Bäst i test

Sodastream – Bäst i test

Test av fyra sodastream maskiner vilken är vinnaren? – 2022


1

SodaStream Genesis – Bäst i test

Fördelar
 • Stilren design
 • Kompakt storlek
 • Enkl att använda
 • Mycket prisvärd
Nackdelar
 • Saknar automatisk låsmekanism
 • Kan upplevas som en aning plastig
 • Plastflaska istället för glas

Produktrecension

Genesis är utsedd till årets bäst i test vinnare, Genesis är en av SodaStreams mest klassiska modeller som erbjuder hög kvalitet till lågt pris. Bortsett från att vara mycket prisvärd har den en elegant design samtidigt som den är relativt kompakt, vilket innebär att den passar in i de flesta kök.

Att använda SodaStream Genesis är enkelt; det enda du behöver göra är att fästa den tillhörande flaskan i sodastreamen och trycka på knappen. Inom bara några sekunder har du perfekt vatten som du dessutom kan smaksätta i efterhand.

Stilren och kompakt

SodaStream Genesis har en stilren och diskret design som gör att den passar in i alla hushåll. Här kan du välja mellan två olika färger: vitt med svarta detaljer eller svart med silvriga detaljer.

Genesis som är tillverkad av högkvalitativ och tålig plast, har en höjd på 42 cm och en bredd på 20 cm. Vikten ligger på 2,9 kg, vilket gör SodaStream Genesis till en relativt kompakt kolsyremaskin.

Den tillhörande flaskan har är tillverkad i BPA-fri plast och rymmer 1 liter. Kolsyrepatronen ska räcka till minst 60 liter vatten, men detta beror samtidigt på hur kolsyrat du vill ha ditt vatten. Ju mindre kolsyra du använder, desto längre kommer patronen att räcka.

Enkel att använda

Att använda SodaStream Genesis är enkelt. Det första du behöver göra är att montera kolsyrepatronen, vilket du gör genom att avlägsna den övre delen av kolsyremaskinens kropp. Detta gör du med av knappen på baksidan.

Fäst patronen på ovandelen genom att klicka i den och skruva medsols och sätt sedan tillbaka den i maskinen. Fyll flaskan med kranvatten upp till strecket och montera den på apparaten med samma klicka-och-skruva-metod.

För att kolsyra vattnet klickar du tre gånger på knappen längst upp på kolsyremaskinens framsida. Tre klick är standardmängden för att få normalt vatten, men du väljer såklart själv hur mycket bubbelvatten du vill ha.

Smaksätt i efterhand

Efter att du skruvat av flaskan kan du antingen njuta av vattnet som det är eller tillsätta en god smak. SodaStream erbjuder både SodaStream Caps och Sodamix som tillåter dig att addera olika smaksättningar för att skapa en helt egen dryck.

Specifikationer:
– Färg/material: Vit, Svart, Silver, Grå/Antracit, Titan
– Medföljande gaspatron
– Antal flaskor: 4 st

Summering

9.2Omdöme
SodaStream Genesis – Användarvänlig & prisvärd kolsyremaskin

SodaStream Genesis är en användarvänlig och stilren kolsyremaskin som ger dig vatten som är kolsyrat på nolltid. Med hjälp av de olika smaksättningarna kan du skapa spännande drycker som är snälla mot plånbok såväl som mot miljön.

Några av maskinens främsta fördelar är dess tidlösa design och enkla funktioner, men framför allt dess prisvärdhet. Genesis är till exempel hälften så dyr som syster produkten SodaStream Crystal.


2

SodaStream Spirit – Budgetvalet

Fördelar
 • Elegant deesign med mönstrade detaljer
 • Smidig snap lock-anordning
 • Kompatibel md alla SodaStream-flaskor
 • Helt sladdlös
Nackdelar
 • Flaska i plast som inte tål maskindisk

Produktrecension

SodaStream Spirit är likt SodaStream Genesis en klassisk sodastreamer som gör sitt jobb galant. Vad gäller design är dock Spirit en aning mer exklusiv med sin runda form, mönstrade detaljer och silvriga låsanordning. Faktum är att modellen till och med vunnit RedDot Design Award 2017.

Bortsett från en snygg design har är Spirit utrustad med ett smart Snap lock-lås och ny teknologi för den betydligt tystare än Genesis. Dessutom är SodaStream Spirit sladdlös så att du slipper onödigt många sladdar i köket.

Slimmad, kompakt och sladdlös

SodaStream Spirit är en slimmad och kompakt kolsyremaskin som inte tar upp onödigt mycket plats i köket. Höjden ligger på 42,45 cm, bredden på 13 cm och vikten på så lite som 2,47 kg.

