknande för att laga en smoothie som är anpassad till vad man tycker om.

Viktiga egenskaper hos en stavmixer

Det finns flera olika egenskaper som är viktiga hos en stavmixer.

En av de viktigaste egenskaperna hos en stavmixer är motorn. Det viktiga är att motorn ska gå så tyst som möjligt, inte ha alltför mycket vibrationer och samtidigt vara tillräckligt kraftfull för att krossa, mixa och vispa allt som behövs. Effekten på en motor säger inte allt hos en stavmixer, en bra stavmixer kan ha låg effekt men fortfarande en kraftfull motor. Det är alltså viktigt att motorn klarar av en hög hastighet och helst att den går relativt tyst.

När man köper en stavmixer så brukar de komma med olika tillbehör. Mängden tillbehör som kommer med och som stavmixern är kompatibel med är en viktig egenskap att hålla utkik efter. Försök att hitta en stavmixer som är kompatibel med många olika tillbehör så att mängden användningsområden ökar. Är tillbehören inkluderade med stavmixern är detta självklart en stor bonus.

Som med alla köksredskap så är design en viktig egenskap. Stavmixern ska passa in med resten av inredningen och ha en snygg design som kompletterar köket. Självklart så är inte design den viktigaste egenskapen, men en stavmixer med en dålig design är aldrig någonting att sträva efter.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general