Vad gäller utseende bjuder Spirit på en tidlös design med mönstrade detaljer som ger en extra lyxig känsla. Spirit är tillverkad i plast och kommer i vitt, svart och rött, vilket tillåter dig att välja en modell som passar just ditt hem.

SodaStream Spirit kräver dessutom ingen sladd, vilket är en fördel både för användarvänligheten och för dess utseende. Du kan alltså flytta runt den obehindrat utan att förhålla dig till eluttag.

BPA-fri flaska och Snap lock-mekanik

SodaStream Spirit kommer med en traditionell SodaStream-flaska som rymmer 1 liter. Flaskan är tillverkad i plast, men fri från BPA och andra skadliga ämnen. En fördel med Spirit är att du kan köpa till och använda en mängd andra flaskor från SodaStream. På så sätt kan alla i familjen få en passande flaska.

Ytterligare en fördel med SodaStream Spirit är att den är utrustad med en så kallat snap lock-mekanik. Detta gör det extra enkelt att fästa flaskan i maskinen, utan att behöva skruva fast den.

Kolsyrat vatten på några klick

Det tar inte mer än några sekunder att få perfekt kolsyra i vattnet med SodaStream Spirit. Det enda du behöver göra är att fästa flaskan i maskinen och klicka på knappen på ovansidan. Precis som med andra kolsyremaskiner ger tre klick perfekt kolsyra.

Genom att addera SodaStreams egna smaksättare kan du skapa egna drycker direkt i köket. Bortsett från att du slipper släpa hem läsk från affären sparar du pengar samtidigt som du slår ett slag för miljön.

Specifikationer:

Summering

8.7Omdöme
SodaStream Spirit – Smidig snap lock-anordning & helt sladdlös

3

SodaStream Crystal – Premiumvalet

Fördelar
 • Modern och exklusiv design
 • Snygg och miljövänlig flaska
 • Hög användarvänlighet
 • Kommer i två olika färger
Nackdelar
 • Relativt liten flaska
 • Ett dyrare alternativ
 • Ganska stor och tung

Produktrecension

SodaStream Crystal är en aningen mer avancerad kolsyremaskin än SodaStream Genesis. Själva funktionen – att kolsyra vatten – är densamma, men istället för att fästa flaskan utanpå maskinen placerar du den inuti.

Dessutom kommer Crystal med en glaskaraff istället för en plastflaska, vilket får det hela att kännas ännu mer lyxigt. Är du ute efter kvalitet är kan denna modell vara ett utmärkt alternativ.

Futuristisk design

Jämfört med klassiska SodaStream-modeller har Crystal fått en minst sagt uppgraderad design. Den största skillnaden är att du i denna maskin placerar flaskan inuti istället för att skruva fast den utanpå, vilket får det hela att kännas lite mer futuristiskt.

SodaStream Crystal kommer i svart eller vitt och dess diskreta design passar in i de flesta hem. Jämfört med exempelvis SodaStream Genesis är Crystal dock en aning större med en höjd på 44 cm, en bredd på 26 cm och en vikt på hela 4,26 kg.

Flaska i glas istället för plast

Det som främst får SodaStream Crystal att sticka ut – bortsett från den innovativa designen – är dess flaska. Denna är nämligen tillverkad i glas istället för i plast och har en exklusiv design som snarare får den att likna en karaff.

Plastflaskor kan vara ett problem för många, även om de är BPA-fria. Dessutom är glas förstås bättre ur ett miljömässigt perspektiv samtidigt som det känns lyxigare. Du kan även diska glasflaskan i maskin utan problem.

Det finns dock inte bara fördelar med denna flaska. Till exempel rymmer den bara 0,65 liter, vilket kan jämföras med SodaStream Genesis glasflaska med en kapacitet på 1 liter. Dessutom är glas inte lika tåligt som plast, så det gäller att hantera den varsamt.

God användarvänlighet

Jämfört med SodaStream Genesis kan Crystal verka en aning avancerad, men faktum är att båda maskinerna är lika enkla att ta del av Kolsyrepatronen monterar du i bakpartiet som du enkelt avlägsnar med hjälp av knappen.

För att öppna upp framsidan behöver du bara vrida mittenvredet åt höger. Fyll flaskan med vatten upp till markeringen och placera den i maskinen. Tryck sedan ner ovansidan av kolsyramaskinen och lås den genom att vrida mittenvredet åt vänster.

Du startar apparaten genom att trycka på den stora knappen på ovansidan. Tre klick är standard och ger dig normal kolsyra men återigen kan addera så lite eller mycket kolsyra du själv vill.

Självklart kan du använda SodaStreams egna smaksättningar även med denna maskin, men tänk på att aldrig lägga i smakerna innan du kolsyrat vattnet.

Specifikationer:

Summering

8.2Omdöme
SodaStream Crystal – Modern och exklusiv design med i två olika färger

SodaStream Crystal är en exklusiv sodastreamer med flera trevliga egenskaper. Det som verkligen får denna modell att sticka ut är dess innovativa design där den omsluter flaskan under själva kolsyrningen. Att det medföljer en glasflaska får det hela att kännas ännu mer lyxigt.

Även om fördelarna är många finns det även vissa nackdelar med Crystal. Dels är den relativt tung med sina 4,26 kg och dels rymmer flaskan enbart 0,65 liter vatten. Dessutom är detta en av SodaStreams dyraste modeller – den kostar nästan dubbelt så mycket som Genesis.


4

AGA Aqvia Exclusive –

Fördelar
 • Snygg design i rostfritt stål
 • Relativt lätt och kompakt
 • Två flaskor medföljer
 • Kräver ingen elektricitet
Nackdelar
 • Något dyr
 • Flaskorna klarar inte maskindisk

Produktrecension

Aqvia Exclusive är en minst sagt lyxig kolsyremaskin från det svenska varumärket AGA. Modellen är tillverkad helt i rostfritt stål, vilket garanterar hög kvalitet och tålighet, och samtliga detaljer återvinningsbara och därmed miljövänliga.

Det finns flera faktorer som får Aqvia Exclusive att sticka ut från mängden, bortsett från dess exklusiva design. Kolsyremaskinen kommer till exempel med två karboneringsflaskor istället för en och maskinen kräver ingen elektricitet, vilket innebär att du kan flytta omkring den obehindrat.

Stilren i rostfritt stål

Aqvia Exclusive är relativt lik övriga modeller i detta test när det gäller storlek och är därmed ganska kompakt. Maskinen har en höjd på 43,7 cm, en bredd på 13,4 cm och en vikt på 3,7 cm.

Vad gäller form påminner Aqvia Exclusive främst om SodaStreams Genesis, men det finns en viktig skillnad när det kommer till design- AGA:s modell är tillverkad helt i rostfritt stål (med undantag för några mindre detaljer i plast). Eftersom hela maskinen är återvinningsbar är den därmed extra snäll mot miljön.

Det finns ytterligare en finess när det gäller Aqvia Exclusives design. Maskinen har nämligen en ytbehandling som gör den resistent mot fläckar, till exempel fingeravtryck. Bortsett från det är den även extra tyst, vilket är en viktig faktor för många användare.

Två flaskor medföljer

I vanliga fall medföljer bara en karboneringsflaskor när du köper en kolsyremaskin, men när du köper Aqvia Exclusive får du med två stycken. Varje flaska rymmer en liter, vilket innebär att du kan göra upp till 2 liter kolsyrat vatten samtidigt.

Själva flaskorna är extremt tåliga och tillverkade av giftfri plast. Du rengör dem enkelt med varmt vatten, men tänk på att de inte tål maskindisk. Flaskorna är dessutom utrustade med ett speciallock som gör att kolsyran håller längre, vilket garanterat är en uppskattad finess.

Enkel att använda utan el

Aqvia Exclusive är minst lika enkel att använda som övriga kolsyremaskiner. Kolsyrepatronen placerar du i maskinens bakre del och flaskan skruvar du fast på framsidan. Du sätter igång med hjälp av knappen på framsidan och du kan enkelt justera mängden bubblor.

Som tidigare nämnt är Aqvia Exclusive dessutom sladdlös, vilket innebär att du inte behöver vara beroende av eluttag. Du kan dessutom ta med dig din kolsyremaskin till sommarstugan eller på båten. Läs mer av sammanfattningen nedanför. Vi listar priser från flera olika butiker eller enstaka butik brevid varje produkt, prisjämför och hitta bästa priset.

Specifikationer:

Summering

7.5Omdöme
AGA Aqvia Exclusive – Snygg design i rostfritt stål & helt sladdlös

Aqvia Exclusive är en rejäl kolsyremaskin som inte bara är trevlig att vila ögonen på, den gör dessutom sitt jobb galant. Att använda apparaten som dessutom är helt sladdlös, är enkelt och du får även med två flaskor istället för en.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller Aqvia Exclusive, förutom att flaskorna inte tål maskindisk. Det är dessutom en relativt dyr maskin, men du får en svensktillverkad och extra miljövänlig sodastreamer som kommer att kolsyra ditt vatten en lång tid framöver.


Andra relaterade tester:

Ismaskin, SMEG vattenkokare

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general